Recept silážované houby

pjs Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Postup A Do vhodné nádoby (nejlépe malý kameninový hrnec 3-5 litrů) do kterého klademe houby asi v 5 cm vrstvách klobouky obrácenými dolu (pokud již houby nekrájíme na drobnější asi cm velké kousky) a každou vrstvu posypeme solí (asi tolik, aby konečné množství na litr vykvašených hub bylo 5-7 dkg). Můžeme přidat také koření, česnek, cibuli, kopr, podobně jako při nakládání okurek. Po naplnění nádoby je třeba nějakým způsobem zajistit houby před „vyplaváním“. Klasicky se používal buližník (nebo Křemílek) na prkénku, ale nejlépe je použít pevnější polyetylenový (i mikroténový) sáček naplněný vodou, zavázat a vložit jej do otvoru nádoby. Houby pustí šťávu a proto je dobré nádobu druhý den doplnit. Houby jsou podle druhu konzumovatelné již po 7 dnech, lépe je nespěchat (podle teploty). Pro další uchování je vhodné po vykvašení přendat houby do menších sklenic a sterilovat. (Pokud je nesníte.) Když použijete palčivé houby je třeba máčet i několik dnů! Po uložení hub je vhodné přidat něco kyselého netučného mléka, aby kvašení lépe nastartovalo. Postup B Odlišuje se od A pouze tím, že se houby před nakládáním vaříme. Délka varu se volí podle druhu hub. Hřibovité asi 10-15 min., holubinky, čirůvky asi 5-8 min., čechratky, václavky, mlženky až 25 min., pravé ryzce nevaříme jen zpaříme. Dále postupujeme stejně jak v A. Postup C Houby připravíme podle postupu B, ale připravíme si nálev z 1 litru vody, 7 dkg soli, můžeme přidat něco cukru asi tak 2 dkg. Tímto nálevem houby ve vhodné nádobě zalijeme. Koření a další přísady podle chuti. Tento způsob se mi zdá nejvhodnější; obsah soli je nejlépe určen. Postup D Postupujeme podle C (nemusí se přidávat cukr), ale vedle hub použijeme také zeleninu (ta která právě je k dispozici) např. hlávkové zelí, kedlubny, ředkve, vodnici, tuřín, mrkev, pekingské zelí, hrášek, zelené fazolky i zelené byliny jako estrágon, pelyněk brotán, routu, kopr, bazalku, saturajku. Je třeba vyzkoušet jaká kombinace vám bude chutnat. Postup E Postupujeme podle C;D, ale vynecháme houby a nálevem zalijeme pouze nakrájenou směs zelenin! Pokud se s touto technologii zpracování hub obeznámíte, budete potom experimentovat, protože takto připravené houby a houbové směsi se zeleninou i samotná zelenina (zelí známe, ale kedlubna s mrkví je výtečná) jsou velmi chutné a zdravé (pokud nezpracujete muchomůrku zelenou).

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 12302x zobrazeno

Ingredience

  • Všechny druhy jedlých hub. Je možno použít i méně často nebo vůbec pro běžnou spotřebu houby nesbírané např. ryzec peprný a další palčivé nejedovaté houby, které je třeba před kvašením upravit; máčením, vařením. Ale nejlepší je přece jen použít nám dobře známe a pro kuchyňskou úpravu běžně užívané houby (mimo žampiony). Zelenina, koření, sůl!

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu silážované houby

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na silážované houby

Jenofefa
1315 příspěvků 5.9.10 21:14
Re: silážované houby

Čechratku podvinutou i černohuňatou (německy Krempling) jsme sbírali a jedli na doporučení přátel z Míšně. Jenom se prý mají déle vařit (aspoň 20 minut). Sbírali, vařili, jedli, moc nám to chutnalo, až vyšlo nové vydání atlasu hub, kde jsem se dočetla, že „jedovaté, v řídkých případech končí smrtí“. A od té doby je nějak nesbíráme… :)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 5.9.10 20:32
Re: silážované houby

A jsou dobre takhle ? Nepochopila jsem, tu pustenou vodu (A)pak slijeme a zalijeme novou, tady uvedenou,nebo co s tim dal? A nekazi se ty houby ? 7 dni jen pousti vodu v trosce soli … ? Ale zkusim to, urcite, jsem zvedava jak to chutna.

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.8.10 22:55
Re: silážované houby

u odkazu je potřeba umazat to /> …

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.8.10 22:53
Re: silážované houby - Parlesi,

koukám, že pokrok nezastavíš. Já jsem nad tím přestal spekulovat, když ještě nebyla „smrtelně jedovatá“, t.j. někde tady: http://atlashub.wz.cz/atlashub_soubory/houbywebs/cechratka_p.htm

parles
305 příspěvků 30.8.10 21:34
Re: silážované houby - Manku,

kdysi dávno, když jsem ještě chodil na houby s otcem, jsme je sbírali a nakládali do octa. A snědli jsme jich spoustu a kupodivu taky ještě žiju. No, myslím, že věda postupuje mílovými kroky a když jsem si později přečetl specielně o čechratce podvinuté toto: cituji - je smrtelně nebezpečná obsahem látek vyvolávajících těžké alergické reakce, zejména pro osoby se skrytými chorobami, například ledvin. Většina jejích toxinů byla zjištěna, jejich působení v lidském organizmu je poněkud podobné leukémii - tak jsem si nechal zajít chuť, přestože v octě byly výborné. A přestože si každý svéprávný člověk může sníst co chce, tak by se tyto houbičky neměly zařazovat do receptů bez varování. A to jsem právě udělal! Zdravím!

martin_etzl
280 příspěvků 30.8.10 17:44
Re: silážované houby

O tomhle způsobu jsem slyšel od starých lidí, dokonce jsem jednou ochutnal kvašené ryzce, ale nikdy jsem neměl odvahu ho sám vyzkoušet. Možná letos. když je tolik hub?

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.8.10 17:42
Re: silážované houby - parles,

proč?

Sice nejsou nejlepší, ale na naložení dobré jsou. Sbírám a jím je od mala a kupodivu stále žiji já i moje rodina. Je sice pravda, že jsou v atlasech zařazeny mezi „slabě jedovaté“, ale teprve v posledních letech. Jenže k tomu došlo jen díky tomu, že se objevil jeden nebo dva případy mírné otravy po nemírné konzumaci (a také je otázka, jak dobře si je ti dotyční tepelně upravili). Ve starých atlasech jsou čechratky podvinutá i černohuňatá uvedeny jako houby jedlé, i když nekvalitní.

parles
305 příspěvků 30.8.10 16:02
Re: silážované houby

Velmi zajímavé, zejména teď, když opravdu rostou. Jen bych určitě vypustil ty čechratky.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz