Recepty - ústřice

Recepty s ústřicemi  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Jak otevřít lasturu  Skladování  Sezóna  Ústřice a víno  

Ústřice jsou mořské plody schované mezi dvěma skořápkami. V moderní gastronomii je velmi oblíbená a nepohrdne jí žádný labužník. Maso z ústřic obsahuje mnoho prospěšných látek – od draslíku, železa a jód až po vápník a vitamín A a B.

Říká se, že má afrodiziakální účinky. Pokud ústřice konzumujete poprvé, buďte opatrní kvůli možné alergické reakci. Ústřice jsou poměrně tučné, proto doporučujeme tuto delikatesu jíst střídmě a příležitostně.

 Rady při nákupu

Přesvědčte se, že jsou ústřice čerstvé. Měly by být lesklé, vlhké a bez zápachu. Pokud najdete nějakou lasturu otevřenou, sáhněte na ní. Jakmile se zavře, vše je v pořádku. Kdyby se nezavřela, nekonzumujte ji.

 Využití v kuchyni

V Evropě konzumujeme živé ústřice, tedy ústřice syrové. K jejich usmrcení dojde až při otevření lastury. Maso má lehce slanou chuť a podává se s citrónem. Pro začátečníky je vhodná i tepelná úprava. Ústřice se můžou vařit, péct nebo i smažit. Dochutit je můžete rajčaty, česnekem nebo bylinkami.

 Jak otevřít lasturu

Odborníci doporučují použít nůž a vpáčit jej do nejužšího místa ústřice, čímž se od sebe obě skořápky lehce oddělí. Nožem následně na horní skořápce oddělíme měkkýše a můžeme konzumovat. Odborníci radí ústřici vysrknout a polknout, nikoliv žvýkat.

 Skladování

Ústřice se musí skladovat výhradně v chladném prostředí, kde vydrží maximálně jeden týden. Pokud je v chladu držet nemůžete, zkonzumujte je do 2 dnů.

 Sezóna

Ústřice se konzumují zejména v zimních měsících, jejich sezóna začíná v září a končí v březnu. Ústřice z umělých odchovů jsou k dispozici celoročně.

 Ústřice a víno

K ústřicím se výborně hodí šampaňské nebo bílé víno.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz