Recept Velikonoční nádivka

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Velikonoční nádivka

Postup

Při přípravě Velikonoční nádivky je třeba dodržet základní poměr tak, aby na každých 10 dkg masa bylo použito jedno vejce, jeden rohlík. Nejlepší nádivka je, když obsahuje jak maso uzené, tak vepřové i hovězí.
Maso nakrájíme na menší kusy a uvaříme každý druh samostatně ve vodě tak, aby bylo ponořené, bez dalších přísad, až je měkké. Vývar slijeme dohromady a necháme vychladnout.
Nakrájíme rohlíky na kolečka a zalijeme je vývarem, aby se rohlíky dobře nasákly, ale na dně mísy nezůstával vývar z masa.
Potom přidáme žloutky, nakrájené maso na kostičky, hrst nakrájené kadeřavé petržele nebo kontryhelu (lze použít i celerovou nať) a 2 až 3 lžičky směsi koření „NÁDIVKA“. (Směs tvoří kmín, česnek, majoránka, pepř, muškátový květ a nové koření - směs lze koupit nebo si namíchat vlastní čí přidat koření jednotlivě podle své chuti.)
Vše dobře promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme jej do nádivky. Ochutnáme a podle potřeby dosolíme v závislosti na množství použitého vývaru z uzeného masa.
Vymažeme pekáč nebo vystříkáme olejem ve spreji „MISTR PEKAŘ“ a nádivkovou hmotu v něm rovnoměrně rozprostřeme. Velikost pekáče volíme tak, aby nádivka netvořila silnější vrstvu než 3 cm. Tento recept odpovídá použití hlubokého plechu, který je součástí každého klasického sporáku. Pečeme při teplotě okolo 150°C v troubě do zlatova.

Recept je z kategorií: Teplé předkrmy

Nahlásit recept

  • 17.04.03 vloženo
  • 18370x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2-3 h

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 200 g uzeného masa
  • 400 g hovězího masa
  • 400 g vepřového masa (plecko)
  • 10 vajec
  • 10 rohlíků, nejlépe včerejších
  • kadeřavá petržel nebo listy kontryhele či celerová nať
  • dvě až tři lžičky směsi koření „NÁDIVKA“
  • (Směs tvoří kmín, česnek, majoránka, pepř, muškátový květ a nové koření - směs lze koupit nebo si namíchat vlastní čí přidat koření jednotlivě podle své chuti.)
  • sůl
  • olej nebo jiný tuk na vymazání pekáče např. olej ve spreji „MISTR PEKAŘ“

Doporučená příloha

  • kyselá okurka nebo salát s čerstvé zeleniny

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 25.03.16 18:18

Maso jsem dala uzené vepřové a kousek vepřového plecka.
Z natí - kopřivy, které se mi nakonec přeci jen povedlo najít :)
Kořenící směs jsem vynechala a použila čistě jen čerstvý česnek, sůl a muškátový květ.
Nádivka je moc dobrá, lepší než když se tam přilévá mléko…

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Velikonoční nádivka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Pampeliska191
1075 příspěvků 25.01.09 03:43
Ale-ale Ivo

O cem to jenom premyslis? Copak Ty nas tu chces nechat samotnych, nebo se Ti nelibi tyto stranky? Preci by jsi nam to neudelal. Urcite znas co se rikava, ze" clovek se cely zivot uci." Jsme vsichni jenom lide a mozna kazdy z nas umime nebo zname neco jineho. Proto tady pro nas vsech pepicek udelal tyto pekne stranky, kde se muzeme podelit s nasi zkusenosti a recepty. Labuznik je server, ve kterem urcite kazdy z nas obcas najde i to co treba nezna a rad to vyzkousi.
Ivo, diky za Tve oceneni a urcite ne jenom ja, ale i ostatni navstevnici techto stranek se tesi i na Tve recepty. Preji Ti moc krasny den

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Ivo...

jenom prosím Tě zůstaň! Budu mluvit za sebe, abych ty další dívky neurazila, ale až budeš mého věku a naděláš úměrně kulinářských a jiných fiasků, ktrými se člověk učí, tak toho budeš vědět zajisté mnohem víc, než já! A navíc, něktré vědomosti si člověk přečte v lexikonu, anebo v jiné poučné literatůře a v moderní době na Webu. Tam jsem našla překlady jména kontryhele do některých evropských jazyků. Od Tebe jsem se poučila, i když nepřímo (protože jsem si seděla na vedení), o kuchařce napsané Dr. de Pomiane, čemuž jsem velice ráda! Zdraví Tě,

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi, Pampeliško, Ireno ...

… začínám zvažovat, že se nechám dobrovolně vyřadit ze seznamu Labužníků. Váš přehled, rozhled, šíře záběru a nasazení, no prostě smekám. Jste skvělé.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Ireno a Pampeliško...

děkuji Vám za objasnění. Po přečtení latinského jména jsem se musela usmát, protože toho kontryhele mám plno v zahrádce. Se svý modrozeleným listím a žlutozelenými kvítky vypadá krásně nejenom mezi fialkami, ale také po dešti. Anglicky se jmenuje Lady´s Mantle, norsky Marikåpe, švédsky Daggkåpe, dánsky Fruekjole, polsky Przywrotnik, islandsky Maríustakkur, lucembursky Vrouwenmantel (mám to správně Pampeliško?). Avšak v němčině má zajisté nejvíce jmen! Ireno, původně jsem si také mysla, že se jedná o nějakou kopřivu, protože ta se v tomto receptě běžně používá. A Tak ještě jednou Vám oběma přeji hodně procházek na čerstvém vzduchu a po něm nějaké ty dobroty a trochu odpočinku! Veselé Velikonoce!

Pampeliska191
1075 příspěvků 18.04.03 11:21
Kontryhel

Kontryhel obecny-Alchemilla vulgaris. Nemecky:Fransen­zentel,
lidove: Fauenhilf,Her­gottszantelchen,Tra­nenachon, Weiberkittel, Arienkraut, Muttergitteszatel, Taublastt, Tauschluszelchen. Ireno mas pravdu.Samotne (nemecke) jmeno nam rika, ze rostlina je leciva bylina predevsim pro zeny. Casto byla doporucovana taky cukrovkarum. Tato rostlina ma polokruhovite sedum az devitilalocne listy na pevne, ne velke stopce, ma zlutozelene nenapadne kvety, ktere kvetou od dubna do cervna a nekdy i dele.
Babi, dekuji a taky Ti preji krasne proziti svatku velikonocnich.

1irena
594 příspěvků 19.03.05 17:17
Babi

kontryhel je v podstate leciva bylina(hlavne se uziva pro zenske zalezitosti v lidovem lecitelstvi)/Mozna to mela byt kopriva,nebot ta se pouzivala treba i misto spenatu.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
LP...

můžeš mně prosí Tě osvětlit, co to je kontryhel? Předem děkuji.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Chilli con carne Chilli con carne
Mrkvový salát Mrkvový salát
Cuketové placky Cuketové placky
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz