Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Uvařit brambory v lehce solené vodě. Slít je a nechat vychladnout. Oloupat je a nakrájet na 1 cm kostky. Na pánvi rozehřát olej a osmažit na něm šalotky do měkka. Přidat brambory, mrkev a smažit je do hněda. Odstavit, přidat hrášek, mátu a ochucení. Nechat vychladnout. Předehřát troubu na 200°C (plyn 6). Vymazat plech. Připravit těsto, jestli používáte: Našlehat dohromady olej s vejcem, zamíchat dovnitř jogurt a potom rozpuštěné máslo, nebo ghí. Na kus papíru prosít mouku, sodu, papriku a sůl a vše nasypat do jogurtové směsi a vytvořit měkké těsto. Vyklopit na trochu pomoučený vál a jemně ho uhníst. Vyválet na tenký plát a z toho vykrájet asi 15 cm kolečka. Na každé kolečko navršit 1 lžíci nádivky a těsto přeložit. Zajistit okraje vidličkou. Zbytek těsta znovu použít, až je všechna nádivka upotřebena. Kapsičky poskládat na připravený vymaštěný plech, potřít je olejem a vložit je na 20 minut do trouby, až jsou křupavé a zlatohnědé. Autentické je usmažit samosy v hlubokém oleji. Podávat horké se snítkou máty, chcete-li. TIP: Někdy se připravují ze čtverečků, někdy z půlkruhu, různě se překládají, smaží v hlubokém oleji. Někdy jsou vegetariánské, jindy s kuřecím masem. Obrázek z indického trhu.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Indické samosy plněné zeleninou
61 příspěvků 18.1.10 18:52
A este sa chcem spytat, co sa tu rozumie pod nazvom koreni masala…lebo masala znamena zmes a je ich vela..garam masala, shahi masala, konkani masala, chole chaat masala…
61 příspěvků 18.1.10 18:45
V Bombay vedie Vada Pav
a po 8 rokoch v Indii by som povedala, ze
najrozsirenejsie je onion bhaji ako road side fast food, alebo oblubene pani
puri..
meisje, si este v Indii?
740 příspěvků 25.1.09 03:43
Meisje, si velmi zlata, ze si sa mi pokusila ziskat autenticky recept na cesto
, viem si zivo predstavit, ako si stala nad
kucharkou s ceruzkou a papierom a ona zrazu vytiahla ten Besan
Celkom ma to rozosmialo
Nevadi, aj tak Ti dakujem za ochotu
Ved Jolanka tiez nieco poradila, tak skusim
nieco vytvorit 
Prajem Ti vsetko dobre a pekny den.
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak my jsme prave po veceri..byli samosy, plnene kuretem. Bohuzel recept nemam. Moje hospodyne si donesla z obchodu pytel jakesi zlute mouky „Besan“, do misky si dala Dahi (indicky bily jogurt z vodniho buvola) a prisipavala tak dlouho Besan az se ji zdalo, ze je to ono, pak to osolila a bylo testo hotove (((. Ja stala s tuzkou pripravena, na muj udiveny pohled…ze me zklamala, me rekla, ze uz asi 50 let v Indii nikdy nedela samosy jinak. Ta mouka ma v sobe neco, ze ani nenabira ghee nebo olej, takze nejsou skoro vubec mastne. Vyvalovala tak na akorat, peclive balila okraje, takze se ji zadna neotevrela, smazila ve vane oleje s pridanim ghee.....tak se omlouvam, ze recept na testo nedodam, to jsem necekala, ze „vlna polotovaru prevalcovala uz i samosy“. Ale ostatni veci dela po "staroindicku " ))). Zdravim, meisje
740 příspěvků 25.1.09 03:43
Jolanka si poklad, urcite to skusim s tym cestom, co si mi poslala link

Uz teraz sa na ne tesiiiim
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
minule som vytiahla tento recept. Aj s tymto sa daju. ..;-)
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
740 příspěvků 25.1.09 03:43
Jolanka, dakujem, nabuduce skusim
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Gabu, na samosa pastry je vela predpisov, podla toho aka oblast, ci su vege alebo nie su … ale s jogurtom su dobre. Vynechavam vajicko a menej ghee. Nech sa dari.
Meisje dik..;)
Krasne sviatky..:)
740 příspěvků 25.1.09 03:43
Meisje, tak to Ti budem velmi vdacna, ked mi to od svojej kucharky zistis
Velmi pekne Ti dakujem za ochotu
Mne indicka kuchyna ucarovala v Anglicku, takze
hned ako som sa vratila, tak som v Bratislave vyhladala Krishnu a obcas si tam
zajdem s manzelom na obedik
To fillo cesto ma tiez napadlo, ale bohuzial tu
v Bratislave som ho nikde nevidela predavat. Uz som sa par krat po nom
pozerala, kedze je na labuznikovi kopec receptov, kde sa pouziva a ktore by som
rada skusila
No mozno ho niekedy urobim doma
vlastnorucne 

Prajem Ti vsetko dobre a este raz dakujem za informacie
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Diky za pozdraveni a taky posilam zdravici k „Vam do daleka“, hezkou nedeli, meisje ))).
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Snad vam bude " Dhal makhani " chutnat, dej vedet ))). Ja se zeptam sve kucharky jak dela testo na „Samosu“. Ted me napadlo, ze by se mozna dalo pouzit i „fillo“ testo. Tady se z „filla“ delaji z cinske kuchyne „jarni zavitky“, me to prijde dost podobne, fillo se urcite v BA prodava uz hotove, mozna by stalo za to to zkusit. V tydnu necham doma udelat samosy a recept jsem potom dam
Hezkou nedeli, zdravim, meisje )).
740 příspěvků 25.1.09 03:43
Meisje, tak teraz si prezeram recepty podla narodov a nadabila som na Tvoju maslovu cocku
Skveleeee
Mnam, uz sa tesim, ked si ju urobim.
740 příspěvků 25.1.09 03:43
Meisje, Jolanka tesi ma, ze ste pridali komentar
Velmi pekne dakujem za rady. Ja mam tiez rada,
ked sa veci robia tak ako maju, teda bola som hned za vyprazanie, ale to cesto
sa fakt nedalo jest. Ono sa dokonca este akoby zvacsilo, nafuklo, bolo to
chrumkave, ale neuveritelne mastne a zdalo sa mi hrube. V restauracii, kde
chodime je plnka obalena tenulinkou vrstvou cesticka, takze to moje cesto bolo
nieco uplne ine
Neviem, ci chyba bola vo vyprazani.
Oleja som mala kvantum, nakolko som si citala reakciu Meisje z roku 2007
. Horuci bol dostatocne, mozno skor bol prilis
horuci. Chybu vidim v tom, ze som asi cesto nevyvalkala na tenko, kraje som
spojila iba pritlacenim prstami a mozno som to mala riadne urobit vidlickou
(nabuduce pouzijem pomocku, ktorou sa robia perky alebo pirohy-sice ju nemam,
ale poziciam si ju od maminky a uvidim, ci to bude lepsie). No a dalsia chyba
bola asi teplota oleja, Jolanka, dakujem za radu. Meisjie, urcite skusim to
ochutenie cesta masalou, je skvele, ze sa clovek moze touto cestou dozvediet,
ako to naozaj v danej krajine chodi a co maju domaci radi
. Pre mna su to cenne informacie, ktore mi pomozu
zdokonalit moje kulinarske rozhlady
a hlavne urobit jedlo danej krajiny viac
autenticke
. Je skvele, ze si opat v Indii
Tato krajina ma velmi laka
, chcela by som sa tam niekedy pozriet
. Takze Ti tak trochu zavidim
, ale v dobrom. Budem rada, ked obcas pridas na
labu nejaky pravy indicky receptik, napriklad ta maslova cocka znie skvele
. Moj manzel miluje strukoviny a naan, takze
niekedy by som mu chcela pripravit taketo jedlo. Bohuzial k naanu som sa este
nedostala, mam uz stiahnute recepty, ale asi pouzijem ten z Labu od babi, kedze
samosy od nej dopadli dobre
Urcite dam vediet, ako som s nim dopadla
.
Jolanka, mohla by som Ta poprosit o receptik na samosy, ako robis Ty. Rada by som skusila cesticko od Teba, alebo je rovnake, ako od Babi ?
Obom Vam prajem vsetko dobre a posielam kopu pozravov do dalekych krajiniek
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Jo, jo Meisje, mas pravdu. Vela zalezi od vyprazania. Asi by som dodala, ze ked mame olej prilis horuci sa nam rychlo vyprazi/opecie zvrchu a neprepecie. Ked je studeny tak spadnu dole/sa potopia a nasiaknu.
Olej ma mat strednu teplotu. Aby nam robil pri peceni vokol samosy tie malinkate bublinky a ten prskavy prijemny zvuk, samozy plavali a nepadali na dno.
Gabu, nabuduce to budes mat na stopro fajnove. Aj my samosy radi a zrovna tieto hraskove moc.
Meisje, zdravim do daleka a nerob ludom chute…:-) Pekny den.:)
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Uz jsem se ve svem prvnim prispevku zminila (zrovna tak Babi), ze samosy se musi delat ve velkem mnozstvi oleje, samosa musi pri smazeni plavat. Tim se zajisti, ze se tak snadno neotevrou a po vytahnuti je nechat okapat na savem papiru. Dovolila bych si doporucit, aby jsi oleje spise pridala nez ubrala. Testo je sice mastnejsi, ale melo by byt na skus velmi krupave,testo je mozne ochutit i treba curry koreni a pak je takove zlutoucke a nebo masalou coz je u indu nejoblibenejsi prichut. Kdyz jsem vice jak pred rokem psala svuj prvni prispevek k " Samose" tak jsem netusila ze za dalsi rok budu zit opet v Indii a uzivat si indicke kuchyne…neni nad maslovou cocku a cerstvy naan ))). Mej se krasne a at se „samosy dari“, z New Delhi zdravi meisje
).
740 příspěvků 25.1.09 03:43
Ahojte, po dlhom case, co mam receptik vytlaceny a pripraveny na vyskusanie som sa odhodlala k cinu a musim povedat, ze ta napln bola absolutne delikatna a uplne vyhovujuca mojim velmi kritickym chutovym poharikom
. Napln chutila absolutne rovnako ako v indickej
restauracii, kde obcas s manzelom zajdeme
, takze babi u mna zabodovala na plnej ciare
. V naplni som urobila male zmeny. Salotky som
zamenila za jednu jarnu cibulku, pretoze u nas v BA salotky nemozem zohnat.
Druha zmena sa tykala koriandrovych semienok, ktore po rozdrteni obsahovali vela
supiek a bala som sa, aby to nebolo rusive pri jedeni, takisto sa mi zdali
2 lyzicky dost vela na tolko malo zmesi a kedze som s koriandrovymi semiackami
este nevarila, tak som ich preosiala, cim mi zostalo mozno 1/4 cajovej lyzicky
namiesto 2. Ale napln bola velmi prijemne okorenena, takze mi tam ten koriander
nechybal 
a poriadne ho zatvorit, urcite skusim aj pecenie
v rure (pouzijem olivovy olej v spreji), nakolko doma vobec nevyprazam a potom
mi je toto inak vynikajuce jedlo trochu tazke
Babi, este raz velka pochvala za naozaj
autenticke indicke jedlo. Tesi ma, ze si konecne mozem doma urobit nieco tak
skvele
Prajem Ti vsetko dobre 
Chcem sa este vyjadrit k cestu, v indickej restauracii som mala vzdy samosy z bieleho cesta, toto bolo vyrazne cervene, takze mozno na buduce by som nedala papriku (aj ked chut cesta bola dobra). Cesto som asi vyvalkala hrubsie nez bolo treba, snazila som sa o tenke, ale asi treba valkat cesto ako sa najviac da (inak je krasne pruzne a vyborne sa s nim pracuje). Moje samozy sa mi pri smazni roztvorili (nie vsetky) a celkovo pri rozpoleni bolo cesto hrube a nie take, ako v restauracii. Pri vyprazani cesto nasiaklo dost vela oleja a tym to bolo cele masne, preto sme z velkej casti vyjedali iba napln. Na buduce sa budem snazit urobit ovela tensie cesticko
pochopitelně máš naprostou pravdu. Sice jsem v Indii nežila, ale byla jsem tam několikrát a proto jsem přidala TIP. Přiznávám se, že jsem recept přidala kvůli sladkým bramborám.
Přeji Ti příjemný podvečer!
740 příspěvků 25.1.09 03:43
Meisje, no to je fantasticke-7 rokov v Indii, mrkla som na Tvoje recepty, ale bohuzial nic indicke som tam nenasla
. Velmi by ma potesil nejaky originalny recept
z Indie. U nas v BA je jedna skvela restauracia Krishna a varia tam fakt
. Jedine, co mi tam az tak nechuti je nan, ten
v Anglicku v jednej indickej resitke robili neskutocne dobry a ten v BA sa mu
nevyrovna. Takisto ma uchvatila aromaticka ryza. Takze, ak by bol k dispozicii
nejaky receptik na indicku ryzu alebo nan, tak privitam s otvorenou
narucou.
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Po sedmi letech prozitych v Indii, si dovolim dodat ze: Samosy se v Indii pecou jen v oleji. Na panvich ktere pripominaji wok (ale jsou daleko vetsi), smazi se v nekolika mnoha litrech oleje, ze klasicky fritak je proti tomu „sucha panvicka“. A indaci delaji prevazne ve tvaru „prepuleneho kolecka“, maji na to formy a mrskaji to jak „Bata cvicky“. Samosa patri k nejrozsirenejsimu druhu „rychleho obcerstveni“ co se v Indii prodava na ulici. A jednoznacne vede napln z brambor nebo kvetaku.