Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ovoce ».
Kaki známe také jako: Tomel japonský
Původ kaki: ŠpanělskoRecepty s kaki Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna Víno a kaki
Kaki je exotický druh ovoce pocházejícího z jihovýchodu Španělska. Tvarem se podobá rajčeti, ale chutná spíše po medu a sladkém nektaru z hrušek či broskví. Plod kaki roste v subtropických oblastech. Obsahuje vysoký podíl vitamínu A. Kromě tohoto vitamínu je v něm i vláknina, fosfor, hořčík a plno cukrů, které dodávají tělu energii a významně prospívají organismu. Kaki snižuje stres, únavu a posiluje zdraví. Působí preventivně proti vzniku sklerotických plátů v tepnách. Doporučuje se lidem s onemocněním jater a ledvin.
V obchodech ho koupíte hlavně na podzim a v zimě. Kvalitu zaručuje samolepka “Persimon Bouquet“ - jedná se o označení kvalitnější odrůdy kaki. Obvykle je ručně sbírané a pečlivě kontrolované, dodávané ve speciálních přepravkách. Objevuje se i na farmářských trzích. Jí se podobně jako kiwi - rozkrojí se a vydlabe lžičkou. Nebo ho můžete oloupat a nakrájet na plátky. Získáte tak krásné hvězdičky.
Pokud je kaki trpké, není dostatečně vyzrálé. Zralé kaki je na omak změklé.
Kaki se nejčastěji servíruje čerstvé a konzumuje se na plátky, pro zpestření pokapané citrónovou nebo limetkovou šťávou. Používá se zejména ve sladké kuchyni, kde se používá jako omáčkový přeliv na dezerty nebo do koláčů. Výborný je například Persimmon cake. Připravují se z něj nejrůznější nápoje a nebo se s ním zdobí koktejly. Svou výraznou chutí dodá šmrnc salátům. V neposlední řadě se z něj dělají skvělé marmelády. Jedná se i o ideální přílohu, velmi dobré je kuřátko v KAKI omáčce. V asijské kuchyni se suší podobně jako fíky.
Skladujeme při pokojové teplotě nebo v chladničce. Než kaki začnete konzumovat, nechte ho v košíku na ovoce řádně dozrát.
Kaki je u nás k dostání od poloviny října do prosince.
Existuje speciální druh vína kaki vyrobené z kaki Persimon Bouquet.