Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Houby ».
Shitake známe také jako: houževnatec jedlý, šitaké, shiitake
Recepty s shitake Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Shitaké, neboli houževnatec jedlý je druh houby pocházející z jihovýchodní Asie. Jedná se o druh, který je vysoce ceněný nejen pro svou chutnost. Při pravidelném konzumování působí proti nádorovým onemocněním, snižuje hodnoty krevního tlaku a cholesterolu, dále je známý pro své antibiotické a antiparazitické účinky.
V našich podmínkách bohužel tuto houbu nenaleznete, v přírodě se vyskytuje pouze ve Východní Asii, a proto v českých lesích nehrozí její záměna. Máte-li o shitake zájem, obraťte na větší obchodní řetězec, případně vyhledejte na internetu seznam pěstiteských firem. Houževnatec jedlý se dá také pěstovat doma, třeba v paneláku na balkóně.
Možností na přípravu houby shitake je mnoho. Velmi chutné jsou v asijských polévkách, závitcích, omáčkách nebo jako doplněk salátů a lehčích druhů mas.
Houby shitake zpracujte rychle a skladujte v chladu. Při skladování je třeba se řídit doporučením prodejce – na obalu by neměl chybět údaj o vhodných podmínkách skladování a minimálním datu spotřeby.