Recept Tropický gulášek

Australská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tropický gulášek

Úvod

To sa stane ked clovek zije dlho vonku a slovo gulas zoberie doslovne, nemastny skoro dietny prisposobeny miestnym chutiam a zimne jedlo podavane cez leto len ako chutovka v malych miskach ako jeden z chodov. Takze ziadne knedle, zahustenie mukov ani chlebom. Taka azijska fuzia…

Postup

1-Nejdem sa moc rozpisovat lebo budem aj tak ukamenovany ako som mohol dopucit klasicky gulas takymto sposobom. Pred tym to boli len zastancovia klasickej taianskej kuchyne, ale teraz to buduju cesko - slovensky zastancovia klasickych receptov. (Inac bol super).

2-Hovadzie maso, zadne nakrajame na mensie kocky a dame zatiahnut. Slaninku - pancetu nakrajame na drobno a na troche oleja oprazime, pridame cibulu, cesnak - dame oprazit na oleji, pridame cervenu papriku a rychlo preprazime. Pridame k hovadziemu masu , podlejeme vodou pridame bobkovy list, nove korenie, cierne korenie, na kolecka nakrajanu klobasu a shitaki hriby. Dame dusit do skoro makka.

3-Tu je hlavny rozdiel medzi klasickym gulasom, ktory je husty z rozvarenej zeleniny. V nasej letnej variante sa zelenina pridava postupne, aby bola stale v celku. Posledne sa pridaju cherry paradajky vo vlastnej stave a na drobno nakrajana petrzlenova vnat. Kdo chce viac stiplave, ochuti si cerstvymi nakrajanymi fefronkami na drobno nakrajanymi v miske tak ako je zvykom v Azii.

Recept je z kategorií: Guláše

Nahlásit recept

  • 27.06.11 vloženo
  • 4662x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 min

Ingredience

  • 1 kg hovädzie mäso
  • 100 g slanina pancetta
  • 1 chorizo
  • 2 nasekane cibuľe
  • 3 struciky cesnak
  • 1 lyzica paprika červená mletá sladká
  • 2 lyzice chilli omáčka thajská sladká
  • 2 mladá mrkva
  • 300 g zemiaky
  • 2 lyzice huby shitake
  • 400 ml vo vlatnej šťave cherry paradajky
  • 1 veľká farebná mäsitá paprika
  • 2 bobkovy list
  • soľ
  • nové korenie
  • 3 lyzice olej rastlinný
  • 1 lyzica petrzlenová vňať
  • korenie čierne mleté

Doporučená příloha

  • pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 27.06.11 14:16

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Tropický gulášek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.07.11 17:50

Ano prosím, stráviĺi jsme překrásné tři týdny dovolené v Česku, 8-) tohle se přihodilo v Kauflandu ve Svitavách. Hm, s tím celerem, to je dobrý nápad, zkusím to rozhlásit. :lol:

 
bocianka
528 příspěvků 02.07.11 14:58

Esmeraldo, Drobek mluvil o Česku, kde byl na srazu v Malenovicích. Že, Drobku? To, že jsi byl za blbce Ty a ne pani prodavačka, je zde bohužel normální jev. Drobku, kdybys o celeru rozhlásil že je to afrodiziakum, to bys viděl ten fofr v objednávání a prodeji. :roll:

 
esmeralda
4813 příspěvků 29.06.11 02:21

Drobku, nevím o které zemi mluvíš.
Když se tady zeptáš „checkout chick“ na Oštěpek, asi také nebude vědět o čem je řeč, neboť je tu k dostání jen velice zřídka.
Pakliže paní prodavačka neví a prodávají ho, je to její neinformovanost a hlavně nezájem.
Ale to už se opakuji…

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.06.11 15:33

Esmeraldo, velmi nedávno se mi stalo v Kauflandu: Na otázku zda mají oštěpek mi podavačka zboží v deli sekci řekla, že to v životě neslyšela. Pak jsem ho našel o kus dál v regále se sýry. Vzal jsem ho a odnesl jí ho ukázat. Kdo byl blbec? No samozřejmě já. :lol:

 
esmeralda
4813 příspěvků 28.06.11 11:47

Bento, nic si z toho nedělej, já jsem zase Grumpy old sheila. :-x

 
Bento
794 příspěvků 28.06.11 07:30

esmeralda, mas pravdu , to nema asi nic s jedlom do cinenia ale ako sa hovori v anglictine:
„Grumpy Old Man“ , ( ufrflany stary chlapi) si museli ponadavat :twisted:

 
esmeralda
4813 příspěvků 28.06.11 03:07

Asi píchnu zase do vosího hnízda.
Když v ČR přijdete do obchodu a zeptáte se na nějaké cizokrajné ovoce nebo zeleninu tak každá prodavačka hned ví na co se ptáte?
To že prodavačka neví co je Kohlrabi když to neprodávají je celkem pochopitelné.
Pakliže neví co to je a prodávají to, je to neznalost a hlavně nezájem.
Ale koneckonců paní pokladní neprodává v zelenině proto že má doktorát a zrovna není do čeho píchnout.
Jeden z našich kamarádů se ptá: Co to je?… ať dám na stůl cokoliv. A to tu žil 30 let.
Nikdy se prostě nedostal dál než k bramborům na loupačku.
A když jsem na party nabízela Sushi, paní se také ptala co to je. Usoudila jsem že tu je na návštěvě. Pak mi řekla že tu žije už skoro 40 let.
Z vlastní zkušenosti vím že se vyplatí komunikovat s majitelem obchodu. Jestli za něco stojí, pokusí se pro vás sehnat i produkt který běžně neprodává. On je tam totiž od toho aby prodal. Pakliže určitá surovina není k dostání, je to tím že o ni na tom určitém místě není dostatečný zájem.
My všichni chodíme na Labužníka proto, že máme kladný vztah k jídlu. Nejspíše vřelejší než většina smrtelníků. Tuším že o jídle víme tedy podstatně více.
Nelze tedy kritizovat ty, co si z jídla a vaření neudělali životní poslání.

 
Anitta
521 příspěvků 27.06.11 22:10

To te Drobku moc lituju :-( Ja uz jsem tady taky nejakej ten patek, ale problemy nebyly. Snad Whole foods to u vas vyresi. Take zalezi na tom, kdo v tom okruhu zije, kde je vic mexikanu, tam asi celer nenajdes, ale kde je vic evropanu, tam by ho meli mit, mozna udelej pruzkum a chod nakupovat tam. Tak to delam ja, ale nejradeji chodim stejne do Whole foods. :-)
Je tohle kecani trochu mimo misu, ale uz je to nejspis probrano :wink:

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.06.11 21:40

Anitto, máš pravdu. Ale, když to v krámě není, je jedno jak se to jmenuje. :wink:
Já nekoukal po jméně, ale kapustu poznám na pohled, teda kdybych jí zahlíd :-D . Proto mi odpusť neznalost jména.
Ne, za posledních dvacetšest let jsem tu neviděl kapustu, kedlubny tak dvakrát do roka. Celer občas je, ale opravdu občas a jen někde. Oni zdejší zápaďáci asi neví na co to je. Když jsem se ptal, řekli mi, že by to neprodali. :think:
No a šéfovi obchodu whole food říct nemůžu, ten tu nemáme taky, a to žiju v hlavním městě, v Boise. Ale už se bude stavět, už ohradili pozemek plotem. :potlesk:

Příspěvek upraven 27.06.11 v 21:41

 
Anitta
521 příspěvků 27.06.11 20:16

Dik Glama, to je ono, v Cesku jsem to ani neznala… :mrgreen: :-)

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.06.11 19:39

Anitto, to co nazýváš „kale“ je u nás kadeřávek :-)

http://www.google.cz/search?…

 
Anitta
521 příspěvků 27.06.11 18:18

… jeste dodavam, kapusta se anglicky nerekne cale, ale savoy cabbage „kale“ je jina zelenina - tuhe listy, ktere se daji take tepelne upravovat, nebo mixovat do napoju,apod, vygoogluj si :wink:

 
Anitta
521 příspěvků 27.06.11 17:56

Bento, gulasek vypada dobre :-D Take nejsem zvedava na obycejny gulase… a hodne vyuzivam slow cooker (pomaly hrnec?) Rapikovy celer mi nevadi, ale nesnasim brokolici :mrgreen: Co bys pouzil misto hoveziho?
Drobku, kde ty zijes, nerikal jsi, ze v Idahu? Tam nemate kapustu, kedlubny a kulaty celer? :think: to se mi nejak nezda, kdykoliv potrebuju, jdu a koupim :-) Take muzes rict sefovi obchodu, at ti to objedna. Vyborny je Whole foods, tam maji vzdy vsechno :-)

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 27.06.11 17:12

Tak se mi zdá, že se postupně vytváří taková jakoby smíchaná kuchyně celosvětová. Nevím jestli je to dobře či špatně, ale beru to tak, že se kuchyně některými cizími prvky mohou obohatit a některé kombinace jsou sice nové, ale originální a dobré. Něco jsou zase patlanice věcí, co k sobě moc nejde. Ale proč nehledat nové věci? :roll:

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.06.11 16:18

Nojo kedlubna, :-( a co třeba kapusta (kel po vašem) po anglicku cale. To už jsem neviděl léta páně.

 
Bento
794 příspěvků 27.06.11 16:16

Presne si to utrafil, :potlesk: ja pridem k cinanom a pozriem po tanieroch ked tam vidim celer tak hned odidem , lebo viem ze uz je ich kuchyna nastavena domacim chutiam anglicky hovoriacich.
To by si mal este vidiet tie vyjavene ksichty pri pokladni , ked sa opytam ci maju kedlubnu .
Za prve im to musim vyspelovat:" K o h l r a b i " a potom sa cuduju na co je ta redkev ci mam doma skrecky. :roll:

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.06.11 15:57

Bento, mně taky. A úplné zvěrstvo je, když třeba kung pao je toho plné. Je to tady levná zelenina a tak tam toho narvou horu, aby naplnili američanům břicha co nejlevněji. :think:
My se pídíme po kořenovém celeru, to je taková vzácnost, že se pokladní vždycky ptají co to je a co se s tím dělá. :roll: Když na něj narazíme koupíme několik, nastrouháme, zavakuujem a do mrazáku s ním. :-D
Nicméně do guláše stejně nepatří, zato do stew ano. Protože tam patří všechno na co máš zrovna chuť. :potlesk:

Příspěvek upraven 27.06.11 v 15:58

 
Bento
794 příspěvků 27.06.11 15:46

Drobku,dik za podporu. :palec: neviem preco ale jedna surovina mi tu strasne vadi ked ju davaju do gulasov a to je rapikovy celer.
PS: Inac ta Thajska sladka chilli omacka lyzica -dve ,da gulasu vybornu chut :wink:

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.06.11 15:31

Bento, nedělej si těžkou hlavu z toho kdo tě sprdne a kdo ne. :lol:
Gulášů je nepřeberné množství, já sám jich znám asi čtyřicet. Já si myslím, že to vše kolem toho co je správný guláš je nesmysl. Ten správný, originál, byla polévka, hustá, to je fakt. Ale pořád to byla polévka a dnes říkáme guláš vlastně všemu co je pomalu dusí v hrnci, protože pro to nemáme v povědomí jiné jméno. Angličtina má pro to jméno stew - dušené maso - a je po ptákách. :potlesk:

Příspěvek upraven 27.06.11 v 15:34

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Šamorínský rožeň

Nejlepší recepty

Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz