Recept Alžbětina narozeninová celerová omáčka Pra

(Hodnoceno 5x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Alžbětina narozeninová celerová omáčka

Úvod

Recepis dedikován Alžbětě k jejím narozeninám. Miluje cerel.

Postup

Cerel očistíme, a postrouháme na hrubém strouhadle. Povaříme ve vývaru do celkové změklosti. Přidáme zakysanou smetanu, mouku, špetku muškátového květu, Zátkovu hořčici. Prošmrdláme elektrošmrdlačem a necháme povařiti, aby omáčka byla přiměřeně hustá. Ochutnáme, snad trochu přisolíme. Podáváme s brambory.
Inspirováno Anuší Kejřové Úspornou kuchařkou


Reklama

Nahlásit recept

  • 05.05.13 vloženo
  • 6685x zobrazeno

Ingredience

  • ½ většího cerelu
  • ½ l vývaru
  • 3 PL zakysané smetany
  • 1 PL mouky
  • 1 špetka muškátového květu
  • 1 KL Zátkovy hořčice

Doporučená příloha

  • brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jaresj 08.02.14 12:59

Možná bych použil sladkou smetanu místo zakysané

Odkaz na uvaření

Lyduska 26.01.14 12:17

Použila som šľahačkovú smotanu.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Jari 25.01.14 10:05

.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

gmp 12.01.14 17:02

Goląbki z červeného zelí s Alžbětinou narozeninovou celerovou omáčkou

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 09.01.14 14:45

Výborná omáčka!!! Chutnala i osobě, která celer zrovna moc nemusí.
Myslela jsem, že budu mít vařeno i na zítra… OMYL :) Snědlo se vše na posezení.
Měli jsme s nudlemi, ale určitě prubnu i ty doporučené brambory a ke knedlím bude šmakovat jistě také dokonale!

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

tlustá bába 08.05.13 13:40

Vážení přátelé, ANO!!! 3/4 celeru jsem dala vařit do vývaru (gmp nám sice nenapsal jaký, ale použila jsem hovězí), 1/4 jsem uchovala ve vodě s kapkou citrónu. Na másle jsem připravila světlou jíšku s muškátovým květem. Uvařený celer jsem rozmixovala, vrátila do vývaru, zahustila jíškou, přidala špetku bílého pepře, malou lžičku hořčice plnotučné (Zátkovu by mi musela shodit UNRA), dosolila a přidala celý kelímek zakysané smetany krémovité a ještě z Kunína. Provařila a asi 3 minuty před dovařením jsem přidala na hrubém struhadle nastrouhanou zbylou čtvrtinu syrového celeru (zvedl to o další stupeň). A protože u nás panují neshody, tak si manžel upatlal ty svoje knedlíky z pytlíku (smrtelná urážka). Navíc jsem mu z mrazáku vytáhla vařený vepřový jazyk a prohřála. Já dodržela brambory a bez masa. Pak jsme si to vzájemně ochutnali a ani jedna varianta nemá chybu (až na ty jeho knedlíky!). Shodli jsme se na tom, že by k omáčce byl výborný uzený hovězí jazyk. Hodnocení Miloškovy omáčky: unikátní, delikátní, skvělá! Tisíc hvězdiček!

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Alžbětina narozeninová celerová omáčka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1202 příspěvků 12.01.14 11:10

@Eja
Aj, Ejo! Přežila jsi?
Mě přišlo, že Milošek jde po huse! Lump jeden! A proto nechtěl říct, co včera vařil!!!

 
gmp
1603 příspěvků 11.01.14 14:17
+

Hmmm, co já asi dneska strčim do trouby? Že by něco špenátem krmené…dobrou nádivkou nadité… :lol: :srdce:

 
Eja
3794 příspěvků 11.01.14 11:44
Ano!

Vychytávka Labužnice s velkým „L“ část celeru až ve finále, skoro nevařit, + ta chuť citronu :potlesk: :potlesk:
Brambůrkám ( TA brambora :mrgreen: )chybí minutka do dovaření…
Uzený jazyk pro ortodoxní masoužrouty podle mne jistě nejlepší volba.

Milošu, už Tě nikdy nebudu zlobit se špenátem :mavam:

 
Zuzka1973
2069 příspěvků 09.01.14 14:47

Líbí se mi, že zde absolutně nepostrádám maso… :kytka:
Chuťově špica :palec:

 
tlustá bába
1202 příspěvků 14.08.13 00:13

Nějak mi nefungují reakce. Takže je to reakce nejen na Jasonku, ale i na Eju a gmp! :zed: :zed: :zed:
Na mou duši, na psí uši,… málem mě to vzdálilo navěky!
Ejo, ten celer je vážně pořád malej a to je srpen! Zdá se, že si pletu roční období. Nebo celer. :lol:

Příspěvek upraven 14.08.13 v 00:15

 
Eja
3794 příspěvků 11.08.13 20:27

Souhlasím s gmp :zed: :zed: spisovná čeština a dejme tomu..hatmatilka, žertovné výrazy - se může prolínat… :mavam: a to je na tom to pěkné :mavam:

 
gmp
1603 příspěvků 11.08.13 07:14
-
:zed:
 
jasonka
16 příspěvků 10.08.13 22:06

Elektrosmrdlac? Co to je??? Vy, co orodujete za spravnou cestinu, jdete vite kam, nechci byt sprosta… :cert: A skovanej??? To je snad cesky? Dal radsi Vase prispevky nectu…

 
gmp
1603 příspěvků 22.06.13 10:21
+

Vývar dávám jaký zrovna mám po ruce, nejsem cimprlich. a kdo chce salát tak ten mám tajdle skovanej:
 http://www.labuznik.cz/…s-problemem/

 
tlustá bába
1202 příspěvků 05.05.13 20:37

Koulela jsem pomelo, ale pomeranč mi taky zní líp. Ale až zítra, i já vím, kdy mám dost (občas).
Počkej, mateš mě, v červenci má celer makovičku k nakousnutí, nebo co to teda pěstujeme? Takový malý, trhám tomu spíš lupení. Řepa to není, tu poznám, ředkvička taky ne. :lol:

 
Eja
3794 příspěvků 05.05.13 20:28

Celer je vděčný základ salátu - kromě klasiky s mrkví, jablkem, si dovedu představit celer + pomerančová kúra a kousky pomeranče, rukolu či jiné podobné lupení, nastrouhané pecorino či gouda nebo čedar, pepř a trocha oliváče dobré kvality. Nenechávat rozležet, tak max. 10 minut.

 
Eja
3794 příspěvků 05.05.13 20:21

Tak já bych si klidně cerelovou omáčku s brambůrkem k narozkám dala. Ideálně kdyby mi ji někdo uvařil - což nehrozí. Bohužel mé červencové narozky nejsou úplně v době mlaďoučkého čerstvého cerelu - z toho to musí být lahůdka.

 
anickav
2904 příspěvků 05.05.13 19:44
Jo, špenát je ešte zdravší.

Je to potvora. Cmuk. A gratulujem - želám, čo si želáš.

 
Alis
2617 příspěvků 05.05.13 19:12

Alžbětka nikdy nedostala tak ironický dárek, na druhou stranu ví, a těší se, že příští recept se špenátem pošle v červnu :D

 
tlustá bába
1202 příspěvků 05.05.13 18:58

Nějaký salát musím „vymyslet“, mám tu teď navíc spoustu sýrů. Také jsem koukala, že je tu nějaký plněný celer s rýží.
Ale tu omáčku vyzkouším stoprocentně. Čtu, že vaříš celer kostkovaný, gmp nestačil odpovědět, je-li důvod ke strouhání, tak proč si přidělávat práci, že jo. Padá to na jeho hlavu! :lol:
Fakt musím zjistit, co v tom je, že si někdo nechá uvařit k narozeninám celerovou omáčku! :mavam:

 
anickav
2904 příspěvků 05.05.13 18:29
Je to zdravé

Alžbetka to vie. Robím obdobne polievku, aj s tou kyslou smotanou. Ale uvarené kocky zeleru mixujem tyčovým mixérom. Horčicu vynechávam. Chutí mi to, z toho predpokladám, že aj „Alžbetina omáčka“ by mi chutila.
Tlustá bábuška, sprav si šalát z celeru a jablka, je skvelý. :mavam:

 
tlustá bába
1202 příspěvků 05.05.13 11:34
Hleďme, studnice ...

Někdy, strouhám-li a necitrónuji-li, hnědne. Lze povařiti v několika kusech s kapkou citrónu a pak elektrošmrdlat? Navíc, strouhání… práce hyzdí.
S knedlíčkem jsi tvořil? Asi by chtěl knedlík.
Zkusím, díky skleróze mám 3 celery a pomazánka byla, smažený taky nemůže být pořád.
:mavam:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz