Recept Slezská tlačenka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Slezská tlačenka

Postup

Tato tlačenka se liší od obyčejných druhů tlačenek použitými surovinami, odlišnou úpravou a hlavně odlišným kořením. Připravuje se obvykle až příští den po porážce. Na přípravu slezské tlačenky vezmeme z prasete zčásti libové maso z ramínka a plecka, zčásti tučné maso z bůčku, vepřová játra a vepřové kůžičky stažené ze sádla. Maso z vepřového ramínka a plecka a vepřového bůčku pečlivě opereme, zbavíme zbytků štětin, rozkrájíme na 1kg až 2kg kusy a dáme vařit. Vepřová játra rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu opereme a dáme vařit k masu, druhou polovinu necháme v syrovém stavu a později ji umeleme na strojku na maso. Vepřové kůžičky, které jsme získali při stahování sádla, pečlivě opereme (nožem odstraníme zbytky štětin) a dáme vařit rovněž k masu. Všechno maso vaříme jen natolik, aby bylo provařeno (při nakrojení je šedé barvy), ale aby zůstalo tužší. Po vyjmutí masa, jater a kůžiček z polévky rozložíme jednotlivé suroviny na mísy a necháme je vychladnout. Po vychladnutí seřízneme z bůčku a ramínka kůži a tučné i libové maso nakrájíme na úhledné 1 cm kostičky. Vařená, vychladlá vepřová játra nakrájíme rovněž na úhledné 0,5cm kostičky. Vepřové kůžičky, které jsme vařili současně s masem, a vepřové kůžičky, které jsme seřízli z laloku a ramínka, umeleme dvakrát na strojku na maso. Stejně dvakrát umeleme druhou část vepřových jater v syrovém stavu. Do větší nádoby dáme mleté vepřové kůže a mletá syrová vepřová játra, přidáme trochu polévky (bez omastku), osolíme, okořeníme a pečlivě promícháme. Po promíchání přidáme na kostičky nakrájená vařená vepřová játra, na kostičky rovněž nakrájené tučné maso z laloku a stejně upravené maso libové z ramínka a plecka. Vše promícháme tak, aby byly tučné kostičky s libovými rovnoměrně rozmíchány, ale abychom kostičky masa mícháním nerozmačkali. Zamíchanou náplň slezské tlačenky plníme do dobře. vypraného vepřového slepého střeva a do nejširších tlustých vepřových střev. Tlačenky vážeme z obou stran motouzem tak, aby jednotlivé štrůčky vážily asi 3/4 až 1 kg. Zavázané naplněné tlačenky vkládáme do vařící polévky nebo vody a necháme asi 5 minut přejít var, pak je propícháním tenkou jehlou zbavíme vzduchu. Potom snížíme teplotu polévky na 75 až 80C a tlačenky vaříme po dobu 1,5 až 2 hodin, podle velikosti. Vařené tlačenky opláchneme ve studené pitné vodě a rozložíme na prkénka k vychladnutí. Částečně vychlazené tlačenky obrátíme, navrch položíme prkénko a lehce zatížíme. Zatížené ponecháme do úplného vychladnutí. Vychladlé slezské tlačenky udíme studeným kouřem z pilin asi 6 hodin, čímž se zlepší jejich chuť a zvýší se jejich trvanlivost.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 17.12.05 vloženo
  • 16362x zobrazeno

Ingredience

  • Poměr surovin:
  • 35 % vařeného libového vepřového masa
  • 40 % vařeného tučného vepřového masa
  • 5 % vařených vepřových jater
  • 5 % syrových vepřových jater
  • 15 % vařených kůžiček a polévky.
  • Koření na 10 kg slezské tlačenky:
  • 15g mletého pepře
  • 10g mletého hřebíčku
  • 3g mletého nového koření
  • 3g mletého zázvoru
  • 2g mletého kmínu
  • 100g smažené cibulky
  • 150g soli.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Slezská tlačenka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Kuře na medu Kuře na medu
Chilli con carne Chilli con carne
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz