Recept Contentement Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Opět vkládám stoletý, oprášený recept. Aniž bych zevrubně vyzkoušel, dám krk nato, že si pochutnají nejen dámy. Tak všichni, co na těle jsouce chudi a bledé líce majíce, ubírejtež se do trhu, ať zavčasu léčivý nápoj vlijete do hrdla.

Spokojenosť zove se nápoj, zvlášť dámám příjemný. Podává se ku slavnostním příležitostem i při neduživosti tělesné. Ku zčervenání lící lze nanejvýš doporučiti malý přídavek cognacu, jak je komu libo. Rozumí se, že řeč se vede o cognacu pravém, charentském La grande champagne. Pravý tento cognac napodobuje se často i v Uhrách a stojí-li 2-3 K za litr, nebyl jistojistě získán destilací vína, nýbrž jen ze spiritu bramborového, jenž míchán s vodou, aromatickými výtažky, přibarvuje se čajem nebo i škodlivými barvami dehtovými. Rozpoznání pravého cognacu je velmi obtížné a jen dobří znalci dovedou lepší druhy původní od dobře napodobených rozeznati. Mějtež na paměti, že jen pravý cognac v mírných dávkách působí příznivě k povzbuzení ochablého ústrojí. (Viz též brandy)

Nepomíjejmež povzbuzující účinky citrusové essence v tomto nápoji. Jen z kůry svěžích plodů můžeme se těšiti, proto citróny uchováváme zabalené v hedvábném papíru, zastrčené do postavených březových košťat, aby se nepomačkaly.

Postup

Suché loupané mandle se utlučou na prach i s vanilkovým luskem a se slupkami citrusovými se zavaří do smetany. Výživný výluh se procedí, zakloktá se žloutky, zpění a ihned v koflíkách se podá.

Recept je z kategorií: Teplé nealko

Nahlásit recept

  • 02.01.12 vloženo
  • 1947x zobrazeno

Ingredience

  • 250 g loupaných mandlí
  • tence sloupnutá kůra z jednoho citrónu a pomoranče
  • 250 g tlučeného cukru
  • 2 l smetany
  • 8 žloutků
  • vanilka

Doporučená příloha

  • koláčky confectové všeho druhu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Contentement

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Wolfg
583 příspěvků 05.01.12 10:27
Cognac

není to snadné s tímto destilátem nejušlechtilejším. Sotva byla objevena první dlouho zapomenutá láhev, všimli si spoluobčané s dobrými nosy, že při prvním otevření láhve je nad hladinou vůně, která je neopakovatelná. Proto již ve starých knihách nabádají, aby se koňak dopíjel týž den, co byl otevřen. Možná i proto naši pradědové hrdla lahví urazili a tím dali jasně najevo, že už se špuntovat nebude. Dle mého zjištění není koňak k bohapustému chlastání, protože pohladí všechny smysly. Po kýblech lze požívat jen vodku.

Příspěvek upraven 05.01.12 v 23:07

gmp
1603 příspěvků 05.01.12 08:22
+

Wolfe se svým gangem, já bych se - v rámci diety - spokojil s redukovanou verzí tohoto jináč výtečného reces spisu. Především bych odstranil následující suroviny: tence sloupnutá kůra z jednoho citrónu a pomoranče 250 g tlučeného cukru 2 l smetany 8 žloutků vanilka, ponechal bych mandličky. Mám na pamněti fakt, že jen pravy cognac v mírných dávkách působí příznivě k povzbuzení ochablého ústrojí, zredukoval bych reces spis na mandličky s cognacem (Viz též brandy). :idea: Pochopitelně podáváno malých dávkách, leč nepřetržitě. :!

gmp
1603 příspěvků 05.01.12 08:04
di

di. já se divím, vždyť stačí napsat slovo! A Slunce prohraje marný boj s mrakem košťat. :lol:

venezia
41 příspěvků 04.01.12 18:59
stoletý recept

nevím, zda nebude levnější zakoupení růžového zdravíčka na bledé líce?! :lol:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.01.12 22:13

Viléme, z tvých receptů by měla být kuchařka… Každý recept s příběhem a vzpomínkou..
Recepty na staré časy :)
:mrgreen:

Wolfg
583 příspěvků 02.01.12 22:01
Bohapustá výmluva

za chvíli začnou pučet břízy, hybaj do hájku vázat košťata :-) Recept vznikl v Rakousko-uhersku, kdy nebyla elektrika, natož lednice. Pardon, lednici dostala moje babička v roce 1909 do výbavy. Dřevěná skříňka s dvojitými stěnami izolovanými mechem. Každý den se stavěli ledaři s novou štanglí, když se ta včerejší roztekla. V pravovárečném domě, kde bydlela se nalézaly dvoupatrové sklepy. V dolním byla studna a zde se uchovávalo pivo, obložené ledem, který dlouho vydržel. Zda byly vedle citróny v hedvábném papíru, nevím. Už není, koho bych se zeptal

di
2451 příspěvků 02.01.12 21:13

Ha, zrada, nemám březové koště - tak nic nebude, bohužel.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Chilli con carne Chilli con carne
Hermelín ve víně Hermelín ve víně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz