Recept Bombajské Birjání s oblohou Veg

Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bombajské Birjání s oblohou

Postup

Propláchnout rýži, vložit do hrnce, zalít vodou tak, aby rýže byla potopena, přikrýt hrnec a nechat stát 30min. Přivést velký hrnec s vodou do varu a vložit do ni slitou rýži. Vařit ji 3min. Pořádně ji slít a propláchnout ve studené vodě. Rozehřát pánev na středním ohni a na ni ghí. Osmažit na něm cibuli asi po 8min. až změkne a mírně se zabarví do hněda. Přidat česnek, zázvor, kayen, římský kmín, koriandr a garam masala. Smažit asi 2min., až jsou cibule dobře zbarvené a kořeněné. Přilít kokosové mléko a za stálého míchání vařit tak dlouho, až se tekutina skoro vypaří a na povrchu plave něco tuku. Přidat brambory, mrkev a vodu a pomalinku přikryté dusit asi 15min. do křupava a měkka. Je-li karí příliš suché, přilít trochu víc vody. Přidat květák a vařit po 10min. navíc, nebo až změkne. Odstavit a přidat hrášek a citronovou šťávu. Ochutit solí a pepřem a dát stranou. Předehřát troubu na 180°C. Do velkého pekáče vložit rýži a zeleninové karí, skořici, kasdamom, a hřebíček. Vše zamíchat. Smíchat dohromady mléko se šafránem a pokapat tím celý povrch karí s rýží. Těsně přikrýt poklicí a vložit do trouby na 30min. Nechat zchladnout po 5min. před sejmutím poklice. Mezi pečením nachystat oblohu. Rozehřát olej na pánvi a osmažit na něm cibuli do tmavě hněda. Často zamíchat a smažit asi 10-15mn. Vyjmout cibuli a na pánev dát mandle s hrozinkami. Opražit je po 2min., až mandle dostanou trochu barvy. Rozložit rýži se zeleninou na velkou mísu, posypat vše mandlemi s hrozinkami a cibulí a nakonec koriandrem setým. P.S. Jméno Biriani, biryani, Urdu بریانی ;Hindi बिरयानी) odvozené z Perského slova beryā(n) بریان , což znamená ¨přítel¨, nebo ¨smažené¨. Je mnoho druhů těchto rýžových pokrmů od vegeteriánských, až po ty co obsahují maso jako je kuřecí, kozí, jehněčí, někdy i hovězí. Existují však také z ryby, krevet, křepelek, jeleního a králíka. Podává se s polévkou brinjal, a s riatou, kormou a karí. TIP: Pokrm se zdá být složitý, ale není. Hlavní věcí je, si předem připravit všechny ingredience a pak už to jde jen to fikne ;o)

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 25.01.05 vloženo
  • 12912x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1hrnek=250ml
  • Zeleninové Karí:
  • 2 lžíce ghí, nebo másla
  • 2 hrnky posekané cibule
  • 1 lžíce posekaného česneku
  • 1 lžíce posekaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička kayenského pepře (nebo podle chuti)
  • 2 lžičky pomletého římského kmínu
  • 2 lžíčky pomletého koriandru
  • 2 lžičky Garam masala "Recept je ZDE":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=8609 , nebo jemného karí koření
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 2 hrnky na kostky nakrájených červených brambor
  • 2 hrnky oloupaných a na kostičky pokrájených mrkví
  • 2 hrnky rozebraného květáku
  • 1 hrnek čerstvého, nebo zmraženého zeleného hrášku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti
  • Navíc k rýžovému Pilaf:
  • 3 hrnky basmati rýže i dlouhozrnné
  • 1 lžíčka mleté skořice
  • 1 lžíčka mletého kardamomu
  • 1/2 lžičky mletých hřebíčků
  • 1/2 hrnku horkého mléka
  • 1 lžička šafránu
  • Obloha:
  • 1 lžíce ghí, nebo másla
  • 1 hrnek na plátky nakrájené cibule
  • 4 lžíce opražených kešu oříšků, nebo na lupínky nakrájených mandlí
  • 1/2 hrnku hrozinek
  • 4 lžíce posekaného koriandru setého, nebo jeho snítky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 15.09.11 12:35

Diskuse k receptu Bombajské Birjání s oblohou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 15.09.11 20:33

wydri, diky za obrazky a hlavne za Tvoji verzi receptu! Vim, ze ten, co jsem uvedla je dlouhatansky, ale jsou to vlastne tri recepty dohromady :-) Predkladam tak jak jsem koupila a muzu potvrdit, ze je to opravdu chutne 8-) Vyzkousim vsak Tvoji verzi…a to s chuti!

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.09.11 16:13

Bento, uz je opraveno. Kopirovala jsem od sebe, asi se casy za roky zmenily ! :-)

Bento
794 příspěvků 15.09.11 15:34

:lol: wydro, presne ,ja neviem ci sa da ta vona popisat , mozno jasmin skrizil s orgovanom.
PS: ten link ide dakde inde na vokurky :?:

Příspěvek upraven 15.09.11 v 15:36

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.09.11 14:55

Bento, s tema pomerancema, tos nemel ! :-( Evokujes vzpominky na nedozirne lany kvetoucich a rodicich pomerancovniku v Californii! Takovou vuni v tom horku navic, takovou popsat nelze, neumim ! A pomerance takove uz nikdy jist nebudu , pokud tam nepojedu… ani loupat se nedaly, jak z nich prystila presladka stava ! Ze jsme si nasbiraly pulku auta a jedly je 14 dni ! :-) Nezapomenem !

Bento
794 příspěvků 15.09.11 14:50

wydro, diki :palec:
pojdem na trh v sobotu a uvidim co budu mat … :wink:
( u nas je jaro , prave kvitnu pomarance)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.09.11 12:35

Bento, zjednodusena verze , vyborna, uprava je ode me.

1 větší cibule na půlkolečka nakrájená
1 lžíce strouhaného zázvoru
1 lžička kayenského pepře (nebo podle chuti)
2 lžičky mletého římského kmínu
2 lžíčky mletého koriandru
2 lžičky Garam masala Recept je ZDE, nebo zde a jemného karí koření
1 hrnek kokosového mléka (malá konzerva)

Rozehřát pánev na středním ohni a na ni ghí (nebo máslo).
Opéct cibuli až změkne a mírně se zabarví do hněda.
Přidat česnek, zázvor, kayen, římský kmín, 2 lžíce ghí, nebo másla , koriandr a garam masala. Smažit asi 2min., až jsou cibule dobře zbarvené a kořeněné.
Přilít kokosové mléko
Do toho vmíchat na větši kusy nakrájenou cuketu a lehce povařit.
Vmíchat 2 pytlíčky vyprané a spařené rýže (nebo normalní rýži asi v tom množství)
Dát do nějakého pekáčku, přikrýt kolečkama další cukety . Dolít event mlékem tak, aby bylo az těsně k povrchu cuket. Ty pokropit rozpuštěným máslem, lehce osolit,posypat římským kmínem a lupínkama mandlí.

Péct při 170° cca 30 - 40 min přiklopené.
Odkrýt a lehce dopéct zvrchu nebo ogrilovat aby mandle zrůžověly. _________________________________________

fotku nemam zrovna zdarilou, nebyl hlavne vubec cas, ale prikladam. Pak babi treba odstranim, aby nekazila tvuj recept!

Příspěvek upraven 15.09.11 v 16:12

babi
6360 příspěvků 14.09.11 23:29

Bento, ono je nejakych 40.000,00 druhu ryze 8-o Zde v tomto recepte se vesmes pouziva basmati ryze a samba ryze, jak jsem si precetla, je vice skrobovita…, ale nevadi, budete hodne najezeni 8-)
Byriani ma dlouhatansky obsah ingredienci, avsak je v podstate snadne pokrm pripravit (a stoji to za to)…hlavne mit vse predem pripravene :-)
Az Ti prijede pomocnik z Ukrajiny, tak zajiste budete varit ty recepty, co tam ziskal :think:

Bento
794 příspěvků 13.09.11 14:59

babi dnes som kupil „specialnu ryzu“ :roll: taku malinku co sa pestuje len na Sri Lanke „Samba rice“
na to ich Biryani , tak teraz obzeram,lebo som to nikdy nerobil ale zda sa to moc vela roboty :oops: nemam pomocnika ten cestuje po svete prave je v Chernobyle :roll:

Renee
93 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bombajské Birjání s oblohou (Veg.)

Tak jsem právě spráskala dobré dvě porce tohohle zázraku. Akorát nebyl doma květák, tak jsem tam hodila řapíkatý celer (já vím, není to nic podobného). A bylo to báječné, opravdu skvělé. Tu delší přípravu si to zasloužilo…

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Báječné Biryani s oblohou (Veg.)

Bluesko, vyzkoušej, vypadá to složitě, ale není. Máš pravdu, je to škála vůní a chutí ;o)

Měj se pěkně!

blueska
149 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Báječné Biryani s oblohou (Veg.)

Ježíši, hledala jsem nějaký recept do římského hrnce.....ale tohle je něco! úplně cítím všechny vůně a slintám do klávesnice :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz