Recept Challah - nebeská židovská brioška

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Challah - nebeská židovská brioška

Postup

Vytřít velkou mísu částí rozpuštěného másla. Uschovat zbytek másla na potření povrchu těsta. Našlehat kvasnice s vodou, přidat špetku cukru a nechat vzejít asi po 5min. Nakrájet máslo na malé kousky a zamíchat je do kastrolku s mlékem. Rozehřát, až je mléko velice horké na dotyk a máslo je rozpuštěné. Nalít směs do velké mísy a přidat zbytek cukru, med a sůl. Zamíchat, až se rozpustí cukr a sůl. Nechat zchladnout na 43°C. Přidat vzejité kvasnice společně s vejci a zamíchat. Za rychlého míchání vařečkou přidávat mouku po 1/2 hrncích. Zastavit se, když se těsto začne oddělovat ode stěn mísy a začne to být těžké těsto míchat. Vyklopit těsto na lehce pomoučený vál a hníst ho pomocí rukou. Jestli se lepí na ruce, tak přidat trochu více mouky. Hníst, až je těsto hladké a pružné. asi 10min. Vytvožit kouli z těsta a vložit ji do máslem vytřené mísy. Potřít povrch těsta máslem. Přikrýt pomaštěným plastickým filmem potom utěrkou a nechat těsto kynout při pokojové teplotě asi 1 až 1 1/2 hodiny, nebo až se zdvojnásobí ve svém objemu. Pomocí pěsti zbouchnout těsto dolů, přikrýt ho a nechat ho kynout znovu po 45min.až 1 hodinu. Vytvarovat pletýnky: Připravit dva plechy a vyložit je pečícím papírem. Zbouchnout těsto dolů a položit ho na lehce pomoučený povrch. Rozkrojit těsto na polovinu a přikrýt tu se kterou se nepracuje. Rozdělit polovinu na 3 stejné díly a vyválet z nich válečky, asi 40cm dlouhé. Mají být tlustší uprostřed a zeslabovat se ke koncům. Položit je vedle sebe a ode středu upléct cop, těsto obrátit a dopléct cop z druhé strany. Seštípnout konce výlečků dohromady a zastrčit je dospodu. Přenést pletýnku na plech, poopravit její tvar a přikrýt ji utěrkou. Stejně pokračovat s druhou polovinou těsta. Nechat pletýnky nakynout asi po 40min, až jsou měkké, nefouklé a skoro dvojité v objemu. Položit mřížky v troubě do 1/3 a 2/3 trouby. Předehřát troubu na 190°C Našlehat vejce a žloutek s vodou a potřít tím pletýnky. Počkat po 5min. a potřít je znova. Uschovat vejce na potírání během pečení. Posypat povrch dle Vaší volby. Péct po 20min. Potřít pletýnky znovu a pokračovat v pečení dalších 15-20min. do zlatova. Musí po zaťukání na jejich spodek znít dutě. Jestli pletýnky hnědnou příliš rychle, tak je přikrýt pečícím papírem. TIP: Nakrojené pletýnky je nejlepší skladovat v plastických sáčcích. Vaduchotěsně zabalené se mohou zmrazit po 1 měsíc. Nechat rozmrznout zabalené při pokojové teplotě. P.S. Challah je tradiční symbol židovského sabbatu. Pekařka Lauren Groveman.

Recept je z kategorií: Pečivo

Nahlásit recept

  • 12.02.05 vloženo
  • 8545x zobrazeno

Ingredience

  • 2 lžíce másla (30g) rozpuštěného
  • 20g čerstvých kvasnic
  • 1/2 hrnky vlažné vody asi 27-32°C
  • 6 lžic cukru jemného krystalového
  • 110g másla pokojové teploty
  • 250ml plnotučného mléka
  • 1 líce jemného medu (ne moc výrazné chutě)
  • 2 lžičky soli
  • 4 velká vejce, nebo 5 středních
  • 6 1/2 hrnků mouky s vysokým obsahem lepku, jeko je chlebová, nebo nebělená žitná mouka
  • Glazůra a posypání:
  • 1 velké vejce
  • 1 velký žloutek
  • 1 lžíce vody, nebo smetany
  • sesamovíásemínka, mák a/nebo kmín
  • hrubá sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Challah - nebeská židovská brioška

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Challah - nebeská židovská brioška

anka22
95 příspěvků 16.6.12 19:32

Pavlíno, čerstvé kvasnice nahraď instantními a tento chléb chutná jako nesladká vánočka, i když babi to pojala spíš jako sladkou variantu.
Tahle chala se nesmí jíst k masitým pokrmům, takže pokud ji chcete použít jako univerzální šábesové pečivo, nahraďte mléko vodou a máslo olejem.

Příspěvek upraven 16.06.12 v 19:33

Pavlína01
1 příspěvek 16.6.12 18:06
Otázky

Můžu se zeptat čím nahradit čerstvé kvasnice? A jsou nutné?
Jakou má challah chuť? Nikdy jsem ho nejedla, peču obyčejné pečivo, dá se jíst normálně třeba k snídani? Děkuji

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Challah - nebeská židovská brioška - Jasmine...

mám radost, že Vám briošky chutnaly. Recept pochází od amerických židů a je z kuchařské knihy od nedávno zesnulé americké kuchařské legendy Julia Child, které si opravdu vážím. Jsem Ti vděčna za vyzkoušení receptu!

S přáním příjemného dne,

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Challah - nebeská židovská brioška.

babi, včera jsem upekla tento challah a dnes o šabatu si jej užíváme :-). je to opravdu dobré a jemné. Padl na to 1 kg hladké bílé mouky. Udělali jsme různé velikosti, ty menší měly větší úspěch.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Challah - Pepíčku, díky za přidání obrázku ;o)
Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz