Recept Hovězí znojemská pečeně

aneb Znojemská omáčka

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hovězí znojemská pečeně

Úvod

Hovězí maso po znojemském způsobu patří do klasického repertoáru vynikajících českých omáček. Základem úspěchu je pěkný kousek libového hovězího masa, vyhlášené znojemské okurky a dostatek času na dobré produšení pokrmu, protože pravé kouzlo českých omáček se zvolna tvoří pod pokličkou a není radno proces vaření uspěchat.

Postup

1. Hovězí maso odblaníme a prošpikujeme ho slaninou, kterou jsme si předem nakrájeli na drobné hranolky. Aby se nám se slaninou lépe pracovalo, můžeme ji na chvilku odložit do mrazničky.

2. Prošpikované maso osolíme, opepříme a ze všech stran osmahneme v hrnci na rozpuštěném sádle nebo oleji. Jakmile se maso zatáhne, vyjmeme ho z hrnce ven.

3. Oloupanou cibuli na jemno nasekáme a na výpeku z masa za stálého míchání orestujeme do pěkné zlato hnědé barvy. Barva cibule dělá i barvu omáčky, proto je potřeba míchat poctivě a cibulku nepřepálit. K cibuli můžeme před koncem restování přidat lžíci drobně nakrájené slaniny. Zlepší se tím vůně i chuť omáčky.

4. Cibulkový základ na omáčku zaprášíme hladkou moukou, za stálého míchání ji orestujeme a poté podlijeme studenou vodou. Dobře rozmícháme.

5. Do omáčky vložíme opečený kus hovězího masa a pod poklicí zvolna dusíme tak dlouho, dokud maso nebude dokonale měkké, tj. cca 1 hodinu.

6. Okurky nakrájené na drobné kostičky osmahneme na pánvičce s kouskem slaniny a poté je přidáme do hotové omáčky.

7. Maso vyjmeme a nakrájíme na plátky.

8. Hovězí maso po znojemsku podáváme nejčastěji s houskovým knedlíkem nebo dušenou rýží. Trochu okurek se slaninou si můžeme nechat stranou a omáčku jimi posypat.

   

   

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Hovězí maso Maso Omáčky Omáčky ryze české Závitky, rolády a hovězí dušené plátky


Reklama

Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 22.11.12 vloženo
  • 171572x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 hod

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 800 g hovězího zadního masa
  • 3 středně velké cibule
  • 80 g slaniny nebo špeku
  • sůl
  • mletý pepř
  • 4 lžíce oleje nebo sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 5 lžic nakrájených sterilovaných znojemských okurek

Doporučená příloha

  • houskový knedlík, rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

hepy 27.05.13 11:05

Moc děkuji za tento recept.
Jak se jmenuje mi je putna, důležité je jak mi chutná a to musím ocenit jediné kladně.
Připravoval jsem ho v pomalém hrnci na nižší výkon po dobu cca 6 hodin, nikam jsem nespěchal tak kam se honit? Masičko bylo krásně měkké a voňavé. Měl jsem k tomu dušenou rýži.

Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Hovězí znojemská pečeně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3699 příspěvků 30.11.12 17:08

Eudy, já taky dělám znojemskou proti receptu Gurmánky „naopak“, okurčiček předem tepelně neupravených dávám poměrně hodně a chuť omáčky dotahuji - hádej čím - no šprycnutím láku z okurek. Když okurky, tak se vším všudy :mrgreen:

 
Eudy
20 příspěvků 30.11.12 14:10

Casino, tak dneska jsem naschvál doma dělala znojemskou omáčku (k závitkům, měla jsem jen plátky hovězího) pěkně postaru. No a možná jsem přišla na kloub těm okurčičkám. Byla jse docela překvapená, že omáčku je opravdu vhodné dokyselit (já použila víno a citron). Myslela jsem, že kyselá okurka bude stačit a ono ne… Takže pokud jsou osmažené okurky ještě kyselejší, pak to možná vysvětluje to, že „moderní“ omáčku již není nutno dokyselovat.

 
jolana
5060 příspěvků 30.11.12 11:07

Takze stacilo napisat miesto sukromych sprav medzi admin a autorkou receptu a naslednym odkazom cez admina ze pani autorka receptu sa ozve a objasni az bude moct.
Vynatok/citat zo sukromnej spravy ma prekvapil..a zaroven neprekvapil, kazdy to tak niekedy citime, nic nove a nielen na webLabuznik pretoze nie sme na blogu ci strankach sukromnej osoby a to je znacny rozdiel..

Babi ma prispevok na diskuzii k adminom a celkovo k veci s ktorym sa stotoznujem

Pekny den vsem :mavam:

 
casino
4448 příspěvků 29.11.12 22:16
Slova, slova, slova!!!

Gurmánka. cz, DolceVita, Šárčina škola vaření, schíííza od začátku až do konce (hihi, já jsem žabař…, mám jenom dva nicky) :mrgreen:
Předesílám, že „Šárčině škole vaření“ jsem až do nejkratší smrti vděčen za to, že s pravděpodobností větší než malou umím skoro spolehlivě připravit BIFTEK :kytka:
Pominu, že ten elaborát je reklama na kde co… ;)
Pominu, že většina mnohoslovných výmluv (jednu takovou podobnou dámu už na Labu máme, zaplať pámbů ne tak výřečnou) by šla vyvrátit levou zadní… ;)
Nepominu ale tuto, slušně řečeno, pitomost:
„Ocet z okurek se trochu odpaří a tím získají na jemnější chuti.“
Milá zlatá, nemusíte znát bod varu CH3COOH, ale odpaří se voda a ne ocet! a tím pádem se octová chuť naopak ZVÝRAZNÍ! Nemám moc vyvinuté chuťové receptory, ale toto jsem naschvál testoval na svých bližních, pro případ, že byste se „cukala“!
No, asi s vámi bude ještě zábava! :mrgreen:
Tož vítejte znovu na Labu… :kytka:

 
danda  29.11.12 20:51

I já jsem se víceméně prokousala traktátem :-), ale podle mého stačilo do receptu napsat, že vařím v tom a tom, protože to je zásadní a nemusela se rozvíjet celá diskuze.
Myslím, že základem úspěchu není pěkný kousek libového masa, jak psáno v úvodu, ale mělo by tam být spíš o těžkém litinovém hrnci :-)
Jinak :potlesk: za sepsání, budu se k němu vracet :-)

 
Zuzka1973
1946 příspěvků 29.11.12 20:45

Také já děkuji za detailní vysvětlení.
Doporučuji tu informaci o použití specifického nádobí přidat do receptu, aby se zabránilo dalším reakcím - plno lidí zde celé diskuze nečte, zvláť delší příspěvky (můj postřeh), proto bych to k receptu raději připsala. :kytka:
P. S.
S tím knedlíkem bych si hlavu nelámala - myslím, že každý z nás ho už někdy koupil… 8)
Také já při čtení „ztrestala“ pořádný „bukál“ kafe a ještě jednou díky za vyčerpávající informaci. A omlouvám se za moje rýpnutí s „osobním jednáním“, ale stačilo, aby admin připsal ke vzkazu, že momentálně nemáte podmínky k širšímu vvysvětlení… Ono to opravdu vypadalo všelijak, když jste nereagovala a nikoho nenapadly tak závažné okolnosti, když recepty od vás naskakovaly, ale vy jste nereagovala. Vypadalo to, že na „příjmu“ prostě jste :nevim:
Hezký večer ze západu Čech :mavam:

 
Eja
3699 příspěvků 29.11.12 20:19

Vysvětlení více než podrobné :potlesk:
Bohužel, kdo se neprokouše diskuzí, nemá šanci recept dobře uvařit - použité nádobí je při použitém postupu naprosto zásadní. A dovolila bych si ještě připodotknout, že mezi fází 4. a 5. by asi měla být chvíle provaření základu - předpokládám, že nedáváš zatáhnuté maso do studené/vlažné omáčky. ( I když při použití známé poučky studená voda=dobrý vývar a horká voda= dobré maso by to možná i nějakou logiku mělo.)
Moc děkuji za čas, který jsi odpovědi věnovala :mavam: a nejen vaření znojemské…

 
DolceVita
44 příspěvků 29.11.12 20:03

Zpětně jsem si prošla svůj text a objevila tam pár chyb v textu, které jsem při psaní nějak nevnímala a kontrolu jsem si neprovedla dosti důsledně - nejsem si jista, zda bude pochopeno, ale děkuji za neupozornění, všimla jsem si :-)

 
DolceVita
44 příspěvků 29.11.12 19:28
Emocionální "znojemská"

Hezký večer,

navazuji na svou předešlou zprávu a pokusím se zodpovědět pár zásadních otázek z diskuze.

Proč se tu objevily mé recepty?
Jednoduše jen proto, že jsem byla požádána, zda bych nějaký recept na Labužníka nepřidala. Dokonce jsem ve své korespondenci upozornila na to, že zde na Labužníku je tolik báječných receptů, že jen těžko budu něčím novým přispívat, protože staří i nový členové/autoři tu po sobě zanechali hromadu báječných receptur a další recepty každým dnem přibývají :-) Pár mých úvodních řádků na profilu DolceVita o tom svědčí. Nikdy jsem se nad zdejšími lidmi a přispěvateli nepovyšovala a považovala se jen za jednu z davu. Jestli si dobře vzpomínám, tak už před rokem 2000 jsem občas nakoukla. Představit si tenkrát dobu, že jednou budou mít někteří nadšenci své vlastní foodblogy a bude existovat facebook, na to mi fantazie nestačila. Po pravdě ani vědomosti o tvorbě webu atd. :-) Labužník by měl být místem pro setkávání se stejně naladěných lidí s kladným vztahem k jídlu. Tím pádem místo plné pozitivních emocí :-) A tak by to mělo platit i doma u stolu. Neznám příjemnější chvíle než ty, kdy si člověk v klidu sedne k prostřenému sto­lu.

Proč recept na Hovězí znojemskou pečeni?
Na některých receptech, které na Labužníka přidám jsme se předem dohodli. Ten první byl recept na houbovou smaženici, ale na ten nikdo nereagoval, pokud je mi známo. Hovězí znojemská pečeně byl recept v pořadí druhý. Objevil se tam ale pod názvem „znojemská omáčka“. Stihla jsem ještě připravit recept třetí, na tataráčka z kapra. Byla jsem ráda, že recepty v této době zveřejní administrátor webu. Já zaslala text s fotografií, aby rcp mohl být publikován. Možná se stala chyba, nevím. Podle mě je to hovězí znojemská pečeně (tak jsem rcp i sama nazvala), ale když se nad tím zamyslíme, pokud ji někde mají na jídelníčku, s klidem si pošleme obsluhu pro „znojemskou“ a dostaneme přesně to, co máme na mysli :-) A proč jsem byla oslovena já? Možná jen proto, že tu mám již několik let registraci a netajím se tím, že mezi bývalými labužníky a labužnicemi mám několik dobrých přátel, se kterými jsme v osobním kontaktu. Vůbec to ve mně nebudilo nějaké zásadní otázky a proto mě překvapuje, že si někteří myslí, že jsem na ně nějak zákeřně a zlomyslně nastoupila :-) Nevím co si pod tím mám představit.

Před několika lety jsem na Labužníku byla registrována, ale přes své staré heslo jsem se tam již nedostala a k nové registraci jsem zatím nepřistoupila vlivem těch jiných starostí, které momentálně prožívám. Psala jsem o nich již v mé úvodní zprávě. Dnes jsem si registraci obnovila a zprávu vložila. Domnívám se, že stránky jsou tu stále volně k dispozici k zaregistrování se každému, kdo o to projeví svůj zájem. Jediným pojítkem by měl být kladný vztah k jídlu a vaření jako takovému. I tady samozřejmě platí, že když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. Proto je fajn, že se tu nashromáždilo vícero různých receptů, které se mohou lišit v postupu přípravy, ale zásadně by se ve výsledku měl každý dopracovat k dobrému jídlu.

Nějak jsem v té hektice mých současných dnů neměla myšlenky na kancelářské starosti a vzala si takříkajíc dovolenou od všeho méně podstatného, což je pochopitelné. Také jsem si nemyslela, že se strhne taková debata, proto není divu, že jsem ji ani zpočátku nepostřehla. Když jsem si všimla několika reakcí, napsala jsem email na Labužníka, že jsem si debaty všimla, ale bohužel momentálně nemám tolik času se vyjádřit. Četla jsem ji na iPadu, toho času jsem byla v nemocničních prostorách. Jezdím tam a zpátky z jižních Čech do Prahy, což je poměrně pěkná štreka a mezi českými silničními piráty je to i vyčerpávající dobrodružství :-) Adminem bylo něco z textu použilo a zapojeno do debaty. Nebyla jsem na něčem takovém vůbec dohodnutá, sama bych celou věc formulovala jinak, ale nechala jsem to tak. Dalo se pochopit, že admin měl zájem značně vyhrocenou situaci uklidnit. Asi bych nepostupovala na jeho místě jinak. Říkala jsem si, že jakmile bude vhodná doba, ozvu se sama a zareaguji na některé z dotazů či připomínek. Některé výroky jsou poměrně dost drsné, ale proč ne, každý máme své vyjadřovací metody a mínění o lidech si děláme podle svého vzorce. Já bohužel nikoho z diskutujících neznám osobně, ale předpokládám, že na Labužníka lidé nechodí proto, aby se hádali a zbytečně napadali. Natož hodnotili jídlo, které nejedli, jen o něm četli. To opravdu jde jen velmi těžko a na něco takového bych si netroufla. Připouštím, že bych mohla zareagovat v tom smyslu, že já to či ono dělám trochu jinak.

Co mě ovšem překvapilo, bylo to, že jsem někde v té dlouhé řadě diskusních příspěvků zaregistrovala výsměch české klasice. Proč nad znojemskou omáčkou ohrnovat nos? Proč vůbec nad českými omáčkami ohrnovat nos? Není to omáčka z osmdesátých let, která by měla být pranýřována. Je to přeci skvostné jídlo z báječných znojemských okurek, které nemají konkurenci. Možná se vařila už někdy v roce 1784, kdy město Znojmo získalo slavný přídomek – město okurek.
 http://dolcevita.blog.cz/…emske-okurky

Ať jsem byla po světě tam či onde, nikde ty jejich okurky nebyly k jídlu. Tak krásně sladkokyselé a vyladěné jsou jen ty znojemské. A když byla na světě tak skvostná surovina, vznikla chutná znojemská omáčka. Když jí doma vařím, tak je to docela výjimečné, protože si na tu českou klasiku zase tak často nepotrpíme, ale když už ji vařím, beru to jako slavnostní událost :-)

Kde se stala chyba?
Jedné chyby jsem se v tomto receptu přece jen dopustila. Není skryta v technologickém způsobu přípravy, jak si většina z vás asi myslí. I když je záměrně odlišný než to dělám běžně. Je v tom, co zůstalo skryto. Neuvedla jsem totiž jednu podstatnou informaci a to tu, v čem jídlo bylo vařeno. Nikdo se na to ani neptal. Spíše jsem si všimla názoru, že se to takto musí nutně spálit. Nemusí. Recept byl připraven pro vaření v titanovém hrnci, ale v podstatě to funguje i v jiném kvalitním hrnci se silným dnem. To považuji za svůj nedostatek. Chtěla jsem k receptu tuto informaci připojit, ale nevšimla jsem si, že jsem to neudělala. Je tu mnoho receptů na vaření v pomalém hrnci, ale troufám si pomyslet, že ne každý má doma zrovna pomalý hrnec, ale může mít třeba nádobí titanové, které je perfektní svou povrchovou úpravou. Nic se v něm nepřichytne, dokonce ani při vaření bez tuku a doba tepelné přípravy se podstatně zkracuje, protože hrnec s dobře dosedající poklicí vaří takříkajíc pod mírným přetlakem a vaření se tím krásně urychluje. Více o tomto nádobí např. v tomto mém odkazu, abych tu nepropagovala něco, co není vidět. Nádobí jsem testovala dost důkladně a musím říct, že jsem nadšená tím, že když se vaří, tak poklice se ani nepohne a tím pádem se doma ani zbytečně nepáří a nemusím používat na plný výkon digestoř. Ultra tichou nemám a ten zvuk mi vždycky kazí radost z vaření :-) Kdo chce, nechť se koukne na odkaz na nádobí, za které dávám ruku do ohně. S tímto receptem souvisí zcela zásadně.

(odkaz se kvůli spamu vložit nepodařilo, ale najdete ho na stránkách Titanové pánve. cz bebo na mém webu Gurmánka. cz.

Ač jsem tradicionalista, který doma rád vaří v ručně vyráběné keramice, francouzské litině od firmy Staub i v měděném nádobí od firmy Mauviel, mohla jsem opravdu objektivně posoudit skutečné přednosti titanového kastrolu. Každý kus jmenovaného nádobí má své kouzlo, ale titanové nádobí na mě zapůsobilo velmi pozitivně. Vaření v hrnci jsem si oblíbila a dokonce si některé pracovní postupy zjednodušila tak, aby ve výsledku jídlo bylo perfektní (to je snad základní pravidlo každého, kdo v kuchyni něco vytváří), ale přitom jsem tomu nemusela věnovat tolik pozornosti. Výsledkem byla např. tato hovězí pečeně po znojemsku. Maso měkké a šťavnaté, provoněné prošpikovanou slaninou s lehkou vůní restované slaniny s cibulkou, kdy jsem již v počátku přidala menší množství mouky, která měla možnost se provonět a získat lehce oříškovou chuť. Ač to tak běžně nedělám, velmi se mi to osvědčilo. Dokonce se mi omáčka zdála být lepší než když jsem ji dělávala klasickou cestou, kdy se omáčka zahustila až v závěru vaření a provařila. Už jenom když si vezmete vodu rozmíchanou s moukou a proti ní postavíme citlivě připravenou jíškovou zásmažku, zjistíme, že ta jíšková zásmažka krásně voní a tohle prostě jen mouka s vodou neumí. Zahustit pokrm dokáží ale obě dvě. O to jde především a stalo se svárem sporu v tomto emocionálním receptu na znojemskou. Jíšková zásmažka dala jídlu nejen krásnou barvu, ale propůjčila mu i charakteristickou vůni. To, že jídlo je zahuštěné dostatečně citlivě a není to žádná moučná kejda je snad vidět. Ona se také opražená mouka jako zahušťovadlo projevuje méně zdatně, než když ji jen rozmícháme ve vodě. Ta rozmíchaná ve vodě zahušťuje vždy trochu víc a tím pádem se občas stane, že je omáčka přehuštěná moukou až zbytečně moc. To je ale zase na každém z nás, jak to kdo rád. Každý si doma vaříme v těchto mírných nuancích tak, jak nám to vyhovuje a chutná nejlépe. Přirozeně se od sebe můžeme lišit.

Že by se během dušení něco připálilo, o tom nemůže být tady žádná řeč. Jednak bych se ani neobtěžovala jídlo servírovat na talíř, natož ho fotit a poté posílat recept na tyto stránky. Prostě jsem chtěla dát do placu něco jiného k vyzkoušení, co krásně funguje. Já nevím co k tomu ještě víc povídat. Všimla jsem si, že někdo snad pátral na mém webu po receptech, kde se připravuje nějaká klasická česká omáčka. Jistě našel to, co potřeboval :-) Ukončila bych to asi tím, že pokud zde diskutující o přípravě českého jídla vědí vše podstatné a z tohoto důvodu se domnívají, že je na nich, aby přistoupili ke kritice, musím jim také něco vzkázat. Kdybych chtěla hovězí znojemskou připravit tak, jak tu oni píší, tak bych to jednoduše udělala. Jistě ne hůře než oni. Nebudeme tu ani počítat, kolik kdo z nás má zkušeností a jak dlouho a často vaříme. Vaříme všichni, protože tradice domácího vaření v Čechách je veliká :-) Já už to mohu počítat na nějaká ta desetiletí a pamatuji doby, kdy se na maso chodilo k řezníkům stát dlouhé fronty. I to mělo ale něco do sebe :-) Člověk se tam dozvěděl, jak se který kousek dá upravovat a měl jasnou představu, jak s nakoupeným masem naložit. V té době jsem byla mladá a když na mě došla řada, neuměla jsem si to své maso ani pořádně vybrat :-) Jak mohla ta dáma přede mnou chtít zabalit kousek hovězí veverky? :-) Bylo to dobrodružné, ale mnohem lepší než dnešní móda balíčkování masa a neosobní nákupy v supermarketech. Také jsem si prošla zahraničním obdobím, kdy jsem pro maso a pro mléko chodila na švýcarskou farmu. Člověk k tomu masu získal hned jiný vztah. To by bylo na pěknou diskuzi, ale já se musím vrátit zase k té své „znojemské“. která zde vzbudila velký rozruch. Tak se vracím k řádkům předešlým a navazuji …

Ale jak říkám, koho by zajímal další recept na znojemskou, která už je tu zveřejněna (?) Přesto bych možná narazila na další bariéru nevole. Hovězí maso na znojemskou? No přeci jedině hovězí krk, jinak to nemá smysl, protože maso bude tvrdé, atd. Když budu oponovat, tak připomenu jednu věc, že žádné maso není tvrdé. Když se správně připraví, je vždy měkké. Nerada bych tady rozebírala otázku zrání masa, protože zde všichni víme, jak je to se zráním českého masa, které se dostává na náš stůl. Podmínky by snad byly, ale není ta potřebná vůle nechat maso správně vyzrát. Obchodní záměr velí neztratit ani gram z váhy, proto jde maso do prodeje v jiné kvalitě, než bychom to potřebovali. Nad tím si smutním ze všeho nejvíc.

Předpokládám, že máme stejné zkušenosti a vycházíme ze stejných poznatků české tradiční kuchyně. Všichni vaříme nějaké roky, tak bych si nedovolila o zkušenostech zde diskutujících pochybovat. Kdyby o vaření nic nevěděli, nejspíš by tu nebyli. Nebo byli, ale patřili by do mlčenlivé skupiny, která na tyto stránky jistě v hojném počtu chodí, ale nemá důvod, čas nebo chuť se do diskuze zapojovat. Tato diskuze je obzvláště nabroušená a já jsem ráda, že se alespoň díky této diskuzi trochu víc poznáváme. Ono je vždy dobře být k sobě upřímní a své názory si sdělit. Líbí se mi, jak si tu naši českou kuchyni hájíme a jsme pro to schopni udělat i to, že se pustíme do slovní přestřelky. Stejně si myslím, že každý má svůj smysl pro detail a tak i k té znojemské může přistupovat svým vlastním způsobem. Přesto může být zachována její klasická podoba. Někdo si postěžoval, že snad by tam neměly patřit ani okurky, které se před vložením do hotové omáčky krátce prohřejí na pánvi. A když, tak jen na másle. Proč? Já jsem přesvědčena, že když jsem do své znojemské přidala v počátku sádlo, na kterém jsem cibulku restovala, pak několik kostiček slaniny, nebudu v závěru hýřit dalším tukem a spolehnu se jen na pár drobných rozpuštěných kostiček slaniny, na kterých okurky prohřeji. Ocet z okurek se trochu odpaří a tím získají na jemnější chuti. Já to tak prostě cítím a nemám pocit, že se dopouštím nějaké zásadní chyby. Dělá-li to někdo jinak, proč ne? Ráda bych ochutnala tu jeho variantu a poté mu dala ochutnat tu mou. Jedině tak bychom mohli vést konstruktivní debatu. A ve výsledku bychom se mohli i shodnou, že obě znojemské jsou skvělé. Přirozeně jsem dělala v minulosti i znojemskou ještě jiným způsobem a to tak, že jsem ji po přípravě klasického základu poté pekla v troubě a byla také skvělá. Jen jedno nedělám nikdy. Ctím staré recepty ctěných dam kuchařek spisovatelek, ale neřídím se doporučením připravovat každou omáčku v počátku tak, jako bych připravovala svíčkovou. Kořenovou zeleninu nedávám ani do omáčky rajské ani do omáčky znojemské. U té první se spolehnu na silnou chuť hovězího vývaru a dokonalost prosluněných rajčat nebo kvalitního protlaku z nich. U té druhé zase na spojení hovězího masa a znojemských okurek. Přijde mi to takové sofistikovanější a chuťově přirozenější. Absolutně ale nemám nic proti tomu, pokud to někdo druhý tímto způsobem preferuje. Naopak! Je fajn, že všechna naše jídla nechutnají identicky :-) Také bych chtěla vzkázat těm, kteří hledají znojemskou omáčku na mém webu, že ji tam nenajdou. Ani na stránkách www.dolcevita.blog.cz ani na www.gurmanka.cz. Nedávám tam všechna jídla, která doma vaříme. To bohužel není technicky možné, ale když je čas, tak si jídlo vyfotím a použiji třeba pro své kalendáře, či jinam, kde je toho třeba. Když jsem doma a život plyne tak jak má, rozhodně se snažím alespoň jedno jídlo denně nachystat. Ne vždy je to právě česká klasika, ale mám ji ráda a ráda se k ní vracím. Trochu mi voní dětstvím a vzpomínkami a to mám na ní vlastně ze všeho nejraději.

Nyní jsem ještě zaregistrovala debatu ohledně fotografie. To, že je jako od amatéra je pravda :-) Já jsem amatér a nikdy jsem se za profíka v oboru fotografie nepovažovala. Moc ráda bych se ještě zdokonalovala, protože fotografování má pro mě velké kouzlo. Procházet si archivem je jako stopovat svůj život po minutách, které už dávno uplynuly v propadliště našich skromných osobních dějin. Nejraději fotím život kolem sebe. A k tomu mohu zahrnout i jídlo. To je přeci jedna z jeho nejpříjemnějších součástí. Nemyslím si, že všechny fotky musí být jako z profesionálního studia. Důležité je, aby byly autentické a hovořily o jídle, o kterém se zde píše. Toto jídlo jsem záměrně servírovala tak, jak jsem si ho pamatovala z dětství. Báječně znojemskou vařívala naše babi a přirozeně i má matka. V podstatě dle stejného receptu, jen záklechtku z mouky dávala až na samý konec. Babi potom stála opřená u kachlových kamen a míchala vařečkou tak dlouho, dokud se mouka neprovařila. Prý aby nám ta mouka nepadala na jazyk :-) Nechápala jsem, jak to myslí, ale ten rituál nezapomenu. Kastroly byly smaltované, dno tenké a tak se mohlo snadno stát, že by se nakonec celé to kouzlo v hrnci zmařilo chvilkou neopatrnosti při míchání mouky. Jako vzpomínka po té naší babi mi zůstal tento bílý silnostěnný talíř. Proto na něj tak ráda servíruji. Snažila jsem to naservírovat tak trochu v retro stylu. Bez ubrusu, venku na dřevěné podložce a s omáčkou v omáčníku. Tak se mi to jednoduše líbilo. Proti samotnému naservírování nemám absolutně nic, protože je to takové, jaké jsem to chtěla mít. Měkké maso by se na plátky tenčí nakrájet nedalo a adekvátně s ním jsem krájela i tento péřový knedlík. Nevidím na tom nic zlého a nemyslím si, že by fotka byla tak příšerná, jak se tu píše. Je to ovšem jen můj osobní pocit. Ostatní mají právo s tím nesouhlasit. Trochu jsem se podívala po fotkách autorů, kteří tu přidali trochu té kritiky. Myslím si, že má fotka příliš nevybočuje z pojetí fotek ostatních. Ale mohu se přirozeně mýlit a současné nároky na kvalitu fotografií se mohly rapidně zvýšit. Proto znovu předesílám, že jsem fotograf amatér a jestli to nějakého profesionála mezi váni uráží, je mi to upřímně líto. Netušila jsem, že ani v tomto bodě jsem se netrefila do vkusu současných Labužníků na zdejším webu.

Otázka knedlíků a jejich původu.
Zde jsem se už musela sama nad tou debatou zasmát, protože už jsem napočítala tolik věcí, které zvedly vlnu nevole, že bych to nikdy netušila. Ano, je to péřový kynutý knedlík. Žádný houskový, ubrouskový, karlovarský ani žádný jiný, který běžně dělávám. Ale abych si nevymýšlela! Běžně denně knedlíky nedělám, to zase ne. Nepochybuji o svém knedlíkovém umění, neboť jsem jich za svůj život již pořádnou hromadu navařila a všechny se snědly. Ve své kuchařce Rande s gurmánkou v české kuchyni jsem věnovala jednu kapitolu knedlíkovému desateru a také tam zveřejnila celou řádku knedlíkových funkčních receptur. Jen péřový kynutý knedlík nedělám. Tento je vytvořený cizí rukou, tzn, že je koupený. Ale na druhou stranu je pořízený v takové malé místní knedlíkárně, která zde začala fungovat. Báječné je to, že si můžeme koupit knedlíku třeba jen půlku. To byl můj případ :-) Proč je tak bílý? Protože není přibarvován a čerstvá vejce v zimě nemají tak provokativně žluťoučké žloutky, jako ta vejce od slepic z venkovního chodu, jak je znám z léta. Užívám si luxusu domácích vajec celoročně, protože mám naprosto fantastickou paní sousedku. Hříčkou všech blbých náhod je momentálně také v nemocniční péči, ale to sem nepatří. Jen jsem dostala před chvilkou takovou informaci mobilem a je mi to všechno líto. Ona báječně vaří a je velká pamětnice starých dobrých časů. Tak často spolu nad starými kuchařkami diskutujeme a já si jen přeji, abychom v tom zase mohly brzy pokračovat.

Tak se tedy ptám vás, zda je nějaký velký hřích, když si dobrý knedlík koupíme někde jinde a neplácáme ho vždy doma? Měl by být za to snad někdo pranýřován? Ostatně jsem nikde nezmínila, že tento knedlík je domácí a vlastnoručně vyrobený. Nepřidávám na něj ani recept. I když to přirozeně nejspíš většina z nás zvládne, může se nám stát, že na to jednoduše nebudeme mít čas. Mrzí mě jen to, že adresátem takového dotazu je Zlomax. Myslela jsem si, že on, takový mnou respektovaný světoběžník přeci zcela jasně ví, že ani Italka před přípravou oběda nutně nemusí ponořit ruce do mouky, aby vytvořila domácí pastu. S klidem a grácií sáhne do domácích zásob, postaví na kamna hrnec plný vody a poté přidá těstoviny. Koupené! Nikdo jí za to hlavu neutrhne :-) Musíme být všichni papežštější než papež? Copak nikdo z vás si nikdy nekoupil někde knedlík? Já zcela výjimečně a přesto se za to nestydím a nikoho za to neodsuzuji. Jsou mezi námi i tací, kteří se do jeho domácí výroby nikdy nepustili a přesto jsem schopna jim věřit, že chutné jídlo uvařit dokáží. Znám takových příkladů spoustu.

Nezlobte se na mě, ale myslím si, že tato kritika je zbytečně hnaná do extrémů, které by tu nemusely být ani zmíněny, ale jak říkám, jen otevřenou debatou se lidé více poznávají. Jak se člověk může zlobit na někoho, koho ani nezná. Nota bene kvůli znojemské, kterou vlastně ani nejedl. Potom mu vyčítat i amatérskou škaredou fotku a nějakým zvláštním talentem odhalené tvrdé maso a připálenou omáčku. Jednoduše s tím nemohu souhlasit, protože tyto výroky nejsou pravdivé. Někdo tu snad psal o tom, že chybí fotky z postupu. Ty nechybí, mám je ve svém fotoaparátu, protože tak to někteří amatérští nadšení kuchaři doma při svém vaření dělají. Předem jsem věděla, co v tom hrnci tvořím, proto jsem si přirozeně nemyslela, že to budou výcvaky, které ze svého Nikonu posléze vymažu. Dovolím si tvrdit, že kdybych před vás tu svou omáčku, říkejme jí sakra jak chceme, postavila, tak by nikdo z vás nepoznal, jakým postupem jsem se tentokrát k výsledku dopracovala. A kratší doba přípravy? To je snad jedině bonus, který jsem i já (v dnešních dnech obzvláště) ochotna velmi ocenit. Abych si to celé ještě ulehčila, spolehla jsem se i na pořízenou polovičku čerstvého, právě dovařeného péřového knedlíku. Ne že bych na něm nějak ulítávala, ale k této omáčce byla skvělý. Šťáva byla zahuštěná jen lehce, knedlík k ní pasoval. Ale stejně mám raději znojemskou s dušenou rýží :-)

Našla jsem tu i odkaz na hrnec, ve kterém jsem ji vařila.

(odkaz se nepodařilo vložit, ale jedná se titanový hrnec ze stránek, na které jsem upozornila výše)

Přirozeně je vhodný na všechno ostatní. Při nedělních snídaních jsem zjistila, že když tam hodím tenký plátek soleného másla a vyklepnu vejce, vytvořím za chvilku pod pokličkou dokonalé volské oko. Nikde nic neprská kolem, žloutek je krásně tekutý a bílek se rychle srazí. Takové vejce už ani nesolím, protože stačí chuť soleného másla. Dříve jsem to dělala na pánvičce, tak jak je to zvykem. Dnes jsem si objevila tuto cestu a je to fajn. Doporučuji k vyzkoušení. Pokud někdo získal dojem, že bych měla volské oko vypustit ze slovníku a použít výraz sázené vejce, tak to nechávám bez komentáře :-) I sázená vejce se vám povedou bez újmy na kráse.

Ještě jsem si uvědomila jeden fakt. Jistě mnozí z vás budou vědět, kolik geniálních kuchařských vynálezů vzniklo jen proto, že kuchař někde udělal chybu. A přesto díky těmto chybám se kuchařské umění mílovými kroky posouvalo ke stále větší dokonalosti. Když někdo povídá o nějakém svém receptu a tvoří ho jinak než je zažité, probouzí se ve mně vlna zvědavosti. Dokud neochutnám, těžko si udělám závěr a už nikdy bych si nedovolila pochybovat o jeho verdiktu, přinejmenším ne nahlas. Před časem bych například nevěřila, že se dají udělat povidla bez míchání a v podstatě s tím nemít žádnou práci. Dnes jsem si recept zdokonalila a každoročně tak zpracuji několik švestkových stromů z našeho ovocného sadu.

Jestli jsem do této doby neodpověděla na všechny vaše dotazy a připomínky, tak věřte tomu, že jsem se o to opravdu snažila. Než jsem si prošla diskuzi, vypila jsem 2 šálky kávy. Než jsem stihla odepsat, mohu si připočítat další 3 šálky kofeinové vzpruhy. Nevěřila bych, že „znojemská“ je tak návykově kofeinová :-)

Poznámka, že si zde chci zvyšovat návštěvnost na svém webu.
Nevidím důvod. Neinformovaní možná netuší, že má návštěvnost na blogu Šárčina škola vaření www.dolcevita.blog.cz dosahuje v těchto dnech kolem 4.000.000 návštěv a den po dni se pohybuje často i kolem čísla 5.500 návštěvníku za den. Často ve dnech, kdy lidé hledají recepty, jako tomu je např. před vánočními svátky. Mé stránky se drží na předních příčkách již několik let a nemám důvod si s návštěvností přilepšovat. Jsem ráda, když na mé stránky lidé přijdou za nějakým cílem a když odchází, tak se často vracejí a pokud jsou spokojeni, tak tu nechají vzkaz. Po pravdě řečeno to moc nesleduji a ani tomu nepřikládám žádnou zvláštní pozornost. Jsem ráda, že se tam potkávám s příjemnými lidmi a diskutujeme. Už to při takovém počtu návštěv sebere trochu času, ale snažím se lidem odpovídat. Velmi často i na osobní emaily. Ostatně mnoho mi jich přišlo v těchto dnech i od lidí právě z webu Labužník. Stránky Gurmánka jsem založila z důvodu, abych mohla prezentovat svou kuchařskou knížku a na návštěvnost si také nemohu stěžovat. Jen musím přiznat, že za celou dobu se tam nestrhla tak emocionální debata, jako zde během tak krátké doby. Tak jako vy se jen obyčejně počítám k lidem, kteří rádi vaří. Nic víc, nic míň. Nebyla snad za tímto účelem tato stránka zřízena? Je opravdu škoda, že mnoho bývalých přispěvatelů zdejšího Labužníka jsou momentálně mimo a diskutují raději na FB. Myslím si, že tam panuje přátelštější atmosféra. Sama jsem to při diskuzích poznala a ocenila.

Když už jsme si toho tolik řekli, tak bych si i já dovolila trochu té upřímnosti na vaši adresu. Nebude to nic z mých úst, ale něco, co napsala jedna z vás. Dovolím si jen citovat slova někoho, kdo tu dříve býval rád.

„Z Labužníka je jenom smečka agresivních vzteklíků. Nikdo se jim nezavděčí, vůči všemu zvenku jsou podezřívaví, napadají se vzájemně s adminem, nechtějí slyšet nic, co neodpovídá jejich zaběhaným postupům. Tím pádem je to pro mne vyřízeno. Jako zdroj inspirace ano, ale z lidského hlediska ztráta času.“Berte to prosím jen jako podnět k zamyšlení. Sama jsem nad vámi vyřčenými slovy musela také hodně přemýšlet, ale postavila jsem se k tomu zcela racionálně a bez emocí. Ano, udělala jsem chybu v tom, že jsem nenapsala do svého receptu, že se jedná o způsob úpravy v nádobí, které splňuje určité parametry. Proto jsem dodala i odkazy na obchod s titanovým nádobím, za které se já sama osobně mohu postavit a proto si troufám ho doporučit s funkčním receptem právě na tuto omáčku. Navíc z receptem zcela přímo souvisí a pokud je mi známo, žádný recept pro vaření v titanovém nádobí zde doposud není.

Všechno ostatní, co se kolem toho strhlo, nechávám být. Je tu předvánoční čas, buďme rádi za trochu toho klidu a užívejme si chvilky v kuchyni. Nejspíš tam každá z nás bude trávit dlouhé hodiny a chystat něco dobrého na vánoční stůl, tak si tu radost nenechme vzít. Ráda jsem se s některými z vás poznala blíže díky této debatě. Nemusí být všechny debaty nutně natlakované jen pozitivní energií. To je také k ničemu a je to plané, když se lidé bojí říct svůj názor. Vážím si vaší otevřenosti a nezkoumám míru, zda se někde někdo dostal přes pomyslnou mez, který by možná v rozhovoru někde u stolu nad sklenkou vína vedl jinak a tón by snad byl i přátelštější. Jistě že tu padla slova, která se přes tu mez dostala, toho si nešlo nevšimnout. Upřímnost nezná mezí, ale i tak buďme vždy rádi, že je tu s námi :-) To je mé osobní heslo.

Také chápu, že situace zde na Labužníku se asi v mnohém změnila, ale přesto si myslím, že to, jaká tu bude atmosféra, je jen v rukou těch, kteří sem přispívají a spolu diskutují. A to doslova. Ruce na klávesnici jsou často otevřenější než naše ústa :-) Nepřišla jsem vám tu snahu o něco takového narušit. Naopak jsem se domnívala, že by se třeba staré dobré časy mohly vrátit a kdybych přispěla nějakým svým receptem, mohlo by nás to svést k debatě o věcech příjemných a prostě si lidsky popovídat o něčem, co nás všechny zajímá a máme to rádi. Žádný jiný důvod ani žádné zvláštní skryté poselství mé zveřejněné recepty nemají.

To je asi tak všechno, co jsem chtěla a stihla říct.

Pěkný večer přeje Šárka Škachová

Šárčina škola vaření
Gurmánka. cz

 
danda  29.11.12 18:30

Zlomaxi, já vím, velice si vážím, že mne stále chcete :-), jsem takový blbec, který nerad odchází, ale já určitě přijdu a nebude to dlouho trvat :-) Zdravím všechny :-)

 
Zuzka1973
1946 příspěvků 29.11.12 17:09

I já děkuji za vysvětlení vaší nepřítomnosti a přeji, aby se vše brzy zase v dobré obrátilo :kytka:

Nebudu vypisovat seznam otázek… Mne zajímá jen jedna jediná: Jak už jsem naznačila níže…

  • Jak je to s tím postupem?


Já se třeba v receptech řídím převážně jen soupisem ingrediencí, protože s postupem si už roky praxe u plotny většinou umím poradit sama… Ale jde o to, že když se bude začátečník snažit pečlivě držet vašeho postupu, nemusí to dopadnout dobře… :nevim:

Přeji hezký večer… Zuzana.

 
Eudy
20 příspěvků 29.11.12 15:09

Děkuji vám Šárko, že jste se ozvala, a mám hned několik otázek. Nejsem žádný kulinářský přeborník, ale přesto mi pár věcí nesedí.

1. proč opékáte maso jen na čistém oleji, když na cibulce s kořením hned chytne lepší vůni (nehledě k tomu, že opečené koření je též výrazně aromatičtější)
2. proč nepřidáváte k masu další koření - jako bobkový list, nové koření, pepř či tymián - jde pouze o „zredukování receptu“ na minimalistickou formu?
3. proč děláte jíšku hned na začátku dušení - nutně to pak vede k tomu, že maso musíte zalít množstvím vody, aby se nepřipalovalo a defakto ho vařit - ale možná že vařené maso bylo úmyslem receptu. (jako ze závodky žejo)
4. proč výpek zaléváte studenou vodou?
5. Opravdu zvolna dusíte zadní hovězí jen hodinu? - (nepodvádíte v papiňáku?). Nebylo by možná naškodu zmínit i pomalé dušení v troubě?
6. Co konečné dochucování omáčky nakonec? alespon zmínit možnosti podle chuti - kyselé, sladké, slané?
7. Vy sama jste podle tohoto receptu znojemskou připravovala?

Nechi být nějak štouravá, ale labužníka jsem vždycky ráda sledovala, právě proto, že poskytoval jistou snad až nadstandardní kvalitu, a bylo by škoda polevit.

 
Sylvie
2302 příspěvků 29.11.12 13:02

Šárko, děkujeme za Váš příspěvek k této diskuzi. :mavam:

 
DolceVita
44 příspěvků 29.11.12 12:53
Osobní zpráva od Šárky (gurmánky)

Hezký den všem diskutujícím zde na webu Labužník.

Děkuji i za milé osobní zprávy do emailu. Moc si toho vážím a odpovědi nezůstanu dlužna.

Nyní k této diskuzi:

Je mi líto, že jsem neměla čas se do diskuze zapojit dříve, ale ani jsem netušila, co se tu strhne za debatu plnou emocí. Napsáno toho zde bylo tolik, že jen těžko mohu na všechno reagovat, ale pokusím se o to. První věc, kterou bych ráda uvedla na pravou míru je ta, že bych se chtěla ohradit proti nařčení, že jsem snad arogantní jen proto, že nereaguji na diskuzní příspěvky. Nevím zda je v tomto případě tak úplně na místě se omlouvat, ale když už se mi přisuzují takové nectnosti, tak se musím ohradit. Bohužel mých posledních 14 dnů se neodvíjí tak, jak bych sama chtěla. Poslední dobou vedu příliš hektický život, ale je to způsobeno rodinnou situací. Chtěla bych napsat jen „neměla jsem čas z vážných osobních důvodů“, ale asi by se to nesetkalo s pochopením některých ostřeji diskutujících jedinců pod anonymními nicky, se kterými se sice vůbec neznáme, přesto vědí, že z mé strany za tím vězí neskonalé pohrdání a arogance vůči zde diskutující většině. Arogance a pohrdání, to jsou vlastnosti, které mi snad vlastní ani nejsou :-) Jsem ráda, že právě tyto dvě vlastnosti mi skuteční přátelé nepřisují. Z tohoto důvodu si dovolím poskytnout odpověď přátelskou i zde, kde to přátelsky na první pohled vůbec nevypadá.

V posledních dvou týdnech jsem mnoho času trávila po nemocnicích a tak stále mám plnou hlavu jiných starostí. Můj muž byl na poměrně komplikované operaci a ono to tak nějak nedopadlo úplně dobře … čímž mé starosti nekončí, ba naopak. V ten samý moment jsem jezdila do druhé nemocnice, ale tam to bylo s radostnějším pocitem. Dceři se narodil krásný chlapeček, ale tak úplně bez komplikací se to také neobešlo. Díky za pochopení, myslím že tu není již potřeba něco víc rozvádět. Přeji vám všem lepší předvánoční starosti a hlavně domácí pohodu v kruhu rodinném. Pro mě toto nepříjemné období ještě nekončí, tak jistě pochopíte, že internetová diskuze mi zprvu unikla a poté jsem jen stěží hledala čas, abych dokázala na tolik výzev odpovědět. Ty nepatřičně vyostřené si dovolím přehlédnout a nereagovat, protože já svými emocemi musím šetřit a rozdávat ji nyní jen tím směrem, kde je jich třeba. Snad pochopí každý, kdo se střetl s nemocí svých nejbližších. Díky! K meritu věci samotné se během dne vyjádřím. Dnes totiž mimořádně netrávím čas v nemocničních prostorách ani na cestě za volantem. Uvařím si kávu, projdu diskuzi a zodpovím všechny dotazy, které jsou tu na mou osobu vzneseny :-)

Šárka Škachová
www.gurmanka.cz

P. S.
Podařilo se mi obnovit si starý nick zde na Labužníku :-)

 
gmp
1603 příspěvků 29.11.12 09:25
-

…ach ty nešťastné dodavatelskood­běratelské vztahy!!!
Tedy pokud nejde o teroristický čin aktivistek shromážděných kolem Sylvie a jejího hubnoucího komanda. :hug:

 
zlomax
426 příspěvků 29.11.12 09:06

Dando, tvůj synátor Zdenda ví přesně kde mě a ostatní hledat. Ostatně čekáme na tebe už dlouho. :-D

 
jolana
5060 příspěvků 29.11.12 08:35

..a preco by nevedela..akoze by nevedela..si snad niekto nemysli ze sa zavesi reklama aj recept aj oficialne vyjadrenie k oficialnej spolupraci len tak…koniec koncov si kopec klikajucich pomysli s usklebkem O COM je rec..pokial sa peniaze melu, svet ide dalej ..aj ten netovy,,na nicom inom totizto nezalezi,,, :mavam:

Zebulon, vies ze som predvcerom na teba myslela? objavila som na nete Amissky(amish) cibulovy kolac.. dava sa do neho aj mak..uzasne..vy­zeral tak delikatne ako ty rada.. :mavam: a nesrdi sa, to sa nezmeni, bude este „lepsie“ :mrgreen:..a ked najdem znovu ten link na ten kolac, tak ti ho poslem..

Příspěvek upraven 29.11.12 v 08:44

 
zlomax
426 příspěvků 29.11.12 08:05

Milá Di, Šárka o tom ví nebo alespoň vědět bude pokud si přečte soukromou zprávu na jiném webu. Tady u tohoto receptu nesedí více věcí. Všimnul si někdo z vás, že ten knedlík se tváří přinejmenším jako kupovaný? Že to jídlo je nafocené absolutně amatérsky. Tak nějak mě to připomíná slavné šmakulády na Mimibazaru. No pěkně to tady vedou. :-( Zébulon, máš můj plný souhlas se vším co píšeš.

 
di
2443 příspěvků 29.11.12 00:10

Zébulon, nechoďte prosím pryč, bylo by mi po Vás smutno, i když jsem Vám jako diskutérka asi moc nesedla.
Napadá mi napsat paní Šárce osobně, třeba vůbec neví, k čemu vlastně se propůjčila.

 
zébulon  28.11.12 23:30

Šárka Nešárka, di, ten, kdo sem umístil tento recept, by zasloužil pověsit do průvanu. Vůbec to ve mně neprobouzí chuť se na nějaký „gurmánský“ web podívat. Když si já například dám jméno Krasojezdkyně. cz, taky to neznamená, že jí doopravdy jsem. Tak se na to dívám já. Ale opět opakuji, toto není můj web, kdo si to za své peníze provozuje, ať tu má klidně podobné perly. Ty, které tu jsou ode mne :- )) (doufám, že většina chápe nadsázku) si spánembohem nechte, nových se vám už nedostane. Dobrou noc, milí labužníci, budu vás zpovzdálí sledovat! Dobrou noc.

 
di
2443 příspěvků 28.11.12 23:22

Zlomaxi, moc Vás vítám po čase na těchhle stránkách, kde jste se schovával?
Ona nám to Šárka časem jistě vysvětlí, obě její stránky jsou bezvadné, kdysi tu i působila, takže se snad ozve a nebude s námi komunikovat jen přes adminy.

 
zlomax
426 příspěvků 28.11.12 22:48

Tak co to teda je za recept? Kliknu na fotku a je tam Hovězí po znojemsku. Kliknu na recept a je tam Znojemská omáčka. Dost zásadně pochybuji o tom, že by Gurmánka vymyslela dva v jednom.

 
casino
4448 příspěvků 28.11.12 22:38
zlomax...

…nerad se opakuji a ke fffšemu si připadám jako ďáblův advokát, ale:
„TYTO RECEPTY BY JEJICH AUTORKAMI MĚLY BÝT PŘIPRAVOVÁNY SPECIÁLNĚ PRO LABUŽNÍKA A DOUFÁME, ŽE VÁM JEJICH RADY A TIPY PŘIJDOU VHOD.“ (tak pravila Tereza a autorka zjevně dohodu ctí)

 
zlomax
426 příspěvků 28.11.12 22:28
Hrůza co se tady děje.

Ale to je jedno, že. No však ona nám to Šárka dá do souvislostí, protože na jejích stránkách ani v kuchařce podobného není. NENÍ!!! Znojemská omáčka _ NENALEZENO. Tak sakra čí to teda je recept?

 
jolana
5060 příspěvků 28.11.12 20:03

Terezko a provozovatele, jadrnejsi jazyk priamo je furt lepsi ako jazyk co bije do chrbta..a z mosta doprosta bez ohladu na autorku receptu ktora krom divneho receptu s tym co pisem nema nic spolocne.. ten vas jazyk bije do chrbta..doteraz ste nepochopili ze ten server tvorili AJ labuznici a predavate ich vytvor..tym ze sa tu zavesi daco od toho alebo toho prave na tento server takymto sposobom a s takym nepodarenym receptom sa cka co? a za co? a preco… co ste kupili vztah nemate, predavate.. ale ludia tu maju kus zivota a prace..niet sa co cudovat..ani za jadrnejsi jazyk..uz len taky post oficialneho hovorcu je na nete a na strankach s takymto obsahom dokonca daco uplne nove..to ako cerstve maso neulezane hocako to budet varit ci dusit sa neda stravit len tak :mrgreen:

 
danda  28.11.12 19:40

Ano, je to smutné, ale začínám konečně chápat vizionáře, kteří odešli.

Terezo, tou změnou názvu jste to ještě zhoršili, teď je to opravdu paskvil :dance:

 
ucitelas
328 příspěvků 28.11.12 18:24
ten přínos

Je dle mého umělé oživení labužníka. Již nelze vytýkat nezájem a málo vkládaných receptů.

 
ucitelas
328 příspěvků 28.11.12 18:08
Ne Zdenneu !!!!

Ale mám jinou představu o jídle, které je labužnické. Chápeš tu diferenci? Znojemskou mám rád a jím ji bez problémů.

 
danda  28.11.12 17:29

Terezo, tvoje vysvětlení je postavené na hlavu, zvlášť když je recept v ověřených, koho se tedy máme zeptat na nejasnosti, když ne autora, který recept podle postupu dělal a nakonec nám ho předložil?
Zatím se k danému receptu vyslovujeme, ale je to k ničemu, protože nevěřím, že podle něj zkušený kuchař uvaří, možná začátečník, ale ten nepřizná, že to za mnoho nestálo, anebo nejedl nikdy pořádnou znojemskou.

Proboha, zkus to přesně podle něj tedy sama uvařit a pak podej zkušenosti, ale nevěřím, že bude podle daného postupu chutnat.

A chybí mi fotky postupu, které by vyjasnily mnohé, ale možná máte dojem, že nejsou nutností :zed:

Zatím nevím pro koho je tahle spolupráce přínosem, ale pro ty, kteří u plotny začínají je tenhle recept spíš na nic.

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 28.11.12 14:15

Abych předešla již projevovanému osočování – Gurmánka své recepty sepíše, nafotí a předá nám – my je vkládáme na stránky. Takto zní domluvená spolupráce. Ostatní Labužníci se k danému receptu můžou vyslovit v jeho diskusi, případně sdílet svůj pracovní postup, doplnit ho a přidat svůj názor.

Šárka nám poslala své vysvětlení, které jsem si dovolila tlumočit v diskusi, ovšem nemáme dojem, že by bylo nutností, aby zde reagovala.

Kdo vyzkouší, nechť ať se o výsledek podělí.

Casino, také nás překvapila návštěvnost receptu – zatím jsme nepřišli na to, proč je tak vysoká.

adminka Tereza

 
Eudy
20 příspěvků 28.11.12 12:37

Jsem zvědavá, jak se ti povede - prosím, zkus dodržet postup a pochlub se s výsledkem. Já to zkoušet nebudu, bylo by mi toho drahého masa líto.

Jinak mi to celé přijde jako reklama na Gurmánku. Bohužel poněkud nezdařená.

Nedalo mi to, a našla jsem si recept od Sandtnerové - kvalitní maso si žádá i kvalitní zpracování:
Přepisuji

Hovězí nízký bok z dobře odleželého kusu lehce opereme neb jen otřeme utěrkou, osolíme a opepříme. Protáhneme na klínky nakrájenou slaninou a kyselou okurkou. Na másle neb sádle si usmažíme kořenovou zeleninu, cibuli a pepř, nové koření, bobkový list a tymián. Osolené maso do usmaženého vložíme a malou chvíli na obou stranách dusíme pod pokličkou přikryté. Potom maso zalijeme vařící vodou neb polévkou z kostí a udusíme při mírném ohni do měkka. Při dušení přidáme kousek chleba. Mezi dušením maso obrátíme a poléváme šťávou. Měkké maso vyndáme, vydušenou šťávu zaprášíme moukou, podusíme (aby mouka se upražila) a pak teprve zalijeme vařící vodou neb polévkou z kostí a omáčku dobře povaříme. Přidáme podle chuti citr. šťávy, malý kousek kůry, do žluta upražený cukr a několik lžic dobrého červeného vína a omáčku povaříme. Do hotové, procezené omáčky nakrájíme na drobné kostečky kyselou okurku.
Chutnější a křehčí je pečeně, naložíme-li ji do másla jako svíčkovou pečeni.
Maso nakrájíme, urovnáme na mísu, polijeme šťávou a podáváme k němu knedlíky neb moučné noky.
Množství: 1 kg nízkého boku (šusu), 5 dkg slaniny - 2 menší kys. okurky – sůl – 8 dkg másla – 8 dkg kořenová zelenina (mrkev celer petržel) – 5 dkg cibule – 2 zrnka nového koření – 4 zrnka pepře – citr. Kůra i šťáva – 3 dkg chleba (samožitného) – 2 dkg mouky – 1/16 červeného vína – 1 dkg cukru

 
casino
4448 příspěvků 28.11.12 00:43
Jj, Terezo,

I přes pidlookost, občas do oka bijící překlep nelze přehlédnout :)
Počítání je mou radostí i prokletím…
Tady třeba čučím, jak žaba z kyšky, na počet zobrazení receptu: 2400× za pár dní? Parafrázuji př. Paroubka: No, kdo z nás to má, přátelé?!
Dumám, zda je to receptem, nebo „labužníky“, či snad malověrnými Labužníky, kteří nemoha uvěřiti oku svému, neustále se k receptu navracejí… :think: ;)

Zébulon, já vatové neumím, tak je kupuji… Ale dělám TYTO
83400× za pár let! No, kdo z vás to má, přátelé :) :) :)

 
Ačraj
697 příspěvků 27.11.12 23:52

Zebulon, neříkám si kuchařka a už teprve né, „zkušená“ vařím tak, abychom si pochutnali, stížnosti zatím nebyly, já z té znojemské nedělám takovou vědu, udělám to třeba jako roštěnou na houbách, jen místo hub tam vrazím steril. okurky, případně pokrájené vařené vajíčko, knedlíky vatové nekupuji, to bych si raději dala s rýži, tyhle všechny komentáře mně připadají zbytečné a prdlé, nedávno tu známá labužnice pronesla, že to tu je někdy jak ve cvokárně. :zed: :mavam:

 
jolana
5060 příspěvků 27.11.12 23:41

Casinooo…i ty lisaku..vidiiiim ti az do duse! a dvihni uz konecne tie ocka :mrgreen: :P

 
casino
4448 příspěvků 27.11.12 22:29
Bento...

…obvykle se neomlouvám a předem už vůbec ne (považuji to za ztrátu času :oops: :mrgreen:
Dělám výjimku: Promiňte, ale nelze nikoho nutit k reakci! Není známo v jaké situaci se dotyčná v této chvíli nalézá a pominu-li, že Gurmánka. cz zde má mluvčí, pak pokud se na Labu nepřihlásí, neměli bychom ji grilovat podobným způsobem 8)

Edit:
No, 22:19 se přihlásila… tak uvidíme :think:

Příspěvek upraven 27.11.12 v 22:31

 
Bento
794 příspěvků 27.11.12 21:46

Ja som momentalne na cestach, ale tato diskusia ma zaskocila - v zlom. Neviem co si ta gurmanka o sebe mysli je tu 27 komentarov ohladom receptu vacsinou negativnych a velka „hviezda“ to ignoruje keby Gordon Ramsay mal tolko komentarov aj ten sa ozve. Moze sa strcit do… Zebulon uplne suhlasim s tebou varit maso v mukovej vode je na hlavu. :mavam:

 
danda  27.11.12 21:37

Zeb, klid :-)

Ale souhlasím s tebou, já pokud s někým navážu spolupráci, tak proto, že mne ta spolupráce něčím obohatí, inspiruje, dodá další informace, zdokonalí,,, že se budu moci zeptat na nejasné věci a bude mi odpovězeno atd…
K Šárce na web chodím často, kdykoliv se chci potěšit, inspirovat, pobavit,,, ale toto mne překvapilo dost nemile, i absence komunikace, nevím k čemu je taková spolupráce dobrá, leda tak k tomu, že tenhle web už dozajista pohřbí, protože momentálně má sakra klesající úroveň :zed:
A tím odpovím i zdenneu - znojemská není horší, protože ji vařili naše prababičky, ale tato horší je a raději bych si dala toho lososa s kaparovou omáčkou, ač okurkovou mám moc ráda (dnes byla k obědu s vařeným hovězím žebrem z polévky).
Raději do vyhledávače dát obyčejnou okurkovou, je jich tu několik a daleko chutněji popsaných.
Vlastně, kde je rozhodnutí adminů, že se nebudou přidávat stejné recepty?, nebo to platí jen pro někoho?
:think:

 
zébulon  27.11.12 21:00

Asi mam dlouhe vedeni, Ejo - ale co se vyjasnilo? Vazne budes zkouset mucit maso v naredene jisce? Skoro kilo hovezi kejty? Hodinu? A budes to fakt potom jist? Acraj taky? At jsme spolu mely jakykoliv prestrelky, Acraj, myslim, ze jsi zkusena kucharka a opravdu budes delat hovezi timhle zpusobem? A vazne si k nemu potom das ty vatovy kupovany knedliky, co jsou na obrazku? Ja proste nechapu, proc sem Gurmanka ze vsech svych receptu da zrovna takovyhle. Proste mi to nejde na rozum. Copak tyhle stranky se jmenem Labuznik by nemely posouvat vnimani gastronomie dopredu? Dat hovezi kytu pred dusenim do vlazne moucne vody je ZLOCIN!!! Proc tady tenhle recept je s pozehnanim redakce?

 
Eja
3699 příspěvků 27.11.12 18:30

Trochu se to vyjasnilo - přiznám se, že mi recept, resp. příprava, k Šárce moc nepasoval, proto jsme asi s Casinem pojali podobné podezření. Beru zpět, ale nicméně mi postup stále nesedí…ale všechny její vyzkoušené recepty byly skvělé, asi to zkusím i takto…

 
Zuzka1973
1946 příspěvků 27.11.12 17:33

@jolana Ahááá… teď už ti rozumím… :kytka:
@jcs1 Pokud budeš dělat přesně dle receptu, určitě napiš, jak to dopadlo… Já to neodsuzuju, třeba to funguje, ale můj postup je shodný s těmi z komentářů… Proto ta rozpačitost… :mavam:

 
jolana
5060 příspěvků 27.11.12 17:11

Ale kdezee..a ked sa tak zamyslim sa mi zda ze este aj pred tym pod inym nickname..
 http://www.labuznik.cz/…l/dolcevita/

 
jcs1
77 příspěvků 27.11.12 16:39

Nástup byl myslím houbovou smaženicí a ta se mi taky líbí, zvlášť proto, že mám v lednici zamraženo

Ale snad dřív vyzkouším tuhle Znojemskou, i když jsem začátečník. A napíšu vám, jak se mi povedla :-) Snad bude některý víkend čas na vaření.

Já jsem rád, že se tu recepty Gurmánky objevují, snad jich bude více. Aspoň se tu konečně o něčem diskutuje a něco jsem se dozvěděl. Takže :potlesk: pro Gurmánku.

 
Zuzka1973
1946 příspěvků 27.11.12 13:27

Jol, ale on to nástup je…
Vždyť je registrovaná teprve teď, ne roky: Gurmánka. cz
Registrován od: 13.11.12,
Já nemyslela nástup tak, že na ni někdo nastoupil… :mrgreen:, ale že ona nastoupila na Labužníka 8)
No, a ten se jí zvrtnul… už víš, jak jsem to myslela? ;)
Nedemonstruj a pěkně zůstaň… :kytka:

 
jolana
5060 příspěvků 27.11.12 13:09

..ved ja vravim o tom zvrtnutom nastupe, nevidim ani nastup kedze je tu dakto zaregistrovany roky ani ho zvrtnuty nevidim..a tiez to nie je na teba za slovicko od teba..uz teraz to je prilis vela reci o nicom..a chvalit sa nemusi? si si ista? :mrgreen:… takze takisto ak napisem koment, nemusim podotykat ze ak je to tato pani atd..atd..osobne? na nete? asi tazko.. :mrgreen:..prekrucanie?..tak to som si vzala osobne :mrgreen: a asi odidem demonstrativne z labuznika po tolkych rokoch a tak podobne… :mrgreen:

 
Zuzka1973
1946 příspěvků 27.11.12 12:14

@jolana Jediná já jsem použila slovo „zvrtnul“… takže to asi bude na mne, ale já nenapsala, že se zvrtly komentáře, ale že se zvrtnul nástup, což je veliký rozdíl… Protože je jasné, že výběr receptu nebyl zrovna nejlepší (tedy ani ne tak recept, jako postup.)Zvlášť, když na autorčiném webu je plno jiných dobrot k vybírání…
Jinak tu opravdu NIKDO NIKDE nepíše, že by se mělo jen a jen chválit… netuším, kdes to vyčetla… :nevim: Ten postup jsme VŠICHNI komentovali jako neobvyklý…
Jolano, neber to ve zlém, není v tom nic osobního… jen nemám ráda překrucování. Hezký den :kytka:

 
jolana
5060 příspěvků 27.11.12 11:57

A jeeejej… preboha, co sa zvrtlo? co je na tych komentoch take zvrtle?..ze niekto komentuje neobvykly ci nezauzivany sposob pripravy na oblubene jedlo?..udivuje a co je na tom? vsetci musime duchat sladko do uska uz aj len preto ze je to od tej a tej autorky?..toz pokrytectvo sa tomu vravi..ja okomentujem foto..hrube platky masa na hrubo krojene a k tomu knedla ako sekerou odrubana hruba ..to je prve co mi udrelo do oci =teda moje vnimanie..a divila som sa..ale mozno inych nadchne, maju to tak radi..u nas sa do znojemskej dava trocha horcice.. :lol: :P

 
zébulon  27.11.12 11:23

Napsala jsem podrobny postup, jak podle me uvarit dobrou znojemskou a vas, zdenneu, zaujme jen to, ze doplnim, ze to bude chutnat jen nekomu, kdo ma rad typ jidel maso-omacka??? Taky ten vas prispevek moc nechapu…

 
zdenneu
15 příspěvků 27.11.12 10:14

Nebudu komentovat tuto konkrétní verzi znojemské omáčky, ale moc nechápu příspěvek ucitelas „recepty závodních kuchyní 80. let. minulého století“ a i utrousení zebulona „pokud ma nekdo rad tenhle typ jidel“. Co je špatného na znojemské. Je out, protože se u nás jedla před r. 1989? Je chuťově horší než např… losos s kaparovou omáčkou?

 
Zuzka1973
1946 příspěvků 27.11.12 09:33

Lidi… tady je to jak v detektivní kanceláři… (Eja, radium…) :D ;)
Myslím, že autorství by dle použitého nádobí sedělo, stačí projít pár receptů na webu autorky… Např.:
 http://www.gurmanka.cz/…odle-babicky

Technoliogii klidně řešme (i já mám postup na Znojemskou odlišný a některé věci mne matou, ale říkám si: každý holt má jiné zvyklosti… :nevim: ), ale autorství bych věřila…
Jediné, co je divné mně, proč autorka píše vzkaz prostřednictvím admina, když zde má evidentně svůj vlastní profil…
Já totiž upřednostňiji vždy hlavně osobní přístup… Když někdo upozorní na nejasnosti mne, také o tom diskutuji já - osobně a nepřeposílám vzkazy po někom jiném. A výmluva: „Nemám čas“ neexistuje, bo když mám čas napsat to jednomu, aby to za mne uveřejnil, už to taky mohu napsat rovnou sama, ne? :think:

K receptu za sebe mohu napsat toto: Ingredience super a postup si už osobně upravím dle svého (Znojemskou miluju :kytka: ).
Ale mám tu výhodu, že už nejsem začátečník, pro začátečníka by opravdu tento postup nemusel dopadnout nejlépe…

Na webu Gurmánka jsou náhodou moc dobré recepty, co jsem tak zatím stihla nakouknout. Proto je docela škoda, že nástup na Labužníka se takto zvrtnul… :nevim:
Ale jsem optimistka a doufám, že do budoucna už bude vše O. K. :kytka:

 
casino
4448 příspěvků 27.11.12 08:59
No, jak nám

TADY Tereza s radostí oznámila, tak: „TYTO RECEPTY BY JEJICH AUTORKAMI MĚLY BÝT PŘIPRAVOVÁNY SPECIÁLNĚ PRO LABUŽNÍKA A DOUFÁME, ŽE VÁM JEJICH RADY A TIPY PŘIJDOU VHOD.“
Strategie je tedy jasná a nám je než se těšit na „lepší zítřky“, věřit, že nám rady a tipy přijdou vhod a za sebe doufám, že jsem se tady 22.11.12 18:30 tou první větou spletl… :nevim: 8) :mrgreen:

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz