Recepty - kaki

Více z Ovoce ».

Kaki

Kaki známe také jako: Tomel japonský

Původ kaki: Španělsko

Recepty s kaki  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  Víno a kaki  

Kaki je exotický druh ovoce pocházejícího z jihovýchodu Španělska. Tvarem se podobá rajčeti, ale chutná spíše po medu a sladkém nektaru z hrušek či broskví. Plod kaki roste v subtropických oblastech. Obsahuje vysoký podíl vitamínu A. Kromě tohoto vitamínu je v něm i vláknina, fosfor, hořčík a plno cukrů, které dodávají tělu energii a významně prospívají organismu. Kaki snižuje stres, únavu a posiluje zdraví. Působí preventivně proti vzniku sklerotických plátů v tepnách. Doporučuje se lidem s onemocněním jater a ledvin.

 Rady při nákupu

V obchodech ho koupíte hlavně na podzim a v zimě. Kvalitu zaručuje samolepka “Persimon Bouquet“ - jedná se o označení kvalitnější odrůdy kaki. Obvykle je ručně sbírané a pečlivě kontrolované, dodávané ve speciálních přepravkách. Objevuje se i na farmářských trzích. Jí se podobně jako kiwi - rozkrojí se a vydlabe lžičkou. Nebo ho můžete oloupat a nakrájet na plátky. Získáte tak krásné hvězdičky.

Pokud je kaki trpké, není dostatečně vyzrálé. Zralé kaki je na omak změklé.

 Využití v kuchyni

Kaki se nejčastěji servíruje čerstvé a konzumuje se na plátky, pro zpestření pokapané citrónovou nebo limetkovou šťávou. Používá se zejména ve sladké kuchyni, kde se používá jako omáčkový přeliv na dezerty nebo do koláčů. Výborný je například Persimmon cake. Připravují se z něj nejrůznější nápoje a nebo se s ním zdobí koktejly. Svou výraznou chutí dodá šmrnc salátům. V neposlední řadě se z něj dělají skvělé marmelády. Jedná se i o ideální přílohu, velmi dobré je kuřátko v KAKI omáčce. V asijské kuchyni se suší podobně jako fíky.

 Skladování

Skladujeme při pokojové teplotě nebo v chladničce. Než kaki začnete konzumovat, nechte ho v košíku na ovoce řádně dozrát.

 Sezóna

Kaki je u nás k dostání od poloviny října do prosince.

 Víno a kaki

Existuje speciální druh vína kaki vyrobené z kaki Persimon Bouquet.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz