Recepty - ústřice

Recepty s ústřicemi  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Jak otevřít lasturu  Skladování  Sezóna  Ústřice a víno  

Ústřice jsou mořské plody schované mezi dvěma skořápkami. V moderní gastronomii je velmi oblíbená a nepohrdne jí žádný labužník. Maso z ústřic obsahuje mnoho prospěšných látek – od draslíku, železa a jód až po vápník a vitamín A a B.

Říká se, že má afrodiziakální účinky. Pokud ústřice konzumujete poprvé, buďte opatrní kvůli možné alergické reakci. Ústřice jsou poměrně tučné, proto doporučujeme tuto delikatesu jíst střídmě a příležitostně.

 Rady při nákupu

Přesvědčte se, že jsou ústřice čerstvé. Měly by být lesklé, vlhké a bez zápachu. Pokud najdete nějakou lasturu otevřenou, sáhněte na ní. Jakmile se zavře, vše je v pořádku. Kdyby se nezavřela, nekonzumujte ji.

 Využití v kuchyni

V Evropě konzumujeme živé ústřice, tedy ústřice syrové. K jejich usmrcení dojde až při otevření lastury. Maso má lehce slanou chuť a podává se s citrónem. Pro začátečníky je vhodná i tepelná úprava. Ústřice se můžou vařit, péct nebo i smažit. Dochutit je můžete rajčaty, česnekem nebo bylinkami.

 Jak otevřít lasturu

Odborníci doporučují použít nůž a vpáčit jej do nejužšího místa ústřice, čímž se od sebe obě skořápky lehce oddělí. Nožem následně na horní skořápce oddělíme měkkýše a můžeme konzumovat. Od­borníci radí ústřici vysrknout a polknout, nikoliv žvýkat.

 Skladování

Ústřice se musí skladovat výhradně v chladném prostředí, kde vydrží maximálně jeden týden. Pokud je v chladu držet nemůžete, zkonzumujte je do 2 dnů.

 Sezóna

Ústřice se konzumují zejména v zimních měsících, jejich sezóna začíná v září a končí v březnu. Ústřice z umělých odchovů jsou k dispozici celoročně.

 Ústřice a víno

K ústřicím se výborně hodí šampaňské nebo bílé víno.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Houbová smaženice Houbová smaženice
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz