Recept Tachin Pra

(Hodnoceno 2x) Íránská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tachin

Úvod

Jeden z najoblubenejsich iranskych receptov.
Fotak vypovedal sluzbu. Tak asi takto to vyzera alebo zadat Tachin do google ..
 http://personalfoodjournal.blogspot.com/…tahchin.html

Postup

1.
Ryzu dame do hrnca, zalejeme 1 a pol salkou vriacej vody , pridame namoceny safran a uvarime.
Nechame vychladnut.

2.
Cibulu kratko oprazime , pridame kocky kuracieho opepreneho . citronovou stavou nalozeneho(1PL) a osoleneho masa.
Pod pokrievkou dusime do makka.

3.
Jogurt rozmiesame so zltkami a solou podla chuti, nalejeme na ryzu a premiesame.

Do olejom vymasteneho kastrola(naj tefal) alebo hlbokej panvice dame polovicu ryze na ktoru rozlozime maso s cibulou. Na vrch masa druhu polovicu ryze.
Prikryjeme , dame na sporak na strednu teplotu. Ked nakyp zacne cely vriet.bublat teplotu stiahneme a nechame ryzu zo spodu pripiect do zlatava–to bude pocut z hrnca ako sa pripeka.
Nechame oddychnut 5- 10 minut . Preklopime na podnos.

Ak sa bojime /nemame skusenost v hrnci na sporaku, dame prikryte vo vhodnej nadobe do pece.

Original sa preklopene hore ochuti zereshk/dristal:

Zereshk/dristal namocime asi pat minut, dobre preplachneme a nechame okapat. V kastroliku roztopime maslo, pridame okapany zereshk, cukor. miesame na ohni 5–7 minut, zalejem namocenym safranom, nechame prejst varom, odstavime.

Podavame s jogurtom ochutenym nasekanou cerstvou alebo rozdrvenou susenou matou , stipka soli a kvapka citron.stavy.

Najviac podobne dristalu su brusinky..kludne pouzite…daju tomu ten spravny raz …

Dalsi recept s dristalem je:
https://www.labuznik.cz/…s-dristalem/

Pre zaujimavost..ryza basmati je vhodna pri dietach a dokonca aj pre cukrovkarov..


Reklama

Nahlásit recept

  • 03.01.14 vloženo
  • 5514x zobrazeno

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 1-2 kuracie prsia/ stehna odkostene a narezane na kocky
  • 2-3 velke cibule narezane na rezance
  • 2-3 KL mlete cierne korenie
  • stipku mletej kurkuma
  • sol
  • 2 PL oleja alebo ghi
  • salka ryze basmati
  • 2 zltka
  • 2 salky dobreho bieleho jogurtu
  • stipka safranu namoceneho v kvapke vody
  • 1 KL sol alebo podla chuti
  • zereshk/dristal

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

ajta 05.01.14 16:01

excelentní záležitost… děkuji za recept

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

tlustá bába 04.01.14 21:37

Fantastické!!! Koleduje si to o mandle, které jsem po Vánocích ještě nedokoupila a sousedka také ne. Rozhodně to chce mátový čaj. Pánové dovybavovali ostrými omáčkami, ale my dívky (v přesilovce 5 proti 2) jsme byly navýsost spokojené.
Vyráběla jsem z půl kila rýže Basmati a celého prsa 8 kilové krůty. Cibuli jsem použila bílou a po osmažení jsem ji 3/4 odebrala na ubrousek a vrátila k hotovému masu.
Použila jsem celkem 5 kelímků 30% kysané smetany (3 do rýže, 2 na omáčku).
Karamelizovala jsem brusinky a kustovnici čínskou.
Pekla jsem v dortové formě téměř hodinu při 220°C, než to zezlátlo.
Všichni byli nadšení, sama jsem se třikrát pochválila a jedly to i holčičky - a znáte děti, co neznají …
Jolano, jsem u vytržení!!! Skvělé, skvělé!!!

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Tachin

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5065 příspěvků 19.12.15 14:30

Dnes sa u nas oslavuje a varime Tachin ako hold spojenectvu..a spievat sa bude..dnes je dolezity den ludkovia, velmi..nech Slovanov boh ochranuje..

https://www.youtube.com/watch?…

https://www.youtube.com/watch?…

:lol:
 
jolana
5065 příspěvků 22.06.14 19:07

Ajta, dobru chut :)

Inac sa dava na znamost ze som to vyskusala v panvici a je to este lepsie ako v rure.
Panvicu len vymazat maslom/olejom, nalozit polovicu ryze, potom plnku, prikryt druhou polovicou ryze. Dat pokrievku a nechat najprv na plnych obratkach pokial nezacne prebublavat, stiahnut plyn a nechat prikryte pokial nezacne spodok skvrcat.
Vypnute nechat prikryte oddychnut 5-7 minut a preklopit na tac. Ziadna veda, Robila som to tak uz dvakrat v roznych panviciach. Rychle, chutne, original :mavam:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 05.01.14 00:23

Aha, tak víš co? Vyhoď to. Fakt to nestojí za nic. Ne, že bych chtěla radit. Počkej, on se k tomu někdo ozve a řekne Ti. Ale moje zkušenost je špatná. :lol: :mavam:

 
Lyduska
351 příspěvků 04.01.14 23:51

Ano, ja viem, ze to nie je pravy safran :-). Mam presne to, co Ty si vyfotila. Kupila som si to na Gran Canaria.

 
tlustá bába
1209 příspěvků 04.01.14 23:37

No hele, vždyť to tam máš: Typická Latino Azafrán Saffron světlice, 25 g, velmi svěží velmi chutné Z Rumunska 10.99 dolárků!

 
tlustá bába
1209 příspěvků 04.01.14 23:35

No právě, jestli myslíš to, co jsem namočila - to rozhodně není šafrán.
V tom Tvém kelímku je ho podezřele moc, jsou tam jakoby velké špetky - to nikdy nevznikne, když se sbírá šafrán - po jedné, po dvou tyčinkách! a navíc se to jmenuje kanárskej šafrán a ještě navíc to má německý text.
To bude určitě světlice. Nechci se hádat a nechci Tě zklamat. Ať na to koukne někdo bystrozrakej.
Svého času se dobrý prodával u Salvátora.

 
Lyduska
351 příspěvků 04.01.14 23:19

A tu je opat moj:

 
Lyduska
351 příspěvků 04.01.14 23:17

Pozri:
http://www.ebay.com/sch/sis.html?…

 
Lyduska
351 příspěvků 04.01.14 23:11

Je to to isé, čo si Ty vyfotila nižšie :-). Ja som si to kúpila sama. Vždy a všade kupujem lokálne koreniny :-). Zatiaľ som to ale nepoužila. Ale neyhodím… zatiaľ :-).

 
tlustá bába
1209 příspěvků 04.01.14 23:04

Teda, já nevím… koukněte na to někdo bystrozrakej! Přijde mi v jednom místě taky takovej velkej trs…

 
tlustá bába
1209 příspěvků 04.01.14 22:59

Zas tak často ho člověk nepoužívá, alespoň já se bez něj téměř obejdu. Tohle byl dárek, jako velká vzácnost předávanej (asi jsem se měla vděčností kácet) a hned se mi to nezdálo.
No, třeba to přežijeme. :lol:
Už to letělo do koše.

 
Lyduska
351 příspěvků 04.01.14 22:51

Na Gran Canaria predávajú pod názvom Canarian Safron.

 
jolana
5065 příspěvků 04.01.14 22:26

Babo, dobru chut :) Pochvalu predam tej sikovnej mladej pani co ma to naucila minule na cestach :mavam:
PS:.. vypada to uzasne :palec:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 04.01.14 21:46

Snad to vypadá trochu jak má, fotím mizerně, ale dobré to je!!!
Jolano :potlesk: :potlesk: :potlesk:

 
hippolyta
394 příspěvků 04.01.14 21:00

Jolano, mam jednu lahvicku svetlice uz asi pet let, tak je tak vycpela, ze nezanechava zadnou chut :-). A taky si nemuzu vzpomneout, proc se nema pouzivat casto, neceho je v ni asi moc. Ja ted peclive studuji svoji novou knihu o perske kuchyni, tak jsem nakoupila safran pravy a zlutou cocku a dve kila jehneciho a dyni a iranskou basmati rejzi a zitra se chystam na nejakou Sefevidskou specialitu.

 
jolana
5065 příspěvků 04.01.14 20:42

Ejo :mavam:

 
jolana
5065 příspěvků 04.01.14 20:40

Zebulon, u mna svetlice zanechava olovnatu pachut aj dva dni sa jej nemozem zbavit..krom toho viem ze jej caste ci silne pouzivanie nie je dobre..co sa v nasich zemepisnych sirkach sice ozaj nemoze stat.. preco nepouzivat casto si ale za svet nespomeniem… :roll: :( :mavam:

 
Eja
3820 příspěvků 04.01.14 20:29
Moc dobré to bylo

Rychlovka, jedna porce. Kuřecí vařené zbytek z polévky, macaté sušené brusinky vmíchány rovnou do směsi s několika strouhnutími citronové kúry, v troubě zhotoveno. Jogurt s čerstvou mátou, celé na talíři zakápnuto citronovým oliváčem. :mavam:

 
hippolyta
394 příspěvků 04.01.14 20:00

Ja svetlici s klidem pouzivam, pokud nevarim neco, na cem mi opravdu velmi zalezi. Chut to sice neda, ale barvu ano. Carthamus tinctorius je to latinsky. Safran kupuji v Galaxy food, dozicka ctvrt gramu, cena asi 59 Kc. Chut safranu je ovsem tak jemna, ze znam malo lidi, kteri ji dovedou postradat (kdyz ma jidlo spravnou barvu).

 
jolana
5065 příspěvků 04.01.14 18:41

Babo, tak to je svetlice barvirska alebo safflower..lapak na turisty, presne tak :palec: svetlici nepouzivam ani nahodou..aj ked do niektorych receptov z istych oblasti ide..

 
tlustá bába
1209 příspěvků 04.01.14 18:00

Blizny to jsou, ale že šafrán… těžko. Marocký lapák na turisty.

 
tlustá bába
1209 příspěvků 04.01.14 11:42

Dám vědět, udělám to k večeři. Zkusím ještě sehnat z dřišťálu (je to dřišťál?) kompot. Někde jsem to viděla.

 
jolana
5065 příspěvků 04.01.14 10:12

Dakujem :hug:..inac je to lahke jedlo, zadnej tuk skoro…taky ryzovy nakyp na slano.. ryza basmati nasiaknuta jogurtom chuti skvelo a je lahka ako pierko..zltka su tam aby drzalo spolu ked sa preklopi..a prihovaram sa za tu citron. stavu na maso..a na stopro aspon za brusinky k tomu bo zereshk asi tazko najdes.. :mavam:
PS: ak z tvojho okolia dakto ide do nemecka kupi ti safran u irancana a podobne.. obchodov je vsade plno..safran original, kvalita a cena ozaj ludska..

 
tlustá bába
1209 příspěvků 04.01.14 09:13

Tak pozor! Jdu štrachat do mrazáku. Ale trochu se obávám, že nemám tolik kuřecího, kolik bych potřebovala. Mám krůtí prsa, to vím.
Ale, co nemám, je požadované množství šafránu, který je šafránem. Nakoupila jsem u odborníků a teď mě bere čert.
Ještě uberu pepř, přijedou holky.
Jolano, moc pěkné! :potlesk:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz