Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Houby ».
Recepty s holubinkou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Holubinky rostou po celém světě a zahrnují zhruba 100 druhů. Některé z nich jsou velmi chutné, jiné naopak jedovaté. Jedním z typických znaků je křehkost třeně - při zlomení vydává charakteristické křupnutí, které se vyskytuje ještě u ryzce. Toto křupnutí připomíná rozlomení jablka.
Sušené holubinky zakoupíte u odborných pěstitelských firem zhruba v rozmezí 400–1000 Kč za 1 kg. V čerstvé formě je u pěstitelů bohužel zakoupit nelze (tato podmínka je dána legislativou). Jedlé holubinky poznáte mají mírnou a jemnou chuť. Nejedlé chutnají štiplavě.
Holubinky si podobně jako ryzce nebo čirůvky zachovávají svou křehkost i po tepelné úpravě. Můžete je naložit do nálevu, osmažit jako řízky nebo přidat do omáček.
Jako u kterýchkoliv jiných hub je třeba předcházet zapaření. Po zakoupení či sběru je vhodné holubinky zpracovat do 3 dnů. Skladování se doporučuje do 3°C.
Sběr je možný zhruba od poloviny května do brzkého podzimu.