Recept Rillettes z vepřového masa

(Hodnoceno 2x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Rillettes z vepřového masa

Postup

Oddělit tučné maso od libového a vyjmout kosti. Posekat kosti, nakrájet libové maso na proužky a tučné na malé kostičky. Vložit tučné maso do velkého kastrolu, nahoru poskládat kosti a na ně proužky libového masa. Do kuchyňské gázy zavázat asi 4-6 hřebíčků a 12 celých pepřů. Přidat do kastrolu a vše osolit. Přikrýt a dusit na velice pomalém ohni po 4 hodiny. Sejmout poklici, zvýšit teplotu a vyjmout kosti. Oškrábat z nich jekékoliv maso do kastrolu a zahodit je. Dále vše vařit za stálého míchání, až se všechna tekutina vypaří. Vyjmout koření. Vyjmout maso a posekat ho na na pastu (nebo nechat v kouscích). Zamíchat maso do tuku. Nechat vychladnout. Tuk stoupne nahoru, takže se rillettes nemusí zalévat sádlem. Přikrýt a skladovat ne suchém chladném místě. P.S. Balzac miloval Rillettes z Tours, které jsou málem zkaramelizované dlouhým procesem dušení. Ve své knize ¨Le Lys dans la vallée¨ je nazval ¨hnědým džemem¨.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 13.08.03 vloženo
  • 30536x zobrazeno

Ingredience

  • kousky vepřového masa libového a tučného z různých druhů vepřového, jako je krkovička, bůček, syrová kýta, masitá žebra atd.
  • ochucení: 4-5 hřebíčků, 12 celých pepřů, sůl (20-25g na 1kg masa)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

oldsoft 14.03.14 13:51

No prostě lahůdka! Pomalý hrnec, low, 11 hodin:-)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Petunnka 28.06.12 20:12

Pomaleno v PH cca 5 hodin na high, poslední hodinka bez poklice. Zdá se mi slanější, ale možná jsem jen špatně odměřila. Příště si dám pozor, protože příště určitě bude!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Rillettes z vepřového masa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Veronika611
1 příspěvek 07.12.14 16:25
Rillettes z vepřové masa

Tak dlouho jsem se na ně chystala, až dnes po mnoha hodinách dovařeno, vychlazeno a ochutnano. Je to úžasnost! Jsou naprosto skvělé. Děkuji za recept Babi :)

Plánovala jsem je jako dárek, ale asi nic nezbyde… :lol:

Aldada
8 příspěvků 10.07.14 12:19
Rillettes z vepřového masa

Uvařil jsem již 3× v pomalém hrnci vždy ze 3-4kg bůčku(z bílého masa mám nejradši podhrdlí). Poprvé jako první zmizelo sádlo z vrchu, tak jsem při dalším vaření přidal 2 kostky sádla, ať je co mazat. Všichni 12 - 15 lidí si pochvalovali a chtěli recept.Do misky jsem nakrájel cibuli na posypání a pepř. Hřebíček jsem vynechal.


Jednoznačně palec nahoru. :palec: :potlesk:


Může zůstat, nesmí pochybět!!!

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rillettes z vepřového masa.

téééda, já chci taky! Teď ho momentálně nemáme ani v mrazáku, ale je to 2 dny co jsem u snídaně říkala, že bych si dala rijet, tak myslím, že manžel nebude dlouho otálet ;-)
S tema houbama to zní taky moc chutně!
Momentálně „likvidujeme“ domácí paštiky, co jsme dovezli z Fr statku, věř, že si taky šmakujeme ;-)

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rillettes z vepřového masa. - Bali

Teda Bali, reknu ti, to je neco, dat si rilletes k snidani. Venku je mlha, prsi a prede mnou cappuccino a chlebik s rillettes, co vic si clovek muze prat:-) Jo a cast jsem udelala inspirovana receptem od MI_LANA s dusenymi bedlami a to je teprve dobrota.

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rillettes z vepřového masa.Babi

odbiham od (teprve) aperitivu. Ja ti snad budu muset poslat vzorek :-)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rillettes z vepřového masa - Bali,

recept mám od profesora našeho syna z Nantes, který je velký gurmán a rozumí nejenom jídlu, ale vínu a starožitnostem (pochopitelně mimo jeho oboru)! Sedět u jeho stolu je jak v Jiříkově vidění. Nejspíš je víc variací, tak jako vlastně na většinu receptů. Opravdu by mě nesmírně zajímala Jeanova verze, jestli se uvolí ji zveřejnit ;o)

Přeji Ti příjemný den!

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rillettes z vepřového masa.

no jsou podobné, ale stejně děláme trochu jiné.
Manžel pochází z kraje Sarthe, což je království Rillettes!!!
Mnoho našich fr.přátel doma Rillettes vyrábí a FAKT nikdo nedělá tak dobrý jako Jean. Když pak ochutnají jeho Rijet, tak žasnou blahem!!
Myslím, že nejhorší je to maso umlít. Nejlepší jsou právě ty kousky masa.
V lednu jedem do Sarthe na zabijačku 3 prasat a Rijet se tam bude vařit také.
Až se někdy dostanu k tomu, že si přečtu jak se sem vkládají fotky, tak sem možná nějaké dám.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rillettes z vepřového masa - Bali,

a co takhle RILLONS Z TOURAINE , nebo LA MANS RILLETTES . Rozdíl mezi němi je ten, že jedny jsou rozemleté a jedny ne ;o) Dokonce i v Kanadě máme něco podobného specificky v provincii Quebec , jmenuje se to CRETON .

Dobrou noc!

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rillettes z vepřového masa.

ano, tento „džem“ miluji rano ke kaficku. Moooc dobry!!!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Reveňový koláč Reveňový koláč
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Kuře na medu Kuře na medu
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz