Recept Brambory klasické Gujerati Veg

(Hodnoceno 1x) Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Brambory klasické Gujerati

Úvod

Ze zapadni casti Indie zvane Gujerati, kde se mluvi gujerati jazykem a kuchyne je vesmes vegeterianska, avsak nesmirne bohata na ruzna koreni a vyznacuje se tim, ze mnoho gujerati pokrmu jsou sladke, slane a korenene zaroven.

Postup

Nakrájet brambory na malé kousky a uvařit je v mírně slané vodě s 1/2 lžičkou kurkumy do měkka. Slít a trochu je pomačkat. Dát je stranou. Na pánvi rozehřát olej, nebo Ghí a osmažit červené čilli papričky s lístky curry. Smažit tak dlouho, až jsou papričky málem spálené. Přidat tam cibuli, zelené chilli papričky, koriandr, zbytek kurkumy, ločidlo a semínka koření. Smažit do té doby, než cibule změkne. Dovnitř lehce vložit brambory a několik kapek vody. Osolit a vařit vše na nízké teplotě tak 10 minut. Dobře promíchat, aby bylo koření stejnoměrně rozděleno. Vyjmout červené chilli papričky a lístky curry. Podávat horké pokapané citronem a ozdobené lístky curry, chcete-li. "Koření a bylinky":http://www.govinda.sk/korenia.html

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 05.02.07 vloženo
  • 16743x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g malých lojových brambor
  • 1 lžička kurkumy
  • 4 lžíce rostlinného oleje, nebo Ghí
  • 2 sušené červené chilli papričky
  • 6 - 8 lístků curry
  • 2 cibule, na jemno nakrájené
  • 2 čerstvé zelené chilli papričky, na drobno posekané
  • 50 g čerstvého koriandru na hrubo posekaného
  • 1/4 lžičky ločidla (asafoetida)
  • 1/2 lžičky od každého, římského kmínu, ramtila (nigalla), hořčičného prášku, anýzových semínek a sušené cibule
  • citronová šťáva
  • sůl
  • čerstvé lístky curry usmažené na ozdobu

Doporučená příloha

  • Chapatti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 17.08.14 13:21

Dnes podruhé, ale byl to mazec :-)
Na začátku jsem dala kousek Jolokie,, na závěr domácí zelené chilli.
Příloha vejce a krůtí medailonky na kari.
Citron dodá bramborám příjemnou chuť, teda ona je příjemná i bez něj :-)
Babi, dík za recept :-)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

wydra 27.12.10 21:46

Diskuse k receptu Brambory klasické Gujerati

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
jolana
5066 příspěvků 27.04.15 08:18

@daduuja, doteraz som mala len susene kari listky, a veru cerstve to je ozaj o dacom inom..tak vcera v tej euforii z tej nadhernej vone som chcela varit vsetko zaraz! a este ku vsetkemu mam aj locidlo!..vies si to predstavit? citila som sa ako nadlud :mrgreen:..este sa mi aj snivalo asafoetida, asafoetida..a vstanem rano a co sa od teba nedozviem ohladom asafoetida, nevedela som ze to kvoli tomu.. 8o..a teraz si predstav ze existuje ta asafoetida co stoji zopar gramov aj 50 dolarov..proste je z nej kopec kvalit, tak sa poradil s domacimi a kupil strednu kvalitu, vyslo to na zopar dolarov a hned 4 balenia pre istotu aby nebol ani nahodou perzekuovany.. :mrgreen:.. to okrem toho ze mu tam nesmierne chutilo, vsetko by rad tak ako tam!…ale ked si predstavis ten opis jedla co mal napriklad na obed, boli v tom zemiaky a bolo to fantasticke, nalozil som si dvakrat..baklazany male v tom boli, vsetko som zjedol ani vecerat som uz nemohol..turmeric listy opisoval viackrat=ako daco zelene cudne polozene na jedle velmi dobru chut dali, potom ako hraskove lusky ale bohovske, potom asi cudna feferonka daka indicka ale fantastickej chuti, potom ako listy co palia pretoze ked ich dali prec tak to sladke bolo zvlastne chutne palive… :zed: :mrgreen: :mavam:

daduuja
1145 příspěvků 27.04.15 01:15

Jol :-), s medajlonkama ti fakt nepomůžu, možná to byla náhlá inspirace rychle osmažených plátků krůtích prs s kari a kokosovým mlékem, nebo se smetanou, to už fakt nevím :-)
Ale ty brambory jsou fakt moc dobré a bud ráda, že nemáš jolokii :-)

Podívej se na recepty ze Srí Lanky, tam najdeš asi nejvíc inspirace, ale když osmažíš semínka hořčice, přidáš špetku ločidla a kari lístky, můžeš přidat do polévky, do luštěnin. Jdou do omelet, karí, do marinád, na ryby, do mletého masa a na jehněčí jsou skoro nejlepší… Pokud ti zbydou, tak se dají zamrazit, sušené nejsou ono.
A asu přidávám všude, kam dávám cibuli nebo česnek, teda ne úplně pokaždé :-). V Indii kasty, které mají zakázáno jíst cibuli a česnek, tak používají asu. Je oblíbená u vegetariánů, zabranuje plynatosti :-)
Měj se a dobrou chut :hug:

Příspěvek upraven 27.04.15 v 01:24

jolana
5066 příspěvků 26.04.15 18:29

@dauuuja, mam cerstve kari listky z indie rano doleteli so starkym, dokonca aj hing/locidlo mam (pre cely regiment)..a cela natesena si vravim ze ti ukaaazem co vsetko mam a urobim ako ty a este lepscie..!!! :mrgreen:…a nemam jolokii.. :(…ja sa tak nehram, vzdaaavam sa!..ale ten recept bude zajtra, len keby si este prezradila obsah zaklinadla na medailonky na kari, ponizene prosim… :kytka:
PS: a keby si mala v rukave dake osvedcene lektvary kde idu cerstve kari listky a locidlo bola by som nesmierne stastna ked pridas aspon link bo uz mam plne bryle vsetkeho..

daduuja
1145 příspěvků 19.08.14 21:28

@babi nepěstuji, ale dala by se. Dostala jsem sušené a do jídla je stříhám na milimetry, teď jsem to asi trošku přehnala, nebo to moje zelené chilli má větší grády než jsem si myslela :-)
První brambory, bez masa, jen s vajíčkem jsem udělala takové mokřejší a možná mi chutnaly víc. Teď budou častěji, ve třech květináčích raší koriandr a kari lístky taky ještě mám :-)
Měj se hezky :mavam:

babi
6360 příspěvků 19.08.14 02:04

Daduuja, OMG, tos pouzila papricku na kterou se clovek nemuze ani podivat aniz by trpel :jazyk: Ty ses odvazne devce :! To pestujes na zahradce? Mne nemas za co dekovat, to ja dekuji tobe take za tu peknou fotku…

babi
6360 příspěvků 07.08.14 22:18

@daduuja Michaela mezi tou zaplavou receptu na ruzne placky ma take na Dosa, kde se necha zkvasit jak ryze tak urad dal a jinak je jiz recept snadny. Mam velice podobny, do ktereho se jenom pridava nejake koreni primo do testicka (na ctvrtlitroovy hrnek ryze a urad dal se pridava po lzicce Garam Masala, prasek z manga, mlety rimsky kmin a spetka asafoetida prasku (asi se tomu rika Certovo lejno). Koukla jsem se a Urad dal se v Cesku dostane koupit jiz vyloupany, lamany. Jsem moc zvedava, ktere placky vyzkousis 8o Zdravim…

daduuja
1145 příspěvků 07.08.14 21:24

@babi, kdysi dávno jsem si odněkud opsala recept na indické rýžovo-čočkové omeletky, ale bylo to z vařené rýže a hnědé čočky. Všechno se rozmixovalo, přidala se pouze sůl a smažilo na pánvi. Tenkrát, v minulém režimu, jsem je zkoušela, ale bylo to dost nedobré :-), teď jsem si na ně vzpomněla, protože díky netu se rozšiřují obzory a hle, ony opravdu existují, jen v dost odlišné podobě :-)
Určitě budou chutnat lépe, než moje původní :-)

daduuja
1145 příspěvků 07.08.14 21:12

@Frantiska velký dík :-), k ssalonis občas chodím, ale teď mě to nějak nenapadlo :zed:
Myslím, že má na webu placky celé Indie :-)

babi
6360 příspěvků 07.08.14 21:12

@daduuja no to mas pravdu, rekla jsem neco obracene. Rozmyslela jsem se mezi plackami z ryze a cocky, anebo plnene cockou, coz mne nebylo jasne co vlastne hledas. Jedny jsou ze severu, druhe jsou z jihu, coz mas naprostou pravdu. Ty Dosa placky(spis jako palacinky) ja velice rada zvlaste s nejakym chutney, nebo saunth chutney. Jeste jsem si rikala, ze doufam ze @ssalonis se ozve a da nam nejakou radu… kdyz @Frantiska to vyresila pridanim jejiho blogu. Dekuji moc Frantisko :mavam: moc pekne pocteni… nesmirne mila Slovenka :srdce:

Frantiska
927 příspěvků 07.08.14 14:38

@daduuja zkus se podivat sem na placky :) http://akochutimasala.blogspot.in/…-placky.html

a tady přímo plněné čočkou :) http://akochutimasala.blogspot.in/…sovicou.html

Příspěvek upraven 07.08.14 v 14:38

daduuja
1145 příspěvků 07.08.14 13:40

@babi ano,ty tenoucke krupave, ale myslela jsem, ze jsou domovem spis na jihu. Pokud mas a pridas podrobny recept, budu rada :hug:
Neplni je take uz pri smazeni varenou cockou?
Nejak nemame v horku moc chut na maso :D

babi
6360 příspěvků 06.08.14 23:51

@daduuja myslis ty tenke placky ze severni Indie „Dosas“… oni jich maji tolik druhu vedle tech vseobecne znamych, avsak hodne jich ma prilis exoticke ingredience. Pamatuj, ze je zde misto pro tvuj obrazek :D Mas pravdu… Riata se ke vsemu tomu koreni vyborne hodi a vejce taktez :think: Diky za vyzkouseni receptu.

Příspěvek upraven 06.08.14 v 23:53

daduuja
1145 příspěvků 06.08.14 22:18

@babi dík, vařila jsem je včera k obědu, moc nám chutnaly a protože jsem nevěděla, tak jsem část rozmačkala, část nechala na kousky, k nim smažené vejce a okurkový salát s jogurtem.
Myslím, že by se hodily i čočkovo-rýžové opečené placičky, ale nemohu tu na ně najít recept. Až ho najdu, tak brambory dělám znovu :-)

babi
6360 příspěvků 06.08.14 17:36

@daduuja :mavam: Moc se omlouvam, ze odpovidam az dnes. Odstranila jsem fotku, ktera byla opravdu zavadejici, diky tem kouskum zelene papriky kterou jsem pouzila misto zelene chilli papricky, ancto tu jsem prave doma nemela. Jinak k te konzistenci brambor… kdyz se nakraji na male kousky, nemusi se mackat, ale oni je castecne mackaji. Vzhladem k tomu ze se pouzivaji olejnate brambory, v pokrmu vzdy zustavaji kousky brambor obalene korenim a Ghi. Muze se podavat jako vegeterianske jidlo, anebo jako cast nekolika pokrmu vcetne popripade masovych. Dobrou chut :)

@ssalonis Zdravim do Indie. Jak jsem vysvetlila tu zelenou papriku… ale paneer tam nebyl. Jsem rada, ze se mnou souhlasis, ze recept na brambory je chutny, dekuji Ti.

daduuja
1145 příspěvků 05.08.14 20:32

Babi, zdravím :-), jakou konzistenci má mít tento pokrm? Píšeš, že brambory se mají rozmačkat, ale na fotce jsou kousky. Dík za vysvětlení.

ssalonis
61 příspěvků 24.06.12 15:55

Taketo zemiacky robievam, su velmi dobre. Len nerozumiem obrazku, ktory je tu pridany. Ja tam vidim zelenu papriku a pripomina mi to skor Kadhai paneer. Nazov ma tiez trochu zarazil… Bombajske - klasicke Gujarati. Bombaj sa nachadza v state Maharashtra a Gujarat je susedny stat.. ;)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.12.10 19:36

Babi, byly vynikajici ! Skoda, brambory koupene nebyly nejuzasnejsi, ale dobre to bylo i tak, moc! Navrch jsem dala prouzky kureciho masa pokapaneho citronovym olejem a posypala rimskym kminem . K tomu byl jeste listovy spenat se smetanou a roasted curry .

Muzu jen doporucit !

Příspěvek upraven 27.12.10 v 21:51

babi
6360 příspěvků 27.12.10 16:10

wydricko, ale rozumela…proto rikam v prasku…ta patri do receptu, ale ja mam rada cela seminka, nejenom na chut, ale i pro usi. Mela bych vsak upozornit, pro ty co je neznaji, ze prskaji a skacou z kastrolu ven, tak se musi rychle prikryt poklici! Dej prosim vedet, jak jsi dopadla.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.12.10 20:14

Bezva, babi, tak ja necham napukat cela, super!
Trochu jsi mi ale nerozumela - ja mam krome celych seminek jeste mleta, coz je pomerne hrube a pak mam horcici v prasku, konzistence mouckoveho cukru ! A tak jsem se ptala, kterou z nic mas na mysli, vis? Ale do tech brambor se dobre hodi cela seminka, uz se tesim !

babi
6360 příspěvků 26.12.10 20:04

wydricko, ano cerna seminka horcice v prasku, ale protoze jsou tak mala, nekdy pridavam i cela…
At Ti chutna!

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.12.10 18:13

Babi, myslis mletou, cernou horcici, nebo doslova horcici v prasku? Indie hodne pouziva cernou horcici mletou, treba i do spenatu, tak ted nevim, co ty mas na mysli? Napis, zitra jdu do brambor ! :-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Bombajské brambory - klasické Gujerati - Mamut :-)

já ti to ulehčím :-), Kari phulia - indická rostlina, podobná vavřínu ( bobkový list ), ale menší a jemnější. Nasládlá chuť, jemná lanýžová vůně. Používá se do různých kari, čatní a zeleninových pokrmů, právě tím bobkovým listem se může trochu nahradit. :-))

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bombajské brambory - mamut,

když se podíváš do receptu, je tam odkaz na koření. Klikni na modrá písmenka a otevře se Ti stránka dokonce ve slovenštině, kde jsou karí lístky popsané i s obrázkem. Nedivím se Ti však, že se ptáš, protože ani ti ostatní, co měli zájem o ločidlo/asafoetida, si toho odkazu nevšimli a přitom tam jsou snad všechny potřebné bylinky a koření indické kuchuně ;o) Děkuji Ti však za zájem o recept a jak je vidět, díky Tvé dcerce máš i nějaké zásoby ingrediencí…

Přeji Ti příjemné odpoledne!

Mamut
147 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bombajské brambory - lístky curry?

Pokiaľ ide o asafoetidu, tá by ma netrápila, pretože mi dcéra z Indie doniesla celkom slušné zásoby. Fakticky toto je prvý recept, kde vidím jej využitie. Ale pokiaľ ide o tie lístky curry, to ma teda zneistilo, pretože doteraz som žila v presvedčení, že curry je prášková zmes rôznych korení, a nie nejaká konkrétna bylina. Z toho istého zdroja, teda priamo z Indie, mám aj zásobu rôznych druhov práškového curry (špeciálne pre zeleninové jedlá, pre hydinu a tak podobne), a všetky tie prášky majú vypísané zloženie. Babi, prosím, čo máš na mysli pod lístkami curry? Existuje nejaká bylina s takýmto názvom? Ďakujem.

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bombajské brambory - klasické Gujerati (Veg.).

mne vubec nevadi, ze tu nejsou jen ceske recepty! Ne vsichni jedi stale knedliky a rajskou. Je fakt, ze nektere ingredience nejsou vzdy a vsude k sehnani. Nejlip jsou nam tom prazaci. Tam se sezene skoro vse, nekdy to chce jen vic hledat a ptat se. Pak je to taky otazka penez, jestli chceme za potraviny tolik utratit.
U nas doma varime z 99% francouzske pokrmy. Netvrdim, ze vse co potrebujem, ze tu sezenem(nebydlim v Praze). Dost veci kupujem v Nemecku nebo si vozime primo z Francie. Jo, kdo chce dobre jist, musi se snazit a neco proto udelat.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bombajské brambory - klasické Gujerati (Veg.).

Dando,
mělas pravdu ;o) Hledala jsem také nějaký obrázek…

Ločidlo

Zdraví,

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bombajské brambory - klasické Gujerati (Veg.).

Pro ty, co si s PC jeste nevi moc rady - Neznam-li nejaky vyraz, je mozno ho natukat do vyhledavace.
Predejde se tim nesmyslnemu osocovani a naslednym „diskuzim“.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Bombajské brambory - Mánku :-)

To je pěkný odkaz :-), dnes jsem si namyslela - Hasamiage - a koukám, že nejpotřebnější koupím tam :-), dík za odkaz :-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Bombajské brambory - Jandule :-)

Čertovo lejno, je to ono, ó skleroza to není :-), asa smrdutá neboli asant.
Klejopryskyřice ostré chuti a česnekového zápachu, vůni a chuť nelze plně nahradit, používá se při výrobě vorčestru, takže pár kapek..:-)

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Bombajské brambory - klasické Gujerati (Veg.).

Dandi, je: ločidlo

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Bombajské brambory - Jandule :-)

nebude to - čertovo lejno ? Jinak znám ještě líčidlo jedlé, ale to asi nebude :-)
Babi objasní :-)

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bombajské brambory - klasické Gujerati (Veg.).

To je výborné, z Japonských vod jsme plynule přešli do Indických se stejně těžko dostupnými surovinami. Ločidlo? Krásné slovo s pro mě neznámým obsahem.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Marinovaná kuřecí křídla

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz