Recept Mrkvové karbanátky s kroupami

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Mrkvové karbanátky s kroupami

Postup

Kroupy dáme vařit do nesolené vody; solíme teprve před dokončením, kdy necháme osolené kroupy ještě přejít varem a poté scedíme [kdo má trpělivost, může zkusit místo krup pšenici; je to zajímavé, ovšem liší se to významně délkou přípravy - kroupy vaříme asi 20 minut, pšenici asi dvě hodiny]. Mezitím oloupeme mrkev a nastrouháme na struhadle [středně hrubé]. Uvařené kroupy po scezení propláchneme studenou vodou a umeleme na masovém mlýnku. Na oleji s trochou kmínu osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli do hněda [pro ty, co chtějí více cítit vůni masa, osmahneme cibuli na trošce rozškvařeného špeku]. Osmahnutou cibulku i s olejem [resp. se špekem] přidáme do umletých krup. Přidáme nastrouhanou mrkev, podrcený česnek, papriky dle chuti, majoránku [rozetřeme mezi prsty; více voní], ocet, víno, vajíčka, strouhanku, mouku, sůl. Směs dobře propracujeme. Smažíme na rozpáleném tuku; můžeme tvořit placičky a rovnou smažit, nebo - alternativně - vytvořené placičky ještě obalit ve vajíčku a strouhance. Prvá varianta je lepší, chceme-li podávat pokrm jako studenou chuťovku, druhá alternativa je lepší jako hlavní jídlo. Posypeme čerstvou pažitkou [či jinou dostupnou ´zelenou´ zeleninou] a podáváme s vařeným bramborem, tatarkou [eventuelně s jogurtovým dresinkem] a prostým okurkovým salátem - tato ´obyčejná´ kombinace jednoduchých a prostých chutí se mi jeví jako téměř optimální, ovšem není to samozřejmě možnost jediná...

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 24.06.07 vloženo
  • 22094x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • asi 450 g mrkve [množství nejlépe odhadneme až po nastrouhání]
  • malá hrst ječných krup
  • 2 - 3 vejce
  • jedna polévková lžíce hladké mouky
  • 4 - 5 polévkových lžic strouhanky
  • mletý kmín [nikoli celý či drcený - nepříjemně skřípe v zubech]
  • mletá paprika sladká
  • mletá paprika pálivá
  • majoránka
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • dvě polévkové lžíce bílého vína
  • jedna větší cibule
  • jedna polévková lžíce octa [optimálně vinného - z bílého vína; ovšem snese to i obyčejný]
  • sůl
  • strouhanka a vajíčko na obalování [alternativně]
  • olej
  • čerstvá pažitka [nebo kadeřavá petrželka apod. - podle sezóny]

Doporučená příloha

  • Jako hlavní jídlo podáváme s vařeným bramborem, tatarkou [eventuelně s jogurtovým dresinkem] a prostým okurkov

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

neregistrovaný 22.01.17 15:50

Výborné, přidala jsem podle rady syrovou bramboru a moc jsem si pochutnala.

Odkaz na uvaření

Bejbytynka 02.09.16 16:31

Jsou moc dobre. Detem chutnaji.

Odkaz na uvaření

danda 26.08.07 00:00

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Mrkvové karbanátky s kroupami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Kokso
1 příspěvek 17.01.15 20:32

Výborné karbanátky, ja do zmesi zotrem jeden surový brambor, potom sú šťavnatejšie!!Kok­šo.

nudle
137 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: MRKVOVÉ KARBANÁTKY S KROUPAMI

to je proste lahudka. jednoduche vyborne zkombinovane chute. mam chut to zkusit s celerem, ale nevim jestli se tam hodi cesnek.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: MRKVOVÉ KARBANÁTKY S KROUPAMI - MI_LANE :-)

odpovím ti slovy Jarmily Loukotkové - Mým největším životním koníčkem se stalo vaření - ale co říkám koníčkem, vždyť je to kůň, nepokojný hřebec.
Je to přímo kentaur. Ne, je to Pegas, okřídlený oř stálé inspirace, unášející do nadoblačných výšin. Vytvořit voňavou, pro oči barvitou a pro jazyk rajskou krmi přináší potěšení i uspokojení, jakému se máloco vyrovná. Když člověk potěžká takové pěkné boubelaté kuře
a… …a když se koláč rozplývá v ústech… …a když se rozplývají hosté…
a obrázky ?
Je to v přímé souvislosti s nadáním, právě tak jako v umění: kdo má talent, má i zájem, protože vlohy člověku prostě nedovolí lhostejnost a neúčast; talent si vynutí, abyste šli tam, kam chce on.
A dík za pochvalu, jsem ráda, když ostatní mohou vidět výsledek jejich snažení :-)

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: MRKVOVÉ KARBANÁTKY S KROUPAMI - Dando, DÍK ZA FOTKU!

Tak zase vidím krásnou fotku TARGET = _new od Tebe mrkvových karbanátků s kroupami; jak to děláš, že na Tvých fotkách to jídlo vypadá skoro lépe, než když ho ukuchtím já?

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: MRKVOVÉ KARBANÁTKY S KROUPAMI - MI_LANE :-)

z těch zbylých krup z Marokánského ragú jsem vytvořila karboše, mrkev jsem namlela s kroupama, zapomněla dát kmín a neměla BV, přesto to byla pikantní změna pro nás masožravce :-) A zase mi zbyla mrkev, tak bude tvarohová pomazánka - jen aby z nás po chvíli nebyli vegetariáni :-))
btw. ty smajlíci jsou hi, hi, hi :-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Ořechový koláč Ořechový koláč
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz