Recept Treska na deset způsobů (jako inspirace pro Toma)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Treska na deset způsobů (jako inspirace pro Toma)

Postup

1. - po ďábelsku *Pokrm je ostřejší chuti, načervenalé barvy, vůně po použitých surovinách.* Z očištěné ryby (*bez kůže*) nakrájíme silnější plátky, pokapeme citronem a necháme 10 minut odležet. Do hladké mouky přidáme pálivou papriku a rozmícháme. V této směsi obalíme kousky ryb a rychle na oleji opečeme. Takto připravené porce úhledně zabalíme do tenkých plátků slaniny. Srovnáme na pekáč a zvolna zapékáme, až je povrch slaniny sklovitý. Zalijeme šťávou, kterou připravíme ze zbylého oleje, kečupu, worchesteru a červeného vína. Zjemníme máslem. Ozdobíme kousky rajčat (*tomatů*), citronem a zelenou petrželí. 2. - medailonky po italsku *Tři kusy medailonků do růžova vysmažené s chutí po sýru, s červenou omáčkou pikantní chuti.* Tresku stáhneme z kůže a vykostíme. Z takto připravené tresky nakrájíme medailonky, na které klademe směs vajec se strouhaným sýrem. Takto upravené medailonky vkládáme do připraveného horkého oleje a smažíme. Vysmažené medailonky podléváme pikantní omáčkou připravenou z rajského protlaku, cibule, česneku, oliv, kapie a červeného vína. 3. - špíz po slovensku *Do zlatova opečený špíz, s chutí a vůní po použitých surovinách.* Vykostěnou tresku bez kůže nakrájíme na malé kousky, obalíme slaninou a střídavě napichujeme na špíz se sýrem, cibulí, žampiony, osolíme, okořeníme, obalíme v mouce a do zlatova na rozpáleném oleji opečeme. Na talíři ozdobíme řezem nebo kolečkem citronu, paprikou a rajčaty a podáváme s tatarskou omáčkou a vhodnou přílohou. 4. - s celerem *Opečené porce tresky navíc díky celeru mohou působit jako afrodisiakum...:-))* Očištěnou tresku (*bez kůže*) nakrájíme na dva kusy, pokapeme citronem, necháme 10 minut odležet, potom osolíme, a opečeme na rozpáleném oleji. Přidáme víno, cibuli, máslo, celer a hořčici. Sypeme směsí vařených sekaných vajec, pórkem a zelenou petrželkou. 5. - po řecku *Treska upečená na oleji s načervenalou šťávou s vinnou chutí a zeleninovou vložkou.* Rybu zbavenou ploutví, pečlivě očištěnou a opláchnutou, nakrájíme na jednotlivé porce, osolíme, pokapeme citronem a necháme krátce odležet. Cibuli nakrájíme na jemné plátky, mírně osmahneme na oleji, přidáme připravené porce ryby, opečeme, zastříkneme vodou, upečeme - udusíme téměř doměkka a vyjmeme. Do zbylé šťávy přidáme jemně nastrouhaný česnek, mraženou kořenovou zeleninu (*pod svíčkovou*), opět zastříkneme vodou a podusíme. Potom přidáme moučné máslo, bílé víno, rajčatový protlak a znovu krátce podusíme - prohřejeme a můžeme podávat. Na talíři přelijeme jednotlivé porce necezenou směsí. 6. - po námořnicku *Porce tresky pikantní rumo-vinné chuti podávaná jako studený předkrm, či studená večeře.* Očištěnou rybu (*bez kůže*) pokapeme citronovou šťávou a necháme 10 minut odležet. Potom ji vložíme do vhodné nádoby, zalijeme vínem rumem a vodou. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, zeleninu, koření a sůl a necháme 6 hodin proležet v chladu. Pak necháme rybu přejít varem a v přikryté nádobě uložíme opět do chladna. Po vychladnutí vyjmeme z marinády, upravíme na mísu, přelijeme procezenou marinádou a dáme zpět do chladničky. Jednotlivé porce podáváme studené, posypané zelenou petrželkou a zdobené plátkem citronu. 7. - soté *Pikantní směs tresky a zeleninové smetanové omáčky se žampionovou vložkou.* Očištěnou tresku (*bez kůže*) vykostíme, nakrájíme na hrubší nudle, pokapeme citronem, osolíme a opečeme na rozpáleném oleji. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, třený česnek, na nudličky nakrájené paprikové lusky a na plátky nakrájené žampiony. Před dokončením přidáme kečup, mírně podusíme, zalijeme smetanou a dochutíme. 8. - po šumavsku *Pokrm lahodné chuti a vůně po česneku a slanině.* Z tresky připravená filátka pokapeme citronem, necháme odležet 10 minut, osolíme a uděláme závitky, které okořeníme kmínem. Připravené závitky zprudka opečeme na oleji, podlijeme vínem a dusíme doměkka. Zvlášť si připravíme drobně nakrájenou slaninu, kterou opečeme, přidáme česnek, jemně krájený pórek, máslo a krátce podusíme. Závitky podáváme přelité připravenou šťávou (směsí). Na jednu porci dáváme dva kusy (*pokud pokrm připravujeme pro rodinu, pochopitelně si každý vezme, na kolik se cítí... :-))*). Zdobíme plátkem citronu a snítkou petrželky. 9. - na roštu *Jednoduchá, rychlá, chutná klasika...* Tresku zbavenou ploutví pečlivě očistíme, opláchneme a nakrájíme na jednotlivé porce, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Po krátkém odležení ji potřeme olejem a zvolna upečeme na roštu nebo (*na pánvi*). Při podávání zdobíme jednotlivé porce ochuceným máslem. *Dle libosti je možno tresku okořenit různými druhy kořenících směsí...získá tak na pikantnosti.* 10. - smažená ve vinném těstíčku *Usmažená treska v nazlátlém těstíčku, pokrm s vůní a chutí po víně a rybě* Rybu zbavenou ploutví, pečlivě očištěnou a opláchnutou nakrájíme na jednotlivé porce, osolíme, pokapeme citronem a necháme krátce odležet. Z vajec, bílého vína, prosáté mouky, oleje a s trochou soli připravíme těstíčko, smáčíme v něm připravené porce ryby a zvolna je usmažíme v horkém oleji do nazlátlé barvy. *Jako doplněk můžeme při podávání přidat "ochucené máslo.":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=13148 * Čerpáno z tajných zdrojů vydaných v roce 1979(!)...:-)).

Recept je z kategorií: Mořské

Nahlásit recept

  • 10.04.04 vloženo
  • 19491x zobrazeno

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 1. - po ďábelsku
  • 2 kg tresky
  • 30 g soli
  • 250 ml citrónové šťávy
  • 10 g pálivé papriky
  • 200 ml oleje
  • 10 ml worchesteru
  • 150 g másla
  • 200 g slaniny
  • 300 ml červeného vína
  • 300 g rajčat
  • 200 g kečupu
  • 50 g petrželové natě;
  • 2. - medailonky po italsku
  • 2 kg tresky
  • 300 ml oleje
  • 300 g eidamu
  • 4 vejce
  • 30 g soli
  • 100 g másla
  • 100 g černých oliv
  • 150 g cibule
  • 50 g česneku
  • 100 ml červeného vína
  • 150 g kapie (*bez nálevu*)
  • 100 g rajského protlaku
  • 0,5 g chilli koření;
  • 3. - špíz po slovensku
  • 2 kg tresky
  • 200 g anglické slaniny
  • 200 g cibule
  • 100 g sterilovaných žampiónů (*bez nálevu*)
  • 100 g eidamu
  • 100 g hladké mouky
  • 2 g mleté papriky
  • 1 g pepře
  • 50 g petrželové natě
  • 300 g citronu
  • 500 g tatarské omáčky
  • 200 g čerstvých paprik (*klidně více barevných druhů*)
  • 1/2 kg rajčat;
  • 4. - s celerem
  • 2 kg tresky
  • 100 g másla
  • 100 ml oleje
  • 250 g cibule
  • 250 g celeru
  • 150 ml bílého vína
  • 100 g hořčice
  • 30 g soli
  • 2 vejce
  • 50 g petrželové natě (*kudrnka*)
  • 150 ml citrónové šťávy;
  • 5. - po řecku (*minutka*)
  • 2 kg tresky
  • 40 g soli
  • 125 ml citrónové šťávy
  • 200 g citronu
  • 150 ml oleje
  • 300 ml vody
  • 30 g česneku
  • 160 g kořenové zeleniny mražené
  • 150 g "moučného másla":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=13147
  • 200 ml bílého vína
  • 300 g rajčatového protlaku
  • 100 g kapie (*bez nálevu*);
  • 6. - po námořnicku
  • 2 kg tresky
  • 30 g soli
  • 250 ml citrónové šťávy
  • 200 g kořenové zeleniny mražené (*pod svíčkovou*)
  • 1 g divokého koření
  • 200 ml bílého vína
  • 1/2 l rumu
  • 50 g petrželové natě (*kudrnka*)
  • 1 l vody (*pokud možno pitné... :-))*);
  • 7. - soté
  • 2 kg tresky
  • 300 g cibule
  • 300 g žampiónů (*čerstvých nebo sterilovaných*)
  • 200 ml oleje
  • 300 g čerstvých paprik
  • 250 g kečupu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 30 g soli
  • 15 g česneku
  • 200 g "moučného másly":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=13147
  • 100 ml citrónové šťávy;
  • 8. - po šumavsku
  • 2 kg tresky
  • 30 g soli
  • 150 ml oleje
  • 200 ml bílého vína
  • 150 g anglické slaniny
  • 250 g pórku
  • 150 g slaniny
  • 100 g másla
  • 50 g česneku
  • 150 ml citrónové šťávy
  • 1 g kmínu
  • 50 g zelené petrželky;
  • 9. - na roštu (*minutka*)
  • 2 kg tresky
  • 40 g soli
  • 1 g pepře
  • 125 ml citrónové šťávy
  • 150 ml oleje
  • 100 g "ochuceného másla":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=13148 ;
  • 10. - smažená ve vinném těstíčku (*minutka*)
  • 2 kg tresky
  • 40 g soli
  • 125 g citrónové šťávy
  • 4 vejce
  • 100 ml bílého vína
  • 100 g hrubé mouky
  • 120 g hladké mouky
  • 20 ml oleje do těstíčka
  • 300 ml oleje na smažení.

Doporučená příloha

  • různě upravené brambory, chléb, pečivo, hlávkový či jiný zeleninový salát…(další příloha dle vlastn

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Treska na deset způsobů (jako inspirace pro Toma)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Treska na deset způsobů (jako inspirace pro Toma)

Frantiska
927 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Treska na deset způsobů (jako inspirace pro Toma)

no urcite aspon jeden recept vyzkousim, dekuju za inspiraci :)

Labužník Zuzik
286 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Treska na deset způsobů (jako inspirace pro Toma)

Snad to vše jse připravit i z tresky mražené, no vyzkouším a uvidím, protože ryby máme doma všichni rádi a inspirace není nikdy dost.

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Treska na deset způsobů (jako inspirace pro Toma)

Jde ti to znamenitě

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Treska na deset způsobů (jako inspirace pro Toma)

To je škoda…já budu dělat jako že s Tebou jím…ja, det smaker bra..det er utmerket!…kompliment till kokk, maten var veldig god…jeg vil komme igjen… :-))…omluv nepřesnosti, má norština není ještě natolik vypilována…

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Treska na deset způsobů (jako inspirace pro Toma)

To je krása Pendíku!!!Dnes jsem pár tresek nachytal a tak díky za inspiraci.Škoda,že si nemůžeš dát se mnou…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Karbanátky Karbanátky
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Květáková polévka Květáková polévka
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz