Recept Bombajské Birjání s oblohou Veg

Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bombajské Birjání s oblohou

Postup

Propláchnout rýži, vložit do hrnce, zalít vodou tak, aby rýže byla potopena, přikrýt hrnec a nechat stát 30min. Přivést velký hrnec s vodou do varu a vložit do ni slitou rýži. Vařit ji 3min. Pořádně ji slít a propláchnout ve studené vodě. Rozehřát pánev na středním ohni a na ni ghí. Osmažit na něm cibuli asi po 8min. až změkne a mírně se zabarví do hněda. Přidat česnek, zázvor, kayen, římský kmín, koriandr a garam masala. Smažit asi 2min., až jsou cibule dobře zbarvené a kořeněné. Přilít kokosové mléko a za stálého míchání vařit tak dlouho, až se tekutina skoro vypaří a na povrchu plave něco tuku. Přidat brambory, mrkev a vodu a pomalinku přikryté dusit asi 15min. do křupava a měkka. Je-li karí příliš suché, přilít trochu víc vody. Přidat květák a vařit po 10min. navíc, nebo až změkne. Odstavit a přidat hrášek a citronovou šťávu. Ochutit solí a pepřem a dát stranou. Předehřát troubu na 180°C. Do velkého pekáče vložit rýži a zeleninové karí, skořici, kasdamom, a hřebíček. Vše zamíchat. Smíchat dohromady mléko se šafránem a pokapat tím celý povrch karí s rýží. Těsně přikrýt poklicí a vložit do trouby na 30min. Nechat zchladnout po 5min. před sejmutím poklice. Mezi pečením nachystat oblohu. Rozehřát olej na pánvi a osmažit na něm cibuli do tmavě hněda. Často zamíchat a smažit asi 10-15mn. Vyjmout cibuli a na pánev dát mandle s hrozinkami. Opražit je po 2min., až mandle dostanou trochu barvy. Rozložit rýži se zeleninou na velkou mísu, posypat vše mandlemi s hrozinkami a cibulí a nakonec koriandrem setým. P.S. Jméno Biriani, biryani, Urdu بریانی ;Hindi बिरयानी) odvozené z Perského slova beryā(n) بریان , což znamená ¨přítel¨, nebo ¨smažené¨. Je mnoho druhů těchto rýžových pokrmů od vegeteriánských, až po ty co obsahují maso jako je kuřecí, kozí, jehněčí, někdy i hovězí. Existují však také z ryby, krevet, křepelek, jeleního a králíka. Podává se s polévkou brinjal, a s riatou, kormou a karí. TIP: Pokrm se zdá být složitý, ale není. Hlavní věcí je, si předem připravit všechny ingredience a pak už to jde jen to fikne ;o)

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 25.01.05 vloženo
  • 13112x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1hrnek=250ml
  • Zeleninové Karí:
  • 2 lžíce ghí, nebo másla
  • 2 hrnky posekané cibule
  • 1 lžíce posekaného česneku
  • 1 lžíce posekaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička kayenského pepře (nebo podle chuti)
  • 2 lžičky pomletého římského kmínu
  • 2 lžíčky pomletého koriandru
  • 2 lžičky Garam masala "Recept je ZDE":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=8609 , nebo jemného karí koření
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 2 hrnky na kostky nakrájených červených brambor
  • 2 hrnky oloupaných a na kostičky pokrájených mrkví
  • 2 hrnky rozebraného květáku
  • 1 hrnek čerstvého, nebo zmraženého zeleného hrášku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti
  • Navíc k rýžovému Pilaf:
  • 3 hrnky basmati rýže i dlouhozrnné
  • 1 lžíčka mleté skořice
  • 1 lžíčka mletého kardamomu
  • 1/2 lžičky mletých hřebíčků
  • 1/2 hrnku horkého mléka
  • 1 lžička šafránu
  • Obloha:
  • 1 lžíce ghí, nebo másla
  • 1 hrnek na plátky nakrájené cibule
  • 4 lžíce opražených kešu oříšků, nebo na lupínky nakrájených mandlí
  • 1/2 hrnku hrozinek
  • 4 lžíce posekaného koriandru setého, nebo jeho snítky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 15.9.11 12:35

Diskuse k receptu Bombajské Birjání s oblohou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bombajské Birjání s oblohou

babi
6360 příspěvků 15.9.11 20:33

wydri, diky za obrazky a hlavne za Tvoji verzi receptu! Vim, ze ten, co jsem uvedla je dlouhatansky, ale jsou to vlastne tri recepty dohromady :-) Predkladam tak jak jsem koupila a muzu potvrdit, ze je to opravdu chutne 8-) Vyzkousim vsak Tvoji verzi…a to s chuti!

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.9.11 16:13

Bento, uz je opraveno. Kopirovala jsem od sebe, asi se casy za roky zmenily ! :-)

Bento
794 příspěvků 15.9.11 15:34

:lol: wydro, presne ,ja neviem ci sa da ta vona popisat , mozno jasmin skrizil s orgovanom.
PS: ten link ide dakde inde na vokurky :?:

Příspěvek upraven 15.09.11 v 15:36

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.9.11 14:55

Bento, s tema pomerancema, tos nemel ! :-( Evokujes vzpominky na nedozirne lany kvetoucich a rodicich pomerancovniku v Californii! Takovou vuni v tom horku navic, takovou popsat nelze, neumim ! A pomerance takove uz nikdy jist nebudu , pokud tam nepojedu… ani loupat se nedaly, jak z nich prystila presladka stava ! Ze jsme si nasbiraly pulku auta a jedly je 14 dni ! :-) Nezapomenem !

Bento
794 příspěvků 15.9.11 14:50

wydro, diki :palec:
pojdem na trh v sobotu a uvidim co budu mat … :wink:
( u nas je jaro , prave kvitnu pomarance)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.9.11 12:35

Bento, zjednodusena verze , vyborna, uprava je ode me.

1 větší cibule na půlkolečka nakrájená
1 lžíce strouhaného zázvoru
1 lžička kayenského pepře (nebo podle chuti)
2 lžičky mletého římského kmínu
2 lžíčky mletého koriandru
2 lžičky Garam masala Recept je ZDE, nebo zde a jemného karí koření
1 hrnek kokosového mléka (malá konzerva)

Rozehřát pánev na středním ohni a na ni ghí (nebo máslo).
Opéct cibuli až změkne a mírně se zabarví do hněda.
Přidat česnek, zázvor, kayen, římský kmín, 2 lžíce ghí, nebo másla , koriandr a garam masala. Smažit asi 2min., až jsou cibule dobře zbarvené a kořeněné.
Přilít kokosové mléko
Do toho vmíchat na větši kusy nakrájenou cuketu a lehce povařit.
Vmíchat 2 pytlíčky vyprané a spařené rýže (nebo normalní rýži asi v tom množství)
Dát do nějakého pekáčku, přikrýt kolečkama další cukety . Dolít event mlékem tak, aby bylo az těsně k povrchu cuket. Ty pokropit rozpuštěným máslem, lehce osolit,posypat římským kmínem a lupínkama mandlí.

Péct při 170° cca 30 - 40 min přiklopené.
Odkrýt a lehce dopéct zvrchu nebo ogrilovat aby mandle zrůžověly. _________________________________________

fotku nemam zrovna zdarilou, nebyl hlavne vubec cas, ale prikladam. Pak babi treba odstranim, aby nekazila tvuj recept!

Příspěvek upraven 15.09.11 v 16:12

babi
6360 příspěvků 14.9.11 23:29

Bento, ono je nejakych 40.000,00 druhu ryze 8-o Zde v tomto recepte se vesmes pouziva basmati ryze a samba ryze, jak jsem si precetla, je vice skrobovita…, ale nevadi, budete hodne najezeni 8-)
Byriani ma dlouhatansky obsah ingredienci, avsak je v podstate snadne pokrm pripravit (a stoji to za to)…hlavne mit vse predem pripravene :-)
Az Ti prijede pomocnik z Ukrajiny, tak zajiste budete varit ty recepty, co tam ziskal :think:

Bento
794 příspěvků 13.9.11 14:59

babi dnes som kupil „specialnu ryzu“ :roll: taku malinku co sa pestuje len na Sri Lanke „Samba rice“
na to ich Biryani , tak teraz obzeram,lebo som to nikdy nerobil ale zda sa to moc vela roboty :oops: nemam pomocnika ten cestuje po svete prave je v Chernobyle :roll:

Renee
93 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bombajské Birjání s oblohou (Veg.)

Tak jsem právě spráskala dobré dvě porce tohohle zázraku. Akorát nebyl doma květák, tak jsem tam hodila řapíkatý celer (já vím, není to nic podobného). A bylo to báječné, opravdu skvělé. Tu delší přípravu si to zasloužilo…

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječné Biryani s oblohou (Veg.)

Bluesko, vyzkoušej, vypadá to složitě, ale není. Máš pravdu, je to škála vůní a chutí ;o)

Měj se pěkně!

blueska
149 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječné Biryani s oblohou (Veg.)

Ježíši, hledala jsem nějaký recept do římského hrnce.....ale tohle je něco! úplně cítím všechny vůně a slintám do klávesnice :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Adventní perníčky 2

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz