Recept Šoulet po maďarsku/Sólet füstölt libahússal és töltött libanyakkal

babi Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Namočit fazole do studené vody alespoň na 8-10 hodin. Namočit uzená husí stehna. Na pekáči rozpustit sádlo. Přidat tam na tence pokrájenou cibuli a osmažit ji do sklovita (nesmí zhnědnout). Sundat pekáč s ohně a přidat tam rozdrcený česnek a papriku. Přilít studenou vodu. Slít fazole a propláchnout je pod tekoucí studenou vodou. Přidat je do pekáče společně se stehny. Postavit pekáč znovu na oheň a přivéct vše k varu. Přikrýt poklicí a vložit do předem vyhřáté mírnější trouby tak na 1 1/2 hodiny. Mezi tím nadít husí krk. Kůži na jednom konci zajistit. Smíchat mouku, máslo, papriku a sůl. Tímto nadít kůži a zajistit ji na druhém konci. V polovině pečení dobře omýt skořápku vajec a vložit je společně s naditým krkem k fazolím a stehnům. Je-li zapotřeby, tak zalít více vodou, aby byly fazole stále ponořeny. Znovu vše přikrýt a péct tak dlouho, až jsou maso a fazole měkké. Vyjmout hohy a krk a nakrájet je na silné plátky. Vejce oloupat a rozkrojit na 1/4 nebo poloviny. Fazole dochutit solí. Podávat s režným chlebem, nebo matzo knedlíčky. TIP: Obměna zvaná ¨Rieset¨. 100 g kroupové kaše příprava stejná jako u Sólet, jenom se fazole smíchají s kroupovou kaší ještě před vařením. P.S. Jméno tohoto židovského pokrmu není přesně známo. Někteří věří, že se vztahuje k francouzskému slovu ¨chaud¨- teplý, jiní věří, že se vztahuje k židovskému obřadu během předvečera Sabatu/den klidu a ještě jiní věří, že slovo je hebrejského původu. Zákon Mojžíšův nařizuje během sedmého dne vyhrazeného Bohu, aby se nepracovalo, což taktéž zahrnuje rozdělání ohně. Proto byl ¨Sólet¨populárním pokrmem pro Sabat. Fazole se namočily ve čtvrtek a v pátek se všechny ingredience vložily do kameninového, nebo železného hrnce pevně přikrytého, který se přinesl do pekárny. Pekař hrnec vložil do pece, kde se pokrm přes noc pomalu pekl a tak byl ráno měkoučký a plný chutí.

Recept je z kategorií: Husa

Nahlásit recept

  • 27.11.06 vloženo
  • 6746x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 600 g vlašských fazolí
  • 600 g uzených husích stehen
  • 120 g husího sádla
  • 2 velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 navršená lžička mleté papriky
  • 4 vejce
  • Nadívaný krk:
  • kůže z jednoho husího krku (nepotrhaná)
  • 200 g mouky
  • 50 g husího sádla
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • sůl podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Šoulet po maďarsku/Sólet füstölt libahússal és töltött libanyakkal

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Cibulačka Cibulačka
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz