Recept Žemlová jelítka

honzi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Žemlová jelítka

Postup

Na výrobu žemlových jelítek se používá tučných vepřových laloků, masa z hlav, škvarků i se sádlem, krájených žemlí, vepřové krve a polévky, koření. Vařené tučné vepřové maso z laloků nakrájíme na 0,5cm kostičky. Ostatní masné suroviny a škvarky umeleme na strojku na maso. Den před domácí porážkou nakrájíme žemle nebo neslazenou buchtu na 1cm kostičky. Nakrájené kostičky rozložíme na pekáč a necháme do příštího dne proschnout. Po vyškvaření vnitřního sádla vyjmeme škvarky, část škvařeného sádla odlijeme a na zbývajícím sádle osmažíme nakrájené kostičky žemlí. Po lehkém osmažení kostičky rozložíme do ploché mísy, aby vychladly. Po vychladnutí nalijeme na kostičky část přecezené vepřové krve, promícháme a necháme krví pěkně prosáknout. Pak přidáme krájené a mleté suroviny a tučnou polévku. Prejt ihned osolíme a okořeníme. Při míchání žemlových jelítek dbáme na to, abychom nerozmačkali krájené suroviny. Zamíchaný prejt plníme do připravených rozvlažených, z jedné strany zašpejlovaných tlustých střev. Naplněná jelítka zašpejlujeme z druhé strany a vkládáme do vařící polévky. Po zavaření snížíme teplotu na 90C. Při této teplotě jelítka dováříme 10 až 30 minut podle síly střev. Pak zkoušíme, zda jsou dostatečně provařená, a to tak, že nejsilnější jelítko propíchneme čistou špejlí. Špejle po vytažení nesmí být krvavě zbarvena a otvorem nesmí vytékat krvavě zbarvená šťáva. Po přezkoušení vyjmeme jelítka z polévky do studené vody, opláchneme a rozložíme na dřevěné desky. Zbude-li po naplnění všech střev jelítkový prejt, lze jej stejně jako jaternicový prejt opéci a zkonzervovat. Doporučuje se však spotřebovat jej co nejdříve.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 17.12.05 vloženo
  • 10929x zobrazeno

Ingredience

  • Poměr surovin:
  • 40 % tučného vepřového masa
  • 10 % ostatního masa z hlavy
  • 5 % škvarků s vyškvařeným střevním sádlem
  • 20 % tvrdých žemlí
  • 15 % vepřové krve
  • 10 % polévky.
  • Koření na 10 kg žemlových jelítek:
  • 15g mletého pepře
  • 4g strouhaného zázvoru
  • 5g mletého nového koření
  • 15g mletého kmínu
  • 4g majoránky
  • 2g mletého hřebíčku
  • 200 g smažené cibulky a 150 g soli.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Žemlová jelítka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz