Recepty - ghí
Více z Mléčné výrobky a sýry ».

Ghí známe také jako: přepuštěné máslo, indické máslo
Původ ghí: IndieRecepty s ghí Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Ghí je přepuštěné či přečištěné máslo. Kravské máslo se v kastrůlku rozpustí, z hladiny se seberou kaly a znovu se nechá ztuhnut. Poté je zdravější a odolnější při smažení, kdy se nepřipaluje. Tento způsob úpravy másla je tradiční především v Indii, ale používá se i u nás – pracovala s ním například proslulá kuchařka M.D. Rettigová. V poslední době zažívá ghí boom a dostává se zpět do českých kuchyní.
Rady při nákupu
Seženete ho ve zdravé výživě nebo indických potravinách. Při výběru ghí dávejte pozor především na způsob úpravy. Pozorně si přečtěte informace na obalu. Správná příprava másla ghí je základem pro jeho jedinečnou chuť. Přepouštěné máslo nesmí obsahovat syrovátku ani žádné přidané látky.
Využití v kuchyni
Ghí lze použít v kuchyni všude, kde chcete mít chuť a vůni másla a přitom vařit zdravěji. Hodí při smažení či pečení masa, restování zeleniny či jako základ pro polévku, jíšku či omáčku. Lze jej použít též i na zjemnění chutí hotového jídla, například rizota. Je ideální na promaštění knedlíků, opečených brambor nebo na potření topinek a suchých placek.
Skladování
Stačí kvalitně uzavřít nádobu a uložit jej do chladu. Dobře skladované ghí vydrží i několik měsíců.
Vepřové závitky s míchanými vejci s brokolicí
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice
Polévka ze sterilované kukuřice s vložkou z kuřecího prsa ovoněná aromatickým olejem
Date Maamoul Cookies Original Recipe Arabic/Originální Arabské Sušenky Maamoul Veg
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz