Recepty - liči

Více z Ovoce ».

Liči

Recepty s liči  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Liči, exotické ovoce známé také jako dvouslivák lahodný, se do evropských a amerických kuchyní dostalo z Asie. Plod stálezeleného ovocného stromu má oválný tvar, délkou okolo 4 cm. Liči je vzhledově výjimečné svou kožovitou slupkou, která tvrdostí připomíná skořápku. Uvnitř ukrývá lesklé nepoživatelné semeno o velikosti fazole. Sklízí se ale kvůli slonově bílé dužině s jemně růžovým nádechem, která se od semena musí oddělit. Nasládlá chuť může připomínat kompotované mandarinky.

Liči je bohaté na bílkoviny, sacharidy a vitamín C. Proto se skvěle hodí na posílení imunity, ale i k léčení kašle, žaludečních vředů a průjmů. Své využití má díky svým analgetickým účinkům i pecka exotického ovoce.

 Rady při nákupu

Při výběru se nebojte vzít liči do ruky. Zralé ovoce má být na dotek pružné, v syté barvě a bez skvrn.

 Využití v kuchyni

V kuchyni můžete liči najít i pod jinými názvy, záleží na jeho využití. Čínské jahody (konzervované liči), čínské jablko (kompot), čínská švestka (sušené), jsou jeho nejčastějším využitím v gastronomii. Jemná a sladká chuť liči je ideální do ovocných zákusků, džemů a marmelád. Podušené liči se často přidává do palačinek a k dochucení ovocných pohárů. Dužina se svou chutí hodí i jako příloha k masům a rybím pokrmům. Nesmí se však vařit, jinak zhoubovatí. Oloupané liči nakládané v cukru je jednou z největších asijských pochutin. V evropské a americké kuchyni se s pokrájenou dužinou setkáte i v koktejlech a jiných alkoholických nápojích.

 Skladování

Čerstvé liči lze skladovat v řádu dní. Sušené je vhodné ke konzumaci až jeden rok.

 Sezóna

Sklizeň liči vrcholí od července do konce října.

 
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz