Recept Kontrabáš - zapečený

(Hodnoceno 1x) Labužník lochneska02 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Kontrabáš - zapečený

Postup

Brambory očistíme, a nakrájené na menší dílky uvaříme v osolené okmínované vodě doměkka. Pohanku důkladně propereme, a uvaříme podobně jako rýži - tzn. 1 díl pohanky a 2 díly vody - osolené a ochucené špetkou majoránky. Nemícháme - jinak se připaluje. Pokud se vyvaří voda, vypneme plamen a necháme v kastrole dojít. Cibule nakrájíme, a spolu s uzeninou nakrájenou na kostičky osmahneme na sádle. Pak si vezmeme větší mísu, a všechno dohromady pořádně promícháme - uvařenou pohanku, brambory, cibulku s uzeninou. Dochutíme majoránkou, čerstvým prolisovaným česnekem, popřípadě ještě dosolíme. Kořením nešetřete - jídlo by bylo nevýrazné. Už teď je vlastně kontrabáš hotový, na Valašsku se takto servíruje, ale já jsem ho jednou zkusila zapéct a od té doby ho jinak nedělám. Takže: do pekáčku vymaštěného sádlem směs rozprostřeme, a dáme zprudka zapéct - asi 200 stupňů, cca 20 minut - až pokrm krásně zezlátne. A je to. A krásně to voní. Servírujem s kopcem kysaného zelí, nebo kyselou okurkou.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 07.04.06 vloženo
  • 16726x zobrazeno

Čas přípravy

  • Cca 1 hod.

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Pohanka kroupa nebo lámanka (cca půl balíčku)
  • Brambory - 4 porce
  • Cibule - 2 ks
  • Česnek - 1 palička
  • Uzené maso nebo klobás - cca 250 g
  • Sůl, pepř, majoránka
  • Sádlo
  • Kysané zelí
  • Pohanka - kroupa je chutnější, ale lámanka zase bude držet pěkně pohromadě, jídlo bude kompaktní.....ale já nejsem moc estét takže u mne vítězí kroupa :)

Doporučená příloha

  • Vychlazené pivko

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jau 24.5.15 14:57

Díky tomuto receptu jsem si zamilovala pohanku :)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Kontrabáš - zapečený

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kontrabáš - zapečený

jau
457 příspěvků 2.6.15 19:20

@daduuja Jj, u nás oblíbené tzv. zimní jídlo :mavam:

daduuja
1149 příspěvků 2.6.15 15:43

Dnes jsme měli k obědu, bez masa (ale už bych měla kus masa uvařit :-)) a s pohankou moc dobré, Jarko, dík za vytažení :-)

jau
457 příspěvků 24.5.15 17:48

Pohanku už nevařím, jak je v receptu, ale šetrněji. Jen ji uvedu k varu, vypnu a uložím zakryté do peřin na minimálně půl hodiny. Krásně dojde a zůstane v ní zachován cenný rutin :mavam:

Příspěvek upraven 24.05.15 v 17:49

Arome sokolik
3 příspěvky 20.8.13 12:40

Vynikající jídlo, díky za recept! :)

Lejdy L
1 příspěvek 4.4.11 13:01

Kontrabáš je špica! :palec:

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Kontrabáš - zapečený

Máme další verzi: Napadlo nás, že zelí podávané jako příloha, by mohlo být uvnitř, takže: Pohanka + cibule + česnek (dle receptu) a dále podušená mrkev a namočené podušené houby a kysané zelí.
Je to zase dobře! Pochutnalil jsme si moc :-)
P.

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Kontrabáš - zapečený

Dělali jsme pro velký úspěch znovu. Tentokrát s těmi houbami - nejsou tam moc znát......Posledně i teď musím připomenout: Do celé směni před zapečením přidámme celý svazek na hrubo nasekané petrželové natě - bezva. Jsme na ni skoro úchylní :-) Dá všemu barvu a další chuťový rozměr…
P.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kontrabáš - zapečený

Tak jste mě, holky, přesvědčily!! Ukládám, zítra koupím pohanku a jdu do toho. Vzhledem k tomu, že jsem teď chvíli na dietě, jen ochutnám, ale poreferuji… B.

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Kontrabáš - zapečený

Dnes vyzkoušeno - bezva! Jen jsme se teď nějak dali na vymýšlení bezmasých variant, takže se do smažící se cibulky přidala místo klobásky nakrájená mrkev. Do směsi před zapečením pak ještě nakládané červené fazole (bez příchuti) a hrášek. S Eleen naprosto souhlasím - voňavé houbíčky (ne žampiony) by se hodily bezvadně.
Pohanku jsme dosud doma nevařili, ale přestože jsme nakloněni takřka každému experimentu, jedli jsme pohanku zatím jen v burgrech a různých věcech z restaurace Country-life a i když vůbec nejsme vegetariáni, tak si vždy moc pochutnáme.
Takže shrnutí: Výborné, malinko pracnější, ale výsledek za to stojí…bezva změna a vůbec - jíst se má všechno, ne?
Díky, P. :-)

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kontrabáš - zapečený

mě ten specifický čmuch připomíná spíš uzeninu nebo kouř z ohýnku. Ale možná je trochu rozdíl mezi tou chutí u tmavé a světlé pohanky, já mám pořád jednu a tu samou, tak možná některá to má míň…

Zlataa
6 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kontrabáš - zapečený

Dneska jsem poprvé v životě vařila pohanku a vůbec nevím o čem to mluvíte, já tam žádnou divnou vůni nezaznamenala. Rodina na kontrabáš koukala divně, ale opravdu ani chlapy nic nenechali, talíře nakonec vylízal pejsek. Já vím, že se to nemá, ale mám dobrou myčku, tak se nebojím

Zlataa
6 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kontrabáš - zapečený

Dneska jsem poprvé v životě vařila pohanku a vůbec nevím o čem to mluvíte, já tam žádnou divnou vůni nezaznamenala. Rodina na kontrabáš koukala divně, ale opravdu ani chlapy nic nenechali, talíře nakonec vylízal pejsek. Já vím, že se to nemá, ale mám dobrou myčku, tak se nebojím

jau
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kontrabáš - zapečený

Esme a Lochnesko, opravdu jsem měla na mysli pouze specifickou „vůni“ pohanky :-)) Už jsem ji vařila v létě na pomazánku a všechnu jsem ji musela vyhodit, protože přes tu „divnou“ chuť jsem se nedokázala přenést…Eleen, nápad s houbami je príma, v létě určitě zkusím :-)

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kontrabáš - zapečený - Eleeen,

není zač :)))
Mě zaujaly ty houby, jak píšeš......to určitě příště vyzkouším!!

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kontrabáš - díky Jeno a Ness,

za vysvětlení. Nějak mi to nedošlo.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kontrabáš - zapečený

kontrabáš mě na Valašku taky nadchnul, dávala jsem sem kdysi recept. Jem byl rozdíl v podávání - kruh zelí, uprostřed kopec pohanky a buď v ní zamíchaná klobáska anebo klobáska na zelí. Ale to je jedno, důležité je, že ačkoliv chlapa pohanku jíst téměř nedonutíš, v tomhle ji asi všichni baští. Jinak proti té „ztuchlosti“ jsou fakt bylinky nejlepší. Mého hlapa jsem naučila jíst i kroupy jako přílohu a to tak, že jsem je dělala s cibulkou najemno a s hřebíčkem.
Díky tomu přestal být odmítavý a když dělám kuskus ke kuřeti, tak neprotestuje a asi 3× už jedl i quinou. Opravdu záleží (a asi u všeho) na ochucení. Kuskus miluje s kořením s paprikou a když do toho vmíchám i červenou nasekanou papriku spolu s čínským zelím, tak to má vůbec nejraději. Quinou dělám zase se skořicí, kardamomem apod.
určitě co nejdříve vyzkouším i zapéct. Možná by to šlo i „po vrstvách“, dole pohanka, na to zelí a navrch klobásu (doporučuju přidat pár hub). Ale zamíchané to bude zřejmě rychlejší a zajímavější.
Děkuju za variaci na receptík!!!

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kontrabáš - zapečený- Esme,

pokud jsem Jau dobře pochopila, tak myslím že měla na mysli spíš takovou tu specifickou chuť-pachuť pohanky. Tedy né zatuchlinu v pravém slova smyslu. Omlouvám se pokud jsme Tě zmátly…:)
Jinak - pokud Jau myslela opravdu zatuchlou pohanku, uloženou někde ve vlhku, tak myslím že ta patří rovnou do odpadkovýho koše, tam by nepomohl ani vagón majoránky…
Moc zdravím,
Ness

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kontrabáš - zapečený Esme

Ztuchlý nebo zatuchlý znamená něco jako nepříjemně vonící, páchnoucí, a to zejména z nedostatku vzduchu, třeba ve venkovské chalupě, kde je vlhko, ve sklepě a podobně tam, kde se dlouho nevětralo. Našla jsem ve slovníku na Seznamu oba dva významy v angličtině: **ztuchlý ** a **zatuchlý ** :-)

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kontrabáš - zapečený - Jau,

marně jsem pátrala co znamená „ztuchlotina“.
Ve slovníku (Centrum cz.) který běžně používám se toto slovo nevyskytuje.
Prosím vysvětli. Ráda rozšířím svůj český slovník. Díky.

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kontrabáš - zapečený - Jau,

jsem moc ráda že chutnalo. Aj u nás tenhle recept přesvědčil i zaryté odpůrce zdravých obilovin, můj otec jim říká „vošlejšky“, ale tenhle kontrabáš baští až má boule za ušima :))
Ta majoránka určitě udělá svoje, proti té „ztuchlotině“. Někdy přidám ještě špetku sušeného česneku, to je taky dobrý, vyzkoušej. Ale určitě je potřeba tu pohanku pořádně propláchnout, mnu ji rukama v sítku, dokud neteče úplně průzračná voda. To ji zbaví té nepříjemné pachuti…a možná i nějakých zdraví prospěšných látek…:)

jau
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kontrabáš - zapečený

Tak tohle je první jídlo s pohankou, z kterého jsem necítila ztuchlotinu :-)) Nevím, zda je to tím, že jsem tentokrát použila lámanku nebo tím, že jsem pohanku podle výše uvedené rady vařila s majoránkou. Každopádně už konečně věřím těm, kteří tvrdí, že pohanka je moc dobrá. Baštila jsem ji i samotnou a kontrabáš se stane stálicí na našem stole. Díky za recept :-))

hartlova
26 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kontrabáš - zapečený

I manželovi chutnalo a to se tvářil, jak viděl pohanku, prý - no, při neděli budeme jíst zdravě, to si asi radši někam zajdu. Dokonce dojedl zbytek k večeři :)

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.1.09 03:43
AdiesAlba,

díky za odezvu, udělalas mi velkou radost.....a že vám chutnalo - ještě větší radost :)))

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Lochnesko,

tak jsem konečně dneska kontrabáš uvařila, zapekla a je výborný. Díky za recept, je to jednoduché, rychlé a dobré. Takové vaření se velice často hodí. :o)
Zvlášť, když je jídlo moc dobré chuti. :)

Labužník JANAK02
50 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kontrabáš - zapečený

Recept na zapečený kontrabáš je také v Apetitu 3/2006.

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kontrabáš - zapečený

Kontrabáš jsem už zkoušela, mám podobný recept a byl moc dobrý. Zapéct mě ho nenapadlo, ale určitě brzy zkusím i tuto variantu.

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Lochnesko,

ukládám do oblíbených a až koupím pohanku, vyzkouším. Prosím o trpělivost, protože mi to bude chvilku trvat. :)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Gratinované brambory (DIA)*

Nejlepší recepty

Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Houbová smaženice Houbová smaženice

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz