Recept Šoulet po maďarsku/Sólet füstölt libahússal és töltött libanyakkal

Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Namočit fazole do studené vody alespoň na 8-10 hodin. Namočit uzená husí stehna. Na pekáči rozpustit sádlo. Přidat tam na tence pokrájenou cibuli a osmažit ji do sklovita (nesmí zhnědnout). Sundat pekáč s ohně a přidat tam rozdrcený česnek a papriku. Přilít studenou vodu. Slít fazole a propláchnout je pod tekoucí studenou vodou. Přidat je do pekáče společně se stehny. Postavit pekáč znovu na oheň a přivéct vše k varu. Přikrýt poklicí a vložit do předem vyhřáté mírnější trouby tak na 1 1/2 hodiny. Mezi tím nadít husí krk. Kůži na jednom konci zajistit. Smíchat mouku, máslo, papriku a sůl. Tímto nadít kůži a zajistit ji na druhém konci. V polovině pečení dobře omýt skořápku vajec a vložit je společně s naditým krkem k fazolím a stehnům. Je-li zapotřeby, tak zalít více vodou, aby byly fazole stále ponořeny. Znovu vše přikrýt a péct tak dlouho, až jsou maso a fazole měkké. Vyjmout hohy a krk a nakrájet je na silné plátky. Vejce oloupat a rozkrojit na 1/4 nebo poloviny. Fazole dochutit solí. Podávat s režným chlebem, nebo matzo knedlíčky. TIP: Obměna zvaná ¨Rieset¨. 100 g kroupové kaše příprava stejná jako u Sólet, jenom se fazole smíchají s kroupovou kaší ještě před vařením. P.S. Jméno tohoto židovského pokrmu není přesně známo. Někteří věří, že se vztahuje k francouzskému slovu ¨chaud¨- teplý, jiní věří, že se vztahuje k židovskému obřadu během předvečera Sabatu/den klidu a ještě jiní věří, že slovo je hebrejského původu. Zákon Mojžíšův nařizuje během sedmého dne vyhrazeného Bohu, aby se nepracovalo, což taktéž zahrnuje rozdělání ohně. Proto byl ¨Sólet¨populárním pokrmem pro Sabat. Fazole se namočily ve čtvrtek a v pátek se všechny ingredience vložily do kameninového, nebo železného hrnce pevně přikrytého, který se přinesl do pekárny. Pekař hrnec vložil do pece, kde se pokrm přes noc pomalu pekl a tak byl ráno měkoučký a plný chutí.

Recept je z kategorií: Husa

Nahlásit recept

  • 27.11.06 vloženo
  • 5928x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 600 g vlašských fazolí
  • 600 g uzených husích stehen
  • 120 g husího sádla
  • 2 velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 navršená lžička mleté papriky
  • 4 vejce
  • Nadívaný krk:
  • kůže z jednoho husího krku (nepotrhaná)
  • 200 g mouky
  • 50 g husího sádla
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • sůl podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Šoulet po maďarsku/Sólet füstölt libahússal és töltött libanyakkal

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Grilovaný pstruh

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz