Recept Hovězí plátek s pikantní skořicovou omáčkou

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hovězí plátek s pikantní skořicovou omáčkou

Postup

Svíčkovou okrájíme od vaziva, nakrájíme ji na 1-2 cm tlusté plátky, naklepeme je, z obou stran osolíme a opepříme. Koření použijeme dle chuti, ale čím více pepře tím lépe. Na rozpáleném oleji plátky osmahneme (zde záleží na chuti každého z nás, jak má rád opečené maso, my máme raději s lehkou krustičkou na povrchu, čehož dosáhnu po asi 8 minutách z jedné strany a dalších asi 5 minutách ze strany druhé; čím více rozpálený olej tím kratší dobu smažíme).

Do pánve po mase přidáme asi lžíci sádla (jde opět použít olej, záleží na nás), na kterém po rozehřátí lehce osmahneme cibulku nakrájenou na kolečka, osolíme, opepříme - více, pokud to sneseme - přidáme přibližně půl kávové lžičky koření na kuře, chilli (dle chuti, my dáváme stejně jako předchozího koření - půl lžičky) a skořici (u nás dál vede půl lžičky).

V průběhu mícháme, aby se nám vše krásně spojilo, pro lepší spojení můžeme přidat trošku vody, dále 2-3 polévkové lžíce kečupu (požíváme pálivý, ale je to jedno), promícháme, přihodíme nakrájené plátky šunky, zalijeme vodou a nezapomeneme přidat lžičku cukru (kečup bývá nakyslý) povaříme, dokud cibulka nezměkne.
Nakonec zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě.

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Hovězí maso Maso Minutky

Nahlásit recept

  • 04.02.13 vloženo
  • 3575x zobrazeno

Čas přípravy

  • 35 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • cca 250 g hovězí svíčkové
  • 2 cibule, nakrájené na kolečka
  • 100 g plátků šunky
  • kečup
  • sůl
  • pepř
  • koření na pečené kuře
  • chilli
  • skořice
  • asi lžička cukru
  • olej, sádlo
  • voda a hladká mouka na zahuštění

Doporučená příloha

  • Rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

LeonorkaE 04.02.13 17:17

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Hovězí plátek s pikantní skořicovou omáčkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.02.13 20:24

Já bych si představovala spíš kus hovězího a když hovězího, tak takovýho :-)

Uživatel je onlinebirkana
1683 příspěvků 06.02.13 08:50

@danda @zébulon nádherná inspirace - udělám na tento způsob králičí plátky (bez šunky, mouky a koření na kuře :idea::mavam:

LeonorkaE
9 příspěvků 06.02.13 07:53

Jj, a je z toho rázem jiný recept…:)

LeonorkaE
9 příspěvků 06.02.13 07:51

Nene, fakt se to pak už nedusí…mno, jestli to nebude tím starým sporákem na kterém vařím, že to vše dělám tak dlouho…ale jak píšu v receptu - máme rádi lehkou krustičku a to černé na mase je pepř…:)

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.02.13 23:09

Vida, uz mame recepty dva! Dobre, dando, do tajinu dame masicko z jehneciho krku, ty pekne valecky, co jsou po stranach, nakrajime na kostky a ze svickove si udelame tu tvoji variantu se slaninou a az budou, prihodime na panev na chvilku i cerstve zelene fazolky!

di
2451 příspěvků 05.02.13 22:43

Zébulon: určitě, už se nám to začíná rýsovat.;-) A s tím druhem masa má Danda samozřejmě pravdu, svíčkové by byla škoda.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.02.13 22:33

Koukám, že jste z receptu vymyslely docela jiný :-), ale na tadžin bych teda vyměnila i maso, hovězí svíčkové je škoda a nemá chuť.

To koření na kuře je zvrhlost :-)
Já bych jen změnila trochu postup, cibule bych dala na pánev o hodně víc a třeba půl napůl bílou a červenou na půlky čtvrtek, orestovala dokud nezměkne, ale zůstane stále pevná, pak lžíci pepře, třeba barevného, na hrubo podrceného, tu skořici, chilli a dvě lžíce světlé sójové omáčky nakonec.
Maso ze svíčkové nenaklepávat, jen rukou zformovat dokulata, potřít olejem a nechat v pokojové teplotě odležet a na suché litinové pánvi podle výšky masa opéct z jedné a pak z druhé strany, aby uvnitř zůstal růžový (tak ho mám ráda), ne krvavý :-)
Místo šunky bych na pánvi po bifteku, který zatím odpočívá v teple, opekla plátky slaniny.
Ta omáčka zahuštěná moukou se mi nelíbí.
Podávat jen s chlebem a půllitrem chlazeného s čepicí, nebo šťouchané brambory, opečené, hranolky…

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.02.13 21:58

To prave je o receptu :- ). di, nalozeny citron klidne a koreni na kure pochopitelne ven! Podle me rimsky kmin, nove koreni, chili, paprika, skorice, pepr a sul. Stonek rapikateho celeru?

di
2451 příspěvků 05.02.13 20:50

Ejo, Zébulon - když tajine, což takhle místo strouhnutí citronové kůry dát rovnou citron naložený v soli (klidně nějaký menší), co vy na to? - já to tak dělávám.

Eja
3839 příspěvků 05.02.13 20:29

Leonorko, ale zas :potlesk: takovým počtem diskusních příspěvků se může chlubit málo receptů :kytka:

Eja
3839 příspěvků 05.02.13 20:28

Ještě bych vynechala koření na kuře :mrgreen: Jsem už protivná s tím strouhnutím citronové kúry, tu bych tam dala taky, přiměřeně.
Zébu :mavam: Adminka nás právem smaže, to už není o receptu :dance:

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.02.13 18:50

Kdyz vynechame sunku, mouku, sadlo, misto kecupu pouzijeme sekana rajcata z plechu, maso nakrajime na velke kostky (zvlast, kdyz se nam svickova lihne doma :- ) ), mame tu docela pekny tajine. Prihodime par susenych merunek, cesnek, hrst tymianu.. Co, Ejo?

Eja
3839 příspěvků 05.02.13 18:05

Na to přijdeš časem, že - pokud jde o koření - méně je někdy více. Přijdeš na chuť citronové kúře, pomerančové kúře - jejich spojení s pálivou papričkou, trochou česneku a pepřem, solí - třeba.
Hi, jsi mne dostala - já jsem vůbec nemyslela, že maso připravuješ krátce, naopak. Na 2 cm svíčkové je dohromady 13 minut spíš moc než málo, pak už dusíš a na to je svíčkové fakt škoda. Ale pokud Ti běhají mladí býčci po dvorku :mrgreen: :mavam:

LeonorkaE
9 příspěvků 05.02.13 17:53

Ještě bych chtěla zmínit, že koření na kuře je zde použito spíše proto, že doma zrovna nebylo moc koření a je to prostě směs, která se dá vynechat a nebo vlastně namíchat doma - já jsem na to míchání většinou buďto líná nebo nemám čas..

LeonorkaE
9 příspěvků 05.02.13 17:50

:D aha…mno to nemám, a to se opět omlouvám já to vůbec nepochopila, jak to myslíš!!! já myslela že si myslíš že je maso spálené..ne, nebylo a bylo výtečně měkké, je sice pravda, že to nemám změřené přesně na minuty, ale více to nebylo, dohromady jsem to smažila asi 15minut…Musím uznat že se diví více lidí a nevěří, že jde hovězí dělat tímto způsobem…ale jde. Děláme i řízky - jen z hovězího…vše je výborné!!Máme masíčko domácí, možná to dělá svoje, s kupovaným nemám zkušenosti, vepřové nejíme a kuřecího se bojím, pokud jej dvě hodiny nepeču v troubě ;) Zabíjíme mladší kravky než v obchodě - a to dokonce o pár let… :)

Eja
3839 příspěvků 05.02.13 17:39

Jejda, o tom to vůbec není, navíc na Labu se na věk a počet vnoučat nehraje :mrgreen: pokud z 2 cm plátku svíčkové při 8+5 minut a ještě při čekání na dodělání omáčky nemáš podrážku, buď máš nějaké podrážkování odolné býčky nebo jsi kouzelnice a smekám před Tebou :mavam:
Na Labu si tykáme bez ohledu na počet potomků - vyjímka je Casino - „to“ Casino, já bych mu spíš onikala :mrgreen:

Uživatel je onlinebirkana
1683 příspěvků 05.02.13 17:15
skořici a hřebíček

@Eudy nejen kuchyně blízkovýchodní, také např. indická tuto kombinaci používá :kytka:

LeonorkaE
9 příspěvků 05.02.13 17:06

Fííííha koření s tímto názvem ani neznám. Dokonce ani nevím, že nějaká kuchyně využívá skořici k masu…Každý komu to povím, nevěří. Jednou jsem zkusila i čokoládu…nevěřila jsem jaké dokáže udělat s pečeným masem divy!!! 8o A důvěra že tam ta čokoláda pravdu je… nebyla..ale pochutnali si. :)

Eudy
20 příspěvků 05.02.13 16:00
Baharat

Jen chci podotknout, že skořice a někdy i hřebíček je součástí klasického blízkovýchodního koření baharat. Takže kdo má rád skořici na mase, doporučuji zajímat se o tuhle oblast kulinařiny.

LeonorkaE
9 příspěvků 05.02.13 15:50

:) mno ono je vlastně jedno jaké tuky…každý má rád něco jiného…pravdou je, že mi došel olej a musela jsem to nějak dovařit.. :mrgreen: ale někdo tu psal že by dal přednost máslu a samozřejmě není problém…já osobně kdyby to šlo tak vařím bez jakéhokoli tuku, ale to nejde…:(
Mno, já mám jaksi výhody ohledně masa, máme domácí, ovšem přemýšlela jsem nad tím a dokonce by se dalo použít i kuřecí…Já se ho však bojím skrz různé nemoci…Uzenina po tom co jsem chutnala by mi sem moc nešla..raději levný druh masa, pokud by šel smažit aby nebyl tuhý..
Fotka vypadá špatně..neměla jsem ji sem dávat, ale i tak děkuji za pochvalu..
ani neumím aranžovat, to se zatím učím…
Děkuji a omlouvám se za přehnané reakce… :oops:

Zuzka1973
2276 příspěvků 05.02.13 15:29

@LeonorkaE Ty tuky, a to, co jsem psala, jsem nemyslela jako výtku… spíš jako radu a v dobrém… ;) Od toho tu přece jsme, abychom si poradili či předali svoje zkušenosti…
Jinak k improvizaci - improvizuju často, ale jsou některá jídla, která mi rodinka jíst nechce, prostě u nás by zbodli jen to maso a rýži… no… proto nemohu využít…
Ale kddyž už bych vařila, netýrala bych svíčkovou, ale jiný druh masa, nebo uzeninu… Je to jen můj názor a není myšlen ve zlém, by jsi se hned čertila ;)

LeonorkaE
9 příspěvků 05.02.13 15:02

Chtěla bych se ještě dodatečně omluvit, že jsem zjistila, že jste paní a máte vnoučátka, jistě máte své vlastní zkušenosti, názory a způsoby. Nemíním Vám je brát, jen prosím o uznání, že každý má své vlastní způsoby a názory. Je to jeden z prvních mnou vymyšlených receptů a měla jsem moc velkou radost, že je k jídlu…Malinko jste mi mou radost pokazila, ale na druhou stranu děkuji za kritiku!

LeonorkaE
9 příspěvků 05.02.13 13:00

Mno a co se týče druhu masa a použitých tuků..cožpak to nutně musí být zrovna to co píši? každý dle svého gusta a možností, ne? ale asi se mýlím a někteří lidé kompromisy a improvizaci neumí…

LeonorkaE
9 příspěvků 05.02.13 12:51

Ochutnej uvidíš…jo? za foto se omlouvám, páč jsem fotila až večer s bleskem takže není nekvalitní jídlo, ale fotka…polepším se, ano?

Zuzka1973
2276 příspěvků 05.02.13 09:02

@Eja Po přečtení postupu bych řekla, že výsledek na fotce dopadl nad očekávání lépe, než jsem čekala já…
Já se recepty snažím nekomentovat přehnaně kriticky a v mnoha případech si dovedu skladbu surovin a postup přizpůsobit… ale zde mne bohužel napadá jen jediné: chudák svíčková… :oops:
Zde bych spíš místo svíčkové viděla kus uzeniny, a zde souhlas s di a její averzí ke kečupu… Já při tepelném zpracování upřednostňuju protlak, kečup používám v kuchyni studené, a z jistých důvodů pouze domácí výroby…
Taky se mi nezdá kombinování tuků, já buď použiji jeden nebo druhý, ale mixovat je, mi moc nesedí…
Takže: fotka má můj palec nahoru za odvahu ;) Ale recept nevyužiji…

Příspěvek upraven 05.02.13 v 09:03

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.02.13 21:33

Kaju se, Ejo - ja to necetla, jen koukam na fotky a prisady… Dneska je tu spravny rodeo.

Eja
3839 příspěvků 04.02.13 20:13

Zébu, myslím, že recept přeceňuješ :mrgreen: :mrgreen:

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.02.13 20:11

To je takzvaný Katův šleh! A ze svíčkový! Tady se dneska dějou věci : -)).

Eja
3839 příspěvků 04.02.13 20:02

Casino, když už hovězí + skořice tak vyzkoušeno, moooc dobré.

di
2451 příspěvků 04.02.13 19:29

No nazdar.

casino
4483 příspěvků 04.02.13 18:18
SKOŘICOVÁ

:potlesk: :palec: :hug: Že mě to ještě nenapadlo! :twisted: :twisted: :twisted:
Mám rád „sladké“ omáčky, např. povidlovou.
Odmyslím-li si zde třídu použitého masa (já bych uvařil kus masa o dvě třídy nižší), tak z dalšího bych nechal: cibuli, sůl, pepř, skořici, cukr, cukr na kulér, mouku na zásmažku a jako tuk jedině máslo.
No asi si to uvařím až budu vdovec (samozřejmě slaměný!!!) :)
Že mě to ještě nenapadlo! :twisted: :twisted: :twisted:

Eja
3839 příspěvků 04.02.13 17:37

Ten plátek zřejmě pravé svíčkové vypadá na talíři přesně tak, jak si ho podle tohoto receptu představuji… :( pokud udělám 1-2 cm plátky svíčkové 8 + 5 minut a počkám, dalších minimálně 5 minut než dodělám sos…a proč na svíčkovou koření na kuře?? Leonorko, promiň, nebývám až tak netolerantní, ale tohle je vyhazování peněz za kvalitní maso oknem…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Jahodový pohár Jahodový pohár

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz