Recepty - shitake

Více z Houby ».

Shitake

Shitake známe také jako: houževnatec jedlý, šitaké, shiitake

Recepty s shitake  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Shitaké, neboli houževnatec jedlý je druh houby pocházející z jihovýchodní Asie. Jedná se o druh, který je vysoce ceněný nejen pro svou chutnost. Při pravidelném konzumování působí proti nádorovým onemocněním, snižuje hodnoty krevního tlaku a cholesterolu, dále je známý pro své antibiotické a antiparazitické účinky.

 Rady při nákupu

V našich podmínkách bohužel tuto houbu nenaleznete, v přírodě se vyskytuje pouze ve Východní Asii, a proto v českých lesích nehrozí její záměna. Máte-li o shitake zájem, obraťte na větší obchodní řetězec, případně vyhledejte na internetu seznam pěstiteských firem. Houževnatec jedlý se dá také pěstovat doma, třeba v paneláku na balkóně.

 Využití v kuchyni

Možností na přípravu houby shitake je mnoho. Velmi chutné jsou v asijských polévkách, závitcích, omáčkách nebo jako doplněk salátů a lehčích druhů mas.

 Skladování

Houby shitake zpracujte rychle a skladujte v chladu. Při skladování je třeba se řídit doporučením prodejce – na obalu by neměl chybět údaj o vhodných podmínkách skladování a minimálním datu spotřeby.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz