Recept Treska na deset způsobů (jako inspirace pro Toma)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Treska na deset způsobů (jako inspirace pro Toma)

Postup

1. - po ďábelsku *Pokrm je ostřejší chuti, načervenalé barvy, vůně po použitých surovinách.* Z očištěné ryby (*bez kůže*) nakrájíme silnější plátky, pokapeme citronem a necháme 10 minut odležet. Do hladké mouky přidáme pálivou papriku a rozmícháme. V této směsi obalíme kousky ryb a rychle na oleji opečeme. Takto připravené porce úhledně zabalíme do tenkých plátků slaniny. Srovnáme na pekáč a zvolna zapékáme, až je povrch slaniny sklovitý. Zalijeme šťávou, kterou připravíme ze zbylého oleje, kečupu, worchesteru a červeného vína. Zjemníme máslem. Ozdobíme kousky rajčat (*tomatů*), citronem a zelenou petrželí. 2. - medailonky po italsku *Tři kusy medailonků do růžova vysmažené s chutí po sýru, s červenou omáčkou pikantní chuti.* Tresku stáhneme z kůže a vykostíme. Z takto připravené tresky nakrájíme medailonky, na které klademe směs vajec se strouhaným sýrem. Takto upravené medailonky vkládáme do připraveného horkého oleje a smažíme. Vysmažené medailonky podléváme pikantní omáčkou připravenou z rajského protlaku, cibule, česneku, oliv, kapie a červeného vína. 3. - špíz po slovensku *Do zlatova opečený špíz, s chutí a vůní po použitých surovinách.* Vykostěnou tresku bez kůže nakrájíme na malé kousky, obalíme slaninou a střídavě napichujeme na špíz se sýrem, cibulí, žampiony, osolíme, okořeníme, obalíme v mouce a do zlatova na rozpáleném oleji opečeme. Na talíři ozdobíme řezem nebo kolečkem citronu, paprikou a rajčaty a podáváme s tatarskou omáčkou a vhodnou přílohou. 4. - s celerem *Opečené porce tresky navíc díky celeru mohou působit jako afrodisiakum...:-))* Očištěnou tresku (*bez kůže*) nakrájíme na dva kusy, pokapeme citronem, necháme 10 minut odležet, potom osolíme, a opečeme na rozpáleném oleji. Přidáme víno, cibuli, máslo, celer a hořčici. Sypeme směsí vařených sekaných vajec, pórkem a zelenou petrželkou. 5. - po řecku *Treska upečená na oleji s načervenalou šťávou s vinnou chutí a zeleninovou vložkou.* Rybu zbavenou ploutví, pečlivě očištěnou a opláchnutou, nakrájíme na jednotlivé porce, osolíme, pokapeme citronem a necháme krátce odležet. Cibuli nakrájíme na jemné plátky, mírně osmahneme na oleji, přidáme připravené porce ryby, opečeme, zastříkneme vodou, upečeme - udusíme téměř doměkka a vyjmeme. Do zbylé šťávy přidáme jemně nastrouhaný česnek, mraženou kořenovou zeleninu (*pod svíčkovou*), opět zastříkneme vodou a podusíme. Potom přidáme moučné máslo, bílé víno, rajčatový protlak a znovu krátce podusíme - prohřejeme a můžeme podávat. Na talíři přelijeme jednotlivé porce necezenou směsí. 6. - po námořnicku *Porce tresky pikantní rumo-vinné chuti podávaná jako studený předkrm, či studená večeře.* Očištěnou rybu (*bez kůže*) pokapeme citronovou šťávou a necháme 10 minut odležet. Potom ji vložíme do vhodné nádoby, zalijeme vínem rumem a vodou. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, zeleninu, koření a sůl a necháme 6 hodin proležet v chladu. Pak necháme rybu přejít varem a v přikryté nádobě uložíme opět do chladna. Po vychladnutí vyjmeme z marinády, upravíme na mísu, přelijeme procezenou marinádou a dáme zpět do chladničky. Jednotlivé porce podáváme studené, posypané zelenou petrželkou a zdobené plátkem citronu. 7. - soté *Pikantní směs tresky a zeleninové smetanové omáčky se žampionovou vložkou.* Očištěnou tresku (*bez kůže*) vykostíme, nakrájíme na hrubší nudle, pokapeme citronem, osolíme a opečeme na rozpáleném oleji. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, třený česnek, na nudličky nakrájené paprikové lusky a na plátky nakrájené žampiony. Před dokončením přidáme kečup, mírně podusíme, zalijeme smetanou a dochutíme. 8. - po šumavsku *Pokrm lahodné chuti a vůně po česneku a slanině.* Z tresky připravená filátka pokapeme citronem, necháme odležet 10 minut, osolíme a uděláme závitky, které okořeníme kmínem. Připravené závitky zprudka opečeme na oleji, podlijeme vínem a dusíme doměkka. Zvlášť si připravíme drobně nakrájenou slaninu, kterou opečeme, přidáme česnek, jemně krájený pórek, máslo a krátce podusíme. Závitky podáváme přelité připravenou šťávou (směsí). Na jednu porci dáváme dva kusy (*pokud pokrm připravujeme pro rodinu, pochopitelně si každý vezme, na kolik se cítí... :-))*). Zdobíme plátkem citronu a snítkou petrželky. 9. - na roštu *Jednoduchá, rychlá, chutná klasika...* Tresku zbavenou ploutví pečlivě očistíme, opláchneme a nakrájíme na jednotlivé porce, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Po krátkém odležení ji potřeme olejem a zvolna upečeme na roštu nebo (*na pánvi*). Při podávání zdobíme jednotlivé porce ochuceným máslem. *Dle libosti je možno tresku okořenit různými druhy kořenících směsí...získá tak na pikantnosti.* 10. - smažená ve vinném těstíčku *Usmažená treska v nazlátlém těstíčku, pokrm s vůní a chutí po víně a rybě* Rybu zbavenou ploutví, pečlivě očištěnou a opláchnutou nakrájíme na jednotlivé porce, osolíme, pokapeme citronem a necháme krátce odležet. Z vajec, bílého vína, prosáté mouky, oleje a s trochou soli připravíme těstíčko, smáčíme v něm připravené porce ryby a zvolna je usmažíme v horkém oleji do nazlátlé barvy. *Jako doplněk můžeme při podávání přidat "ochucené máslo.":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=13148 * Čerpáno z tajných zdrojů vydaných v roce 1979(!)...:-)).

Recept je z kategorií: Mořské

Nahlásit recept

  • 10.04.04 vloženo
  • 19340x zobrazeno

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 1. - po ďábelsku
  • 2 kg tresky
  • 30 g soli
  • 250 ml citrónové šťávy
  • 10 g pálivé papriky
  • 200 ml oleje
  • 10 ml worchesteru
  • 150 g másla
  • 200 g slaniny
  • 300 ml červeného vína
  • 300 g rajčat
  • 200 g kečupu
  • 50 g petrželové natě;
  • 2. - medailonky po italsku
  • 2 kg tresky
  • 300 ml oleje
  • 300 g eidamu
  • 4 vejce
  • 30 g soli
  • 100 g másla
  • 100 g černých oliv
  • 150 g cibule
  • 50 g česneku
  • 100 ml červeného vína
  • 150 g kapie (*bez nálevu*)
  • 100 g rajského protlaku
  • 0,5 g chilli koření;
  • 3. - špíz po slovensku
  • 2 kg tresky
  • 200 g anglické slaniny
  • 200 g cibule
  • 100 g sterilovaných žampiónů (*bez nálevu*)
  • 100 g eidamu
  • 100 g hladké mouky
  • 2 g mleté papriky
  • 1 g pepře
  • 50 g petrželové natě
  • 300 g citronu
  • 500 g tatarské omáčky
  • 200 g čerstvých paprik (*klidně více barevných druhů*)
  • 1/2 kg rajčat;
  • 4. - s celerem
  • 2 kg tresky
  • 100 g másla
  • 100 ml oleje
  • 250 g cibule
  • 250 g celeru
  • 150 ml bílého vína
  • 100 g hořčice
  • 30 g soli
  • 2 vejce
  • 50 g petrželové natě (*kudrnka*)
  • 150 ml citrónové šťávy;
  • 5. - po řecku (*minutka*)
  • 2 kg tresky
  • 40 g soli
  • 125 ml citrónové šťávy
  • 200 g citronu
  • 150 ml oleje
  • 300 ml vody
  • 30 g česneku
  • 160 g kořenové zeleniny mražené
  • 150 g "moučného másla":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=13147
  • 200 ml bílého vína
  • 300 g rajčatového protlaku
  • 100 g kapie (*bez nálevu*);
  • 6. - po námořnicku
  • 2 kg tresky
  • 30 g soli
  • 250 ml citrónové šťávy
  • 200 g kořenové zeleniny mražené (*pod svíčkovou*)
  • 1 g divokého koření
  • 200 ml bílého vína
  • 1/2 l rumu
  • 50 g petrželové natě (*kudrnka*)
  • 1 l vody (*pokud možno pitné... :-))*);
  • 7. - soté
  • 2 kg tresky
  • 300 g cibule
  • 300 g žampiónů (*čerstvých nebo sterilovaných*)
  • 200 ml oleje
  • 300 g čerstvých paprik
  • 250 g kečupu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 30 g soli
  • 15 g česneku
  • 200 g "moučného másly":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=13147
  • 100 ml citrónové šťávy;
  • 8. - po šumavsku
  • 2 kg tresky
  • 30 g soli
  • 150 ml oleje
  • 200 ml bílého vína
  • 150 g anglické slaniny
  • 250 g pórku
  • 150 g slaniny
  • 100 g másla
  • 50 g česneku
  • 150 ml citrónové šťávy
  • 1 g kmínu
  • 50 g zelené petrželky;
  • 9. - na roštu (*minutka*)
  • 2 kg tresky
  • 40 g soli
  • 1 g pepře
  • 125 ml citrónové šťávy
  • 150 ml oleje
  • 100 g "ochuceného másla":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=13148 ;
  • 10. - smažená ve vinném těstíčku (*minutka*)
  • 2 kg tresky
  • 40 g soli
  • 125 g citrónové šťávy
  • 4 vejce
  • 100 ml bílého vína
  • 100 g hrubé mouky
  • 120 g hladké mouky
  • 20 ml oleje do těstíčka
  • 300 ml oleje na smažení.

Doporučená příloha

  • různě upravené brambory, chléb, pečivo, hlávkový či jiný zeleninový salát…(další příloha dle vlastn

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Treska na deset způsobů (jako inspirace pro Toma)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Frantiska
927 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Treska na deset způsobů (jako inspirace pro Toma)

no urcite aspon jeden recept vyzkousim, dekuju za inspiraci :)

Labužník Zuzik
286 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Treska na deset způsobů (jako inspirace pro Toma)

Snad to vše jse připravit i z tresky mražené, no vyzkouším a uvidím, protože ryby máme doma všichni rádi a inspirace není nikdy dost.

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Treska na deset způsobů (jako inspirace pro Toma)

Jde ti to znamenitě

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Treska na deset způsobů (jako inspirace pro Toma)

To je škoda…já budu dělat jako že s Tebou jím…ja, det smaker bra..det er utmerket!…kompliment till kokk, maten var veldig god…jeg vil komme igjen… :-))…omluv nepřesnosti, má norština není ještě natolik vypilována…

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Treska na deset způsobů (jako inspirace pro Toma)

To je krása Pendíku!!!Dnes jsem pár tresek nachytal a tak díky za inspiraci.Škoda,že si nemůžeš dát se mnou…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz