Recept Krakonošova plíčka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Krakonošova plíčka

Postup

V kastrolu s kypící ovegetovanou vodou uvaříme levou nebo pravou vepřovou plíci, propraná drůbeží srdíčka, později přidáme odblaněná jatýrka a zeleninu. Neděláme si hlavu z toho, že by jatýrka ve slaném vývaru zatvrdla – my máme játra stejnak tvrdší. Uvaříme do uvařena, scedíme a necháme vychladit. Srdíčka zbavíme trubek, tuku a nakrájíme na kolečka, jatýrka na kostičky. Psa vyženeme na zahradu (bodlem nebo i placírkou) a hodíme po něm uvařené plíce (vcelku). Na másle podusíme očištěné a na kostičky nakrájené, posoloné a popepřené houby. Po chvíli přidáme smetanu, na cedníku propasírovanou zeleninu, nakostičkovanou okurčičku, lžičku hořčice a provaříme. Dohustíme(doředíme) moukou (zeleninovým vývarem z drobů) a necháme zatáhnout. V případě potřeby nakonec dokyselíme citronovou šťávou a dochutíme dle vlastního gusta (cukrem, solí…). Kuřecí prso přeřízneme na štorc na dva plátky, lehce nakaratetujeme, opepříme, ovegetujeme a na zbylém másle opečeme z obou stran do zlatova. Na talíře položíme trapně malé plátky opečeného kuřecího masa, přidáme 6 houskových knedlíků a prsénka zhusta zalijeme plíčkovou omáčkou. -------------------------< Pozn.: plíce můžeme vynechat a čoklovi nasypeme granule.

Recept je z kategorií: Pokrmy z vnitřností

Nahlásit recept

  • 27.07.05 vloženo
  • 17209x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min.

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 10 dkg holubinek nazelenalých
  • 10 dkg holubinek namodralých
  • (nebo 20 dkg jiných čerstvých hub – pro tchýni použijeme směs muchomůrky zelené a červené)
  • 10 dkg kuřecích srdíček
  • 10 dkg kuřecích jater
  • 1 kuřecí prsíčko
  • 1 malá mrkev
  • 1 malá peržel
  • 1 malá kyselá okurka
  • 1 cibulka nebo kus pórku od prdélky
  • 1 kelímek sladké smetany
  • 1 KL dijonské hořčice
  • vegeta
  • (hladká mouka)
  • (1 citron)
  • hrouda másla
  • mletý bílý pepř
  • 1/2 vepřové plíce.

Doporučená příloha

  • houskové knedlíky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Krakonošova plíčka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krakonošova plíčka

Barbaři, z plíček je výborná omáčka: vařené plíčky se pokrájí na kostičky, na olej hodíme pokrájenou cibuli, nastrouhanou kořenovou zeleninu, pěkně osmahneme až zelenina voní, pak přidáme plíčky.Dusíme až je zelenina měkká, naředíme vývarem z plíček, zalijem zátřepkou ze smetany a hl. mouky, krátce povaříme a podáváme s houskovým knedlíkem.

Spolu se smaženým vemínkem to bylo za bratra bolševika jedno z nejlevnějších jídel a popravdě i jedno z mých nejoblíbenějších. I dnes ho občas uvařím, jenom ty plíčky se hrozně špatně shánějí a to vemínko už neseženu vůbec.

luba
185 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krakonošova plíčka

Pľúcka sú náhodou veľmi chutné, ale po uvarení z nich treba odstrániť hrubšie trubice a zomlieť na mäsovom mlýnku. Krásne zahustia omáčku a v takomto spracovaní sú fakt dobré.

neftis
28 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krakonošova plíčka

:) Ty jsi ale rychlík, před chvíli to čtu a teď už to skoro baštím!!:)))
Fajn že tam nejsou ty plíce, ty u nás ani pes nechce, to by mě možná i kous…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Štika na smetaně Štika na smetaně
Chléb s celerem Chléb s celerem
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz