Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Existují dva druhy sádla vepřů. Podlkožní, neboli řemenové (používá se také na uzenou slaninu) a vnitřní, neboli plsní, které po vyškvaření nemá tak dobrou kvalitu, je z něho méně škvarků a nemá tak dlouhé uskladnění, jako sádlo podkožní. Pozor, nikdy nemícháme sádlo vnitřní s venkovním. Syrové sádlo škvaříme, ale předtím ho dobře očistíme od částí masa, kůže, zbytků uzlin a vnitřností, které by při škvaření prskaly. Sádlo by se také nedalo dobře skladovat a kazilo by se. Kupujeme-li sádlo od řezníka, kupujeme sádlo již očištěné. Syrové sádlo umeleme na masovém strojku a to tehdy, když chceme získat co nejvíce sádla a nestojíme o škvarečky. Jde-li nám však také o škvarečky, tak sádlo nakrájíme na kostky (velikost záleží na Vás a na tom, jak křupavé škvarky chcete získat). Pokrájené sádlo mírně osolíme a podlijeme trochou vody. Postavíme na oheň a velice pomalinku zahříváme a sem tam zamícháme, aby se nám sádlo nepřichytilo ke dnu kastrolu. Sádlo se musí pomalu a velice dobře proškvařit. Je-li dostatečně vyškvařeno poznáme podle toho, že perlí a pěkně voní. Zvláště ke konci musíme dávat dobrý pozot, aby se sádlo nepřipálilo, protože pak dostane nepříjemnou chuť. Máme-li škvarečky rádi pěkně zlatové, tak je oddělíme od sádla a škvarky necháme dojít (přilévám trochu mléka, které pomůže k jejich zhnědnutí). Škvarečky pak nalijeme do kameninového hrníčku i se sádlem, které se ještě vyškvařilo. Někdy se však nepodaří docílit hnědých škvarečků, což je asi druhem sádla. Sádlo procedíme do čistých kameninových nádob a úplně vychladlé dobře povážeme. Nejlépe je vychladlé sádlo nalít do patentních sklenic, které vzduchotěsně uzavřeme. Usazeniny ze sádla použijeme na zásmažky. Sádlo skladujeme v suchu, temnu a chladnu. Škvarečky používáme na polévání ruzných pokrmů, na chléb jako pomazánku (někteří melou škvarky se sádlem dohromady, osobně je mám raději zvlášť) a připravujeme z nich chutné pečivo jako jsou placičky, koláče a záviny. TIP: Dostane-li sádlo díky špatnému skladování žluklou příchuť, zalijeme ho vodou a vyvaříme s kouskem mrkve, nebo opečené chlabové kůrky. Málo narušené sádlo ihned spotřebujeme pod cibuli, která odejme jeho štiplavou chuť
Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
6.7.18 11:09
Doma pripravené škvarky chutia výborne.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi23.10.17 16:39
Dělám výjimku a vkládám fotky k uvaření bez ohledu na jejich bídnou
kvalitu, aby to nemátlo - protože stejně jako vepřové sádlo, zpracovávám
i sádlo (lůj) z našich ovcí…
Z domácí porážky nesmrdí, po vyškvaření voní a škvarečky lze
použít na chléb či do škvarkových placek…
Jen u skopového loje je lépe ho před škvařením pomlít a „sádlo“
slít přes síto zvlášť a škvarečkovou směs dát také zvlášť - tu
sníst co nejdříve (což nebývá problém )
Lojové „sádlo“ je super do kynutých těst na koblihy a buchty (a
podobné), ale i na smažení - má vysoký bod přehřátí, prý snad ještě
vyšší než sádlo vepřové, věřím tomu - moje zkušenost tomu
odpovídá…
Jinak lze použít i na výrobu domácích bylinných mastí, použít se dá
i jako „Indulona“ - na ruce i chodidla, nebo i na potření kožené
pracovní obuvi…
Míváme ho tolik, že opravdu využití najde ve všech sférách domácnosti,
ale prim vede v tom přidávání do sladkého kynutého těsta místo
másla…
Fotky jsem vybavila popisky, řazeno „pozpátku“ - od výsledku
k začátku.
31.1.16 16:02
Sádlo je z domácího čuníka a škvarky máme hnědé pokaždé i bez
mléka… Pouze čistým škvařením.
Máme raději měkké a větší, sádlo slévám zvlášť přes sítko a
s tuhnutím problém zatím u domácího nebyl nikdy.
Dokonce i s kupovaným mám zatím dobrou zkušenost, kupuji přímo na
nedalekých jatkách v jejich prodejně.
Ale kupovala jsem několikrát už i narychlo ve vaničce, tuším z Kostelce
a nebyl problém ani s tím. (Píši na základě diskuze pod receptem.)
4.5.14 18:41
Babi, skoro presne tak isto len som zacal bez podlievania vodou ale trochou masti aby neprihorelo, a na koniec trochu mlieka na farbu.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Jak na vyškvaření vepřového sádla
Bohužel, mám přístup jenom ke kupované surovině, někdy je těžké sehnat vyšší vrstvu. Na řízky (voňavější) i na koláče (těsto je vláčnější, déle takové i vydrží).
@tlustá bába Já dělám nejvíce ten bez hnětení, ale na víkend bývá kváskový…
Ale pak už to práce není
Je to spíš o rutině, peču i jiné pečivo
(rohlíky, houstičky, veky, bagetky a jiné…), beru to tak, jako jiné
vření: dochází rohlíky - zadělám… Dochází chléb - zadělám…
Blíží se oběd - uvařím 

Takže ono to není u mě ani tak o nějaké
zásadovosti, ale o jistotě a praktičnosti, aby bylo stále něco po ruce
k přikousnutí

Ale trvalo mi, než jsem se naučila kvásek „krmit“ tak, aby to vycházelo na určitý interval
Tak nějak jsem to pečení zakomponovala do běžného chodu, že mi to už ani nepřijde, Ale je fakt, že nechávám kynout přes noc, peču ráno a pak mám klid
Hlavně u nás je to i nutnost: obchod s omezenou pracovní dobou a s omezenou dodávkou pečiva, do pekárny bych musela přes kopec do městečka a nikde není jistota, že nebudou mít zrovna taky prázdné regály… A kodrcat se pro šest rohlíků autem, to se ani nevyplatí
Nějak jsem s tím chlebem přestala… je to holt dost práce, že jo?! Já Ti záááávidííím!!! Mňáááám!
Krmíme převážně tím, co dá hospodářství, převážně ale brambory, domácí šrot, přebytky ze záhonů, i tu kukuřici a melasu


Sádlo se hned při bourání rozdělí na „škvarkové a špekové“.
Ale je fakt, že už si pár mých známých postesklo, že si koupili na pohled krásné sádlo a nakonec měli místo sádla jakýsi krém a i škvarečky prý měly jinou chuť než obvykle, ale nemohu posoudit - pouze to říkali, nepřinesli vzorek
Ráno jsme načali včera pečený kváskový chléb, na něj škvarky… to byla snídaně
Slyšela jsem, že řídké sádlo je z čuníků krmených kukuřicí a nebo z řemenového sádla, příliš brzy zpracovaného po porážce, všechno chce svůj čas… je fakt, že je to k vzteku.
Také nedávám mléko
. Dík za připomenutí, už jsem s ním skoro
na dně
.
1150 příspěvků 21.11.15 17:38
Nevím jestli je to melasou, ale jisté je, že škvařit sádlo je sázka do loterie. Občas neztuhne, tak ho nechávám v lednici a použiju na vaření, (řízky jsou na něm bezkonkurenční) na čerstvém chlebu se sádlem a cibulkou si pak nepochutnáme. Musím zase zkusit
1 příspěvek 21.11.15 16:28
Reaguji na dotaz proč netuhne sádlo. Mamince se stalo to samé - ptala se pak řezníka - a ten jí upozornil, že se sem dováží vepřové ze Španělska, kde je vykrmují melasou a to má vliv na to zda sádlo ztuhne.
Škvarky z pomalého hrnce jsou měkké, připomínají rilletes
5068 příspěvků 10.7.14 21:36
@Raksa.A
..tak potom to je vo hviezdach, mozno ze nesmies
varit sadlo pri splne aby sa neroztekalo


Ono ked nas krmnia bohviecim tak tie prasiatka nebudu vynimka
3 příspěvky 10.7.14 20:35
Že přesně takhle to dělám - scedím škvarky, počkám chvíli, aby sádlo bylo jen teplé, přeleju do sklenic a nechám bez víčka chladnout - zavírám až studené. Dřív tedy až ztuhlé - což tedy teď už 2× moc nebylo. Ale zkusím to ještě jednou…
5068 příspěvků 10.7.14 19:32
…odkryte alebo s odchlopenou pokrievkou sa vyskvarene sadlo necha vychladnut v komore aby chladlo postupne..skus znovu zahriat, nechat trochu usadnut a ochladnut a potom ho prelej do nadoby v ktorej chces uchovavat a nechaj v komore?
3 příspěvky 10.7.14 14:32
Sedí v ledničce (flaška se sádlem) a sádlo je řídké skoro jak husí! Hrom do toho!!!
Možná to prase krmili husama…
@Raksa.A… faska se sádlem nevejde, he?
… ale myslím že řezník-kolega @gmp by vám napsal, že není
prase jako prase a mnohdy záleží na čom se prase pase 
3 příspěvky 9.7.14 21:50
Proč mi proboha špatně tuhne vyškvařené sádlo? Je mi 70, škvařím sádlo celý život, nikdy nebyl problém a teď už podruhé mi ta potvora nechce tuhnout. Voní, škvarky jsou dobré, ale naposledy bylo takové řidší a teď už je studené a NEZTUHLÉ. Bylo to hřbetní sádlo, ale hrom do toho, mám už z něj depresi!
Zdravim vsechny priznivce
elne diety, dekuji za nahlednuti do receptu a za
vsechny komentare, ktere vic jak ohodnocuji 
la v obycejnem kastrolu na sporaku, tedy bez
jakychkoliv mikrovlnek a pomalych hrcu. Take se nejedna o nejakou velkovyrobu
pri zabijacce. Jednoduse, kdyz chci trochu vyskvareneho
la a hlavne skvarky zde v Kanade, toto je postup
ktery pouziji. Sadlo obvykle koupim u Polaka, kde kupuji sylvestrovskou praseci
hlavu, vnitrnosti trebas na pajsl a casti veprika, ktere by normalni Kanadan
nevzal do ust 
lo. Faktem je, ze to nejspis neni nutne, ale tak
to delam ja. Sadlo trosinku solim a to ze dvou duvodu. Hlavni duvod je ten, ze
sul konzervuje a druhy je ten, ze na chlebe je
lo takto chutnejsi. Pripominam, jedna se o
‚malovyrobu‘.
la a skvarku 
Snazila jsem se popsat postup pri priprave vyskvareni
Orientovali jste se na me slovo podlevat. Ano, na zacatku dam na dno kastrolu trochu vody, ktera se velice rychle odpari, kdyz se zacne rozpoustet
Vsichni zajiste mate pravdu a kazdy popsany zde proces dava smysl, avsak kazdy ma tak trochu jiny ucel. Takze, nemate-li pomaly hrnec, mikrovlnku, nebo jste prave nezabili pasika, tak zde je postup, jak si muzete, vyrobit trochu
pomalý hrnec zakrývám pokličkou po celou dobu škvaření. Před tím jsem škvařila menší množství v kastrolu a ten jsem zakrývala zpočátku škvaření. A při zabíjačce, kdy jsme škvařili v kotli polní kuchyně, mám dojem, že na začátku se taky zakrýval víkem.
Esme, opravdu to zkus, sádlo je pak absolutně, ale absolutně bělounké a nemusíš okolo toho stále cválat s vařečkou a míchat. Stejně se nám nikdy na zabíječce nepovedlo v kotli tak jako po menších dávkách v PM.
2302 příspěvků 12.8.10 14:01
Mám s manželem takový spor. Když škvaříme sádlo, manžel má za to, že se musí hrnec přikrýt pokličkou. Já zase že ne. Kdo má pravdu?
4813 příspěvků 12.8.10 08:37
díky. Už se těším. Ráda zkouším něco nového.
žádné tipy ani fígle… Nakrájené sádlo dám do pomalého hrnce, nastavím na nižší stupeň a je to. Občas, když jdu okolo, promíchám. Trvá to např. celé dopoledne, ale nepřepaluje se a škvarky jsou stejně zlaté jako při klasickém škvaření na plotně. A to sádlo tak krásně voní!
4813 příspěvků 12.8.10 05:47
v Pomalém hrnci jsem to nikdy nezkoušela, ale vyzkouším. Asi to bude trvat dlouho, ale zase se člověk nemusí starat.
Máš nějaké tipy?
…a v pomalém hrnci se také nemusí podlévat.
4813 příspěvků 11.8.10 10:20
Tohle se také nemusí podlévat.
jj, nepodlévat, aj tak sa môže
Ale pokud podlejete troškou vody, nic
nepokazíte, celý proces „topení sádla“ urychlíte a tedy ušetříte.
Konečně, syrové sádlo přece taky obsahuje vodu, nééé? Akorát že se jí
z počátku drží jak klíště
…a tady je ta pomazánka od Ivo:Škvarková
pomazánka pikant
1 příspěvek 11.8.10 05:47
Nikdy sádlo před škvařením ničim nepodlévat. Začít pomalu na mírném ohni,míchat. Začne se samo pěkně rospouštět a nepřipaluje se.
stojím za Casinem
No já mám skvělé zkušenosti s pomalým hrncem. Škvařím přes noc, ráno sliji, škvarečky dám dopéct do trouby.
Nemusím míchat ani hlídat, spím.
37 příspěvků 22.2.10 21:48
Já tady čtu jak všichni sádlem míchají a hlídají aby se nepřipálilo. Jednoduché a léty osvědčené škvaření. Nakrájet sádlo na kostky dát do hlubokého pekáče a škvařit v troubě. Postupně odebírat vyškvařený tuk a škvarky nelisovat. Ty tedy škvarky semelu a udělám pomazánku. Hořčice , okurky ,cibulku a vařená vejce zamíchám s mletými skvarky a je hotovo. Mléko na konec ano sůl ne. Doufám že jsem pomohl.
Že by nikdo škvarečky nelisoval ? Pravda, ta nyní prodávaná udělátka jsou tak na dvě věci, v lepším případě na jedno použití…:-()
Z vylisovaných škvarků jsou potom ty s
„masem“ vyzobány nejdřív. Nejlepší jsou bez chleba!
U nás syrové sádlo od masa příliš pečlivě neokrajujeme. Spíše naopak
64 příspěvků 22.2.10 11:27
Sádlo já ani maminka a ani manželová maminka nikdy nesolíme. Zan těch 50 let co jsem vdaná jsme porazili prasat-většinou dvě do roka-tak ani jeden řezník sádlo nesolil.Ne že by nám ho škvařil,to vžádném případě ,ale bavili jsme se na toto téma. Obě maminky už bohužel mezi námi najsou.
2 příspěvky 9.12.09 23:38
Ja také dobré podlít trochou bílého vína. Škvarky jsou potom lepší.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Petro, dík za vysvětlení. Tady je něco podobného, ale pod jiným jménem.
86 příspěvků 25.1.09 03:43
Esmeralda - to jsou takové ty drahé nerezové hrnce - já už je mám straaaašně dlouho, dneska je spousta levnějších náhražek - prostě ty hrnce, které nahřeješ, naakumulují teplo do svého speciálního dna a pak vaří „samy“
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Petro, co je to Zepter?
86 příspěvků 25.1.09 03:43
já dělám sádlo i škvarky v bůčku a odřezků (z makra). V tomhle případě miluju Zepter, do kterého nakrájené kostičky nahážu, pěkně zavřu a jednou za 1/4 hodiny promíchám asi po hodině je to pěkně podušené a pak vezmu obyčejný „mačkač“ na brambory a mačkám a mačkám a mačkám až maximum sádla z kostiček vytlačím a pak je nechám pěkně „doškvařit“ aby chytly zlatavou barvu. Švarky si dám zvlášť sádlo taky a vše používáme v sobotu na chatě na bramborové placky, které děláme přímo na plotně kamen, kde se topí dřevem (jsou to pouze brambory, osolení a malinko mouky na zahuštění - číli úplně suché) - mňam.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Na mě je to moc složité. Sádlo nakoupené u Číňana pokrájím na kostičky a ve vhodné ( ne plastikové ) nádobě dám do mikrovlnky. Ze začátku na plno, později na 30 procent. Rozpuštěné sádlo občas sleji a přecedím. Ke konci se to musí hlídat aby se to nespálilo. Pokud mi zbylé škvarečky nikdo nesežere, udělám z nich pomazánku.
47 příspěvků 7.4.04 21:30
Nastesti jsem holka sikovna a uz jsem si poradila (po obvolani asi 50-ti rezniku:-( a snad se povede. Neni sice nejlevnejsi (kvalitni maso prijde lacinejc), ale co clovek neudela pro zdravou vyzivu:-). Hmm, tak Babi je v Cesku. Hned bych jela taky, ale nejdeiv si musim sehnat praci.
Ale diky Glamo za odpoved, snad se Babi bude mit hezky.
protože nemůže! Odejela na nějakou dobu do Česka a má velkou spoustu úplně jiných starostí, než sledovat Labužníka. Bohužel pro nás. Ale začátkem května se zase vrátí a pak se můžeme těšit na její rady a pomoc!
Snad ti, Bibi, někdo jiný poradí také. Nebo budeš mít štěstí a Babi se připojí i z Česka, ale asi opravdu nebude mít kdy.
Tak hodně štěstí při shánění rady i sádla!
47 příspěvků 25.1.09 03:43
Moc pekny recept, delam to velice podobne. Resp. delavala jsem. Ted delam
lo a skvarky jenom z odrezku a velice zridka. No
a to je prave to, kdy chci pozadat o pomoc. Babi, nemas nahodou potuchy kde
v Toronte sehnat
lo ke skvareni - na muj dotaz a popis
jsem propadla u Polaku, u Cinanu, u mistniho reznika. Specielne mne to
zarazilo u Polaku, protze ti prodavaji jak
lo (skvarene), tak skvarky. No treba jenom
prodavacka byla blba. Povedlo se mi koupit „pork belly“ - jenomze. Potrebuju
ho spoustu (kamaradovi na narozeniny) a kdyz to budu kupovat v malem, tak se
nedoplatime. (Prodavaji 20dkg balicky). Diky
…že i toto je Tvá parketa. Popsala jsi to naprosto přesně. Já mám odzkoušeno (chci-li mít sádlo se škvarkama k namazaní na chléb) přidat ke škvařícímu se sádlu pár stroužků česneku.
PS: přidal jsem mezi recepty zajímavou škvarkovou pomazánku, kterou děláme každoročně při zabijačce a naše okolí nás o ni okamžitě připraví. Nekontroloval jsem, zda náhodou již v Labužníku nefiguruje a pokud ano, tak se omlouvám.
Šárko, škvařím sádlo přesně podle Babi / resp. stejně jako Babi/ a opravdu úspěch prakticky zaručen. O sádlo mi ani tak nejde, spíše o dobré škvarky, a ten trik s mlékem doporučuji. Já jen postupně odebírám vyškvařené sádlo, aby se zbytečně nepřepalovalo. Pokud chceš škvarky pikantnější, tak je lze přikořenit krátce před přidáním mléka - já dávám trošičku pepře a trošičku chilli, manžel to má rád. Jen upozorňuji, až přidáš mléko, tak se připrav na dost velký fofr a měj už připravenou děrovanou lžící nebo naběračku, abys stihla škvarečky včas vyndat, měly by mít jen tu správnou zlatavou barvu. Ať se Ti daří.
Šárko, budeš-li pokračovat podle návodu, tak je úspěch zaručen. Začni jenom s kouskem sádla, abys nabyla jistotu
Řekla bych však, že u Vás musíš někde
koupit sádlo už vyškvařené.
433 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi, to je moc pekne. Skoro jak z ucebnice. Jednou to musim prubnout. Dam vedet jak dopadl muj vytvor.