Recepty - liči

Více z Ovoce ».

Liči

Recepty s liči  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Liči, exotické ovoce známé také jako dvouslivák lahodný, se do evropských a amerických kuchyní dostalo z Asie. Plod stálezeleného ovocného stromu má oválný tvar, délkou okolo 4 cm. Liči je vzhledově výjimečné svou kožovitou slupkou, která tvrdostí připomíná skořápku. Uvnitř ukrývá lesklé nepoživatelné semeno o velikosti fazole. Sklízí se ale kvůli slonově bílé dužině s jemně růžovým nádechem, která se od semena musí oddělit. Nasládlá chuť může připomínat kompotované mandarinky.

Liči je bohaté na bílkoviny, sacharidy a vitamín C. Proto se skvěle hodí na posílení imunity, ale i k léčení kašle, žaludečních vředů a průjmů. Své využití má díky svým analgetickým účinkům i pecka exotického ovoce.

 Rady při nákupu

Při výběru se nebojte vzít liči do ruky. Zralé ovoce má být na dotek pružné, v syté barvě a bez skvrn.

 Využití v kuchyni

V kuchyni můžete liči najít i pod jinými názvy, záleží na jeho využití. Čínské jahody (konzervované liči), čínské jablko (kompot), čínská švestka (sušené), jsou jeho nejčastějším využitím v gastronomii. Jemná a sladká chuť liči je ideální do ovocných zákusků, džemů a marmelád. Podušené liči se často přidává do palačinek a k dochucení ovocných pohárů. Dužina se svou chutí hodí i jako příloha k masům a rybím pokrmům. Nesmí se však vařit, jinak zhoubovatí. Oloupané liči nakládané v cukru je jednou z největších asijských pochutin. V evropské a americké kuchyni se s pokrájenou dužinou setkáte i v koktejlech a jiných alkoholických nápojích.

 Skladování

Čerstvé liči lze skladovat v řádu dní. Sušené je vhodné ke konzumaci až jeden rok.

 Sezóna

Sklizeň liči vrcholí od července do konce října.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz