Recept Lečo s klobásou a vejci
pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Na hodně rozpálený tuk dáme na plátky nakrájenou cibuli, oloupanou a na kolečka nakrájenou klobásu, na nudličky nakrájené papriky zbavené jader a vše dusíme. Po několika minutách dušení (za častého míchání, aby se směs nepřipálila) přidáme na plátky nakrájená oloupaná rajčata, osolíme, opepříme, několik minut dusíme, přidáme vejce a dusíme a mícháme tak dlouho, až pokrm s vejci zhoustne.
Recept je z kategorií: Zeleninová jídla
- 04.12.03 vloženo
- 137437x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 400 g paprikových lusků
- 200 g rajčat
- 100 g cibule
- 200 g klobásy
- 4-6 vajec
- sůl
- pepř
- tuk (pokud můžeme, dáme 60 g sádla).
Doporučená příloha
čerstvý chléb.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku30.8.19 18:30
Dělám v podstatě stejně: na nepřilnavou pánev kolečka klobásy spolu
s proužky cibule a papriky, ani nepodlévám - jen chvilku míchám, pak
přidám rajčata, až se jim začne loupat slupka (je to opět jen chvilka),
bývá měkká už cibule a papriky. Klepnu vejce a míchám…
Nemám ráda, když je směs moc rozvařená, miluju když vše zůstane na
„měkký skus“ (nebo jak to napsat).
Sádlo dávám jen když dělám bez klobásy.
Klobása byla domácí,pikantní - takže jsem mohla vynechat pepř. Četla jsem
i diskuzi a myslím, že s lečem je to stejné, jako s gulášem: co rodina,
to jiná konzistence, postup…
Foto v komentáři…
Líbí se miDiskuse k receptu Lečo s klobásou a vejci
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Lečo s klobásou a vejci
Dělám v podstatě stejně: na nepřilnavou pánev kolečka klobásy spolu s proužky cibule a papriky, ani nepodlévám - jen chvilku míchám, pak přidám rajčata, až se jim začne loupat slupka (je to opět jen chvilka), bývá měkká už cibule a papriky. Klepnu vejce a míchám…
Nemám ráda, když je směs moc rozvařená, miluju když vše zůstane na „měkký skus“ (nebo jak to napsat).
Sádlo dávám jen když dělám bez klobásy.
Klobása byla domácí, pikantní - takže jsem mohla vynechat pepř. Četla jsem i diskuzi a myslím, že s lečem je to stejné, jako s gulášem: co rodina, to jiná konzistence, postup…
1151 příspěvků 2.9.14 19:18
Musím vytáhnout toto http://www.labuznik.cz/…lovane-leco/ lečo.
Je vynikající, protože anička nejdřív dusí rajčata a až potom dodá papriky.
5068 příspěvků 2.9.14 14:55
@di, cumim, zeby to bol dakto z mojej rodiny?!..mno.. som slovenka a dokonca som zaryta slovenka a takmer panslavista ale moji priamy predkovia su tiez madari..a aki! Szekely! ti co obdarovali ludstvo segedinskym gulasom! tak ako sumeri obdarovali ludstvo pismom a kolesom!
2453 příspěvků 2.9.14 14:25
Jolanko, já jí to vyřídím. Jak je ta napůl Slovenka a napůl Maďarka, jistě s tím bude souhlasit a nebude to vůbec komentovat.
(Už ji v duchu vidím, je nesmírně
temperamentní - lékařka-záchranářka, pro nějaké to impertinentní slovo
si opravdu nejde daleko.)
Jandule, asi mi víc chutná to česko-moravsko-slovenské lečo - ostatně pravé ratatouille je taky poměrně nepoživatelné (aspoň pro nás doma, předušenou zeleninu prostě rádi nemáme, radši tu křupavou - samozřejmě s výjimkou ajvaru, ljutěnice apod., ale to už je něco o dost jiného). P. S. Letos na podzim se na pár dní do Maďarska taky chystáme, už se těším.
Loni v zimě jsme byli ve Villanyi, což je vyhlášená vinařská oblast na jihu Maďarska a majitelé domu, kde jsme bydleli, tvrdili, že správné lečo je jen cibule, rajčata, papriky, sůl, na sádle, samozřejmě, - vše se dusí 4-5 hodin. Nevím, nezkoušela jsem to, protože to bude určitě kaše. Ale tak pravili.
Příspěvek upraven 02.09.14 v 08:04
5068 příspěvků 1.9.14 23:15
Di, leco je madarske..bolo to usmiatie o tych predkoch.. ta tvoja kamaratka z Novych Zamkov ma dost zaujimavy recept na leco..kolko ludi, tolko chuti, ale leco to nie je..a paprika tam ide..
2453 příspěvků 1.9.14 19:05
Jolanko, slovenské předky nemám, ale recept mám od mojí starší slovenské kamarádky od Nových Zámků (se vzdáleným maďarským příbuzenstvem) - resp. vždycky jsem takhle lečo dělala a až ona mi potvrdila, že podle její rodiny a zvyklostí u nich v kraji je to tak správně, ani tu mletou papriku do leča rozhodně nedávají (výslovně jsem se ptala).
Ale co, každému chutná něco jiného, každá rodina má jiný recept; je to jako s gulášem nebo se svíčkovou, každý se bude přít, že jen ten „jeho“ recept je ten pravý. Nám to chutná takhle, jsme na tuhle chuť zvyklí, měnit to nebudeme. To už mi jako větší prohřešek přijde ten kmín a vegeta, když už.
5068 příspěvků 1.9.14 18:50
@di, s cesnakom? leco s cesnakom?
..este dobre ze nemas madarskych
predkov, inac by sa v hroboch obracali..
do leca ide paprika mleta..ach jo..
2453 příspěvků 1.9.14 18:44
Musím se přiznat, že klobásu ani vejce (a ani kmín nebo jiné koření) do leča nedávám, místo sádla používám slunečnicový olej a po mírném opečení cibule přidám několik stroužků posekaného česneku. Vše dusím jen do křupava, „na skus“, nejhorší věc je předušené lečo. Zrovna zítra toho „našeho“ budu dělat velký hrnec (a pekáč tvarohových a povidlových „honzovek“ k tomu), dcéra se po 36 dnech vrací z výpravy na Island a výslovně toto si přála.
5068 příspěvků 1.9.14 17:11
Jezevcicko, tak to uz nie je leco

@jezevicka, já solanin ničím teplem (varem)
A ta Vegeta ze zdravé výživy je jakého
složení? Patrně obyčejná sušená zelenina se spoustou soli - když se
s ní dá solit
A kolik stojí? 
1 příspěvek 1.9.14 16:24
Osvědčilo se mi dávat rajčata s paprikou půl na půl. K tomu nahrubo nastrouhané 2 stroužky česneku, nezbytný pepř, ale především drcený kmín, asi mocca lžičku! Ten působí proti účinku solaninu v lilkovitých rostlinách, jako jsou brambory a rajčata. Do hotového leča se sraženými vajíčky přisypu sekanou pažitku - horkem „projde“ a dodá leču svěží chuť. Solím Vegetou ze Zdravé výživy bez glutamátu.