Recepty - kroupy

Recepty s kroupami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Kroupy jsou potravinou, která se vyrábí semletím vyloupaných obilných zrn ječmene, ovsa, pohanky, pšenice apod. Vyčištěná zrna se roztřídila, poté putovala do krupníku, kde byla nakonec rozemleta mezi velkými mlýnskými kameny. Tato zařízení můžeme dodnes vidět ve starých mlýnech při zámcích a hradech. Obsahují mnoho minerálních látek, vitamíny skupiny B a důležitou vlákninu. Dříve sloužily jako pokrm chudých spolu s hrachem, dodnes o nich slyšíme z lidových písní.

 Rady při nákupu

Jelikož se jedná o zdravou potravinu, zakoupíme je především v bio obchodech, prodejnách zdravé výživy, vegetariánských obchodech, ale i v supermarketech mezi luštěninami, jáhlami a rýží. Dodnes se zachovala jejich příznivá cena. Krupky by měly být viditelně zbaveny nečistot.

 Využití v kuchyni

V kuchyni se kroupy pojí především se zabíjačkou, kdy se sypou do černé polévky a slouží k výrobě tzv. kroupáku, neboli kroupového jelita. Dnes je přidáváme do karbanátků, zeleninových, masových, luštěninových směsí. Jelikož tvoří součást vegetariánské kuchyně, používá se do salátů, k tofu, sýrům nebo do náplní místo masa - Mrkvové karbanátky s kroupami. Nesmí chybět ve Vánočním Kubovi - Staročeský kuba s mletým masem.

 Skladování

Kroupy skladujeme při mírné vlhkosti do 70 %, při pokojové teplotě. Vyhovuje jim temné místo.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Jahodový pohár Jahodový pohár

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz