Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Ze zapadni casti Indie zvane Gujerati, kde se mluvi gujerati jazykem a kuchyne je vesmes vegeterianska, avsak nesmirne bohata na ruzna koreni a vyznacuje se tim, ze mnoho gujerati pokrmu jsou sladke, slane a korenene zaroven.
Nakrájet brambory na malé kousky a uvařit je v mírně slané vodě s 1/2 lžičkou kurkumy do měkka. Slít a trochu je pomačkat. Dát je stranou. Na pánvi rozehřát olej, nebo Ghí a osmažit červené čilli papričky s lístky curry. Smažit tak dlouho, až jsou papričky málem spálené. Přidat tam cibuli, zelené chilli papričky, koriandr, zbytek kurkumy, ločidlo a semínka koření. Smažit do té doby, než cibule změkne. Dovnitř lehce vložit brambory a několik kapek vody. Osolit a vařit vše na nízké teplotě tak 10 minut. Dobře promíchat, aby bylo koření stejnoměrně rozděleno. Vyjmout červené chilli papričky a lístky curry. Podávat horké pokapané citronem a ozdobené lístky curry, chcete-li. "Koření a bylinky":http://www.govinda.sk/korenia.html
Recept je z kategorií: Bramborová jídla
Chapatti
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
17.8.14 13:21
Dnes podruhé, ale byl to mazec
Na začátku jsem dala kousek Jolokie,, na závěr domácí zelené chilli.
Příloha vejce a krůtí medailonky na kari.
Citron dodá bramborám příjemnou chuť, teda ona je příjemná i bez něj
Babi, dík za recept
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Brambory klasické Gujerati
5068 příspěvků 27.4.15 08:18
@daduuja, doteraz som mala len susene kari listky, a veru cerstve to je ozaj o dacom inom..tak vcera v tej euforii z tej nadhernej vone som chcela varit vsetko zaraz! a este ku vsetkemu mam aj locidlo!..vies si to predstavit? citila som sa ako nadlud
..este sa mi aj snivalo asafoetida, asafoetida..a
vstanem rano a co sa od teba nedozviem ohladom asafoetida, nevedela som ze to
kvoli tomu..
..a teraz si predstav ze existuje ta
asafoetida co stoji zopar gramov aj 50 dolarov..proste je z nej kopec kvalit,
tak sa poradil s domacimi a kupil strednu kvalitu, vyslo to na zopar dolarov a
hned 4 balenia pre istotu aby nebol ani nahodou perzekuovany..
.. to okrem toho ze mu tam nesmierne chutilo,
vsetko by rad tak ako tam!…ale ked si predstavis ten opis jedla co mal
napriklad na obed, boli v tom zemiaky a bolo to fantasticke, nalozil som si
dvakrat..baklazany male v tom boli, vsetko som zjedol ani vecerat som uz
nemohol..turmeric listy opisoval viackrat=ako daco zelene cudne polozene na
jedle velmi dobru chut dali, potom ako hraskove lusky ale bohovske, potom asi
cudna feferonka daka indicka ale fantastickej chuti, potom ako listy co palia
pretoze ked ich dali prec tak to sladke bolo zvlastne chutne palive…

1150 příspěvků 27.4.15 01:15
Jol
, s medajlonkama ti fakt nepomůžu,
možná to byla náhlá inspirace rychle osmažených plátků krůtích prs
s kari a kokosovým mlékem, nebo se smetanou, to už fakt nevím 

Ale ty brambory jsou fakt moc dobré a bud ráda, že nemáš jolokii
Podívej se na recepty ze Srí Lanky, tam najdeš asi nejvíc inspirace, ale když osmažíš semínka hořčice, přidáš špetku ločidla a kari lístky, můžeš přidat do polévky, do luštěnin. Jdou do omelet, karí, do marinád, na ryby, do mletého masa a na jehněčí jsou skoro nejlepší… Pokud ti zbydou, tak se dají zamrazit, sušené nejsou ono.
. V Indii kasty, které mají
zakázáno jíst cibuli a česnek, tak používají asu. Je oblíbená
u vegetariánů, zabranuje plynatosti 

A asu přidávám všude, kam dávám cibuli nebo česnek, teda ne úplně pokaždé
Měj se a dobrou chut
Příspěvek upraven 27.04.15 v 01:24
5068 příspěvků 26.4.15 18:29
@dauuuja, mam cerstve kari listky z indie rano doleteli so starkym, dokonca aj hing/locidlo mam (pre cely regiment)..a cela natesena si vravim ze ti ukaaazem co vsetko mam a urobim ako ty a este lepscie..!!!
…a nemam jolokii..
…ja sa tak nehram, vzdaaavam sa!..ale ten
recept bude zajtra, len keby si este prezradila obsah zaklinadla na medailonky
na kari, ponizene prosim… 
PS: a keby si mala v rukave dake osvedcene lektvary kde idu cerstve kari listky a locidlo bola by som nesmierne stastna ked pridas aspon link bo uz mam plne bryle vsetkeho..
1150 příspěvků 19.8.14 21:28
@babi nepěstuji, ale dala by se. Dostala jsem sušené a do jídla je stříhám na milimetry, teď jsem to asi trošku přehnala, nebo to moje zelené chilli má větší grády než jsem si myslela


První brambory, bez masa, jen s vajíčkem jsem udělala takové mokřejší a možná mi chutnaly víc. Teď budou častěji, ve třech květináčích raší koriandr a kari lístky taky ještě mám
Měj se hezky
Daduuja, OMG, tos pouzila papricku na kterou se clovek nemuze ani podivat aniz by trpel
Ty ses odvazne devce
To pestujes na zahradce? Mne nemas za co
dekovat, to ja dekuji tobe take za tu peknou fotku…
@daduuja Michaela mezi tou zaplavou receptu na ruzne placky ma take na Dosa, kde se necha zkvasit jak ryze tak urad dal a jinak je jiz recept snadny. Mam velice podobny, do ktereho se jenom pridava nejake koreni primo do testicka (na ctvrtlitroovy hrnek ryze a urad dal se pridava po lzicce Garam Masala, prasek z manga, mlety rimsky kmin a spetka asafoetida prasku (asi se tomu rika Certovo lejno). Koukla jsem se a Urad dal se v Cesku dostane koupit jiz vyloupany, lamany. Jsem moc zvedava, ktere placky vyzkousis
Zdravim…
1150 příspěvků 7.8.14 21:24
@babi, kdysi dávno jsem si odněkud opsala recept na indické rýžovo-čočkové omeletky, ale bylo to z vařené rýže a hnědé čočky. Všechno se rozmixovalo, přidala se pouze sůl a smažilo na pánvi. Tenkrát, v minulém režimu, jsem je zkoušela, ale bylo to dost nedobré
, teď jsem si na ně vzpomněla, protože díky
netu se rozšiřují obzory a hle, ony opravdu existují, jen v dost odlišné
podobě 

Určitě budou chutnat lépe, než moje původní
1150 příspěvků 7.8.14 21:12
@Frantiska velký dík
, k ssalonis občas chodím, ale teď mě to
nějak nenapadlo 

Myslím, že má na webu placky celé Indie
@daduuja no to mas pravdu, rekla jsem neco obracene. Rozmyslela jsem se mezi plackami z ryze a cocky, anebo plnene cockou, coz mne nebylo jasne co vlastne hledas. Jedny jsou ze severu, druhe jsou z jihu, coz mas naprostou pravdu. Ty Dosa placky(spis jako palacinky) ja velice rada zvlaste s nejakym chutney, nebo saunth chutney. Jeste jsem si rikala, ze doufam ze @ssalonis se ozve a da nam nejakou radu… kdyz @Frantiska to vyresila pridanim jejiho blogu. Dekuji moc Frantisko
moc pekne pocteni… nesmirne mila
Slovenka 
@daduuja zkus se podivat sem na placky
http://akochutimasala.blogspot.in/…-placky.html
a tady přímo plněné čočkou
http://akochutimasala.blogspot.in/…sovicou.html
Příspěvek upraven 07.08.14 v 14:38
1150 příspěvků 7.8.14 13:40
@babi ano,ty tenoucke krupave, ale myslela jsem, ze jsou domovem spis na jihu. Pokud mas a pridas podrobny recept, budu rada

Neplni je take uz pri smazeni varenou cockou?
Nejak nemame v horku moc chut na maso
@daduuja myslis ty tenke placky ze severni Indie „Dosas“… oni jich maji tolik druhu vedle tech vseobecne znamych, avsak hodne jich ma prilis exoticke ingredience. Pamatuj, ze je zde misto pro tvuj obrazek
Mas pravdu… Riata se ke vsemu tomu koreni
vyborne hodi a vejce taktez
Diky za vyzkouseni receptu.
Příspěvek upraven 06.08.14 v 23:53
1150 příspěvků 6.8.14 22:18
@babi dík, vařila jsem je včera k obědu, moc nám chutnaly a protože jsem nevěděla, tak jsem část rozmačkala, část nechala na kousky, k nim smažené vejce a okurkový salát s jogurtem.
Myslím, že by se hodily i čočkovo-rýžové opečené placičky, ale nemohu tu na ně najít recept. Až ho najdu, tak brambory dělám znovu
@daduuja
Moc se omlouvam, ze odpovidam az dnes.
Odstranila jsem fotku, ktera byla opravdu zavadejici, diky tem kouskum zelene
papriky kterou jsem pouzila misto zelene chilli papricky, ancto tu jsem prave
doma nemela. Jinak k te konzistenci brambor… kdyz se nakraji na male kousky,
nemusi se mackat, ale oni je castecne mackaji. Vzhladem k tomu ze se pouzivaji
olejnate brambory, v pokrmu vzdy zustavaji kousky brambor obalene korenim a
Ghi. Muze se podavat jako vegeterianske jidlo, anebo jako cast nekolika pokrmu
vcetne popripade masovych. Dobrou chut 
@ssalonis Zdravim do Indie. Jak jsem vysvetlila tu zelenou papriku… ale paneer tam nebyl. Jsem rada, ze se mnou souhlasis, ze recept na brambory je chutny, dekuji Ti.
1150 příspěvků 5.8.14 20:32
Babi, zdravím
, jakou konzistenci má mít tento pokrm?
Píšeš, že brambory se mají rozmačkat, ale na fotce jsou kousky. Dík za
vysvětlení.
61 příspěvků 24.6.12 15:55
Taketo zemiacky robievam, su velmi dobre. Len nerozumiem obrazku, ktory je tu pridany. Ja tam vidim zelenu papriku a pripomina mi to skor Kadhai paneer. Nazov ma tiez trochu zarazil… Bombajske - klasicke Gujarati. Bombaj sa nachadza v state Maharashtra a Gujarat je susedny stat..
Babi, byly vynikajici ! Skoda, brambory koupene nebyly nejuzasnejsi, ale dobre to bylo i tak, moc! Navrch jsem dala prouzky kureciho masa pokapaneho citronovym olejem a posypala rimskym kminem . K tomu byl jeste listovy spenat se smetanou a roasted curry .
Muzu jen doporucit !
Příspěvek upraven 27.12.10 v 21:51
wydricko, ale rozumela…proto rikam v prasku…ta patri do receptu, ale ja mam rada cela seminka, nejenom na chut, ale i pro usi. Mela bych vsak upozornit, pro ty co je neznaji, ze prskaji a skacou z kastrolu ven, tak se musi rychle prikryt poklici! Dej prosim vedet, jak jsi dopadla.
Bezva, babi, tak ja necham napukat cela, super!
Trochu jsi mi ale nerozumela - ja mam krome celych seminek jeste mleta, coz je pomerne hrube a pak mam horcici v prasku, konzistence mouckoveho cukru ! A tak jsem se ptala, kterou z nic mas na mysli, vis? Ale do tech brambor se dobre hodi cela seminka, uz se tesim !
wydricko, ano cerna seminka horcice v prasku, ale protoze jsou tak mala, nekdy pridavam i cela…
At Ti chutna!
Babi, myslis mletou, cernou horcici, nebo doslova horcici v prasku? Indie hodne pouziva cernou horcici mletou, treba i do spenatu, tak ted nevim, co ty mas na mysli? Napis, zitra jdu do brambor !
já ti to ulehčím
, Kari phulia - indická rostlina, podobná
vavřínu ( bobkový list ), ale menší a jemnější. Nasládlá chuť, jemná
lanýžová vůně. Používá se do různých kari, čatní a zeleninových
pokrmů, právě tím bobkovým listem se může trochu nahradit. 
když se podíváš do receptu, je tam odkaz na koření. Klikni na modrá písmenka a otevře se Ti stránka dokonce ve slovenštině, kde jsou karí lístky popsané i s obrázkem. Nedivím se Ti však, že se ptáš, protože ani ti ostatní, co měli zájem o ločidlo/asafoetida, si toho odkazu nevšimli a přitom tam jsou snad všechny potřebné bylinky a koření indické kuchuně ;o) Děkuji Ti však za zájem o recept a jak je vidět, díky Tvé dcerce máš i nějaké zásoby ingrediencí…
Přeji Ti příjemné odpoledne!
147 příspěvků 25.1.09 03:43
Pokiaľ ide o asafoetidu, tá by ma netrápila, pretože mi dcéra z Indie doniesla celkom slušné zásoby. Fakticky toto je prvý recept, kde vidím jej využitie. Ale pokiaľ ide o tie lístky curry, to ma teda zneistilo, pretože doteraz som žila v presvedčení, že curry je prášková zmes rôznych korení, a nie nejaká konkrétna bylina. Z toho istého zdroja, teda priamo z Indie, mám aj zásobu rôznych druhov práškového curry (špeciálne pre zeleninové jedlá, pre hydinu a tak podobne), a všetky tie prášky majú vypísané zloženie. Babi, prosím, čo máš na mysli pod lístkami curry? Existuje nejaká bylina s takýmto názvom? Ďakujem.
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
mne vubec nevadi, ze tu nejsou jen ceske recepty! Ne vsichni jedi stale knedliky a rajskou. Je fakt, ze nektere ingredience nejsou vzdy a vsude k sehnani. Nejlip jsou nam tom prazaci. Tam se sezene skoro vse, nekdy to chce jen vic hledat a ptat se. Pak je to taky otazka penez, jestli chceme za potraviny tolik utratit.
U nas doma varime z 99% francouzske pokrmy. Netvrdim, ze vse co potrebujem, ze tu sezenem(nebydlim v Praze). Dost veci kupujem v Nemecku nebo si vozime primo z Francie. Jo, kdo chce dobre jist, musi se snazit a neco proto udelat.
Dando,
mělas pravdu ;o) Hledala jsem také nějaký obrázek…
Ločidlo
Zdraví,
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Pro ty, co si s PC jeste nevi moc rady - Neznam-li nejaky vyraz, je mozno ho natukat do vyhledavace.
Predejde se tim nesmyslnemu osocovani a naslednym „diskuzim“.
To je pěkný odkaz
, dnes jsem si namyslela - Hasamiage - a koukám,
že nejpotřebnější koupím tam
, dík za odkaz 
Čertovo lejno, je to ono, ó skleroza to není
, asa smrdutá neboli asant.
Klejopryskyřice ostré chuti a česnekového zápachu, vůni a chuť nelze plně nahradit, používá se při výrobě vorčestru, takže pár kapek..:-)
Dandi, je: ločidlo
nebude to - čertovo lejno ? Jinak znám ještě líčidlo jedlé, ale to asi nebude

Babi objasní
To je výborné, z Japonských vod jsme plynule přešli do Indických se stejně těžko dostupnými surovinami. Ločidlo? Krásné slovo s pro mě neznámým obsahem.