Recept Slezská tlačenka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Slezská tlačenka

Postup

Tato tlačenka se liší od obyčejných druhů tlačenek použitými surovinami, odlišnou úpravou a hlavně odlišným kořením. Připravuje se obvykle až příští den po porážce. Na přípravu slezské tlačenky vezmeme z prasete zčásti libové maso z ramínka a plecka, zčásti tučné maso z bůčku, vepřová játra a vepřové kůžičky stažené ze sádla. Maso z vepřového ramínka a plecka a vepřového bůčku pečlivě opereme, zbavíme zbytků štětin, rozkrájíme na 1kg až 2kg kusy a dáme vařit. Vepřová játra rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu opereme a dáme vařit k masu, druhou polovinu necháme v syrovém stavu a později ji umeleme na strojku na maso. Vepřové kůžičky, které jsme získali při stahování sádla, pečlivě opereme (nožem odstraníme zbytky štětin) a dáme vařit rovněž k masu. Všechno maso vaříme jen natolik, aby bylo provařeno (při nakrojení je šedé barvy), ale aby zůstalo tužší. Po vyjmutí masa, jater a kůžiček z polévky rozložíme jednotlivé suroviny na mísy a necháme je vychladnout. Po vychladnutí seřízneme z bůčku a ramínka kůži a tučné i libové maso nakrájíme na úhledné 1 cm kostičky. Vařená, vychladlá vepřová játra nakrájíme rovněž na úhledné 0,5cm kostičky. Vepřové kůžičky, které jsme vařili současně s masem, a vepřové kůžičky, které jsme seřízli z laloku a ramínka, umeleme dvakrát na strojku na maso. Stejně dvakrát umeleme druhou část vepřových jater v syrovém stavu. Do větší nádoby dáme mleté vepřové kůže a mletá syrová vepřová játra, přidáme trochu polévky (bez omastku), osolíme, okořeníme a pečlivě promícháme. Po promíchání přidáme na kostičky nakrájená vařená vepřová játra, na kostičky rovněž nakrájené tučné maso z laloku a stejně upravené maso libové z ramínka a plecka. Vše promícháme tak, aby byly tučné kostičky s libovými rovnoměrně rozmíchány, ale abychom kostičky masa mícháním nerozmačkali. Zamíchanou náplň slezské tlačenky plníme do dobře. vypraného vepřového slepého střeva a do nejširších tlustých vepřových střev. Tlačenky vážeme z obou stran motouzem tak, aby jednotlivé štrůčky vážily asi 3/4 až 1 kg. Zavázané naplněné tlačenky vkládáme do vařící polévky nebo vody a necháme asi 5 minut přejít var, pak je propícháním tenkou jehlou zbavíme vzduchu. Potom snížíme teplotu polévky na 75 až 80C a tlačenky vaříme po dobu 1,5 až 2 hodin, podle velikosti. Vařené tlačenky opláchneme ve studené pitné vodě a rozložíme na prkénka k vychladnutí. Částečně vychlazené tlačenky obrátíme, navrch položíme prkénko a lehce zatížíme. Zatížené ponecháme do úplného vychladnutí. Vychladlé slezské tlačenky udíme studeným kouřem z pilin asi 6 hodin, čímž se zlepší jejich chuť a zvýší se jejich trvanlivost.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 17.12.05 vloženo
  • 17051x zobrazeno

Ingredience

  • Poměr surovin:
  • 35 % vařeného libového vepřového masa
  • 40 % vařeného tučného vepřového masa
  • 5 % vařených vepřových jater
  • 5 % syrových vepřových jater
  • 15 % vařených kůžiček a polévky.
  • Koření na 10 kg slezské tlačenky:
  • 15g mletého pepře
  • 10g mletého hřebíčku
  • 3g mletého nového koření
  • 3g mletého zázvoru
  • 2g mletého kmínu
  • 100g smažené cibulky
  • 150g soli.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Slezská tlačenka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz