Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Zelenina ».
Recepty s celerovou natí Rady při nákupu Rady při nákupu Skladování Sezóna Celerová nať a víno
Celerová nať je nadzemní část celeru. Pěstuje se ve středomořských oblastech, ale hojně i v našich podmínkách. Charakteristicky voní, jemně štiplavě a svěže. Nať bulvového celeru se používá jako ozdoba na chlebíčky, do pomazánek, ale také v lidovém léčitelství. Působí protizánětlivě, podporuje chuť k jídlu a působí blahodárně na mužskou potenci. Obsahuje vitamín C, A, K a E.
Kupujete-li celer s úmyslem použít i jeho nať, vybírejte takový plod, který nemá zvadlé listy. Nať by měla být silná, sytě zelená a mít svou typickou vůni.
V sušené podobě se používá jako přísada do různých směsí koření nebo polévek, pomazánek, omáček, gulášů. Čerstvá syrová nať je ozdobou předkrmů, salátů, chlebíčků a dalších delikates. V letních měsících obzvlášť osvěží a zachutná celerová polévka se sýrovými knedlíčky a párkem.
Čerstvá nať se skladuje v ledničce, kde při teplotě do 5° C vydrží i týden. Při delším skladování ovšem i v lednici vadne a ztrácí svou typickou chuť. Proto je potřeba ji zabalit do papíru nebo igelitového sáčku. V sušeném stavu vydrží po celý rok, ovšem je třeba ji skladovat v dobře utěsněné plastové či skleněné dóze.
V obchodech s ovocem a zeleninou a v běžných supermarketech je celer i celerová nať dostupná v průběhu celého roku. V letních měsících ji snadno seženete například na farmářských trzích.
Bílé víno se velice hodí k chlebíčkům či jednohubkám ozdobeným celerovou natí.