Recept Challah - nebeská židovská brioška

babi Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Challah - nebeská židovská brioška

Postup

Vytřít velkou mísu částí rozpuštěného másla. Uschovat zbytek másla na potření povrchu těsta. Našlehat kvasnice s vodou, přidat špetku cukru a nechat vzejít asi po 5min. Nakrájet máslo na malé kousky a zamíchat je do kastrolku s mlékem. Rozehřát, až je mléko velice horké na dotyk a máslo je rozpuštěné. Nalít směs do velké mísy a přidat zbytek cukru, med a sůl. Zamíchat, až se rozpustí cukr a sůl. Nechat zchladnout na 43°C. Přidat vzejité kvasnice společně s vejci a zamíchat. Za rychlého míchání vařečkou přidávat mouku po 1/2 hrncích. Zastavit se, když se těsto začne oddělovat ode stěn mísy a začne to být těžké těsto míchat. Vyklopit těsto na lehce pomoučený vál a hníst ho pomocí rukou. Jestli se lepí na ruce, tak přidat trochu více mouky. Hníst, až je těsto hladké a pružné. asi 10min. Vytvožit kouli z těsta a vložit ji do máslem vytřené mísy. Potřít povrch těsta máslem. Přikrýt pomaštěným plastickým filmem potom utěrkou a nechat těsto kynout při pokojové teplotě asi 1 až 1 1/2 hodiny, nebo až se zdvojnásobí ve svém objemu. Pomocí pěsti zbouchnout těsto dolů, přikrýt ho a nechat ho kynout znovu po 45min.až 1 hodinu. Vytvarovat pletýnky: Připravit dva plechy a vyložit je pečícím papírem. Zbouchnout těsto dolů a položit ho na lehce pomoučený povrch. Rozkrojit těsto na polovinu a přikrýt tu se kterou se nepracuje. Rozdělit polovinu na 3 stejné díly a vyválet z nich válečky, asi 40cm dlouhé. Mají být tlustší uprostřed a zeslabovat se ke koncům. Položit je vedle sebe a ode středu upléct cop, těsto obrátit a dopléct cop z druhé strany. Seštípnout konce výlečků dohromady a zastrčit je dospodu. Přenést pletýnku na plech, poopravit její tvar a přikrýt ji utěrkou. Stejně pokračovat s druhou polovinou těsta. Nechat pletýnky nakynout asi po 40min, až jsou měkké, nefouklé a skoro dvojité v objemu. Položit mřížky v troubě do 1/3 a 2/3 trouby. Předehřát troubu na 190°C Našlehat vejce a žloutek s vodou a potřít tím pletýnky. Počkat po 5min. a potřít je znova. Uschovat vejce na potírání během pečení. Posypat povrch dle Vaší volby. Péct po 20min. Potřít pletýnky znovu a pokračovat v pečení dalších 15-20min. do zlatova. Musí po zaťukání na jejich spodek znít dutě. Jestli pletýnky hnědnou příliš rychle, tak je přikrýt pečícím papírem. TIP: Nakrojené pletýnky je nejlepší skladovat v plastických sáčcích. Vaduchotěsně zabalené se mohou zmrazit po 1 měsíc. Nechat rozmrznout zabalené při pokojové teplotě. P.S. Challah je tradiční symbol židovského sabbatu. Pekařka Lauren Groveman.

Recept je z kategorií: Pečivo

Nahlásit recept

  • 12.02.05 vloženo
  • 9000x zobrazeno

Ingredience

  • 2 lžíce másla (30g) rozpuštěného
  • 20g čerstvých kvasnic
  • 1/2 hrnky vlažné vody asi 27-32°C
  • 6 lžic cukru jemného krystalového
  • 110g másla pokojové teploty
  • 250ml plnotučného mléka
  • 1 líce jemného medu (ne moc výrazné chutě)
  • 2 lžičky soli
  • 4 velká vejce, nebo 5 středních
  • 6 1/2 hrnků mouky s vysokým obsahem lepku, jeko je chlebová, nebo nebělená žitná mouka
  • Glazůra a posypání:
  • 1 velké vejce
  • 1 velký žloutek
  • 1 lžíce vody, nebo smetany
  • sesamovíásemínka, mák a/nebo kmín
  • hrubá sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Challah - nebeská židovská brioška

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Challah - nebeská židovská brioška

anka22
95 příspěvků 16.6.12 19:32

Pavlíno, čerstvé kvasnice nahraď instantními a tento chléb chutná jako nesladká vánočka, i když babi to pojala spíš jako sladkou variantu.
Tahle chala se nesmí jíst k masitým pokrmům, takže pokud ji chcete použít jako univerzální šábesové pečivo, nahraďte mléko vodou a máslo olejem.

Příspěvek upraven 16.06.12 v 19:33

Pavlína01
1 příspěvek 16.6.12 18:06
Otázky

Můžu se zeptat čím nahradit čerstvé kvasnice? A jsou nutné?
Jakou má challah chuť? Nikdy jsem ho nejedla, peču obyčejné pečivo, dá se jíst normálně třeba k snídani? Děkuji

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Challah - nebeská židovská brioška - Jasmine...

mám radost, že Vám briošky chutnaly. Recept pochází od amerických židů a je z kuchařské knihy od nedávno zesnulé americké kuchařské legendy Julia Child, které si opravdu vážím. Jsem Ti vděčna za vyzkoušení receptu!

S přáním příjemného dne,

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Challah - nebeská židovská brioška.

babi, včera jsem upekla tento challah a dnes o šabatu si jej užíváme :-). je to opravdu dobré a jemné. Padl na to 1 kg hladké bílé mouky. Udělali jsme různé velikosti, ty menší měly větší úspěch.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Challah - Pepíčku, díky za přidání obrázku ;o)
Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Uzené se zelím a hruškami

Nejlepší recepty

Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Štika na smetaně Štika na smetaně
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Houbová smaženice Houbová smaženice

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz