Recepty - smrž

Více z Houby ».

Smrž

Smrž známe také jako: smrž jedlý

Recepty s smržem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Smrže patří po právu mezi velmi ceněné houby především díky své univerzální použitelnosti a nezaměnitelné chuti. Nalezneme je nejen v České republice, ale také v dalších částech Evropy a USA.

 Rady při nákupu

Smrže velmi snadno poznáte podle typického vzhledu klobouku, který vypadá jako včelí plástve. Na rozdíl od jiných druhů hub se u smržů nemusíte obávat záměny za nepoživatelný či jedovatý druh. Vesměs všechny druhy jsou chutné a vhodné pro jakoukoli přípravu. Nejznámějším a nejchutnějším druhem je smrž jedlý.

Pokud nepatříte mezi houbaře, smrže zakoupíte u specializovaných českých pěstitelů. Cena za 1 kg se pohybuje v rozmezí 400-1000 Kč.

 Využití v kuchyni

Smržte můžete nakládat, sušit, připravit z nich guláš, chutnou nádivku či polévku.

 Skladování

Při skladování dbejte, aby nedošlo k zapaření hub. Vhodné je tedy skladování v rozmezí 0-10°C s limitem spotřeby do 3 dnů od sběru/zakoupení.

 Sezóna

Pro smrže se vydejte do lesa dříve než na podzim. Rostou od března do května.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz