Recept Celerová polévka s oříškovými krutony

(Hodnoceno 2x) pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Celerová polévka s oříškovými krutony

Postup

1. Celer a brambory oloupeme, omyjeme a pokrá­jíme na kostky. Vaříme ve vývaru asi 30 min. 2. Oddělíme vaječný bílek a žloutek. Chleby potře­me bílkem. Slaninu pokrájíme na kostičky, ořechy posekáme a spolu se slaninou poklademe na chleby. Přimáčkneme, po obou stranách ope­čeme na oleji a pokrájíme na kostičky. 3. Řapíkový celer omyjeme a očistíme, na­krájíme na kolečka a osmahneme na másle. 4. Celer a brambory rozmixujeme ve vývaru. Přilijeme smetanu, necháme přejít varem. Ochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a cukrem. Vmícháme žloutek rozšlehaný se 2 lžícemi vo­dy. Ozdobíme natí celeru a podáváme s chlebem.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 14.01.03 vloženo
  • 6457x zobrazeno

Čas přípravy

  • 50 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • na osobu asi 460 kcal, 9 g bílk., 36 g tuků, 23 g sacharidů
  • 250 g celeru
  • 2 brambory
  • 500 ml zeleninového vývaru (z kostky)
  • 1 vejce
  • 2 krajíčky toastového chleba
  • plátek anglické slaniny
  • 5 jader vlašských ořechů
  • 4 lžíce oleje
  • 2 řapíky celeru
  • 1 lžíce másla
  • 250 ml smetany
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička citronové šťávy
  • špetka cukru
  • celerová nať

Doporučená příloha

  • chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 25.11.20 17:14

Ačkoliv tento druh polévek ve mně budí téměř odpor, přesto jsem ji zkusil, protože zkusit se má všechno. Největším a zásadním negativem této polévky je to, že vizuálně je k nerozeznání od kojenecké krupicové kašičky. Jako hrdý otec ročního potomka vím, o čem mluvím. Konzistence, barva, textura, tmavší drobounké částečky celeru na vlas stejné jako tmavší okraje drcených zrn… To zkrátka chlapovi na chuti nepřidá. Musím přiznat, že jsem do polévky nedal celý čtvrtlitr smetany, to už bych mohl rovnou vařit celer v mléce, jen jsem ji trochu zjemnil pramínkem smetany. Žloutek jsem vynechal z kojeneckých důvodů a použil do kapřího tataráku. Ač se do první lžíce pouštím vždy se stejným výrazem utrpení, nakonec musím uznat, že je to dobré. Řapíkatý celer osmahnutý do „al dente“ je příjemným zpestřením, klidně bych i přidal. Velká poklona patří ořechovým toustům. Jsou těžko popsatelné a zvláštní, ale výborné. Dělal jsem dvě verze, jednu z kuřecího vývaru a jednu z vegekostky. Kupodivu vývarová verze je lepší, což u těchto polévek není obvyklé. Za mě je to asi nejlepší celerová polévka, jakou jsem doposud dělal.

Odkaz na uvaření

Petunnka 29.7.12 12:54

Budeme opakovat.

Diskuse k receptu Celerová polévka s oříškovými krutony

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz