Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Kachna známe také jako: kachní maso
Recepty s kachnou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Kachna patří mezi drůbež, konkrétně mezi drůbež vodní. Její maso obsahuje poměrně velké množství bílkovin (asi 20 %), tuků, malé množství sacharidů, vody, minerálních látek a vitamínů. Aby měla jemnou chuť, příjemnou vůni a byla lépe stravitelná, je třeba ji nechat po zabití vykrvácet, očistit a vyzrát. Na trh se dodává chlazená (na 10°C) nebo mrazená (-18°C až -5°C), s droby (krk, křídla, žaludek, srdce, játra) nebo bez nich. Balí se do igelitových sáčků, v nichž nesmí být více než 1 % krvavé vody nebo ledu. Maso musí být čisté, bez chorobných změn, bez zbytků peří, krve a jiných nečistot.
Kvalitnější kachna je čerstvá, dodávaná jako chlazená. Dlouhodobě uchovatelnější je ale kachna mrazená. Kachny, které se dodávají na trh, musí být zbavené všech odpadních částí (hlava, droby, střeva, průdušnice, požerák, plíce, pohlavní žlázy, běháky, peří), mít čistě vymytou tělní dutinu, pokud se dodávají s droby, i ty musejí být očištěné, zvlášť zabalené a vložené zpět do tělní dutiny. Na obalu by měly být uvedené všechny důležité údaje (název, jakost, zda je s droby nebo bez, hmotnost, původ, čárový kód, případně další údaje).
Kachna se nejčastěji upravuje pečením nebo grilováním. V české kuchyni je velice oblíbená kachna se zelím, kachna na pomerančích, kachna na jablkách, kachna s kaštanovou nebo jinou nádivkou, kachna na medu aj. Čím pomaleji a při nižší teplotě se peče, tím je maso měkčí, křehčí a chutnější. Kachna bývá nabízena podle specifických receptů i v čínských restauracích. Někdy se podávají samostatně i grilovaná kachní prsa nebo pečená kachní stehna. Známá je také kachní paštika, případně kachní aspik.
Chlazenou kachnu hned po příchodu z nákupu vybalíme ze sáčku a uložíme ve vhodné nádobě (pekáčku) do chladničky. Na delší dobu kachnu uchováváme zmrazováním. Jednou rozmraženou kachnu znovu nikdy nezmrazujeme.