Recept Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

Tuniská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Jedná se o recept cous cousu podávaný jako jedno z hlavních tradičních jídel na banketech pořádaných posledním tuniským Beyem!

Postup

Přes noc necháme namočit cizrnu a boby. Cibuli nakrájíme na kostičky nakrájíme a na olivovém oleji spěníme. Mezitím očistíme zeleninu a papriky, kapie, ugrilujeme a zbavíme slupek. Rajčata oloupeme, vymačkáme nasekáme na kousky a dáme na spěněnou cibulku, přidáme na větší kousky mrkev, vodnice, na kostky nakrájené maso a nasekané krky, boby, cizrnu a postupně podle doby varu přidáváme ostatní zeleninu na větší kousky nakrájené končíme magoldem, kardem, zelím, svázeným svazkem petržele s koriandrem. Osolíme a okořeníme ras el hanoutem. Pokud máte couscoussier dáte do děrované nádoby útěrku, přidáte cous cous , zakryjete vlhkou útěrkou a poklici. Vše by mělo být hotové momentem kdy cous cousem bude prcházet pára.

Meztím si připravíme boulettes tak, že všechny ingredience důkladně promícháme a vytvořime koule velikosti asi6- 7 cm. Ty osmažíme do zlata, podlejeme vývaru z cous cousu a vaříme do měkka.

Na větší podávací kulaté prohřáté mísy navršíme cous cous do kterého jsme zamíchali ghi dotvaru homole. Ze zeleniny výjmeme svazek petržele a koriandru. Homali pak úhledně a obložíme grilovánýma paprikama, zeleninou, jehněčím masem, ozdobíme osmínkami vajec, boulettes a podáváme. Do omáčníku dáme vývar s boby a cizrnou a samozřejmě podáváme i misku s bujónem rozředěnou harissou. Pokud jste žízniví doporučuji raději se napít před jídlem. Během jídla raději moc nepíjte! Zde zvláště je dobrá česká rada jez do polosyta! I hotový cous cous totž má snahu ma bobtnávat a proto nedoporučuji se najíst do plnosti! Poznáte, že tato rada nebyla marná. Po konzumaci cous cousu a krátkého zažívacího odpočínku doporučují vřele skleničku silného athei ben nana-mátového čaje!

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 22.02.10 vloženo
  • 5042x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 50 gr cizrny.
  • 50 gr bobů
  • 2 velké cibule
  • 6 větších rajských jablíček
  • 4 mrkve
  • 4 vodnice
  • 4 zelené kapie
  • 4 červené kapie
  • 4 zelené papriky
  • 1 menší mangold
  • 6 srdíček artyčoků
  • 2-3 listy kardu
  • 2 zuchiny
  • 2 větší kusy tykve
  • 1 menší hlávku zelí.
  • 1 jehněčí krk
  • 1,5 kg prorostlé jehněčí
  • 1 svazek ploché petržele
  • 2-3 snítky koriandru
  • 2 lžice ras el hanout koření
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 1 kg cous cousu
  • 5 dg ghi-přepustěné máslo
  • 4 na tvrdo uvařených vajec.
  • Na boulettes
  • 25 dkg mletého jehněčího
  • 25 dkg mletého hovězího
  • 2 vrchovaté lžice nasekané ploché petržel
  • 2 rozetřené stroužky česneku
  • 1 lžička harisy
  • 1 mocca lžička mleté skořice
  • 4 plátky namočené suché bagety
  • olivový olej
  • sůl, čerstvě mletý pepř.
  • pepř.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Louis
129 příspěvků 18.03.10 05:13
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

Cous cousou je asi tolik druhů jako obyvatel Tuniska. Myslím, že nejpropracovanější dokázaly dělat hospodyňky ze staré židovské komunity. Každá rodina měla své malé tajemství, které bylo i rodinnou chloubou Jen co do cous cousou nedávali byl smen-ghí-přepuštěné máslo, které by bylo v příkrém rozporu s Thorou- jídlo by nebylo by casher, použivali a dodnes používají přepuštěného tuku z ocasu ovcí-liya, což dává tomu jídlu neopakovatelnou chuť. Nevím zda by to ale všem chutnalo. Jak znám českou polpulaci „smrdělo“ by to moc beraninou!

 
noskovice
1323 příspěvků 24.02.10 23:39
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Plesky,

čti pozorněji. Vyjadřovala jsem se ke slovu „pidocchiosa“!

 
casino
4463 příspěvků 24.02.10 04:24
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!
 
c.l.plesky
27 příspěvků 24.02.10 04:11
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

CASINO
jsem absolutní ignorant pokud se jedná o otázky halíněných výrobků a musím věřit a spoléhat na to, co mi bylo řečeno výrobcem. Neberu Vám proto vaší 99% pravdu. Amen!

 
c.l.plesky
27 příspěvků 24.02.10 03:56
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

