Recept Rychlé kvašené houby

spiser Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Ocistené houby nakrájejte na vetsí kousky a asi minutu blansírujte v trose osolené vody(asi ½ litru). Scedte je a nechte dobre okapat. Do kameninové nádoby dejte vrstvu hub, osolte a pocukrujte. Vrstvy opakujte. Houby zalejte kysaným mlékem, zakryjte cistou lnenou uterkou. Na ni polozte zapadající okrouhlé prkénko (talír a pod.). Zatezkejte kamenem tak aby tvorící se lák houby stále prekrýval. Pokud se netvorí dostatek láku, prilejte trochu slané vody. Pri pokojové teplote nastane brzy kvasení které trvá 8-12 dnu. Po ukonceném kvasení nádobu s houbami ulozte v chladné místnosti (studený sklep) kde houby vydrzí az do jara. Lnenou uterku je treba obcas vyprat. Vykvasené houby se dají také sterilovat ve sklenicích zalité lákem nebo slanou vodou pri 100 stupních C. Doba sterilace je 30 minut. Ke kvasení jsou vhodné zejména holubinky, kozáci, klouzci, ryzce, václavky a jiné méne hodnotné houby. Cerpáno z Jihoceské houbarské kucharky.

Recept je z kategorií: Studená kuchyně

Nahlásit recept

  • 27.08.06 vloženo
  • 5034x zobrazeno

Čas přípravy

  • 8-12 dnu

Ingredience

  • Na 2 kg cerstvých hub:
  • 30 g soli
  • 20 g cukru
  • asi 4 dl kysaného mléka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Rychlé kvašené houby

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Hruškový koláč Hruškový koláč
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz