Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Wolfg Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Opět vkládám stoletý, oprášený recept. Aniž bych zevrubně vyzkoušel, dám krk nato, že si pochutnají nejen dámy. Tak všichni, co na těle jsouce chudi a bledé líce majíce, ubírejtež se do trhu, ať zavčasu léčivý nápoj vlijete do hrdla.
Spokojenosť zove se nápoj, zvlášť dámám příjemný. Podává se ku slavnostním příležitostem i při neduživosti tělesné. Ku zčervenání lící lze nanejvýš doporučiti malý přídavek cognacu, jak je komu libo. Rozumí se, že řeč se vede o cognacu pravém, charentském La grande champagne. Pravý tento cognac napodobuje se často i v Uhrách a stojí-li 2-3 K za litr, nebyl jistojistě získán destilací vína, nýbrž jen ze spiritu bramborového, jenž míchán s vodou, aromatickými výtažky, přibarvuje se čajem nebo i škodlivými barvami dehtovými. Rozpoznání pravého cognacu je velmi obtížné a jen dobří znalci dovedou lepší druhy původní od dobře napodobených rozeznati. Mějtež na paměti, že jen pravý cognac v mírných dávkách působí příznivě k povzbuzení ochablého ústrojí. (Viz též brandy)
Nepomíjejmež povzbuzující účinky citrusové essence v tomto nápoji. Jen z kůry svěžích plodů můžeme se těšiti, proto citróny uchováváme zabalené v hedvábném papíru, zastrčené do postavených březových košťat, aby se nepomačkaly.
Suché loupané mandle se utlučou na prach i s vanilkovým luskem a se slupkami citrusovými se zavaří do smetany. Výživný výluh se procedí, zakloktá se žloutky, zpění a ihned v koflíkách se podá.
Recept je z kategorií: Teplé nealko
koláčky confectové všeho druhu
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Contentement
584 příspěvků 5.1.12 10:27
není to snadné s tímto destilátem nejušlechtilejším. Sotva byla objevena první dlouho zapomenutá láhev, všimli si spoluobčané s dobrými nosy, že při prvním otevření láhve je nad hladinou vůně, která je neopakovatelná. Proto již ve starých knihách nabádají, aby se koňak dopíjel týž den, co byl otevřen. Možná i proto naši pradědové hrdla lahví urazili a tím dali jasně najevo, že už se špuntovat nebude. Dle mého zjištění není koňak k bohapustému chlastání, protože pohladí všechny smysly. Po kýblech lze požívat jen vodku.
Příspěvek upraven 05.01.12 v 23:07
Wolfe se svým gangem, já bych se - v rámci diety - spokojil s redukovanou verzí tohoto jináč výtečného reces spisu. Především bych odstranil následující suroviny: tence sloupnutá kůra z jednoho citrónu a pomoranče 250 g tlučeného cukru 2 l smetany 8 žloutků vanilka, ponechal bych mandličky. Mám na pamněti fakt, že jen pravy cognac v mírných dávkách působí příznivě k povzbuzení ochablého ústrojí, zredukoval bych reces spis na mandličky s cognacem (Viz též brandy).
Pochopitelně podáváno malých dávkách, leč
nepřetržitě. 
di. já se divím, vždyť stačí napsat slovo! A Slunce prohraje marný boj s mrakem košťat.
41 příspěvků 4.1.12 18:59
nevím, zda nebude levnější zakoupení růžového zdravíčka na bledé líce?!
Viléme, z tvých receptů by měla být kuchařka… Každý recept s příběhem a vzpomínkou..

Recepty na staré časy
584 příspěvků 2.1.12 22:01
za chvíli začnou pučet břízy, hybaj do hájku vázat košťata
Recept vznikl v Rakousko-uhersku, kdy nebyla
elektrika, natož lednice. Pardon, lednici dostala moje babička v roce
1909 do výbavy. Dřevěná skříňka s dvojitými stěnami izolovanými
mechem. Každý den se stavěli ledaři s novou štanglí, když se ta
včerejší roztekla. V pravovárečném domě, kde bydlela se nalézaly
dvoupatrové sklepy. V dolním byla studna a zde se uchovávalo pivo,
obložené ledem, který dlouho vydržel. Zda byly vedle citróny v hedvábném
papíru, nevím. Už není, koho bych se zeptal
2452 příspěvků 2.1.12 21:13
Ha, zrada, nemám březové koště - tak nic nebude, bohužel.