Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
jolana Íránská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Zereshk alebo dristal je jedno z najoblubenejsich pridavkov do jedal ci ku jedlam a aj ako jedlo v Irane. Na Zereshk Polo je vela receptov a pritom sa vo svojej podstate vsetky podobaju ako vajce vajcu…
Dristal vseobecne
http://cs.wikipedia.org/…C5%A5%C3%A1l
1. Naporcovane kurca s nasekanou cibulou, solou a ciernym korenim nechame aspon na dve hodiny odlezat. Potom ho bud oprazime v kastrole na lyzicke oleja a podusime do makka alebo dame do maleho pekacika, podlejeme troskou vody, prikryjeme alobalom a upecieme do makka a zlatava. Moze sa pridat namoceny safran a stipka zazvoru... podlievam zaliatym safranom. 2.Prepratu a okapanu ryzu premiesame so solou a 1 PL oleja a dame varit do vriacej vody alebo zalejeme vriacou vodou a uvarime. Irancania zvacsa daju do vriacej vody, kusok povaria, potom zleju a dodusia ju v pare. Troskou vody zaliaty safran davame ku koncu varenia do ryze na chut a farbu. 3. Zereshk/dristal namocime asi pat minut, dobre preplachneme a nechame okapat. V kastroliku roztopime maslo, pridame okapany zereshk, cukor a poprazime asi 5-7 minut, zalejem namocenym safranom, nechame prejst varom a odstavime. Podavame tak, ze na tac/servirovaciu misu navrsime ryzu, na nu zereshk/dristal a koldokola rozlozime kurca. Ryza sa s dristalom moze premiesat aj pred podavanim. Niekto vrstvi tak, ze na spodok bielu ryzu, potom safranovu, dristal... U nas k tomu radi biely jogurt. Dobru chut :) Zereshk je kysely, kyslejsi ako brusinky a ta jeho kyselost je chutna - velmi chutna podobna snad ribezliam. Trosinku len taky malinky malinkaty ocasek natrpkly je citit, s tou ryzou a kuratom je lahodny a jedly...az prilis...
Recept je z kategorií: Drůbež Hlavní jídlo Kuřecí maso
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
28.10.12 10:33
Jolana az teraz sa mi ten dřišťál podaril nahodou kupit , robil som
trochu viac komplikovanu verziu s pomarancovou korou a mrkvou a hlavne vela
berberisu ,(Javaher Polow) vyborne , perfektne na Vianocny stol , krasne farebne
, dekorativne
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kuře s dřišťálem - Zereshk Polo Chicken
@jolana Ještě ne… Ale jen proto, že jsem si recept zapomněla tehdy uložit

Takže díky za vytažení
5068 příspěvků 22.8.13 18:12
Casino, odkaz nefunguje..ako ten Lab. vobec este funguje…a ja to tak rada citam… tak si dovolim..
http://www.labuznik.cz/…ino/dristal/
5068 příspěvků 22.8.13 18:04
Casino, uz viem isto iste..ten dristal je odpeckovany..


Bento
Zuzko, uz si sa odvazila?
Jolana, naozaj vyborna kombinacia, u nas tiez bola kura s tou ryzou ale sa mi to nezmestilo na misu
presne ako hovoris po anglicky je to „jewelled
rice“ bol som dost vahavy hlavne s tou pomarancovou korou ale super 
5068 příspěvků 28.10.12 12:06
Bento, vyzera nadherne a isto aj tak chuti.. tak nabuduce aj ja skusim Javaher..kd sa nemyslim znamena Jawaher/klenoty..
V Nemecku u iranca dristalu kopec..a ja som ho vliekla pre ludi z domu
Zuzko, ak mas dristal, neboj a skus okostovat..je to fantasticka chut a koniec koncov aj velice zdrava
Páni… tak jsem tak pročetla i diskuzi + casinův odkaz… Taky mne nikdy nenapadlo, že ta potvora, dřišťál, je jedlá




Vypadá to hodně dobře… pokud najdu někdy odvahu - vyzkouším
Ale asi dřišťál spíš koupím… nebo se nemám bát oškubat, odsemenit a vrazit do sušičky ten náš?
Docela mne zaujalo v tom Wiky-odkazu, co všechno se z toho ještě dá udělat…
No jo, no, člověk se pořád má co učit
5068 příspěvků 29.10.11 00:36
Casino ma plot dristalovy a ze to nie je hocaky plot sme sa docitali v dennicku
.. ale ja som sa dnes docitala ze
v davnych dobach a este aj dnes niekde sa stavali domecky tak ze sa kladol pod
podlahu dristal, pod povrch husto.. alebo okolo zakladov domu ususeny pekne
trnity a ostnaty snad viac ako ostnaty drat ..a ani nebudete verit
preco..nenavstevuju a neusadia sa tam potom mysky , hady a ina haved ktora ma
tendencie zdielat s clovekom pribytok…hmm..ako si clovek vedel
poradit ..
Příspěvek upraven 29.10.11 v 00:45
5068 příspěvků 4.9.11 19:53
Wydro, neviem..skus, iste to bude dobre…rakytnik je super..a kustovnice tiez…ta zas ficala jeden cas tuna a teraz ju nevidno..ahoj
Jolano, pouziju rakytnik nebo kustovnici, co rikas? nevim, zda je tvuj recept jen o „kyselosti“ dristalu, nebo kyselosti cehokoliv . Neznam chut dristalu.
Rakytnikem se zasobuju celkem statecne, miluju z nej caj, kustovnici prodavaji na kazdem rohu.
5068 příspěvků 1.9.11 08:41
..citala ..hehehe…Casino, ten co na obrazku nema pecku..nemam ani potuchy ci to je odpeckovane alebo nie…trhy skoncili takze to sa uz neopytam..vzala som jeden pod okulare a vyzera ze nemal pecku bo nema durku…
..lacny nebol a drahy tiez nie..cena primerana
u nas ako hrozienka a podobne..
PS; namocila a ako tak obkukujem asi to je odpeckovane ..ale setrne, ma to na boku durenku malinku..?!
PS: to kurca nalozene v cibuli a zaprasene ciernym mletym korenim k tej ryzi s dristalem sa naramne hodi..proste chut pepre na jazyku (nie drsna )velice lahodna a k tomu ten kyselej dristal..labuuzo..
Příspěvek upraven 01.09.11 v 08:45
Nám roste dřišťál kolem domu. BLOG

Máme ho kolem plno, ale jsem na tom stejně jako Bento níže
Ten sušený v receptu, je odpeckovaný, nebo se to baští i s pecičkami?
No, pak by byla ještě možnost, že je to kultivar bez pecek, jako např. sultánky bez semínek
1437 příspěvků 31.8.11 14:21
V lužných lesoch pri Bratislave dráč rastie vcelku hojne, možno vyskúšam alebo možno skúsim drienky, sú síce menej kyslé, ale väčšie.
5068 příspěvků 29.8.11 12:20
Bento, ja som vedela skrz ze sme smejdili uz davno iransku kuchynu ale prvykrat som to mala moznost kupit…ak najdes niekde-nevahaj!a kup..chutneee…aj do toho ich Koukou ci Kuku to davaju a do vselicoho..ahoj
.. nahradzuju granatovym jablckom ale je to ine a
nema to kostky..naozaj sa to podoba nasim ribezliam ale kyselejsie alebo kyslym
sipkam mozno este viac..
dik