Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
gmp Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Recepis dedikován Alžbětě k jejím narozeninám. Miluje cerel.
Cerel očistíme, a postrouháme na hrubém strouhadle. Povaříme ve vývaru do celkové změklosti. Přidáme zakysanou smetanu, mouku, špetku muškátového květu, Zátkovu hořčici. Prošmrdláme elektrošmrdlačem a necháme povařiti, aby omáčka byla přiměřeně hustá. Ochutnáme, snad trochu přisolíme. Podáváme s brambory. Inspirováno Anuší Kejřové Úspornou kuchařkou
brambory
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
26.1.14 12:17
Použila som šľahačkovú smotanu.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkům12.1.14 17:02
Goląbki z červeného zelí s Alžbětinou narozeninovou celerovou omáčkou
Líbí se mi9.1.14 14:45
Výborná omáčka!!! Chutnala i osobě, která celer zrovna moc nemusí.
Myslela jsem, že budu mít vařeno i na zítra… OMYL Snědlo se vše na posezení.
Měli jsme s nudlemi, ale určitě prubnu i ty doporučené brambory a ke
knedlím bude šmakovat jistě také dokonale!
8.5.13 13:40
Vážení přátelé, ANO!!! 3/4 celeru jsem dala vařit do vývaru (gmp nám sice nenapsal jaký, ale použila jsem hovězí), 1/4 jsem uchovala ve vodě s kapkou citrónu. Na másle jsem připravila světlou jíšku s muškátovým květem. Uvařený celer jsem rozmixovala, vrátila do vývaru, zahustila jíškou, přidala špetku bílého pepře, malou lžičku hořčice plnotučné (Zátkovu by mi musela shodit UNRA), dosolila a přidala celý kelímek zakysané smetany krémovité a ještě z Kunína. Provařila a asi 3 minuty před dovařením jsem přidala na hrubém struhadle nastrouhanou zbylou čtvrtinu syrového celeru (zvedl to o další stupeň). A protože u nás panují neshody, tak si manžel upatlal ty svoje knedlíky z pytlíku (smrtelná urážka). Navíc jsem mu z mrazáku vytáhla vařený vepřový jazyk a prohřála. Já dodržela brambory a bez masa. Pak jsme si to vzájemně ochutnali a ani jedna varianta nemá chybu (až na ty jeho knedlíky!). Shodli jsme se na tom, že by k omáčce byl výborný uzený hovězí jazyk. Hodnocení Miloškovy omáčky: unikátní, delikátní, skvělá! Tisíc hvězdiček!
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Alžbětina narozeninová celerová omáčka
@Eja
Aj, Ejo! Přežila jsi?
Mě přišlo, že Milošek jde po huse! Lump jeden! A proto nechtěl říct, co včera vařil!!!
Hmmm, co já asi dneska strčim do trouby? Že by něco špenátem krmené…dobrou nádivkou nadité…

Vychytávka Labužnice s velkým „L“ část celeru až ve finále, skoro nevařit, + ta chuť citronu

)chybí minutka do dovaření…
Brambůrkám ( TA brambora
Uzený jazyk pro ortodoxní masoužrouty podle mne jistě nejlepší volba.
Milošu, už Tě nikdy nebudu zlobit se špenátem
Líbí se mi, že zde absolutně nepostrádám maso…

Chuťově špica
Nějak mi nefungují reakce. Takže je to reakce nejen na Jasonku, ale i na Eju a gmp!


Na mou duši, na psí uši,… málem mě to vzdálilo navěky!
Ejo, ten celer je vážně pořád malej a to je srpen! Zdá se, že si pletu roční období. Nebo celer.
Příspěvek upraven 14.08.13 v 00:15
Souhlasím s gmp
spisovná čeština a dejme tomu..hatmatilka,
žertovné výrazy - se může prolínat…
a to je na tom to pěkné 
16 příspěvků 10.8.13 22:06
Elektrosmrdlac? Co to je??? Vy, co orodujete za spravnou cestinu, jdete vite kam, nechci byt sprosta…
A skovanej??? To je snad cesky? Dal radsi Vase
prispevky nectu…
Vývar dávám jaký zrovna mám po ruce, nejsem cimprlich. a kdo chce salát tak ten mám tajdle skovanej:
http://www.labuznik.cz/…s-problemem/
Koulela jsem pomelo, ale pomeranč mi taky zní líp. Ale až zítra, i já vím, kdy mám dost (občas).
Počkej, mateš mě, v červenci má celer makovičku k nakousnutí, nebo co to teda pěstujeme? Takový malý, trhám tomu spíš lupení. Řepa to není, tu poznám, ředkvička taky ne.
Celer je vděčný základ salátu - kromě klasiky s mrkví, jablkem, si dovedu představit celer + pomerančová kúra a kousky pomeranče, rukolu či jiné podobné lupení, nastrouhané pecorino či gouda nebo čedar, pepř a trocha oliváče dobré kvality. Nenechávat rozležet, tak max. 10 minut.
Tak já bych si klidně cerelovou omáčku s brambůrkem k narozkám dala. Ideálně kdyby mi ji někdo uvařil - což nehrozí. Bohužel mé červencové narozky nejsou úplně v době mlaďoučkého čerstvého cerelu - z toho to musí být lahůdka.
2904 příspěvků 5.5.13 19:44
Je to potvora. Cmuk. A gratulujem - želám, čo si želáš.
Alžbětka nikdy nedostala tak ironický dárek, na druhou stranu ví, a těší se, že příští recept se špenátem pošle v červnu
Nějaký salát musím „vymyslet“, mám tu teď navíc spoustu sýrů. Také jsem koukala, že je tu nějaký plněný celer s rýží.

Ale tu omáčku vyzkouším stoprocentně. Čtu, že vaříš celer kostkovaný, gmp nestačil odpovědět, je-li důvod ke strouhání, tak proč si přidělávat práci, že jo. Padá to na jeho hlavu!
Fakt musím zjistit, co v tom je, že si někdo nechá uvařit k narozeninám celerovou omáčku!
2904 příspěvků 5.5.13 18:29
Alžbetka to vie. Robím obdobne polievku, aj s tou kyslou smotanou. Ale uvarené kocky zeleru mixujem tyčovým mixérom. Horčicu vynechávam. Chutí mi to, z toho predpokladám, že aj „Alžbetina omáčka“ by mi chutila.
Tlustá bábuška, sprav si šalát z celeru a jablka, je skvelý.
Někdy, strouhám-li a necitrónuji-li, hnědne. Lze povařiti v několika kusech s kapkou citrónu a pak elektrošmrdlat? Navíc, strouhání… práce hyzdí.

S knedlíčkem jsi tvořil? Asi by chtěl knedlík.
Zkusím, díky skleróze mám 3 celery a pomazánka byla, smažený taky nemůže být pořád.