Recepty - kroupy
Více z Základní suroviny ».

Recepty s kroupami Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Kroupy jsou potravinou, která se vyrábí semletím vyloupaných obilných zrn ječmene, ovsa, pohanky, pšenice apod. Vyčištěná zrna se roztřídila, poté putovala do krupníku, kde byla nakonec rozemleta mezi velkými mlýnskými kameny. Tato zařízení můžeme dodnes vidět ve starých mlýnech při zámcích a hradech. Obsahují mnoho minerálních látek, vitamíny skupiny B a důležitou vlákninu. Dříve sloužily jako pokrm chudých spolu s hrachem, dodnes o nich slyšíme z lidových písní.
Rady při nákupu
Jelikož se jedná o zdravou potravinu, zakoupíme je především v bio obchodech, prodejnách zdravé výživy, vegetariánských obchodech, ale i v supermarketech mezi luštěninami, jáhlami a rýží. Dodnes se zachovala jejich příznivá cena. Krupky by měly být viditelně zbaveny nečistot.
Využití v kuchyni
V kuchyni se kroupy pojí především se zabíjačkou, kdy se sypou do černé polévky a slouží k výrobě tzv. kroupáku, neboli kroupového jelita. Dnes je přidáváme do karbanátků, zeleninových, masových, luštěninových směsí. Jelikož tvoří součást vegetariánské kuchyně, používá se do salátů, k tofu, sýrům nebo do náplní místo masa - Mrkvové karbanátky s kroupami. Nesmí chybět ve Vánočním Kubovi - Staročeský kuba s mletým masem.
Skladování
Kroupy skladujeme při mírné vlhkosti do 70 %, při pokojové teplotě. Vyhovuje jim temné místo.
Kuřecí krupoto
Hrachová kaše na způsob jihočeské Kočičí svarby Pra
Jitrocelovo-sedmikráskové quasi pesto ke kroupám
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz