Recept Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Postup

Buchtičky

Olej, žloutky, celé vejce, cukr, vanilkový cukr a strouhanou cit­rónovou kůru utřeme, přidáme rum, vykynutý kvásek, mouku a sůl a vypracujeme těsto, které dáme kynout. Do vykynutého těsta dále upracujeme oprané, předem namočené rozinky, zno­vu vypracujeme a znovu dáme kynout.

Potom vyválíme plát, malou formičkou vykrajujeme buchtič­ky, klademe na pekáč s roze­hřátým tukem a dbáme na to, aby každá buchtička byla omaš­těná ze všech stran. Dáme zno­vu vykynout a upečeme v horké troubě do červena.

Upečené můžeme posypat vanilkovým cukrem. Většinou podáváme s vanilkovým kré­mem. Nejlepší jsou ještě teplé.

Vanilkový krém

V trošce studeného mléka rozmícháme pudinkový prášek, přidáme zbytek mléka, cukr a vanilkový cukr, žloutky a vše rozšleháme. Necháme nad pá­rou (nad hrncem s vřelou vo­dou} zatuhnout do potřebné hustoty - aby výsledná hmota byla sice zahoustlá, ale aby se dala lít. Krajově se přidává ještě trochu rumu.

Recept je z kategorií: Teplé sladké pokrmy


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.01.05 vloženo
  • 49850x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Buchtičky
  • 1/2 sklenice od hořčice ole­je
  • 2 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 1 lžíce rumu (můžeme vy­pustit)
  • strouhaná citróno­vá kůra
  • 50 g pískového cukru
  • sůl
  • 1/2 balíčku vanil­kového cukru
  • 30 g drož­dí
  • 1/8 l mléka
  • 300 g hlad­ké mouky
  • 50 g rozinek
  • 100 g ztuženého tuku do pe­káče a trochu másla na po­tření.
  • Vanilkový krém
  • 3 dl mléka
  • 2 žloutky
  • 1/2 sáč­ku vanilkového pudinku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 lží­ce cukru.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Reklama

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 28.11.17 16:43

Přidávám svoji verzi buchtiček sem, nechci zakládat nový recept…

500 g hladké mouky
30 - 40 g třtinového cukru
25 g rozpuštěného másla (opravdu stačí tak málo)
kostka droždí nebo jedno sušené
300 ml mléka
1 celé vejce špetka soli (vše v pokojové teplotě)

Kvásek nedělám - droždí jen tak rozdrolím do mouky, těsto pak pořádně prohnětu…
Vykyne vždy - je to univerzální těsto vhodné i na koláče apod.

Po vykynutí mívám 32 buchtiček.

Krém dělám buď z vína (klasické šodó), někdy pudinkový…
Dnes jsem zkusila použít místo vína vaječný koňak naředěný mlékem - jinak stejný postup jako při šodó z vína…
Prostě - víno doma nebylo… Za to zbytek vaječňáku ano…
Bylo to velmi dobré :)

Výjimečně přikládám fotky sem a ne do komentáře, jelikož buchtičky jsou pečené podle mého receptu, tak aby to nemátlo…

Hledala jsem recept, kde by bylo v těstě co nejméně tuku a asi neumím hledat, nikde jsem nenašla s méně, než sto gramy na půl kila mouky…

Nakonec jsem tedy opět sáhla po receptu, který jsem dělávala v době, kdy byly děti malé a buchtičky se u nás dělaly snad každý měsíc :)

Takže za těsto ručím, že vykyne i když se droždí jen rozdrolí a nedělá se kvásek.
S olejem nemám zkušenost - jen s máslem, ale mockrát jsem narychlo jen rozetřela ten kousek másla s droždím, vmísila se špetkou solí a cukrem do mouky a nakonec pomocí mléka s rozkvedlaným vejcem zadělala těsto - stačí jen mít vše v pokojové teplotě - záleží čistě jen na tom, jak dobře se těsto prohněte…
Těsto je vláčné, nelepí…
Peču různě dlouho - někdy jsou hotové za dvacet minut, někdy až po půl hodině… je lépe se držet barvy…
Peču na 160 stupňů.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Katka176 12.10.10 14:57

dneska jsem dělala buchtičky poprvé a vybrala jsem si tento recept a pobvedly se mi na jedničku :)

Diskuse k receptu Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Katka176  12.10.10 14:57

dneska jsem dělala buchtičky poprvé a vybrala jsem si tento recept a pobvedly se mi na jedničku :)

 
Martis
1 příspěvek 10.04.09 16:18
Re: Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Na tom krému když jsem to šlehala s emi udělala obrovská pěna jak ji mám setřást??Nebo je to snad správně??

 
zuchla
40 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Jezis Maria lidi prestante. Ty jsem jedl naposledy tak pred 30 lety. Kdyz sem budu chodit castejc (stranky Labuznik) tak uz se nevejdu ani do letadla. Ale mam to furt este na jazyku i po tolika letech. To sem byl v Brne v menze na Leninkach, jej to bylo posusnanicko.....
Asi to budu muset udelat, problem bude mouka, tady (US) je moc cistena a hrozne blbe se s ni pracuje.

 
heja
312 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Buchtičky nepeču a vůbec se za to nestydím. V pekařství mají výborné - za 15 Kč je jich habaděj a výborných, ale krém - do toho ještě přidávám rum nebo aspoň rumovou esenci. To tam musí být. A ta varianta s piškotem - k tomu maminka dělala vinné šodó. To by se vašim manžílkům teprve dělaly boule za ušima. Vřele doporučuji. Recept na vinné šodó tu určitě někde je a ne-li, opíši ho z maminčina sešitku.

 
Milka
236 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Tak ty jsem naposledy dělala, když byly děti malé. Ale když vidím recept, tak jsem na ně dostala chuť.

 
ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

moje maminka nám dělávala místo kynutých buchtiček smažené buchtičky… těsto se dalo vylepšit přidáním rozinek… ;-)

 
MilenaD
126 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Kdysi, když měl můj táta potíže se zoubky - tedy spíš ty zoubky neměl, což byla ta hlavní potíž - zkusila jsem tomu svému sladomelovi udělat místo buchtiček normální piškot, upečený na plechu (jako na roládu, jednoduchý receptík, kolik vajec, tolik PL cukru a polohrubé mouky, sníh z bílků, rozprostřít, upéct, nakrájet na kostičky, zalít krémem). Od té doby se u nás buchtičky nedělaly, i když už měl táta zuby jako dravec. To je možná řešení pro ty, kteří si na buchtičky zatím netroufnou.

 
Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Esme, to manzel uz touzi po buchtickach uz dlouhou dobu, ale bohuzel na ty se asi ode mne nedocka. Na buchticky mozna, ale na ten vanilkovy krem urcite neeee!
Esme, mas muj obrovsky obdiv, ze se na ty buchticky pustis. Mej se moc hezky.

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

No tak ti tedy Pepíčku pěkně děkuju!!!! Mick si tvůj recept přečetl a od té doby na mě významně pomrkává a škemrá o buchtičky. Tak se do toho tedy pustím. Snad to přežije on i já. ;-))))

 
Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem -
  • taky je občas máme rádi. Když jsem ještě pracovala v mateřské škole, tak tam kuchařka nedělala klasické buchtičky, ale dlouhé pruhy napříč plechu, po upečení se nakrájely. Bylo to pro děti k jídlu křehčí, dělám to taky tak. Část dám do mrazáku a mám připraveno na jindy.
 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem - Pepíčku...

připravuji je dost podobně, ale s vinným šodó. Takže, toto je nealkoholická verze ;o)

Pěkný den!

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

mňam, ty miluji ještě ze školní jídelny.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz