Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Alis Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Propranou rýži a opláchnutou čočku nechám na cedníku dobře oschnout. Připravím si česnekovou kašičku: do utřeného česneku přidám zázvor, chilli, skořici a hřebíček, garam masala a promíchám. Cibuli nakrájenou na tenké plátky osmažím do zlata na másle ghi, polovinu vyjmu a dám stranou na pozdější ozdobu. Protože smaženou cibili miluji, dělávám jí víc (proto ta poznámka v ingrediencích). Na teflonové pánvi na sucho opékám rýži s čočkou, chvíli - přibližně 5 minut. Do ghi s cibulí vložím česnekovou pastu a opraženou rýži s čočkou, zaliji vývarem, popřípadě dosolím (nebývá nutné). Přidám hořčičná semínka a na mírném plameni dusím do měkka. Je nutné pokrm trochu hlídat, někdy je potřeba přilít trochu vody. Khičrí jíme s osmaženou cibulkou a vychlazeným bílým jogurtem.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
2.1.15 16:13
Upravila jsem recept dle zvyklostí z posledních let - přidávám 1 ČL garam masaly
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkoviOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na khičrí
koc díky za doplnění názvů a chutě se do toho pusť, myslím, že to není nijak složité
přeju zdar a úspěch 
Alis
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
nebo také khichri, khichdee, khichadi, khichuri, khichari.
Velice pěkný recept.
Nezměňovat s Kedgeree nebo také kitcherie, kitchari or kitchiri. To je původem ze Skotska. Zdomácněla v Indii v době britské nadvlády.
Jídlo se servírovalo k snídani a hlavními surovinami byla ryba (uzený Haddock), vařená rýže, vejce a máslo.
Indickou kuchyni máme v oblibě (zvláště můj partner). Khičrí jsme ale jedli pouze v restauraci. Snad najdu odvahu pokusit se uvařit doma.
Alis
, jsem v rodině jediná kdo rád
čočku a takto projde u ostatních bez problémů, měli jsme kokra a ten
i zrníčka rýže smíchaná s masem dokázal v tlamě vypreparovat tak, že
jednotlivá zrnka mu koutkama vypadávaly, o čočce nemluvě 
pokur = pokrm, omlouvám se
šla jsem se podívat, jestli jsem to nespletla a nenapsala název špatně, myslela jsem, jestli nemám stejnou knihu doma. Bohužel, jediná o koření, co mám, se jmenuje Vůně koření a napsal ji Zdeněk Žáček. Ale v jedné z indických kuchařek, co mám doma, se zmiňuje kidgeree, tudíž se jedná asi o anglický přepis a pak by bylo zřejmě správně khičrí. A jinak máš pravdu - také dusím do sypka, to jsem zapomněla napsat. Pokur nemá být kašovitý, ale krásně sypký.
Znám pod názvem - Khirčí - , čočku s rýží máčím ve vodě, ke smažené cibuli přidávám kardamom, kurkumu, dusím do sypka. Kdysi jsem recept našla v Koření pro každého, bohužel jsem ji půjčila…:-(