Recept Contentement Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Opět vkládám stoletý, oprášený recept. Aniž bych zevrubně vyzkoušel, dám krk nato, že si pochutnají nejen dámy. Tak všichni, co na těle jsouce chudi a bledé líce majíce, ubírejtež se do trhu, ať zavčasu léčivý nápoj vlijete do hrdla.

Spokojenosť zove se nápoj, zvlášť dámám příjemný. Podává se ku slavnostním příležitostem i při neduživosti tělesné. Ku zčervenání lící lze nanejvýš doporučiti malý přídavek cognacu, jak je komu libo. Rozumí se, že řeč se vede o cognacu pravém, charentském La grande champagne. Pravý tento cognac napodobuje se často i v Uhrách a stojí-li 2-3 K za litr, nebyl jistojistě získán destilací vína, nýbrž jen ze spiritu bramborového, jenž míchán s vodou, aromatickými výtažky, přibarvuje se čajem nebo i škodlivými barvami dehtovými. Rozpoznání pravého cognacu je velmi obtížné a jen dobří znalci dovedou lepší druhy původní od dobře napodobených rozeznati. Mějtež na paměti, že jen pravý cognac v mírných dávkách působí příznivě k povzbuzení ochablého ústrojí. (Viz též brandy)

Nepomíjejmež povzbuzující účinky citrusové essence v tomto nápoji. Jen z kůry svěžích plodů můžeme se těšiti, proto citróny uchováváme zabalené v hedvábném papíru, zastrčené do postavených březových košťat, aby se nepomačkaly.

Postup

Suché loupané mandle se utlučou na prach i s vanilkovým luskem a se slupkami citrusovými se zavaří do smetany. Výživný výluh se procedí, zakloktá se žloutky, zpění a ihned v koflíkách se podá.

Recept je z kategorií: Teplé nealko


Reklama

Nahlásit recept

  • 02.01.12 vloženo
  • 1870x zobrazeno

Ingredience

  • 250 g loupaných mandlí
  • tence sloupnutá kůra z jednoho citrónu a pomoranče
  • 250 g tlučeného cukru
  • 2 l smetany
  • 8 žloutků
  • vanilka

Doporučená příloha

  • koláčky confectové všeho druhu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Contentement

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Wolfg
583 příspěvků 05.01.12 10:27
Cognac

není to snadné s tímto destilátem nejušlechtilejším. Sotva byla objevena první dlouho zapomenutá láhev, všimli si spoluobčané s dobrými nosy, že při prvním otevření láhve je nad hladinou vůně, která je neopakovatelná. Proto již ve starých knihách nabádají, aby se koňak dopíjel týž den, co byl otevřen. Možná i proto naši pradědové hrdla lahví urazili a tím dali jasně najevo, že už se špuntovat nebude. Dle mého zjištění není koňak k bohapustému chlastání, protože pohladí všechny smysly. Po kýblech lze požívat jen vodku.

Příspěvek upraven 05.01.12 v 23:07

 
gmp
1603 příspěvků 05.01.12 08:22
+

Wolfe se svým gangem, já bych se - v rámci diety - spokojil s redukovanou verzí tohoto jináč výtečného reces spisu. Především bych odstranil následující suroviny: tence sloupnutá kůra z jednoho citrónu a pomoranče 250 g tlučeného cukru 2 l smetany 8 žloutků vanilka, ponechal bych mandličky. Mám na pamněti fakt, že jen pravy cognac v mírných dávkách působí příznivě k povzbuzení ochablého ústrojí, zredukoval bych reces spis na mandličky s cognacem (Viz též brandy). :idea: Pochopitelně podáváno malých dávkách, leč nepřetržitě. :!

 
gmp
1603 příspěvků 05.01.12 08:04
di

di. já se divím, vždyť stačí napsat slovo! A Slunce prohraje marný boj s mrakem košťat. :lol:

 
venezia
41 příspěvků 04.01.12 18:59
stoletý recept

nevím, zda nebude levnější zakoupení růžového zdravíčka na bledé líce?! :lol:

 
glama  02.01.12 22:13

Viléme, z tvých receptů by měla být kuchařka… Každý recept s příběhem a vzpomínkou..
Recepty na staré časy :)
:mrgreen:

 
Wolfg
583 příspěvků 02.01.12 22:01
Bohapustá výmluva

za chvíli začnou pučet břízy, hybaj do hájku vázat košťata :-) Recept vznikl v Rakousko-uhersku, kdy nebyla elektrika, natož lednice. Pardon, lednici dostala moje babička v roce 1909 do výbavy. Dřevěná skříňka s dvojitými stěnami izolovanými mechem. Každý den se stavěli ledaři s novou štanglí, když se ta včerejší roztekla. V pravovárečném domě, kde bydlela se nalézaly dvoupatrové sklepy. V dolním byla studna a zde se uchovávalo pivo, obložené ledem, který dlouho vydržel. Zda byly vedle citróny v hedvábném papíru, nevím. Už není, koho bych se zeptal

 
di
2451 příspěvků 02.01.12 21:13

Ha, zrada, nemám březové koště - tak nic nebude, bohužel.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz