Recept Mrouzia

Marocká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Jde o typické jídlo při muslimském svátku Aid Khebir - něco podobného jako křesťanské Velikonoční svátky.

Postup

Skopové maso naporcujte na cca 70 gr kusy. Smíchejte v míse ras el hanout, šafrán, smen, olej, sůl, přidéjte naporcované maso a macerujte 2 hodiny. Předejte do hrnce, zalijte studenou vodou a dejte vařit. Jakmile dosáhnete varu snižte oheň na minimum.

Rozinky vytřiďte, properte, okapejte a nechte odložené k dalšímu použití. Jakmile je maso hotové, výjměte ho a déjte na teplé místo. Do vývaru vložte rozinky a vařte cca 20 min., přidéjte med, cukr a nechte velmi mírně vařit. Jakmile omáčka dosáhne sirupovité hustoty, vložte zpátky maso, zvyšte intenzitu ohně a jakmile dosáhnete varu, přidéjte skořici chvíli provařte, ochutnejte, eventuelně dosolte dejte na podávací mísu, ozdobte mandlemi a podávejte.

Recept je z kategorií: Skopové maso



Nahlásit recept

  • 26.04.10 vloženo
  • 4376x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1000 gr skopového masa
  • 200 gr korintských rozinek
  • 100 gr oloupaných a ogrilovaných mandlí
  • 1 PL smen (ghí)
  • 1 PL medu
  • 1 PL ras el hanout
  • 1 PL šafránu (blizny!)
  • 1 PL cukru
  • 1 KL soli
  • 1 Kl práškové skořice
  • 1 dl olivového oleje
  • 100 gr oloupaných a ogrilovaných mandlí na ozdobení.

Doporučená příloha

  • Arabský chleb eventuelně brambory.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Mrouzia

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek


 
spiser
717 příspěvků 01.05.10 15:28
Re: Mrouzia. Elsa_

Píses nesmysly. Babiny recepty (ani nikoho jiného) neupravuji na pomalý hrnec. Skoro vsechny recepty na pomalý hrnec pochází z USA. A ze se mnoho receptu navzájem podobá je normální a zabránit se tomu nedá.

 
Labužník Elsa02
3 příspěvky 01.05.10 04:18
Re: Mrouzia

Naprosto souhlasím s Bali. Spiser zveřejňuje spoustu receptů, které tu má BABI, pouze je převede do pomalého kastrolu.
Zdravím všechny labužníky dobrého vaření!!!!!!!!!!

 
youpi
75 příspěvků 01.05.10 00:34
Re: Mrouzia

Bali,

Určitě to nebude Spicer kdo mě znechutí. Z celého srdce děkují.

 
Bali
1254 příspěvků 30.04.10 18:04
Re: Mrouzia

Tak si vás tu jen tak pročítám a zírám. Nechtěla jsem se do toho vůbec motat, ale musím se zastat Louise alias Youpiho nebo jak se ještě jmenuje. Proč by jeho recepty neměly být někomu přínosem? Ne každý se živí Sloním žrádlem, špagetama s kečupem a eidamem nebo smaženým pangasem. Někdo prostě vaří toto a jiný tamto. Každý ať si vaří co mu chutná a na co má. Nevidím důvod kritizovat někoho, že sem dává recepty na jehněčí (u nás dnes také bude na oběd), krevety či artyčoky. V dnešní době je dostupné v podstatě vše. Osobně si určitě radši připravím něco z jeho receptů než třeba smažená paštika. Louis nenech se odradit, mně se líbíš ;-)

 
spiser
717 příspěvků 30.04.10 17:03
Re: Mrouzia. Youpi.

Kdo byla Babi mi nemusís povídat. Jsem na Labu dost dlouho abych si ji pamatoval.
Kdo byl tvuj kmotr je mi srdecne jedno.
Kolik receptu a s jakou frekvencí je zverejnuji je jen moje vec a do toho mi ty mluvit nebudes.! Já se nesnazím nikoho pretrumfnout, jedinou moji snahou je zverejnit recepty které k necemu jsou - na rozdíl od tvých. A jestli k necemu jsou ci nejsou nehodlám diskutovat. Kazdý to muze ohodnotit sám podle komentáru k nim.
Ze jsem neprátelský lidem je jen výplod tvého mozku.
Pokracuj dál ve svých exhibicích a zapleveluj Labuzníka neuzitecnými recepty.
Upozornuji ze na tvoje dalsí prípadné komentáre nehodlám reagovat. To by bylo pod moji úroven.

 
jolana
5065 příspěvků 29.04.10 23:06
Re: Mrouzia

Prosim, vsetky recepty napisane s chutou sa podelit s inymi su predsa krasne.

PSL: toho kapra keby som chytila tak ho vykucham.. a s o to vacsou radostou by som to robila ze som to nikdy nerobila..no pockaj kapre, vianoce su za dverami, si ta najdem!

 
youpi
75 příspěvků 29.04.10 20:47
Re: Mrouzia SPISER!

Na tomto LABu, byla dáma - BABI, která uvedla tisíce receptů. Trochu mě to překvapilo! Nemohu hodnotit všechny kuchyně, nejsem kritik a nepřináleží mi kritizovat skutečnou průkopnickou práci, ale nejsem laik a mám myslím slušné gastronomické základy. Nejbližší jsou mi samozřejmě francouzská, italská, maghrebská a palestinská na kterých jsem byl od mala vychován a do dneška žijí! Proč to vše uvádím? Srovnání dvou přístupu Babi-Spicer! V čem si věřím je francouzská. Babi uvedla některé komentáře relevantně prokazující svou erudici, a nejen to, dála mi i nepřímý důkaz že recept realizovala a tím u mě získala obdiv. Mým kmotrem byl majitel známého chateau v Bordeaux, který když jsem k němu přijel uctíval vždy svou i mou oblíbenou pochoutkou, kterou Babi popsala (a která bohužel se z jídelničku nenávratně ztrácí) tak, že jsem ji cítil a vychutnával! To je ta profesionalita! A co Ty? Mohu s ní kolegiálně polemizovat nad tou či onou ingredienci (což občas činím i dámám Svevě, Noskovice, Esmeraldě, Jolana a dalším za což se jím pokorně omlouvám), ale určitě bych si víc nedovolil. Polemika byť někdy velice tvrdá není důkazem vztahu nás polemizujících k jídlu. Není to důkaz chorobné lásky k tomuto nádhernému koníčku a chybějící povrchnosti? Není to důkaz toho, že každý z nás se snažíme dát druhým to nejlepší? Copak jsou toho schopní lidé, který by recept nerealizovali? Nejsi to Ty, kterému já budu dokazovat zda jsem to realizoval. Labužníci, když si přečtou recept to poznají. Ne co Ty si myslíš, ale obráceně co já si myslím o Tobě! Člověk, který je plný nepřátelství a znevažuje práci druhých aniž by sám dokázal realizovat uvedené jídlo nemůže být ani labužník ani dobrý kuchař! Nevím proč uvádíš ty stovky receptů? Máš problémy? Chceš trumfnout Babi? Ta je unikát! Té nebudeš kopisto sahat nikdy ani k podrážce!

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 29.04.10 20:26
Re: Mrouzia

Jehněčí se sežene celkem často - u Mrázka na Bělehradské v Praze 2, mají i telecí a dokonce, což je daleko vzácnější - telecí játra.

 
esmeralda
4813 příspěvků 29.04.10 16:47
Re: Mrouzia - Ivo,

já měla dnes podobný problém. Nemohla jsem dostat kuřecí játra. Dříve se to kupovalo pro psy a dnes nevědí co by za to chtěli.
A nebo mě napadlo že se podařilo vyšlechtit nový druh slepic bez jater.

Jen mimochodem. Až bude v ČR třináctkrát více ovcí než je obyvatel jako na Novém Zélandu, nebude to tak vzácné.

 
spiser
717 příspěvků 29.04.10 16:16
Re: Mrouzia. Lydia.

Nikdy jsem se netajil faktem ze recepty sám nevymýslím (zrejme na rozdíl od tebe!), a ze jsem radu z nich nevyzkousel. To jsem pred casem do Labu napsal. Tak proc tato otázka? To se radeji zeptej Louise alias Youpiho kolik on sám z receptu které zverejnuje vyzkousí.
Mimochodem, mnoho receptu je dánských, svédských a norských. Pochybuji ze bys je dovedla precíst v originále natoz jim rozumet.

 
svato
1417 příspěvků 29.04.10 04:11
Re: Mrouzia - anketa

1. zatiaľ nie, ale chystám sa
2. áno
3. páčia sa mi aj viaceré spicerove recepty (nech ma uchytí, ak túto jeseň konečne neurobím trnkový šnaps)
4. kapr je úúúúúúúúúúúúú­úúúúúplne mimo

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.04.10 03:52
Re: Mrouzia - e.s.t.e.r

dneska se mi podařilo koupit jehněčí kýtu z Nového Zélandu, i když už nejsou Velikonoce a do Vánoc je ještě daleko.
Jen by mne zajímalo, kam se všechny ty české ovečky ztrácejí, když je chová kdekdo a nejen v horách.

 
di
2451 příspěvků 28.04.10 22:35
Re: Mrouzia - Lydie, OT

Jestli ještě nakouknete, je po Vás sháňka jinde - mrkněte tam prosím: http://www.labuznik.com/…m_posts2.php?…

 
lydia
1227 příspěvků 28.04.10 22:15
Re: Mrouzia

Pročetla jsem si youpiho recepty. Treska, tuňák, kapr, telecí, hovězí, svíčková a vepřové kotlety přece sežene každý. Postup v receptech je pěkně popsaný, je vidět, že youpi ví o čem píše. Recepty jsou informativní a určitě přínosem pro labužníka. A co nejím, jako třeba skopové maso, nebudu dělat, i kdyby byl recept od někoho jiného. Že se jí mořský ježek jsem se až tady dozvěděla, já jsem věděla, že jenom píchá a bolí to, když na něj šlápnu. Čistění sardinek youpi popsal také pěkně.
Spiser, z tzv. tvých receptů jsem nevyzkoušela vůbec nic, přečtu si je v originále. A ještě otázka: kolik receptů, které jsi vložil jsi TY vyzkoušel?

 
youpi
75 příspěvků 28.04.10 20:35
Re: Mrouzia

Spicer,

potěším Tě! Já si o Tobě vůbec nic nemyslím! Odpovídáš si sám! Pokud někdo uvede recept, a jak sám přiznává že ho nikdy nerealizoval, není vypovídající?

 
ester
288 příspěvků 28.04.10 18:50
Re: Mrouzia

Já se někdy taky o pakuju.....­.......
Midlo…kde zrovinka tady ?:D

 
midla
266 příspěvků 28.04.10 18:39
Re: Mrouzia - e.s.t.e.r

Promluvila jsi mi z duše, než jsem dopsala byl tu už tvůj komentář. Nechtěla jsem se opakovat…

 
midla
266 příspěvků 28.04.10 18:35
Re: Mrouzia

Nechápu, co některé na těch receptech žere. Pro mě mají především hodnotu z hlediska inspirativnosti a poučení. Zrovinka tehnle recept se dá udělat i tady. Ta anketa přeci nemá smysl! Kapr se nejspíš líně válí v tůni a chechtá se, jak pěkně to tady vyprovokoval. :)

 
ester
288 příspěvků 28.04.10 18:27
Re: Mrouzia

Spisere......­.........já jsem si říkala,k čemu ti vlastně výsledky z ankety budou…
a teď to vypadá,že chceš Youpiho zlikvidovat :-)
Podle mě jsou určitý recepty(autor bude tušit) napsaný s nějakou neskutečnou energií…jsou balzámem pro tělo i pro duši(teda alespoň když mluvím za sebe)…jsou nádherným uměleckým dílem…někteří chodí obdivovat do galerií a jinam takové skvosty…některým stačí přečíst,co jest…a věřím,že si najdou i svou praktičnost a třeba podle nich bude někdo i vařit
Youpi…doufám,že vydržíš......­.......teda přiznám se,že jsem sama až donedávna netušila,že je téměř nemožný sehnat skopový maso..........:-)) Že je to velký kumšt

 
spiser
717 příspěvků 28.04.10 15:17
Re: Mrouzia. Youpi.

To co si myslís ty je pro mne tak dulezité jak dulezitý je pro mrtvého kabát. Pokracuj dál v psaní tvých neuzitecných receptu.

 
youpi
75 příspěvků 28.04.10 08:29
Re: Mrouzia

Spicer,

Tvé názory jsou mi naprosoto lhostejné a mají vypovídající hodnotu loňského sněhu. ff

 
2905
753 příspěvků 27.04.10 10:20
Re: Mrouzia

ÁÁ, anketka :))
I když nechápu proč zaměřeno jen na „youpi“…
Ráda čtu recepty a je mi /autoři prominou/„šumák“ kdo je autorem, stejně jako u tištěných kuchařek. Koupím knihu a už se těším, jak se zavrtám do obsahu. Zde mám možnost pročíst komentáře, často nacházím rady, fígle, různá vylepšení ostatních, což považuji za velmi přínosné.
U receptů které neznám nechám zapracovat fantazii, když neodpoví, kliknu na další. Možnost se zeptat vidím jako velmi plusovou, to žádná kniha nenabízí.
Vařím pro své blízké, chci aby si pochutnali, je třeba recepty upravit, doladit do chutí nám oblíbených. Chodím číst recepty pro inspiraci, potěšení i poučení, vařím dle svých možností :)
1. pouze částečně
2. velmi přínosné, jako většina receptů zde

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.04.10 02:48
Re: Mrouzia - spiser

Nemyslím, že bych kritizoval kterýkoliv recept, kritizoval jsem zatím vždy jen dobráky, kteří nedokáží být alespoň trochu tolerantní a urážejí všechny kolem sebe. Mimochodem, kapr je dozajista nick někoho, kdo je zbabělý to napsat pod svým původním nickem (stejně jako sbohemrozume!!!) a zatím pouze uráží youpího (či Luise, jak je ctěná libost). Nic jiného tu od něj nevidím, ty snad ano? To co předvádí, NENÍ KRITIKA RECEPTU!

PS: u kapra se to pouze domnívám, u sbohemrozume jsem si jistý.

 
martin_etzl
280 příspěvků 27.04.10 02:32
Re: Mrouzia

1. ne
2. pro Labužníka asi ano, pro mě ne

 
Frantiska
927 příspěvků 27.04.10 02:25
Re: Mrouzia

1. ne, ale chystam se jen co koupim tunaka ( Ragú z tuňáka )
2. ano

a myslim si ze vzdelavani v receptech je jedna z nejlepsich veci labuznika :)

a spisere tvuj recept jsem nevyzkousela taky ani jeden a ani me nelaka si je vsechny projit … coz taky nic nevypovida

 
ewa
600 příspěvků 27.04.10 02:18
Re: Mrouzia

Alice, já si to myslím taky. :)

 
Alice_G
505 příspěvků 27.04.10 01:59
Re: Mrouzia

1. Ne (ale láká mne „Kapr na červeném másle“).
2. Ano.
Pozn. - ewo, tys od spisera zkusila jeden, a já ani ten jediný recept, což ale vůbec nic neznamená.

 
ewa
600 příspěvků 27.04.10 01:28
Re: Mrouzia

1. ne
2. ano
Pozn.: z více než 900 tebou vložených receptů, Spisere, jsem vyzkoušela jeden. Vypovídá to o něčem?

 
Medjo
145 příspěvků 27.04.10 01:23
Re: Mrouzia

1. Ne
2. Ano
Pozn.: Taky jsem nikdy nesháněla holoubata a když jsem je dostala, jak jsem byla vděčná za ty recepty!

 
spiser
717 příspěvků 27.04.10 01:17
Re: Mrouzia. Youpi.

Proc jsou Tvoje recepty pro vetsinu labuzníku nepouzitelné? To by melo být jasné i Tobe (kdyz nemás rád povrchnost) - vetsina ingrediencí je pro vetsinu lidí nedostupná.
Udelejme to ale jinak. Nechme samotné labuzníky hlasovat o tom, jestli Tvoje recepty k necemu jsou nebo nejsou.

Tímto tedy prosím vsechny kterí toto ctou aby odpovedeli na dve otázky:

1. Pripravili jste jídlo podle receptu od youpi/louis?
2. Domníváte se ze jeho recepty (a podobné recepty) jsou pro Labuzníka prínosem?

Odpovídejte laskave jen strucne - ano nebo ne.
Doufám ze se zúcastní hodne labuzníku a bude zajímavé jaký bude výsledek.
Vsem predem dekuji!

 
ewa
600 příspěvků 26.04.10 23:46
Re: Mrouzia

Spisere, kde prosím kapr kritizoval nějaký recept? On pouze kritizuje youpiho, kterým je očividně posedlý. Jídlo ho evidentně nezajímá.
Nebo si myslíš, že pod recepty se mají kritizovat a zesměšňovat autoři těchto receptů?

 
youpi
75 příspěvků 26.04.10 23:37
Re: Mrouzia

Spicer,

Skláním se pokorně před každou kritikou odborníka. Nechci se nikoho zastávat, ale mimo neomalenosti a neuvěřitelného hulvátství jsem od kapra nic neviděl! Kde jste četl kritiku receptu?

Jak můžete s takovou naprostou jistotou tvrdit že mnou uvedené recepty jsou pro většinu labužníků nepoužitelné. Zajímalo by mně z čeho tak jistě vycházíte?

Pokud se jedná o Manka, podařilo se mi otevřít konečně v noci jeho M-G gastronomii a zůstal mile překvapen. I když mám elementární znalosti z této kuchyně, otevřel mi vrata a učitě pokud budu něco z této gastronomie připravovat s naprostou důvěrou se svěřilm jeho erudici promítnutou v receptech. Mám rád lidi, kteří nejsou povrchní.

 
spiser
717 příspěvků 26.04.10 22:27
Re: Mrouzia. Manek.

Ale ani o Tobe! Kdyz si tedy vázís ryb proto ze dovedou mlcet, proc tedy nemlcís i Ty? (Mimochodem, ne vsechny ryby mlcí!).
„Kapr“ má, jako vsichni ostatní, právo kritizovat. Ty sám jsi také zkritizoval recepty které se Ti nelíbily. Proc by to nemohl delat i „kapr“? Jen proto ze to Tobe nevyhovuje?
Sám si myslím, ze recepty které zverejnuje „youpi“/„louis“ jsou pro vetsinu labuzníku nepouzitelné. I kdyz treba mají nekterí labuzníci more „za humny“ jako já. Nemohu ale mít nic proti tomu aby se tyto recepty na Labuzníku objevovaly. Mne nevyhovují ale zrejme vyhovují Tobe. To je v porádku ale proc kritizovat Ty kterým nevyhovují? Jan.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.04.10 20:39
Re: Mrouzia - kapr

Na rybách miluju, že dovedou mlčet, což se o tobě evidentně říct nedá, bohužel…

 
kapr
12 příspěvků 26.04.10 16:26
Re: Mrouzia Youpííííííííííííííííííííííííííííííí

má břichobol a recepty z něj přímo tryskaj

Vložit nový komentář


Dnes doporučujeme: Králičí roláda na víně





Nejlepší recepty

Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Cibulačka Cibulačka
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz