Recepty - shitake

Více z Houby ».

Shitake

Shitake známe také jako: houževnatec jedlý, šitaké, shiitake

Recepty s shitake  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Shitaké, neboli houževnatec jedlý je druh houby pocházející z jihovýchodní Asie. Jedná se o druh, který je vysoce ceněný nejen pro svou chutnost. Při pravidelném konzumování působí proti nádorovým onemocněním, snižuje hodnoty krevního tlaku a cholesterolu, dále je známý pro své antibiotické a antiparazitické účinky.

 Rady při nákupu

V našich podmínkách bohužel tuto houbu nenaleznete, v přírodě se vyskytuje pouze ve Východní Asii, a proto v českých lesích nehrozí její záměna. Máte-li o shitake zájem, obraťte na větší obchodní řetězec, případně vyhledejte na internetu seznam pěstiteských firem. Houževnatec jedlý se dá také pěstovat doma, třeba v paneláku na balkóně.

 Využití v kuchyni

Možností na přípravu houby shitake je mnoho. Velmi chutné jsou v asijských polévkách, závitcích, omáčkách nebo jako doplněk salátů a lehčích druhů mas.

 Skladování

Houby shitake zpracujte rychle a skladujte v chladu. Při skladování je třeba se řídit doporučením prodejce – na obalu by neměl chybět údaj o vhodných podmínkách skladování a minimálním datu spotřeby.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz