Recept Špenát

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Špenát

Postup

Za tohle jídlo opět může moje štědrá a laskavá sousedka. Venku napadl sníh a ona rychle sklízela poslední zbytky ze zahrádky. A tak jsem dostala plný okřín čerstvoučkých, křupavých špenátových listů. Protože jsem sama, nechce se mi dlouho vařit. Udělala jsem to nejjednodušší, co se dalo:

Špenát jsem oprala ve studené vodě, hodila ho do vroucí, lehce osolené vody a nechala spařit necelou minutu. Na pánvi jsem rozpustila máslo, vhodila do něj trochu soli a dva stroužky česneku rozrojené podél. Míchala jsem dokud cmour nezezlátl a nepadl ke dnu. Pak jsem ve slaném a česnekem jen lehce ovoněném másle převrátila špenát, vyklopila ho na talíř a všecek snědla.

Byl to nejlepší špenát mého života. Taky nejjednodušší.
A ještě dostanu kapustičky, jen co je přejde mráz, aby byly sladké a křupavé. A ty udělám přesně stejně, jen je v té vroucí vodě povařím o chvilku déle a do másla přihodím dvě lžíce čerstvé strouhanky a nechám ji opéct do zlatova.

Proto vyprošuju své hodné paní sousedce pevné zdraví a dlouhý život, a protože dobré skutky se mají oplácet, donesu jí kousek masové rolády a možná i misku guláše. Ona totiž dřela celý život v lese, ale důchod má tak malý, že koupit si maso, je pro ni příliš drahé.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 23.11.08 vloženo
  • 140118x zobrazeno

Čas přípravy

  • 8 minut

Ingredience

  • Listy špenátu 500g
  • Máslo podle chuti, ale cca 50g
  • 2 stroužky česneku
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

foxcat21 04.10.12 18:00

Vyborne,muzu se po tom utlouct.Diky za receptik stal za to,v jednoduchosti je krasa i chut mnam.

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 09.06.12 13:29

Jednoduché, rychlé a famózní…
Sice jsem neměla „mrazem pokřtěný“ špenát, jak je uvedeno v popisu, ale on tenhle první letošní je také křehoučký víc než dost, takže tento způsob úpravy se báječně hodil a pochutnali jsme si :)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Špenát

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
anickav
2904 příspěvků 15.03.13 08:45
Vzťah

Nezmenený? (K špenátu, samozrejme.) :D Aké bude menu na Zelený štvrtok?

 
gmp
1603 příspěvků 14.03.13 20:38
;

Åktivistu nenapadlo, že by se recesspis na špenát mohl jmenovat „Špenát“. Krom toho: tento recespis je jednoznačně recespisem ze záhrobí. Vždyť se kol něho dějí věci mimo lidské chápání a rozumové uchopitelnosti.

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.08.12 22:23

A tak, listovy. No to me fakt nenapadlo. To je potom rozdil ;- ).

 
casino
4474 příspěvků 21.08.12 22:16
Jak se jmenoval?

Patrně LISTOVÝ,,, milé dámy, LISTOVÝ :)
Nevím, zda Viktorka či nějaká jiná Černá ruka, ale GGGdosi se tu snaží názvy glajchšaltovat :twisted:
Stejný osud potkal i můj recept zmíněný v komentářích…

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.08.12 21:55

Zuzko, mne se tvuj obrazek spenatu libi a evidentne vysledek odpovida postupu. A marne si uz chvili lamu hlavu, jak se asi ten neuveritelne objevny recept na spenat originalne jmenoval…

 
Zuzka1973
2200 příspěvků 21.08.12 19:55

Stačí napsat a obrázek dám pryč… Špenát byl dělán podle receptu a příloha je jen moje osobní akce… Pokud tu vadí, nemám s tím problém to odstranit. Ale je třeba si uvědomit, že já našla recept až jako pouze ŠPENÁT… Tedy jsem to brala tak, že co si k němu dáme my, u nás doma, je naše věc… No, koukám, že není…
Je opravdu „milé“ číst, že je můj (v dobré víře vložený) obrázek dán na stejnou rovinu se zdejším nešvarem měnit názvy!

 
mrtvola
1394 příspěvků 21.08.12 19:19

Ejo, někdo tu změnil můj název a obrázek taky není můj špenát…

 
Eja
3826 příspěvků 18.08.12 13:18

Mrtvuš, navrch jsem si rozdrobila trochu čerstvého sýra…mana nebeská.
Ke zbytku večer uvařím tagliatelle a strouhané pecorino navrch. Dík.

 
casino
4474 příspěvků 10.06.12 09:50
PEČU KÁČU NA PEKÁČU...

… a tento recept je dnes jako Deus ex machina :potlesk: (původně jsem chtěl dělat profláklou klasiku)
Často jen zírám, co Labužnická numera dokáží udělat z původních receptů :think:
Snad mi mrtvola promine, pokud ji to definitivně neklepne, co jsem si se ŠPENÁTEM dovolilo udělat já :mrgreen: :oops:
…je interesantní, že recept ještě neaktivoval špenátového aktivistu gmp :mrgreen: :kytka:

 
Zuzka1973
2200 příspěvků 09.06.12 16:24

Jejda… kdyby bylo jen na mně, tak já osobně bych raději lavor toho špenátku, klidně bez masa i bez knedlí… :mrgreen:
Opravdu musím říct, že když se použije opravdu máslo a česnek tak, jak uvádíš, je to vážně super bašta :kytka:
Já dělala z kila „lupení“ a česneku dala o trošku víc, takže jeho zbytečky jsou tam na fotce ještě patrné, ale právě ony dávaly špenátu ten správný šmak ;)
Můj muž pravil, že tak dobrej špenát ještě nejedl a já mu dávám za pravdu, je to takhle vynikající a kdo by chtěl dávat smetanu - tomu to nedoporučuju, asi už by to nebylo takové, i když špatné by to jistě také nebylo ;)
Ještě že jsem letos nasázela špenát ze dvou sáčků semínek :mrgreen:
Ještě, že děcka ho nejí… aspoň zbude víc pro nás :mrgreen: :mavam:

 
mrtvola
1394 příspěvků 09.06.12 16:04

Krásně jsi to uvařila, Zuzanko :potlesk: . Jen mám pocit, že Tvá fotografie staví na hlavu můj recept. Ten byl právě jen o těch čtyřech ingrediencích - špenátu, másle, soli a česneku. A ty k tomu hned flákotu a sofistikovaný knédl :lol: . To už pak rovou můžeš udělat špenát smetanový.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Špenát (bez dalšího)

To snad není možné…!
Dnes jsem ho dělala velmi, velmi podobně. Jen jsem musela použít mražené listy, ale… Kus másla roztopit, přihodit nasekaný česnek (já dala stroužky tři), jen co zavoní, přidat kostky mražených špenátových listů, sůl a nechat na mírné teplotě rozmrazit. Hotové zalít smetanou ke šlehání (2 dcl) a nechat zredukovat, případně dosolit. Lahůdka…
Ve vinohradské restauraci Chudoba přidávají ještě zrnka kukuřice a je to překvapivě dobré…
Ale čerstvý špenátek ještě sem tam křupne, tomu rozumím… Že pozdravuji paní sousedku (na ty jsem bohužel příliš štěstí neměla).

 
srimpik
166 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Špenát (bez dalšího)

Mila autorko receptu,
promin, ale nejak mi nejde oslovit Te"mila mrtvolko", diky za vlidna slova a mily receptik - ja vzdycky rikam, ze v jednoduchosti je krasa a opacne to plati zrovna tak. V nasich dalekych krajich uz napadl snih - skoro metr - a tak se prihrivam nejen u kamen, ale i slovy laskavych lidi jako jsi TY. Diky. Jarka

 
noskovice
1323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Špenát (bez dalšího)

Ja to delam stejne, jenom misto masla pouzivam olivovy olej. Hlavne proto, ze se tady maslo moc nepouziva. Fantastické… Ahoj vsem, Sona

 
Frantiska
927 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Špenát (bez dalšího)

tak ho mam taky ráda, ale musím k tomu pečivo nebo vařené bramburky :)

Kapustičky jen lehce osmahnuté jsou dokonalé

 
jolana
5065 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Špenát (bez dalšího)

Mozno ze bol taky dobry a chutny, lebo je od dobreho cloveka, ktory ho vypestoval laskavymi rukami a zo srdca…pozdravujem teba aj sousedku a opatruj si ju lebo dobrosrdecnych stedrych ludi je uz malo..:)
Dobru chut, a dobru noc..;)..recept ako rozpravka ale taka pozemska ale o to krajsia aj ked maaalinko smutna..:)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz