Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Špenát je nutričně velmi cenná zelenina. Ale obsahuje také značné množství kyseliny šťavelové, která odvápňuje organismus, proto špenát kombinujeme s mlékem nebo mléčnými výrobky.
Pořádně propláchnout špenát, odřezat stonky, osušit ho v utěrce a nakrájet na proužky. Ve velkém kastrole rozehřát máslo, až začne bublat. Přidat cibuli, česnek a osmažit je po 2–3 minuty.
Přidat špenát, trochu ho osolit, přikrýt poklicí a dusit zhruba 5 minut. Sejmout s ohně.
Vymazat ohnivzdornou misku. Dno posypat polovinou sýru, na něj dát špenát a ochutit ho paprikou, oříškem a pepřem. Nahoru rozdělit zbývající sýr. Vložit misku do předem vyhřáté trouby na 180–190°C a péct po 20 minut, až sýr začne bublat.
Hodí se i jako zeleninová příloha.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Teplé předkrmy Zeleninová jídla
pečivo, maso
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
03.05.15 15:45
Pod cibuli jsem rozškvařila kousek slaniny (takže jsem nevařila vegetariánsky) a sýr jsem použila uzený 45%. Česneku dvojnásobné množství. Ostatní dle receptu.
Po upečení jsem nechala částečně schladnout a zapečený špenát se mi podařilo překlopit z kastrolu na talíř. Lépe se porcoval; sýr zůstal ještě vláčný, ale již nebyl polotekutý.
Díky sýru pokrm zasytí. Podávala jsem s bramborami pečenými
v troubě. Z uvedeného množství jsem špenát rozdělila na 3 porce.
Čtyři by byly pro menší jedlíky . Opravdu nám chutnalo; vyzkouším
i s kopřivami
.
06.06.12 13:40
Špenát na záhonu bujně bují… Miluju ho ve všech možných podobách,
tak jen tak sama pro sebe jsem si dopoledne upekla toto a je to vynikající
A zhýrale jsem použila dva druhy sýra, dospod ementál, nahoru eidam…
Dokonalá dobrota!
Jako jedinou přílohou mi byla moje mlsná huba, ale moc dobře by to chutnalo
nejen samotné či s brambory, ale i s hranolkami či bramborovou
kaší…
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění