Recepty - smrž

Více z Houby ».

Smrž

Smrž známe také jako: smrž jedlý

Recepty s smržem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Smrže patří po právu mezi velmi ceněné houby především díky své univerzální použitelnosti a nezaměnitelné chuti. Nalezneme je nejen v České republice, ale také v dalších částech Evropy a USA.

 Rady při nákupu

Smrže velmi snadno poznáte podle typického vzhledu klobouku, který vypadá jako včelí plástve. Na rozdíl od jiných druhů hub se u smržů nemusíte obávat záměny za nepoživatelný či jedovatý druh. Vesměs všechny druhy jsou chutné a vhodné pro jakoukoli přípravu. Nejznámějším a nejchutnějším druhem je smrž jedlý.

Pokud nepatříte mezi houbaře, smrže zakoupíte u specializovaných českých pěstitelů. Cena za 1 kg se pohybuje v rozmezí 400-1000 Kč.

 Využití v kuchyni

Smržte můžete nakládat, sušit, připravit z nich guláš, chutnou nádivku či polévku.

 Skladování

Při skladování dbejte, aby nedošlo k zapaření hub. Vhodné je tedy skladování v rozmezí 0-10°C s limitem spotřeby do 3 dnů od sběru/zakoupení.

 Sezóna

Pro smrže se vydejte do lesa dříve než na podzim. Rostou od března do května.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Houbová smaženice Houbová smaženice
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz