Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
mrtvola Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Za tohle jídlo opět může moje štědrá a laskavá sousedka. Venku napadl sníh a ona rychle sklízela poslední zbytky ze zahrádky. A tak jsem dostala plný okřín čerstvoučkých, křupavých špenátových listů. Protože jsem sama, nechce se mi dlouho vařit. Udělala jsem to nejjednodušší, co se dalo: Špenát jsem oprala ve studené vodě, hodila ho do vroucí, lehce osolené vody a nechala spařit necelou minutu. Na pánvi jsem rozpustila máslo, vhodila do něj trochu soli a dva stroužky česneku rozrojené podél. Míchala jsem dokud cmour nezezlátl a nepadl ke dnu. Pak jsem ve slaném a česnekem jen lehce ovoněném másle převrátila špenát, vyklopila ho na talíř a všecek snědla. Byl to nejlepší špenát mého života. Taky nejjednodušší. A ještě dostanu kapustičky, jen co je přejde mráz, aby byly sladké a křupavé. A ty udělám přesně stejně, jen je v té vroucí vodě povařím o chvilku déle a do másla přihodím dvě lžíce čerstvé strouhanky a nechám ji opéct do zlatova. Proto vyprošuju své hodné paní sousedce pevné zdraví a dlouhý život, a protože dobré skutky se mají oplácet, donesu jí kousek masové rolády a možná i misku guláše. Ona totiž dřela celý život v lese, ale důchod má tak malý, že koupit si maso, je pro ni příliš drahé.
Recept je z kategorií: Zeleninová jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
4.10.12 18:00
Vyborne,muzu se po tom utlouct.Diky za receptik stal za to,v jednoduchosti je krasa i chut mnam.
Líbí se mi9.6.12 13:29
Jednoduché, rychlé a famózní…
Sice jsem neměla „mrazem pokřtěný“ špenát, jak je uvedeno v popisu,
ale on tenhle první letošní je také křehoučký víc než dost, takže
tento způsob úpravy se báječně hodil a pochutnali jsme si
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Špenát
2904 příspěvků 15.3.13 08:45
Nezmenený? (K špenátu, samozrejme.)
Aké bude menu na Zelený štvrtok?
Åktivistu nenapadlo, že by se recesspis na špenát mohl jmenovat „Špenát“. Krom toho: tento recespis je jednoznačně recespisem ze záhrobí. Vždyť se kol něho dějí věci mimo lidské chápání a rozumové uchopitelnosti.
A tak, listovy. No to me fakt nenapadlo. To je potom rozdil ;- ).
Patrně LISTOVÝ,,, milé dámy, LISTOVÝ

Nevím, zda Viktorka či nějaká jiná Černá ruka, ale GGGdosi se tu snaží názvy glajchšaltovat
Stejný osud potkal i můj recept zmíněný v komentářích…
Zuzko, mne se tvuj obrazek spenatu libi a evidentne vysledek odpovida postupu. A marne si uz chvili lamu hlavu, jak se asi ten neuveritelne objevny recept na spenat originalne jmenoval…
Stačí napsat a obrázek dám pryč… Špenát byl dělán podle receptu a příloha je jen moje osobní akce… Pokud tu vadí, nemám s tím problém to odstranit. Ale je třeba si uvědomit, že já našla recept až jako pouze ŠPENÁT… Tedy jsem to brala tak, že co si k němu dáme my, u nás doma, je naše věc… No, koukám, že není…
Je opravdu „milé“ číst, že je můj (v dobré víře vložený) obrázek dán na stejnou rovinu se zdejším nešvarem měnit názvy!
Ejo, někdo tu změnil můj název a obrázek taky není můj špenát…
Mrtvuš, navrch jsem si rozdrobila trochu čerstvého sýra…mana nebeská.
Ke zbytku večer uvařím tagliatelle a strouhané pecorino navrch. Dík.
… a tento recept je dnes jako Deus ex machina
(původně jsem chtěl dělat profláklou klasiku)


Často jen zírám, co Labužnická numera dokáží udělat z původních receptů
Snad mi mrtvola promine, pokud ji to definitivně neklepne, co jsem si se ŠPENÁTEM dovolilo udělat já
…je interesantní, že recept ještě neaktivoval špenátového aktivistu gmp
Jejda… kdyby bylo jen na mně, tak já osobně bych raději lavor toho špenátku, klidně bez masa i bez knedlí…





Opravdu musím říct, že když se použije opravdu máslo a česnek tak, jak uvádíš, je to vážně super bašta
Já dělala z kila „lupení“ a česneku dala o trošku víc, takže jeho zbytečky jsou tam na fotce ještě patrné, ale právě ony dávaly špenátu ten správný šmak
Můj muž pravil, že tak dobrej špenát ještě nejedl a já mu dávám za pravdu, je to takhle vynikající a kdo by chtěl dávat smetanu - tomu to nedoporučuju, asi už by to nebylo takové, i když špatné by to jistě také nebylo
Ještě že jsem letos nasázela špenát ze dvou sáčků semínek
Ještě, že děcka ho nejí… aspoň zbude víc pro nás
Krásně jsi to uvařila, Zuzanko
. Jen mám pocit, že Tvá fotografie staví na
hlavu můj recept. Ten byl právě jen o těch čtyřech ingrediencích -
špenátu, másle, soli a česneku. A ty k tomu hned flákotu a sofistikovaný
knédl
. To už pak rovou můžeš udělat
špenát smetanový.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
To snad není možné…!
Dnes jsem ho dělala velmi, velmi podobně. Jen jsem musela použít mražené listy, ale… Kus másla roztopit, přihodit nasekaný česnek (já dala stroužky tři), jen co zavoní, přidat kostky mražených špenátových listů, sůl a nechat na mírné teplotě rozmrazit. Hotové zalít smetanou ke šlehání (2 dcl) a nechat zredukovat, případně dosolit. Lahůdka…
Ve vinohradské restauraci Chudoba přidávají ještě zrnka kukuřice a je to překvapivě dobré…
Ale čerstvý špenátek ještě sem tam křupne, tomu rozumím… Že pozdravuji paní sousedku (na ty jsem bohužel příliš štěstí neměla).
166 příspěvků 25.1.09 03:43
Mila autorko receptu,
promin, ale nejak mi nejde oslovit Te"mila mrtvolko", diky za vlidna slova a mily receptik - ja vzdycky rikam, ze v jednoduchosti je krasa a opacne to plati zrovna tak. V nasich dalekych krajich uz napadl snih - skoro metr - a tak se prihrivam nejen u kamen, ale i slovy laskavych lidi jako jsi TY. Diky. Jarka
Ja to delam stejne, jenom misto masla pouzivam olivovy olej. Hlavne proto, ze se tady maslo moc nepouziva. Fantastické… Ahoj vsem, Sona
tak ho mam taky ráda, ale musím k tomu pečivo nebo vařené bramburky
Kapustičky jen lehce osmahnuté jsou dokonalé
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Mozno ze bol taky dobry a chutny, lebo je od dobreho cloveka, ktory ho vypestoval laskavymi rukami a zo srdca…pozdravujem teba aj sousedku a opatruj si ju lebo dobrosrdecnych stedrych ludi je uz malo..:)
Dobru chut, a dobru noc..;)..recept ako rozpravka ale taka pozemska ale o to krajsia aj ked maaalinko smutna..:)