Recept Kvašené houby

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

K této úpravě se hodí všechny druhy hub, které se nevyznačují žádnou zvláštní chutí (holubinky, václavky apod.). Houby nahrubo pokrájíme a v 1/2 l osolené vody krátce - asi 2 minuty povaříme, scedíme a necháme okapat. Do malého soudku nebo většího kameninového hrnce dáme vrstvu hub, osolíme, pocukrujeme, dáme další vrstvu hub, znovu posolíme a pocukrujeme a tak pokračujeme do vypotřebování všech ingrediencí. Nakonec přelijeme rozkvedlaným kyselým mlékem, přikryjeme lněným ubrouskem, navrch položíme těsnící kulaté prkénko nebo mělký talíř a zatížíme kamenem, aby se lák z hub přes ně přeléval. Je-li láku málo, přilijeme trochu slané vody. Při normální teplotě kolem 20°C je kvašení mezi 8. - 12. dnem ukončeno. Přeneseme nádobu do studeného sklepa nebo komory a tam vydrží až do jara. Ubrousek občas vypereme v čisté vodě. Kvašení hub je podobný proces jako kvašení nakládaného zelí. Významně přispívá k lepší stravitelnosti hub. Kvašené houby můžeme podávat jako přílohu k pečeným a grilovaným masům, studeným i teplým nebo do salátů - prostě všude, kde je pikantní chuť vhodná. Před upotřebením je krátce opláchneme tekoucí vodou. Další způsob úpravy: Uzení hub je spíš zajímavé chuťové zpestření než způsob dlouhodobé konzervace. Houby - předem 10 minut předvařené v osolené vodě a dobře okapané - rozložíme buď vcelku nebo pokrájené na silnější plátky na síta, která na stojanech vkládáme do udírny. Jsou vhodné do sekaných mas, rizota a zapékaných pokrmů. Jsou výborné jako součást pikantních zeleninových salátů s olejem nebo je v této podobě můžeme sterilovat v octovém nálevu - tak vydrží podstatně déle. Z časopisu Houby v kuchyni z r. 1992.

Recept je z kategorií: Konzervace hub

Nahlásit recept

  • 07.09.06 vloženo
  • 10480x zobrazeno

Ingredience

  • 2 kg čerstvých hub
  • 30 g soli
  • 20 g cukru
  • asi 4 dl kyselého mléka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kvašené houby

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Wolfg
584 příspěvků 18.08.10 15:11
Re: Kvašené houby

Kyselé mléko se přidává, aby se nastartovalo mléčné kvašení. Lze přidat vodu z naloženého zelí nebo rychlokvašek

bocianka
528 příspěvků 18.08.10 05:45
Re: Kvašené houby

Když si přečteš recept, tak je uvedeno kyselé mléko. Já bych dala kyšku.
Když necháš zkysnout mléko, tak obyvykle zhořkne a není k požití. Nejsem sice autor receptu, ale myslím, že by to tak šlo.

ludekmasar
1 příspěvek 18.08.10 00:13
Re: Kvašené houby

Dobrý den,
jelikož je tuto dobu v našem kraji přehršle hub a vyzkoušeli jsme již snad všechny recepty, které známe tak jsem zabrousil také na tyto stránky a zaujal mne recept na KVAŠENÉ HOUBY, ale nevím přesně jak to autor myslel s tím kyselým mlékem. Jestli nechat zkysnout čerstvé mléko a nebo stačí koupit podmáslí, kefír acid. mléko atd. Děkuji za rychlou reakci a odpověď. Houby mám již nasbírané a jak víte dlouho nevydrží.
S přání hezkého dne Luděk Masár

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Marinovaná kuřecí křídla

Nejlepší recepty

Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz