Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Koření a bylinky ».
Recepty s zeleným čajem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Zelený čaj je, stejně jako černý čaj, produktem čajovníku, resp. jeho lístků. Čajové lístky jsou zpracovány, ale neprochází fermentací, čímž si v sobě uchovávají spoustu antioxidantů a vitamínů řady B. Je to zejména katechin, který podporuje srdeční soustavu. Dále je zelený čaj vhodný při stresu. Má omlazující účinky na pleť, snižuje cholesterol a bojuje proti rakovině.
Zelený čaj koupíte na váhu, ale prodává se nejčastěji porcovaný v sáčcích, v takovém případě musíte počítat s tím, že má snížené množství prospěšných látek pro lidský organismus. Nejlépe chutná čerstvý. Většina drtí z čajových lístků zelených čajů přechází do prachu. Koupíte ho i v různých ovocných příchutích. Měl by obsahovat pouze lístky, ne stonky. Při výběru se řiďte složením a vybírejte známější značky.
Zelený čaj je určen k přímé spotřebě a lahodnému nealkoholickému popíjení, ale setkat se s ním můžete i jako s ingrediencí při vaření. Když neobsahuje příliš teinu, dá se pít denně. Japonci ho servírují i k jídlu. Inspirace do našich kuchyní pochází nejčastěji od nich, například v receptu cuketa na mrkvi nebo pokud si uděláte lanýže z bílé čokolády a zeleného čaje Matcha.
Uzavřen ve vzduchotěsné nádobě či plechové krabičce vydrží kolem dvou let. Pro kvalitu čaje je ho potřeba zužitkovat co nejrychleji, raději do pár měsíců (uchová si silice a oleje).