Recept Rillettes z vepřového masa

(Hodnoceno 2x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Rillettes z vepřového masa

Postup

Oddělit tučné maso od libového a vyjmout kosti. Posekat kosti, nakrájet libové maso na proužky a tučné na malé kostičky. Vložit tučné maso do velkého kastrolu, nahoru poskládat kosti a na ně proužky libového masa. Do kuchyňské gázy zavázat asi 4-6 hřebíčků a 12 celých pepřů. Přidat do kastrolu a vše osolit. Přikrýt a dusit na velice pomalém ohni po 4 hodiny. Sejmout poklici, zvýšit teplotu a vyjmout kosti. Oškrábat z nich jekékoliv maso do kastrolu a zahodit je. Dále vše vařit za stálého míchání, až se všechna tekutina vypaří. Vyjmout koření. Vyjmout maso a posekat ho na na pastu (nebo nechat v kouscích). Zamíchat maso do tuku. Nechat vychladnout. Tuk stoupne nahoru, takže se rillettes nemusí zalévat sádlem. Přikrýt a skladovat ne suchém chladném místě. P.S. Balzac miloval Rillettes z Tours, které jsou málem zkaramelizované dlouhým procesem dušení. Ve své knize ¨Le Lys dans la vallée¨ je nazval ¨hnědým džemem¨.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 13.08.03 vloženo
  • 31001x zobrazeno

Ingredience

  • kousky vepřového masa libového a tučného z různých druhů vepřového, jako je krkovička, bůček, syrová kýta, masitá žebra atd.
  • ochucení: 4-5 hřebíčků, 12 celých pepřů, sůl (20-25g na 1kg masa)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

oldsoft 14.3.14 13:51

No prostě lahůdka! Pomalý hrnec, low, 11 hodin:-)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Petunnka 28.6.12 20:12

Pomaleno v PH cca 5 hodin na high, poslední hodinka bez poklice. Zdá se mi slanější, ale možná jsem jen špatně odměřila. Příště si dám pozor, protože příště určitě bude!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Rillettes z vepřového masa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Rillettes z vepřového masa

Veronika611
1 příspěvek 7.12.14 16:25
Rillettes z vepřové masa

Tak dlouho jsem se na ně chystala, až dnes po mnoha hodinách dovařeno, vychlazeno a ochutnano. Je to úžasnost! Jsou naprosto skvělé. Děkuji za recept Babi :)

Plánovala jsem je jako dárek, ale asi nic nezbyde… :lol:

Aldada
8 příspěvků 10.7.14 12:19
Rillettes z vepřového masa

Uvařil jsem již 3× v pomalém hrnci vždy ze 3-4kg bůčku(z bílého masa mám nejradši podhrdlí). Poprvé jako první zmizelo sádlo z vrchu, tak jsem při dalším vaření přidal 2 kostky sádla, ať je co mazat. Všichni 12 - 15 lidí si pochvalovali a chtěli recept.Do misky jsem nakrájel cibuli na posypání a pepř. Hřebíček jsem vynechal.


Jednoznačně palec nahoru. :palec: :potlesk:


Může zůstat, nesmí pochybět!!!

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rillettes z vepřového masa.

téééda, já chci taky! Teď ho momentálně nemáme ani v mrazáku, ale je to 2 dny co jsem u snídaně říkala, že bych si dala rijet, tak myslím, že manžel nebude dlouho otálet ;-)
S tema houbama to zní taky moc chutně!
Momentálně „likvidujeme“ domácí paštiky, co jsme dovezli z Fr statku, věř, že si taky šmakujeme ;-)

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rillettes z vepřového masa. - Bali

Teda Bali, reknu ti, to je neco, dat si rilletes k snidani. Venku je mlha, prsi a prede mnou cappuccino a chlebik s rillettes, co vic si clovek muze prat:-) Jo a cast jsem udelala inspirovana receptem od MI_LANA s dusenymi bedlami a to je teprve dobrota.

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rillettes z vepřového masa.Babi

odbiham od (teprve) aperitivu. Ja ti snad budu muset poslat vzorek :-)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rillettes z vepřového masa - Bali,

recept mám od profesora našeho syna z Nantes, který je velký gurmán a rozumí nejenom jídlu, ale vínu a starožitnostem (pochopitelně mimo jeho oboru)! Sedět u jeho stolu je jak v Jiříkově vidění. Nejspíš je víc variací, tak jako vlastně na většinu receptů. Opravdu by mě nesmírně zajímala Jeanova verze, jestli se uvolí ji zveřejnit ;o)

Přeji Ti příjemný den!

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rillettes z vepřového masa.

no jsou podobné, ale stejně děláme trochu jiné.
Manžel pochází z kraje Sarthe, což je království Rillettes!!!
Mnoho našich fr.přátel doma Rillettes vyrábí a FAKT nikdo nedělá tak dobrý jako Jean. Když pak ochutnají jeho Rijet, tak žasnou blahem!!
Myslím, že nejhorší je to maso umlít. Nejlepší jsou právě ty kousky masa.
V lednu jedem do Sarthe na zabijačku 3 prasat a Rijet se tam bude vařit také.
Až se někdy dostanu k tomu, že si přečtu jak se sem vkládají fotky, tak sem možná nějaké dám.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rillettes z vepřového masa - Bali,

a co takhle RILLONS Z TOURAINE , nebo LA MANS RILLETTES . Rozdíl mezi němi je ten, že jedny jsou rozemleté a jedny ne ;o) Dokonce i v Kanadě máme něco podobného specificky v provincii Quebec , jmenuje se to CRETON .

Dobrou noc!

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Rillettes z vepřového masa.

ano, tento „džem“ miluji rano ke kaficku. Moooc dobry!!!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz