Recept Alžbětina narozeninová celerová omáčka Pra

(Hodnoceno 5x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Alžbětina narozeninová celerová omáčka

Úvod

Recepis dedikován Alžbětě k jejím narozeninám. Miluje cerel.

Postup

Cerel očistíme, a postrouháme na hrubém strouhadle. Povaříme ve vývaru do celkové změklosti. Přidáme zakysanou smetanu, mouku, špetku muškátového květu, Zátkovu hořčici. Prošmrdláme elektrošmrdlačem a necháme povařiti, aby omáčka byla přiměřeně hustá. Ochutnáme, snad trochu přisolíme. Podáváme s brambory.
Inspirováno Anuší Kejřové Úspornou kuchařkou


Reklama

Nahlásit recept

  • 05.05.13 vloženo
  • 6834x zobrazeno

Ingredience

  • ½ většího cerelu
  • ½ l vývaru
  • 3 PL zakysané smetany
  • 1 PL mouky
  • 1 špetka muškátového květu
  • 1 KL Zátkovy hořčice

Doporučená příloha

  • brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jaresj 08.02.14 12:59

Možná bych použil sladkou smetanu místo zakysané

Odkaz na uvaření

Lyduska 26.01.14 12:17

Použila som šľahačkovú smotanu.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Jari 25.01.14 10:05

.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

gmp 12.01.14 17:02

Goląbki z červeného zelí s Alžbětinou narozeninovou celerovou omáčkou

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 09.01.14 14:45

Výborná omáčka!!! Chutnala i osobě, která celer zrovna moc nemusí.
Myslela jsem, že budu mít vařeno i na zítra… OMYL :) Snědlo se vše na posezení.
Měli jsme s nudlemi, ale určitě prubnu i ty doporučené brambory a ke knedlím bude šmakovat jistě také dokonale!

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

tlustá bába 08.05.13 13:40

Vážení přátelé, ANO!!! 3/4 celeru jsem dala vařit do vývaru (gmp nám sice nenapsal jaký, ale použila jsem hovězí), 1/4 jsem uchovala ve vodě s kapkou citrónu. Na másle jsem připravila světlou jíšku s muškátovým květem. Uvařený celer jsem rozmixovala, vrátila do vývaru, zahustila jíškou, přidala špetku bílého pepře, malou lžičku hořčice plnotučné (Zátkovu by mi musela shodit UNRA), dosolila a přidala celý kelímek zakysané smetany krémovité a ještě z Kunína. Provařila a asi 3 minuty před dovařením jsem přidala na hrubém struhadle nastrouhanou zbylou čtvrtinu syrového celeru (zvedl to o další stupeň). A protože u nás panují neshody, tak si manžel upatlal ty svoje knedlíky z pytlíku (smrtelná urážka). Navíc jsem mu z mrazáku vytáhla vařený vepřový jazyk a prohřála. Já dodržela brambory a bez masa. Pak jsme si to vzájemně ochutnali a ani jedna varianta nemá chybu (až na ty jeho knedlíky!). Shodli jsme se na tom, že by k omáčce byl výborný uzený hovězí jazyk. Hodnocení Miloškovy omáčky: unikátní, delikátní, skvělá! Tisíc hvězdiček!

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Alžbětina narozeninová celerová omáčka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1210 příspěvků 12.01.14 11:10

@Eja
Aj, Ejo! Přežila jsi?
Mě přišlo, že Milošek jde po huse! Lump jeden! A proto nechtěl říct, co včera vařil!!!

 
gmp
1603 příspěvků 11.01.14 14:17
+

Hmmm, co já asi dneska strčim do trouby? Že by něco špenátem krmené…dobrou nádivkou nadité… :lol: :srdce:

 
Eja
3826 příspěvků 11.01.14 11:44
Ano!

Vychytávka Labužnice s velkým „L“ část celeru až ve finále, skoro nevařit, + ta chuť citronu :potlesk: :potlesk:
Brambůrkám ( TA brambora :mrgreen: )chybí minutka do dovaření…
Uzený jazyk pro ortodoxní masoužrouty podle mne jistě nejlepší volba.

Milošu, už Tě nikdy nebudu zlobit se špenátem :mavam:

 
Zuzka1973
2200 příspěvků 09.01.14 14:47

Líbí se mi, že zde absolutně nepostrádám maso… :kytka:
Chuťově špica :palec:

 
tlustá bába
1210 příspěvků 14.08.13 00:13

Nějak mi nefungují reakce. Takže je to reakce nejen na Jasonku, ale i na Eju a gmp! :zed: :zed: :zed:
Na mou duši, na psí uši,… málem mě to vzdálilo navěky!
Ejo, ten celer je vážně pořád malej a to je srpen! Zdá se, že si pletu roční období. Nebo celer. :lol:

Příspěvek upraven 14.08.13 v 00:15

 
Eja
3826 příspěvků 11.08.13 20:27

Souhlasím s gmp :zed: :zed: spisovná čeština a dejme tomu..hatmatilka, žertovné výrazy - se může prolínat… :mavam: a to je na tom to pěkné :mavam:

 
gmp
1603 příspěvků 11.08.13 07:14
-
:zed:
 
jasonka
16 příspěvků 10.08.13 22:06

Elektrosmrdlac? Co to je??? Vy, co orodujete za spravnou cestinu, jdete vite kam, nechci byt sprosta… :cert: A skovanej??? To je snad cesky? Dal radsi Vase prispevky nectu…

 
gmp
1603 příspěvků 22.06.13 10:21
+

Vývar dávám jaký zrovna mám po ruce, nejsem cimprlich. a kdo chce salát tak ten mám tajdle skovanej:
 http://www.labuznik.cz/…s-problemem/

 
tlustá bába
1210 příspěvků 05.05.13 20:37

Koulela jsem pomelo, ale pomeranč mi taky zní líp. Ale až zítra, i já vím, kdy mám dost (občas).
Počkej, mateš mě, v červenci má celer makovičku k nakousnutí, nebo co to teda pěstujeme? Takový malý, trhám tomu spíš lupení. Řepa to není, tu poznám, ředkvička taky ne. :lol:

 
Eja
3826 příspěvků 05.05.13 20:28

Celer je vděčný základ salátu - kromě klasiky s mrkví, jablkem, si dovedu představit celer + pomerančová kúra a kousky pomeranče, rukolu či jiné podobné lupení, nastrouhané pecorino či gouda nebo čedar, pepř a trocha oliváče dobré kvality. Nenechávat rozležet, tak max. 10 minut.

 
Eja
3826 příspěvků 05.05.13 20:21

Tak já bych si klidně cerelovou omáčku s brambůrkem k narozkám dala. Ideálně kdyby mi ji někdo uvařil - což nehrozí. Bohužel mé červencové narozky nejsou úplně v době mlaďoučkého čerstvého cerelu - z toho to musí být lahůdka.

 
anickav
2904 příspěvků 05.05.13 19:44
Jo, špenát je ešte zdravší.

Je to potvora. Cmuk. A gratulujem - želám, čo si želáš.

 
Alis
2617 příspěvků 05.05.13 19:12

Alžbětka nikdy nedostala tak ironický dárek, na druhou stranu ví, a těší se, že příští recept se špenátem pošle v červnu :D

 
tlustá bába
1210 příspěvků 05.05.13 18:58

Nějaký salát musím „vymyslet“, mám tu teď navíc spoustu sýrů. Také jsem koukala, že je tu nějaký plněný celer s rýží.
Ale tu omáčku vyzkouším stoprocentně. Čtu, že vaříš celer kostkovaný, gmp nestačil odpovědět, je-li důvod ke strouhání, tak proč si přidělávat práci, že jo. Padá to na jeho hlavu! :lol:
Fakt musím zjistit, co v tom je, že si někdo nechá uvařit k narozeninám celerovou omáčku! :mavam:

 
anickav
2904 příspěvků 05.05.13 18:29
Je to zdravé

Alžbetka to vie. Robím obdobne polievku, aj s tou kyslou smotanou. Ale uvarené kocky zeleru mixujem tyčovým mixérom. Horčicu vynechávam. Chutí mi to, z toho predpokladám, že aj „Alžbetina omáčka“ by mi chutila.
Tlustá bábuška, sprav si šalát z celeru a jablka, je skvelý. :mavam:

 
tlustá bába
1210 příspěvků 05.05.13 11:34
Hleďme, studnice ...

Někdy, strouhám-li a necitrónuji-li, hnědne. Lze povařiti v několika kusech s kapkou citrónu a pak elektrošmrdlat? Navíc, strouhání… práce hyzdí.
S knedlíčkem jsi tvořil? Asi by chtěl knedlík.
Zkusím, díky skleróze mám 3 celery a pomazánka byla, smažený taky nemůže být pořád.
:mavam:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Květáková polévka Květáková polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz