Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ovoce ».
Recepty s liči Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Liči, exotické ovoce známé také jako dvouslivák lahodný, se do evropských a amerických kuchyní dostalo z Asie. Plod stálezeleného ovocného stromu má oválný tvar, délkou okolo 4 cm. Liči je vzhledově výjimečné svou kožovitou slupkou, která tvrdostí připomíná skořápku. Uvnitř ukrývá lesklé nepoživatelné semeno o velikosti fazole. Sklízí se ale kvůli slonově bílé dužině s jemně růžovým nádechem, která se od semena musí oddělit. Nasládlá chuť může připomínat kompotované mandarinky.
Liči je bohaté na bílkoviny, sacharidy a vitamín C. Proto se skvěle hodí na posílení imunity, ale i k léčení kašle, žaludečních vředů a průjmů. Své využití má díky svým analgetickým účinkům i pecka exotického ovoce.
Při výběru se nebojte vzít liči do ruky. Zralé ovoce má být na dotek pružné, v syté barvě a bez skvrn.
V kuchyni můžete liči najít i pod jinými názvy, záleží na jeho využití. Čínské jahody (konzervované liči), čínské jablko (kompot), čínská švestka (sušené), jsou jeho nejčastějším využitím v gastronomii. Jemná a sladká chuť liči je ideální do ovocných zákusků, džemů a marmelád. Podušené liči se často přidává do palačinek a k dochucení ovocných pohárů. Dužina se svou chutí hodí i jako příloha k masům a rybím pokrmům. Nesmí se však vařit, jinak zhoubovatí. Oloupané liči nakládané v cukru je jednou z největších asijských pochutin. V evropské a americké kuchyni se s pokrájenou dužinou setkáte i v koktejlech a jiných alkoholických nápojích.
Čerstvé liči lze skladovat v řádu dní. Sušené je vhodné ke konzumaci až jeden rok.
Sklizeň liči vrcholí od července do konce října.