Recept Chlebový pekáček s houbama a sýrem

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Chlebový pekáček s  houbama a sýrem

Postup

Na pánvi rozehřát 1 lžíci másla a osmažit na něm cibuli se solí a pepřem do měkka, asi 5-7min. Vyjmout a dát stranou. Na stejné pánvi rozehřát další 1 lžíci másla. Přidat houby s 1/4 lžičky majoránky, 1/2 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře. Smažit je, až se všechna tekutina vypaří a houby změknou, asi 5-7min. Dát stranou k cibuli. Stějně osmažit druhou část hub s kořením. Až jsou houby osmažené, tak k nim přidat předcházející část hub s cibulí. Přilít víno a dusit na prudkém ohni, až se tekutina vypaří a směs se zbarví do hněda, asi 5min. Dát stranou a nechat vychladnout. Předehřát troubu na 180°C. V míse smíchat smetanu, vývar, vejce, žloutky, tymián, zbývající sůl, pepř a majoránku. Našlehat a přidat usmažené houby a chleba. Lehce vše promíchat a nechat stát po 30min. Lehce vmíchat sýr. Vymazat pekáč asi 2 litry a 1/4 obsahu zbývajícími 2 lžičkami másla a nalít do něj chlebovou směs. Péct po 40-45min. do hněda a až je střed ztuhlý. P.S. Lze připravit jako jednotlivé porce ve vymazaných, ohnivzdorných kalíšcích 250ml obsahu a péct je pouze po 30-35min

Recept je z kategorií: Houby

Nahlásit recept

  • 12.06.03 vloženo
  • 9456x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 3 lžíce + 2 lžičky másla
  • 2 velké cibule na jemno nakrájené
  • 670g lesních hub (hřiby, lišky, kuřátka, smrže atd, které jsou v sezóně)
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 3/4 lžičky pepře, nebo podle chuti
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 110ml madeirského vína, nebo podobného
  • 280ml hovězího vývaru
  • 250ml neušlehané šlehačky, nebo ¨creme fraiche¨ z Labužníka
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce čerstvého posekaného tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
  • 250g selského chleba, zatvrdlého a na 2cm kostky nakrájeného (čerstvý chleba usušit v troubě)
  • 225g Cambozola sýru (německý sýr s modrou plísní), nebo směs Camembertu a Gorgonzoly, nebo podobného sýru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 11.05.16 12:43

Neměla jsem po ruce madeiru ani jiné podobné víno (portské, sherry). Nechala jsem se inspirovat radou z Apetituonline . V barové skříňce jsem objevila téměř zapomenutý zbytek Garrone Extra Dry, který jsem jako náhradu použila.

Na čerstvé lesní houby si musím ještě nějaký čas počkat a tak jsem vzala sušené předem namočené. Experimentálně mám zjištěno, že se ty naše běžné hřibovité houby sesychají v přibližném poměru 1 : 9. Dala jsem tedy 75 g sušených.

Sýr jsem měla 1 a půl Hermelínu (celkem 180 g pokrájen a rozmělněn), dovážila jsem strouhaným čedarem do celkového množství. Vejce jsem použila 4 celá, smetana 16%, vývar hovězí z kostky (rozpuštěn ve vodě slité ze sušených hub) :oops: , tymián čerstvý, majoránka sušená, chléb doma pečený z chlebové směsi Selský kmínový (Bauernbrot).

Směs byla dost vlhká – to je zmíněno i v komentářích níže. Nechala jsem zapéct povrch do křupavé kůrky a pak celý obsah pekáče promíchala. Dala jsem dál péct, abych se zbavila přebytečné vlhkosti. Ono jistě velice záleží na vlhkosti použitého chleba. Já měla zbytek 5 dní starý, tedy již poměrně dost vyschlý. Tekuté složky doporučuji mírně ubrat, dala bych asi vývaru jen třetinu :nevim: !

Pokrm je velice chutný, díky použitému vínu, sýru a koření má zajímavou vůni. Před podáváním jsem nechala zhruba 10 minut odpočinout, ztuhnout. I tak bylo při servírování jídlo mazlavější a lepivé díky rozpuštěnému sýru. Zpočátku konzumace se mi šestina zdála jako malá porce, ovšem pokrm je tak sytý, že mi nakonec stačila :think: .

Pochutnali jsme si, jistě zopakuji v létě z čerstvých hub :palec: . Jídlo je to naprosto nefotogenické, doporučuji kýčovitě jásavě barevnou přílohu, ať se to aspoň trochu líbí :dance: :lol: :mavam: .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Chlebový pekáček s houbama a sýrem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
jolana
5066 příspěvků 02.03.10 03:28
Re: Chlebový pekáček s houbama a sýrem.

pouzite sezonne zampiony a aj tak chutne ..:)
Babi, vdaka :) :)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chlebový pekáček s houbama a sýrem.

Alice, děkuji Ti za referenci, jsou to pěkné stránky. Co se týče receptu, pochopitelně je tam podobnost v mnoha ingrediencích. Ovšem, až doposud, jsem o tom receptě neměla zdání.....

Příjemnou neděli!

Alice_G
505 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chlebový pekáček s houbama a sýrem - bodejť,

milá babi, to jsi ani nemohla najít, protože se skrývá pod návem
„Člíbový nákyp so šampiňónmi a čedarom“ a to na adrese
 http://www.inzine.sk/article.asp?…

(A ty stránky jsou nádherné, viděla jsem je poprvé, ale určitě ne naposled..)

Přeju dobrý večer !
AG

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chlebový pekáček s houbama a sýrem - janp...

nějak se mi nepodařilo najít ten recept na www.inzine.sk....jenom jsem chěla porovnat.

Zdraví,

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chlebový pekáček s houbama a sýrem.

Tammy, opravdu ohodnocuji Tvoje poznámky k receptu. Osobně používám crème fraîche a to nadlehčenou verzi. Nevím, zda-li se pekáček obejde bez vývaru, ale zajisté lze snížit jeho množství. Chce to, jak sama říkáš, recept vyzkoušet a upravit podle vlastní chutě (každá trouba však peče jinak a tak to možná chtělo delší dobu pečení?). Každopádně Ti děkuji za vyzkoušení receptu a doufám, že příště se vše vydaří podstatně líp!

S pozdravem,

JanP
141 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Chlebový pekáček s houbama a sýrem.

Podobny recept som videl na www.inzine.sk ..... Tam bol uvedeny ako irsky chlieb. Myslim, ze ho tu u vediem, len si musim priniest rozumy, co k tomu potrebujem.
Inak je to chutne a dobre jedlo.

Tammy
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Chlebový pekáček s houbama a sýrem.

Velmi zajímavý recept. Nejdřív jsme nevěděli, jestli nám výsledek chutná, ale nakonec jsme to vymysleli a určitě ho uděláme znovu.
Pro případ zdravější stravy je možné místo šlehačky použít obyčejnou smetanu. Věřím, že na chuti nebude znát. A sami preferujeme trochu míň „vlhké,“ tedy určitě příště použiju méně vývaru - možná vůbec.
Rozhodně stojí za vyzkoušení.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Chléb s celerem Chléb s celerem
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz