Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
c.l.plesky Tuniská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Jedná se o recept cous cousu podávaný jako jedno z hlavních tradičních jídel na banketech pořádaných posledním tuniským Beyem!
Přes noc necháme namočit cizrnu a boby. Cibuli nakrájíme na kostičky nakrájíme a na olivovém oleji spěníme. Mezitím očistíme zeleninu a papriky, kapie, ugrilujeme a zbavíme slupek. Rajčata oloupeme, vymačkáme nasekáme na kousky a dáme na spěněnou cibulku, přidáme na větší kousky mrkev, vodnice, na kostky nakrájené maso a nasekané krky, boby, cizrnu a postupně podle doby varu přidáváme ostatní zeleninu na větší kousky nakrájené končíme magoldem, kardem, zelím, svázeným svazkem petržele s koriandrem. Osolíme a okořeníme ras el hanoutem. Pokud máte couscoussier dáte do děrované nádoby útěrku, přidáte cous cous , zakryjete vlhkou útěrkou a poklici. Vše by mělo být hotové momentem kdy cous cousem bude prcházet pára. Meztím si připravíme boulettes tak, že všechny ingredience důkladně promícháme a vytvořime koule velikosti asi6- 7 cm. Ty osmažíme do zlata, podlejeme vývaru z cous cousu a vaříme do měkka. Na větší podávací kulaté prohřáté mísy navršíme cous cous do kterého jsme zamíchali ghi dotvaru homole. Ze zeleniny výjmeme svazek petržele a koriandru. Homali pak úhledně a obložíme grilovánýma paprikama, zeleninou, jehněčím masem, ozdobíme osmínkami vajec, boulettes a podáváme. Do omáčníku dáme vývar s boby a cizrnou a samozřejmě podáváme i misku s bujónem rozředěnou harissou. Pokud jste žízniví doporučuji raději se napít před jídlem. Během jídla raději moc nepíjte! Zde zvláště je dobrá česká rada jez do polosyta! I hotový cous cous totž má snahu ma bobtnávat a proto nedoporučuji se najíst do plnosti! Poznáte, že tato rada nebyla marná. Po konzumaci cous cousu a krátkého zažívacího odpočínku doporučují vřele skleničku silného athei ben nana-mátového čaje!
Recept je z kategorií: Zeleninová jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!
129 příspěvků 18.3.10 05:13
Cous cousou je asi tolik druhů jako obyvatel Tuniska. Myslím, že nejpropracovanější dokázaly dělat hospodyňky ze staré židovské komunity. Každá rodina měla své malé tajemství, které bylo i rodinnou chloubou Jen co do cous cousou nedávali byl smen-ghí-přepuštěné máslo, které by bylo v příkrém rozporu s Thorou- jídlo by nebylo by casher, použivali a dodnes používají přepuštěného tuku z ocasu ovcí-liya, což dává tomu jídlu neopakovatelnou chuť. Nevím zda by to ale všem chutnalo. Jak znám českou polpulaci „smrdělo“ by to moc beraninou!
čti pozorněji. Vyjadřovala jsem se ke slovu „pidocchiosa“!
27 příspěvků 24.2.10 04:11
CASINO
jsem absolutní ignorant pokud se jedná o otázky halíněných výrobků a musím věřit a spoléhat na to, co mi bylo řečeno výrobcem. Neberu Vám proto vaší 99% pravdu. Amen!
27 příspěvků 24.2.10 03:56
NOSKOVICE GMP
Nevím proč by slovo hnidopich bylo tak pohoršující a zasluhovalo si omluvu?
No, já bych to eufemisticky vyjádřil jako HNIDOPICH, ale možná mě Labužnické Italky opraví:-) Nevím jak sveva, ale za hnidopicha se tady považuji já
Nevím zda sveva reagovala na název,
ale přečtete-li si znovu co jste napsal v úvodu: " …na hostinách
pořádaných posledním Tuniským pro pofrancouzštěným jménem J. E. Lami
Beyem!" tak si myslím že bylo decentně reagováno na Vaši zkomoleninu 
Co takhle dokončit naši diskutaci stran
vaření v nepálené hlíně
Svou pravdou jsem si jist pouze na 99%; Když se
např. v Itálii BETON běžně řekne CEMENTO, vím já zda se v Tunisku
nesuší na slunci nádoby z cementu? V tom připadku by se v nich snad dalo
i vařit
)))
c.l.plesky, už jsem to chtěl nechat být, ale trošku jste mě s tím PIDOCCHIOSA nadzvedl
145 příspěvků 24.2.10 01:11
My jsme kupovali ve Francii, v Čechách jsme nenašli pro 15 lidí. Neumím si představit vyrábět toto jídlo v něčem náhradním, protože takhle dělám vše na jedné plotně na sporáku. Ale pro dva ho rozhodně nemá význam vytahovat!
1437 příspěvků 24.2.10 00:56
to nezháňam ja, nie som taká zá:,–(itá, ale ten môj kolega, čo žil niekoľko rokov v Sfaxe a je hlboko presvedčený, že inak sa to nedá (a nikto mu to nevyhovorí).
Nikdo nenapsal, že se mu název nezamlouvá, naopak - sveva dovysvětlila to, co mě chybělo (kdo byl poslední tuniský co) a za to jí děkuji. Mám stejný názor, jako Miloš i Soňa, omluva je na místě
Alis
Svea je chytrá a inteligentní dáma, o kuchyni toho ví opravdu hodně. Je třeba si přečíst co vlastně napsala - nenapsala nic co by vedlo k urážkám. Domnívám se, že omluva, ale hodně rychlá je na místě. Miloš.
mám takový dojem, že neznáš přesný význam slova „pidocchiosa“. To se sem a na svevu vůbec nehodí.
Zdraví tě Soňa.
27 příspěvků 24.2.10 00:01
SVEVA,
nevím, co se Vám na názvu nezamlouvá? Nejste náhodou trochu to čemu říkají Italové PIDOCCHIOSA?
27 příspěvků 23.2.10 23:54
SVATO,
myslím, že pořizovat couscoussier je v čs podmínkám i trochu zbytečné! Existují na trhu více-funkčí nádobí, které naprosto spolehlivě nahradí originál. Viděl jsem nerezové kastroly s napařovacím dírovaným nádstavcem, kam se bez problému vleze kilo couscousu. Být Vámi, investoval bych raději do tajine, kterou můžetete používat daleko dčastějí.
1437 příspěvků 23.2.10 22:41
Poraďte, prosím, kde sa dá najbližšie zohnať kuskusiér? Viem, že to patrí do inej rubriky, ale keď už o kukuse hovoríme…
20 příspěvků 23.2.10 21:38
Nezkoušejme,vždyť já taky.
27 příspěvků 23.2.10 20:07
JOLANA,
U menších rodin, a to nejen v Magrebu, ale i Blízkém Východě se běžně praktikuje, tepelná uprava u pekaře.
20 příspěvků 23.2.10 17:40
to už bude jen krůček,pokud jde o terminologii a jádro je dobré
.Hlavně s hlínou nezkoušejte blbiny,ať má
Karoulec co nejmíň práce.
c.l.plesky,
Pár desetiletí se bavím tvorbou keramiky…
Vložím-li do vody na slunci sušené nepodarky které ještě neprošly pecí,
tak za pár minut je z toho hromádka bláta
No, ale musím přiznat, že nedovážím hlínu
z Tuniska 
pořád chci věřit, že se rozcházíme pouze v terminologii
Souhlasím s frantiska, dovědět se něco nového je vždy dobré a v tom smyslu upřesňuji trochu nejasné vysvětlení názvu: Sidi Mohamed el Amin, Bey od roku 1943 do 25.7.1957, kdy byl svržený. Odporoval, nevzdal se titulu ani svých práv.
