Recepty - ghí

Ghí známe také jako: přepuštěné máslo, indické máslo

Původ ghí: Indie

Recepty s ghí  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Ghí je přepuštěné či přečištěné máslo. Kravské máslo se v kastrůlku rozpustí, z hladiny se seberou kaly a znovu se nechá ztuhnut. Poté je zdravější a odolnější při smažení, kdy se nepřipaluje. Tento způsob úpravy másla je tradiční především v Indii, ale používá se i u nás – pracovala s ním například proslulá kuchařka M.D. Rettigová. V poslední době zažívá ghí boom a dostává se zpět do českých kuchyní.

 Rady při nákupu

Seženete ho ve zdravé výživě nebo indických potravinách. Při výběru ghí dávejte pozor především na způsob úpravy. Pozorně si přečtěte informace na obalu. Správná příprava másla ghí je základem pro jeho jedinečnou chuť. Přepouštěné máslo nesmí obsahovat syrovátku ani žádné přidané látky.

 Využití v kuchyni

Ghí lze použít v kuchyni všude, kde chcete mít chuť a vůni másla a přitom vařit zdravěji. Hodí při smažení či pečení masa, restování zeleniny či jako základ pro polévku, jíšku či omáčku. Lze jej použít též i na zjemnění chutí hotového jídla, například rizota. Je ideální na promaštění knedlíků, opečených brambor nebo na potření topinek a suchých placek.

 Skladování

Stačí kvalitně uzavřít nádobu a uložit jej do chladu. Dobře skladované ghí vydrží i několik měsíců.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz