Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Wolfg Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Dělám si z vás legraci? Ani trochu. Čerpám z knihy, vydané někdy po roce 1876, (recepty, i když ne všechny jsou uváděny v metrické soustavě) určené široké veřejnosti, nižší a střední třídě, kam asi většina z nás patří. Podobných receptů je tu přehršel, ale příliš se nad nimi nezamýšlejme, není tu nikdo, aby nám vysvětlil, proč je dnes všechno jinak.
Na úvod drobná představa autorky M. Kafkové, jakže takový humřík
vyhlížeti má.
Humr jest rak velmi podobný našemu raku říčnímu, jejž ovšem překonává
svou velikostí. Zdéli půldruha lokte a 10 až 12 liber zváhy (macík 90cm
a 5 kilo). Menší, považovány za podřadné, upotřebíme je na omáčky a
smíšeninky. Co se týče koupě, můžeme směle raditi, aby se kupovali jen
živí humři, třebas by do obchodu přicházeli humři již vaření, to
proto, že uvaření humři dlouho svěží nevydrží a zkažené jejich maso
je zvlášť zdraví škodlivo.
Maso z pěti až šesti vařených humrů nakrájené, se posolí a popepří jemně tlučeným pepřem i marinuje pak hodinu v jemném oleji s citronovou šťávou a 2 lžicemi vinného octu. Pak vkusně narovná se na mísku (mísku nahrazuji vanou) do kupky, aby tato lákavě vypadala a pokryje se mayonaissou estragonovou neb kaparovou. (celej Babica) Okraj nádoby obkládá se račími ocásky, aspikem, vejci natvrdo vařenými, řízky kaviarovými (?) a tenkými plátky lanýžů
Recept je z kategorií: Zábavné recepty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Humr s mayonaissou
18 příspěvků 6.2.10 04:08
Ze ty nevis za co utracet vejplatu?
Zdejsi humri nemaji ani kilo,ta tady by sis je dovolit mohl. Zivi stoji kolem 800-1000 sv. korun za kilo.Jednou te na ne pozvu.
To říkám furt, že kdysi se lidi neodbývali! Pět-šest humrů po pěti kilech, to už je dnes pořádný průvan v ročním příjmu rodiny!