Pokrm je určitě velmi dobrý a ráda bych ho ochutnala v originálním provedení, jako všechno.
Zdravím.
145 příspěvků 23.2.10 14:09
Dělám pro 15-20 lidí a je moc dobrý. Kuskusiér je největší kus nádobí, který máme doma. Když jsem ho sháněli, dalo nám zabrat najít tak veliký:)
Akorát zeleninu dávám do hrnce podle tvrdosti všechnu a pak postupně odebírám, jak je měkká. Pokud zbude, což se moc nestává, zeleninu ohřívám na plechu v troubě a maso v omáčce.
5068 příspěvků 23.2.10 13:26
recept krasny…na to sa chystam, az bude prilezitost
.. ked sa jedlo podava na velkom taci , tak bez
problemu…
Inde sa pouziva hlinena siroka nadoba Gedre, nasklada sa tam jedlo, odnesie do pekarne (klasicka pec) tam sa upecie a vy sa mozete hostit. ked sa vam nechce tak odnesiete len ingrediencie a oni vam tom okorenia, ulozia a upecu. vy len papate..;-)
PS: dobrych ludi sa v:,–(e vela zmesti
Pekny den
20 příspěvků 23.2.10 07:53
Pařák mám,možná až bude někdy víc času chuti,vyzkouším to.
27 příspěvků 23.2.10 07:19
STING
Že si to můžete představit se nedivím. Vždyť jde prakticky pokud máte pařák jedna nádoba!
27 příspěvků 23.2.10 07:14
CASINO,
Nepletl jsem se! Bylo naprosto přesně přečteno! Sušené na slunci. Používám je bezproblémově doma. Je jen nevýhoda, že drží dlouhou pach a jsou velice křehké. Nemohou se použivat žádné detergenty! Před použitím se jen na určitou dobu namočí do vody. V momentě, kdy přestane „pít“ - vystupovat bublinky, musí se vyjmou! Dnes se stalo v Tunisku modou na typických večírcích se připravuje tradiční gargoulette, která je právě v takových nádobách servírovaná.
27 příspěvků 23.2.10 07:04
PARLES
Pokud se jedná o kuchyně. Moje maminka pocházela z 10 děti! Když se sešla rodina, co bylo veliké byla jídelna s obrovským stolem kam jsme povinně u babičky a dědečka usedali o všech svátcích či narozeninách. Pod 45 to nikdy nebylo. Kuchyně byla naprosto normální. Žádné stroje vše se dělalo ručně i špagety . Jediná pomůcka byla mandolína na přípravu hranolků! Vše se tam zvládlo bez problémů. Jen maličkost 5-6 chodové obědy či večeře byly spíše pravidlo než vyjímkou
c.l.plesky
)
mluvíte opravdu o nepálených nádobách na vaření, nebo o neglazovaných
27 příspěvků 23.2.10 06:46
PARLES
Bohužel takový je Tuniský cous cous! Divil bste se co lze i v malé kuchyni udělat!
navštívil jste někdy domorodou domácnost? Právě nejlepší věci připravují v nepálených nádobách na kamunu („vařiče“ na dřevěné uhlí). Jsme pětčlenná rodina a divil byste se! V textu …recept je určen pro 6 osob..!
20 příspěvků 23.2.10 06:37
Stačí.
27 příspěvků 23.2.10 06:34
STING
.........nakrájené maso a nasekané krky.............
Stačí?
20 příspěvků 23.2.10 06:17
A co ten jehněčí krk?Ten se tam přidává zakroucený nebo nezakroucený?:oops:
k nicemu uplne ne
ja jsem se rada dozvedela neco noveho
20 příspěvků 23.2.10 06:05
Taky mi to příjde náročnější,ale při troše dobrý vůle si to dovedu představit i bez hotelovy kuchyně.
No, hezká exhibice, ale jinak je to k ničemu. Leda že by nás na to bylo šest a měli jsme k dispozici hotelovou kuchyni. A orientální bazar se zeleninou.