NOSKOVICE GMP

Nevím proč by slovo hnidopich bylo tak pohoršující a zasluhovalo si omluvu?

 
casino
4463 příspěvků 24.02.10 01:26
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

No, já bych to eufemisticky vyjádřil jako HNIDOPICH, ale možná mě Labužnické Italky opraví:-) Nevím jak sveva, ale za hnidopicha se tady považuji já :-) Nevím zda sveva reagovala na název, ale přečtete-li si znovu co jste napsal v úvodu: " …na hostinách pořádaných posledním Tuniským pro pofrancouzštěným jménem J. E. Lami Beyem!" tak si myslím že bylo decentně reagováno na Vaši zkomoleninu :-(
c.l.plesky, už jsem to chtěl nechat být, ale trošku jste mě s tím PIDOCCHIOSA nadzvedl :-( Co takhle dokončit naši diskutaci stran vaření v nepálené hlíně :-)))))))) Svou pravdou jsem si jist pouze na 99%; Když se např. v Itálii BETON běžně řekne CEMENTO, vím já zda se v Tunisku nesuší na slunci nádoby z cementu? V tom připadku by se v nich snad dalo i vařit :-()))

 
Medjo
145 příspěvků 24.02.10 01:11
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

My jsme kupovali ve Francii, v Čechách jsme nenašli pro 15 lidí. Neumím si představit vyrábět toto jídlo v něčem náhradním, protože takhle dělám vše na jedné plotně na sporáku. Ale pro dva ho rozhodně nemá význam vytahovat!

 
svato
1415 příspěvků 24.02.10 00:56
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - c.l.plesky

to nezháňam ja, nie som taká zá:,–(itá, ale ten môj kolega, čo žil niekoľko rokov v Sfaxe a je hlboko presvedčený, že inak sa to nedá (a nikto mu to nevyhovorí).

 
Alis
2617 příspěvků 24.02.10 00:54
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

Nikdo nenapsal, že se mu název nezamlouvá, naopak - sveva dovysvětlila to, co mě chybělo (kdo byl poslední tuniský co) a za to jí děkuji. Mám stejný názor, jako Miloš i Soňa, omluva je na místě
 Alis

 
gmp
1603 příspěvků 24.02.10 00:49
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - c.l.plesky

Svea je chytrá a inteligentní dáma, o kuchyni toho ví opravdu hodně. Je třeba si přečíst co vlastně napsala - nenapsala nic co by vedlo k urážkám. Domnívám se, že omluva, ale hodně rychlá je na místě. Miloš.

 
noskovice
1323 příspěvků 24.02.10 00:19
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - plesky,

mám takový dojem, že neznáš přesný význam slova „pidocchiosa“. To se sem a na svevu vůbec nehodí.
Zdraví tě Soňa.

 
c.l.plesky
27 příspěvků 24.02.10 00:01
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

SVEVA,
nevím, co se Vám na názvu nezamlouvá? Nejste náhodou trochu to čemu říkají Italové PIDOCCHIOSA?

 
c.l.plesky
27 příspěvků 23.02.10 23:54
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

SVATO,
myslím, že pořizovat couscoussier je v čs podmínkám i trochu zbytečné! Existují na trhu více-funkčí nádobí, které naprosto spolehlivě nahradí originál. Viděl jsem nerezové kastroly s napařovacím dírovaným nádstavcem, kam se bez problému vleze kilo couscousu. Být Vámi, investoval bych raději do tajine, kterou můžetete používat daleko dčastějí.

 
svato
1415 příspěvků 23.02.10 22:41
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

Poraďte, prosím, kde sa dá najbližšie zohnať kuskusiér? Viem, že to patrí do inej rubriky, ale keď už o kukuse hovoríme…

 
Sting
20 příspěvků 23.02.10 21:38
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

Nezkoušejme,vždyť já taky.

 
c.l.plesky
27 příspěvků 23.02.10 20:07
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

JOLANA,
U menších rodin, a to nejen v Magrebu, ale i Blízkém Východě se běžně praktikuje, tepelná uprava u pekaře.

 
Sting
20 příspěvků 23.02.10 17:40
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

to už bude jen krůček,pokud jde o terminologii a jádro je dobré :-).Hlavně s hlínou nezkoušejte blbiny,ať má Karoulec co nejmíň práce.

 
casino
4463 příspěvků 23.02.10 17:12
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

c.l.plesky,
pořád chci věřit, že se rozcházíme pouze v terminologii :-) Pár desetiletí se bavím tvorbou keramiky… Vložím-li do vody na slunci sušené nepodarky které ještě neprošly pecí, tak za pár minut je z toho hromádka bláta :-( No, ale musím přiznat, že nedovážím hlínu z Tuniska :-)))))

 
sveva
751 příspěvků 23.02.10 16:06
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

Souhlasím s frantiska, dovědět se něco nového je vždy dobré a v tom smyslu upřesňuji trochu nejasné vysvětlení názvu: Sidi Mohamed el Amin, Bey od roku 1943 do 25.7.1957, kdy byl svržený. Odporoval, nevzdal se titulu ani svých práv.
Pokrm je určitě velmi dobrý a ráda bych ho ochutnala v originálním provedení, jako všechno.
Zdravím.

 
Medjo
145 příspěvků 23.02.10 14:09
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

Dělám pro 15-20 lidí a je moc dobrý. Kuskusiér je největší kus nádobí, který máme doma. Když jsem ho sháněli, dalo nám zabrat najít tak veliký:)
Akorát zeleninu dávám do hrnce podle tvrdosti všechnu a pak postupně odebírám, jak je měkká. Pokud zbude, což se moc nestává, zeleninu ohřívám na plechu v troubě a maso v omáčce.

 
jolana
5064 příspěvků 23.02.10 13:26
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

recept krasny…na to sa chystam, az bude prilezitost ;)
Inde sa pouziva hlinena siroka nadoba Gedre, nasklada sa tam jedlo, odnesie do pekarne (klasicka pec) tam sa upecie a vy sa mozete hostit. ked sa vam nechce tak odnesiete len ingrediencie a oni vam tom okorenia, ulozia a upecu. vy len papate..;-)
PS: dobrych ludi sa v:,–(e vela zmesti :).. ked sa jedlo podava na velkom taci , tak bez problemu…
Pekny den :)

 
Sting
20 příspěvků 23.02.10 07:53
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

Pařák mám,možná až bude někdy víc času chuti,vyzkouším to.

 
c.l.plesky
27 příspěvků 23.02.10 07:19
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

STING

Že si to můžete představit se nedivím. Vždyť jde prakticky pokud máte pařák jedna nádoba!

 
c.l.plesky
27 příspěvků 23.02.10 07:14
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

CASINO,
Nepletl jsem se! Bylo naprosto přesně přečteno! Sušené na slunci. Používám je bezproblémově doma. Je jen nevýhoda, že drží dlouhou pach a jsou velice křehké. Nemohou se použivat žádné detergenty! Před použitím se jen na určitou dobu namočí do vody. V momentě, kdy přestane „pít“ - vystupovat bublinky, musí se vyjmou! Dnes se stalo v Tunisku modou na typických večírcích se připravuje tradiční gargoulette, která je právě v takových nádobách servírovaná.

 
c.l.plesky
27 příspěvků 23.02.10 07:04
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

PARLES
Pokud se jedná o kuchyně. Moje maminka pocházela z 10 děti! Když se sešla rodina, co bylo veliké byla jídelna s obrovským stolem kam jsme povinně u babičky a dědečka usedali o všech svátcích či narozeninách. Pod 45 to nikdy nebylo. Kuchyně byla naprosto normální. Žádné stroje vše se dělalo ručně i špagety . Jediná pomůcka byla mandolína na přípravu hranolků! Vše se tam zvládlo bez problémů. Jen maličkost 5-6 chodové obědy či večeře byly spíše pravidlo než vyjímkou

 
casino
4463 příspěvků 23.02.10 06:53
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

c.l.plesky
mluvíte opravdu o nepálených nádobách na vaření, nebo o neglazovaných :-()

 
c.l.plesky
27 příspěvků 23.02.10 06:46
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

PARLES

Bohužel takový je Tuniský cous cous! Divil bste se co lze i v malé kuchyni udělat!
navštívil jste někdy domorodou domácnost? Právě nejlepší věci připravují v nepálených nádobách na kamunu („vařiče“ na dřevěné uhlí). Jsme pětčlenná rodina a divil byste se! V textu …recept je určen pro 6 osob..!

 
Sting
20 příspěvků 23.02.10 06:37
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

Stačí.

 
c.l.plesky
27 příspěvků 23.02.10 06:34
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

STING

.........nakrájené maso a nasekané krky.............

Stačí?

 
Sting
20 příspěvků 23.02.10 06:17
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

A co ten jehněčí krk?Ten se tam přidává zakroucený nebo nezakroucený?:oops:

 
Frantiska
927 příspěvků 23.02.10 06:05
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

k nicemu uplne ne :) ja jsem se rada dozvedela neco noveho

 
Sting
20 příspěvků 23.02.10 06:05
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

Taky mi to příjde náročnější,ale při troše dobrý vůle si to dovedu představit i bez hotelovy kuchyně.

 
parles
299 příspěvků 23.02.10 05:27
Re: Cous cous al Mohamed el-Amine Bey - Cous cous králů!

No, hezká exhibice, ale jinak je to k ničemu. Leda že by nás na to bylo šest a měli jsme k dispozici hotelovou kuchyni. A orientální bazar se zeleninou.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Houbová smaženice Houbová smaženice
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz