Recepty - holubinka

Více z Houby ».

Holubinka

Recepty s holubinkou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Holubinky rostou po celém světě a zahrnují zhruba 100 druhů. Některé z nich jsou velmi chutné, jiné naopak jedovaté. Jedním z typických znaků je křehkost třeně - při zlomení vydává charakteristické křupnutí, které se vyskytuje ještě u ryzce. Toto křupnutí připomíná rozlomení jablka.

 Rady při nákupu

Sušené holubinky zakoupíte u odborných pěstitelských firem zhruba v rozmezí 400–1000 Kč za 1 kg. V čerstvé formě je u pěstitelů bohužel zakoupit nelze (tato podmínka je dána legislativou). Jedlé holubinky poznáte mají mírnou a jemnou chuť. Nejedlé chutnají štiplavě.

 Využití v kuchyni

Holubinky si podobně jako ryzce nebo čirůvky zachovávají svou křehkost i po tepelné úpravě. Můžete je naložit do nálevu, osmažit jako řízky nebo přidat do omáček.

 Skladování

Jako u kterýchkoliv jiných hub je třeba předcházet zapaření. Po zakoupení či sběru je vhodné holubinky zpracovat do 3 dnů. Skladování se doporučuje do 3°C.

 Sezóna

Sběr je možný zhruba od poloviny května do brzkého podzimu.

 
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Mrkvový salát Mrkvový salát
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz