Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk
1. Celer a brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kostky. Vaříme ve vývaru asi 30 min. 2. Oddělíme vaječný bílek a žloutek. Chleby potřeme bílkem. Slaninu pokrájíme na kostičky, ořechy posekáme a spolu se slaninou poklademe na chleby. Přimáčkneme, po obou stranách opečeme na oleji a pokrájíme na kostičky. 3. Řapíkový celer omyjeme a očistíme, nakrájíme na kolečka a osmahneme na másle. 4. Celer a brambory rozmixujeme ve vývaru. Přilijeme smetanu, necháme přejít varem. Ochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a cukrem. Vmícháme žloutek rozšlehaný se 2 lžícemi vody. Ozdobíme natí celeru a podáváme s chlebem.
Recept je z kategorií: Polévky
chléb
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
25.11.20 17:14
Ačkoliv tento druh polévek ve mně budí téměř odpor, přesto jsem ji zkusil, protože zkusit se má všechno. Největším a zásadním negativem této polévky je to, že vizuálně je k nerozeznání od kojenecké krupicové kašičky. Jako hrdý otec ročního potomka vím, o čem mluvím. Konzistence, barva, textura, tmavší drobounké částečky celeru na vlas stejné jako tmavší okraje drcených zrn… To zkrátka chlapovi na chuti nepřidá. Musím přiznat, že jsem do polévky nedal celý čtvrtlitr smetany, to už bych mohl rovnou vařit celer v mléce, jen jsem ji trochu zjemnil pramínkem smetany. Žloutek jsem vynechal z kojeneckých důvodů a použil do kapřího tataráku. Ač se do první lžíce pouštím vždy se stejným výrazem utrpení, nakonec musím uznat, že je to dobré. Řapíkatý celer osmahnutý do „al dente“ je příjemným zpestřením, klidně bych i přidal. Velká poklona patří ořechovým toustům. Jsou těžko popsatelné a zvláštní, ale výborné. Dělal jsem dvě verze, jednu z kuřecího vývaru a jednu z vegekostky. Kupodivu vývarová verze je lepší, což u těchto polévek není obvyklé. Za mě je to asi nejlepší celerová polévka, jakou jsem doposud dělal.
Líbí se miOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Celerová polévka s oříškovými krutony