Recept Vídeňský dort ze tří druhů ořechů (bez mouky)

Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Dort: Předehřát troubu na 150°C. Vymazat a vysypat tři 20cm kulaté dortové formy, dna vyložit pečícím papírem a také je vymazat a vysypat. V míse našlehat ručním šlehačem žloutky a 1/4 hrnku cukru do světlé barvy a do lehka. V jiné mise smíchat dohromady ořechy, kůru, čokoládu, prášek do pečiva a sůl. Posypat tím žloutkovou směs, ale nezamíchat dovnitř. V ohnivzdorné misce našlehat bílky, položit je nad pomalu vařící vodu a nechat je zahřát. Elektrickým šlehačem s čistým nádstavcem našlehat při vysoké rychlosti, až se vytvoří měkké špice. Zašlehat dovnitř zbytek cukru, až jsou bílky tuhé a lesklé. Postupně a lehce vložit bílkovou směs do žloutkové po 1/3. Rozdělit těsto do tří forem a uhladit povrch. Péct, až jsou pružné na dotek, asi 20min. Vyndat z trouby a nechat vystydnout na mřížce po 10min.. Pomocí nože, uvolnit okraje dortů (vertikálně projet nožem kolem ukraje formy), a vyklopit je na mřížku. Odstranit papír a nechat úplně vystydnout. Položit jednu vrstvu na desku a rozetřít na ni 1 1/4 hrnku krémem. Položit další vrstvu nahoru a rozetřít na ni další 1 1/4 hrnku krému. Položit navrch poslední vrstvu a stejnoměrně rozetřít zbývající krém nahoru dortu. Dát do chladničky lalespoň na 30min. Přendat dort na mížku položenou nad plechem s nízkým okrajem. Nalít polevu na dort a uhladit vrch a strany dortu. Přendat dort do chladničky a nechat zchladit alespoň po 30min. Přendat na servírovací mísu. Čokoládová poleva: Vložit čokoládu do ohnivzdorné misky. V kastrolku přivéct smetanu do varu a nalít na čokoládu. Míchat, až se čokoláda rozpustí a směs je hladká. Zašlehat dovnitř med. Nechat trochu zchladit, asi 10min. před použitím. Pralinkový, máslový krém: Dobře vymazat plech máslem. V malém kastrolku přivéct na mírném ohni 1 hrnek cukru a vodu do varu. Míchat, až se cukr rozpustí. Namočeným štětcem ve vodě stírat stěny kastrolku, aby se netvořily cukrové krystalky. Vařit bez míchání do medové barvy, naklánějíc kastrolek na strany. Sejmout z ohně, nasypat dovnitř mandle. Ihned nalít na lřipravený plech. Nechat úplně vychladnout a ztvrdnout. Rozbít pralinku (cukr s mandlemi) na kousky a potom v mixéru, nebo hmoždíři na jemno. Odměřit 1 1/2 hrnku pralinky a dát stranou. Uschovat jakýkoliv zbytek na jiný účel. V ohnivzdorné misce ,položené nad pomalu vařící vodou, našlehat bílky a zbytek cukru (1/2 hrnku), až je směs teplá na dotek a cukr se rozpustil. Položit misku na pracovní desku a prudce našlehat asi po 5min., až je vše tuhé a vystydlé. Přidat máslo všechno najednou a šlehat, až má hmota hustší, hladkou konsistenci, asi 5min.(nebojte se jestli se krém srazí, dalším šleháním se upraví na hladký krém). Přidat pralinkový ¨prášek¨ a zašlehat ho dovnitř. Jestli použijete ihned, dát stranou v misce přikryté plastickým filmem. Jinak vydrží 3 dny v chladničce ve vzduchotěsné nádobce, ale musí se nechat přijít k pokojové teplotě a znovu rozmíchat před použitím. TIP: Nemám 3 formy stejné velikosti a tak jsem upekla dort v jedné a vychladlý rozřízla horizontálně na 3 části. Musí se dávat pozor, aby byl úplně dopečený i ve středu, ale to platí pro jakýkoliv dort. P.S.: První kousnutí do dortu Vás ve vzpomínkách zavede do vídeňské kavárny, třeba s pohledem na zasněžené kupole Hofburgského paláce.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 21.11.02 vloženo
  • 6455x zobrazeno

Ingredience

  • mouka, nebo kako a máslo na formy
  • Dort:
  • 6 velkých žloutků
  • 6 velkých bílků
  • 1/4 hrnku + 3 lžíce jemného krystalového cukru
  • 3/4 hrnku na jemno nastrouhaných, na sucho opražených vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku pomletých, na sucho opražených lískových oříšků
  • 1/2 hrnku oloupaných, na sucho opražených mandlí
  • 100g na jemno posekané, nebo nastrouhané středně hořké čokolády
  • 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
  • 1/2 lžičky pečícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • Čokoládová poleva:
  • 170g středně hořké čokolády
  • 2/3 hrnku 33% smetany
  • 1 lžička medu
  • Pralinkový máslový krém:
  • 225g másla, pokojové teploty, nakrájené na malé kousky
  • 1 1/2 hrnku cukru
  • 1/4 hrnku vody
  • 3/4 hrnku nasekaných, oloupaných mandlí
  • 4 velké bílky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vídeňský dort ze tří druhů ořechů (bez mouky)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Tatranské kuře Tatranské kuře
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz