Recept Taštičky s koprovou náplní

Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Taštičky s koprovou náplní

Úvod

Recept vykoukaný z Čínské domácí kuchyně (Obrazová kuchařka Panoramy z r. 1988), tolik oblíbené, že už je tu i pár obrázků!
Recept jsem nedodržela pouze v množství vajec, místo jednoho, dávám dvě vejce (vyzkoušeno a je to lepší), ale přičinila jsem k tomu omáčky = máčadla pro změnu chuti při konzumaci, ačkoliv je autorka nedoporučuje. Volba je na vás. (Sojové máčadlo je také z této knížky, pro tuto příležitost bez česneku a zahuštěné škrobem, aby dobře lapalo ořechy.)
Množství ingrediencí jsem vydělila čtyřmi a přesto vznikly dvě velmi vydatné porce.
Pozor, recept pouze pro milovníky kopru - je to velmi koprovité. Ale velmi, velmi dobré.

Postup

Mouku vsypeme do mísy a přidáme vlažnou vodu. Nejprve vidličkou a pak rukou vypracujeme těsto, které na vále ještě (asi 5 minut) propracováváme. Hotové hladké, vláčné a pružné těsto přiklopíme mísou a necháme asi 1/2 hodiny odpočívat.
Vajíčka rozšleháme a usmažíme se solí na kousku másla. Necháme zchladnout.
Kopr otrháme a velmi jemně posekáme. Do misky pak k němu přidáme prochladlá vejce, olivový olej a špetku wei-su a promícháme.
Do malého kastrůlku vlijeme sojovou omáčku, vodu s rozmíchanou lžičkou škrobu a ocet a svaříme dohusta.
Do kysané smetany vmícháme sůl, utřený česnek, trošku hořčice a 1 lžičku sojového máčadla.
Vlašské ořechy nedbale krátce rozsekáme tyčovým mixérem (nejlépe se sekají ořechy zmrzlé) - podáváme na talířku zvlášť.
Těsto rozválíme na pomoučené ploše na placku o síle asi 1 a 1/2 mm. Z těsta vykrajujeme tvořítkem na taštičky kolečka, na která položíme lžičku náplně a pomocí tvořítka vyrobíme taštičky, které zatím necháme ležet.
Když jsou všechny taštičky hotové, jednu po druhé na vypouklé straně máčíme v oleji a vkládáme do suché a studené pánve - po vnějším okraji, nakonec vyplníme střed pánve.
Pánev dáme na rozpálenou plotýnku nebo prudký oheň, když se taštičky začnou smažit, pokropíme je vodou, ztlumíme oheň a přiklopíme pánev pokličkou. Smažíme asi 1/4 hodiny, v průběhu smažení ještě 2× kropíme vodou.
Pokličku odkryjeme, prstem zmáčkneme jednu, dvě taštičky a pokud se jejich povrch vyrovná, jsou hotové.
Opatrně je překlopíme na talíř (je-li třeba, vylijeme nejprve olej) a vidíme, že taštičky - nahoře bílé, jsou na spodní straně krásně zlatavé.
Taštičky pojídáme samotné (podle originálního receptu) nebo je máčíme v máčadle a posekaných ořechách.

Nahlásit recept

  • 28.06.13 vloženo
  • 1931x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 a 1/2 hodiny

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • Těsto na taštičky:
  • 25 dkg hladké mouky
  • 1,5 dl vlažné vody
  • Náplň:
  • 2 vejce
  • 12 dkg jemně sekaného kopru
  • sůl
  • wei-su
  • 1 čajová lžička másla
  • 4 - 5 čaj. lžiček olivového oleje
  • Máčadlo surovec:
  • 1/2 dl sojové omáčky
  • 1/2 dl vody
  • 1/4 dl octa (českého)
  • 1 čajová lžička škrobové moučky
  • Máčadlo drsoň:
  • 3 pol. lžíce kysané smetany
  • 1 malý stroužek česneku
  • 1 čaj. lžička Máčadla surovce
  • 1/2 čaj. lžičky hořčice
  • sůl
  • Rafinovanost nakonec:
  • 1 hrst vlašských ořechů

Doporučená příloha

  • zelený nebo jasmínový čaj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Taštičky s koprovou náplní

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
esmeralda
4813 příspěvků 30.06.13 04:42

Promiňte, nechtělo se to odeslat a pak to šlo dvakrát.

Příspěvek upraven 30.06.13 v 04:43

 
esmeralda
4813 příspěvků 30.06.13 04:20

Holky, klidně přijeďte. Uděláme koprovku fenyklovku.
Divoký fenykl na rozdíl od kultivovaného netvoří bulvy (nenapadá mě lepší slovo), zato ta nať divokého je mnohem aromatičtější.
Nikdy jsem nedělala ztracená vejce s koprovkou. Teď mi tečou sliny.

Jenom pro upřesnění. Kopr je tu běžně k dostání v každé zelenině nebo supermarketu. Ale asi je to ze skleníku, nebo přivezeno z jihu, kde je chladněji.
Birkano, díky za radu. Vlhka je tu dost, myslím si ale že by to chtělo jiné klima.

 
tlustá bába
1211 příspěvků 29.06.13 14:09

Vidíš? Kdo zaváhá… :lol:
Jakých osmnáct minut? Půl hodiny. V půl dvanácté jsem přilítla, ve 12.10 bylo vyfoceno a snědeno.
Jo, aháááá! :lol: :lol: :lol: Jsem kachna, nejlépe dvě. :mavam:

 
Eja
3831 příspěvků 29.06.13 14:00

To jsi jako za 18 minut stihla :roll: :roll: to je teda turbo :mrgreen:
Nevkládala jsem ji, to byl jen takový momentální nápad.

 
tlustá bába
1211 příspěvků 29.06.13 13:26

Ale nezapsala jsi a máš smůlu. Nebo jsem ji nenašla. Jdu vkládat. :jazyk:
Ohrazuji se proti nouzovce. Ta polévka je lahodná a mít víc času, tak ji vymazlím do luxusu.
Mozek nám, ovšem, pracuje nějak úplně stejně. Jen ve žloutku se lišíme, mě zas zachvátil nápad na proužky opražené slaniny navrch. Ale nakonec jsem odolala, možná to byla chyba.
Jdu vkládat, tak koukej.

 
Eja
3831 příspěvků 29.06.13 13:08

Fenyklovku jsem už jako nouzovku dělala, nikde jsem nehledala, vývar, brambůrky, rozmixovat, přidat kysanou smetanu, rozfrcat jako vložku žloutek, na talíř pár polokroužků fenyklu prohnaných na kousku másla a dovršit fenyklovou natí. Navrch strouhnout mlýnkem pepře. Je to hop nebo trop - buď úspěch nebo propadák, voní to jak sviňa. U mne úspěch.

 
birkana
1674 příspěvků 29.06.13 11:25

Slimáky a hlemýždě (ty s boudou) trpělivě sbírám do kýblů a hubím. Je fakt, že mi na kopr také zalézají a ty nižší rostlinky už zlikvidovali :mrgreen: Chemická obrana je samozřejmě lepší. Jsou to přípravky obsahující metaldehyd. Jenže ten zase vadí slepicím :cert:, pro ně je jedovatý.

@tlustá bába, já tedy nevím, jak chutná kopr sterilovaný z obchodu. Zavařuji si svůj a v omáčce je dobrý 8o. Stejně přidáváš cukr a ocet - nic jiného (tedy kromě vody) do nálevu nedávám :think:

 
Zuzka1973
2228 příspěvků 29.06.13 10:47

@hippolyta Díky moc, zkusím se po tom poptat, je to letos vážně hrůza… To samé mravenci, ale ti nám nevadí, těm stačí ke štěstí, že máme na zahradě plno bezů, kam mohou nahnat ta svoje stáda mšic, když už na rybízy a angrešty nemohou kvůli lepícím páskám… Ještě jednou díky moc :kytka:

Příspěvek upraven 29.06.13 v 10:47

 
hippolyta
394 příspěvků 29.06.13 10:17

Zuzko, nevim, jak velke mate latifundie, tudiz jak draho by to vyslo, ale me na slimaky dokonale pusobi Ferramol, modre krystalky se rozsypou po zahonech a do druheho dne jsou hnusaci pryc (chcipou nekde v ustrani). Je treba po case opakovat, ale stoji to za to.

 
Zuzka1973
2228 příspěvků 29.06.13 09:51

@tlustá bába Vymyslela jsi tu mezinárodní pomoc dokonale :palec:
Dokonale zní i ten recept, hak to, že jsem ho ještě nevyzkošela, když tu knihu doma mám??? :think:
To se dá napravit, kopru je plno, vylezl i na kompostu, jak se tam loni vyhodily vršky se se semeny…
Myslela jsem, že aspoň kopr bude ušetřen letošnímu abnormálnímu nájezdu plžáků… Ale neee… ty bestie ho žerou taky 8o Ožraly mi i macešky, kosatce, jahody proti nim chráníme spešl síťkami dole s gumičkou na každou rostlinku jedna… Už se ti šmejdi pustili i do bramborové natě, mandelinky se studem odtáhly, bo takovou spoušť nedokážou ani ony… no, ale mandelinky aspoň neslintají a dají se posbírat, tyhle šmejdi ne…
Pasti s pivem selhaly, to bych jim musela ke každýmu záhonu dát celý soudek, sůl na ně taky v těch deštích nepltí, vaječný skořápky klidně přecintají jakoby nic a stejně tak selhávají všechny další moudré rady vycucané z netu a odborné literatury… :(
Takže akci bys měla naplánovat na co nejbližší termín, aby bylo ještě CO posílat :D

 
tlustá bába
1211 příspěvků 29.06.13 08:48

Když to není dobrý! To snad raději v soli. Nejlepší mraženej, ale jak ho tam dostat? Vyčmuchaj nám to psi a nás zavřou na mezipřistání do nějakýho asijskýho vězení. Jedině Nimbus 2000. Birkano, startuj, jdu škubat kopr. A pro přespolní brambory, zemědělec má dobrý. :mavam:

 
tlustá bába
1211 příspěvků 29.06.13 08:40

Esmé, to jsi mě dostala.
Nevím sice, jak chutná divoký fenykl, jestli jako fenykl nebo kopr, ale přesvědčila jsi mě - pořád tu dumám, a snad tu fenyklovou polévku zrealizuju. Nakonec, vylít se to dá. Že jo?
Myslela jsem uvařit v kuřecím vývaru, zahustit brambůrkou, smetana, nevím, jestli sladká nebo kysaná. Dělá to někdo? Koukneme se. :think:

 
birkana
1674 příspěvků 29.06.13 08:39

Vymyslela jsi to přímo dokonale :palec:

Pokud by byl u protinožců k sehnání kopr sterilovaný ve sladkokyselém nálevu, problém s omáčkou by byl vyřešen. A jak píše @esmeralda, „koprovka - fenyklovka“ z fenyklu (patrně použita jen nať toho obyčejného) - zajímavé :think:

 
tlustá bába
1211 příspěvků 29.06.13 08:26

Pošleme jí trochu jílu na promíchání, trochu hlíny, co Zuzka oddrolí z brambor, skleníček, klimatizační jednotku, drahou vodu ať si dodá sama a pak - tady uprostřed zimy, když nás to napadne, sedneme na koště a doletíme si k Esmé na koprovku z čerstvého kopru. Vymyslela jsem to dobře?
Kdo rád do omáčky ztracená vejce, toho Casino jistě vybaví svými, Nobelovou cenou ošperkovanými, Casino made. Má-li koště, může jet taky.
Jolana dodá knedlíky na páře, Zuzka brambory, Ty čarovné býlí na cestu a pozdějšímu požití a já si budu užívat. Jo, vymyslela jsem si to dobře! :pankac:
Jo a kdo chce maso, uštve si klokana. Žádnej problém!

Příspěvek upraven 29.06.13 v 08:29

 
birkana
1674 příspěvků 29.06.13 07:15

Kopr se nejlépe daří v hlinité a mírně vlhké půdě. V suché a písčité jsou rostliny nízké a brzy žloutnou. Může růst i v polostínu. Vysévá se od dubna do srpna - na jižní polokouli posunuto o půl roku :mavam: :mavam: :mavam:

 
esmeralda
4813 příspěvků 29.06.13 03:27

Musí to být dobrota.
Bábo, závidím ti nejen trpělivost, ale také ten kopr. Zkoušela jsem ho několikrát, ale asi je to na něj moc teplo. Výsledkem bylo vždy jen pár ubohých hubených větviček.
Je mi to divné, protože divoký fenykl tu roste kolem potoků jako divý.
Kopru se podobá natolik, že si z něho vařil jeden náš kamarád mnoho let „koprovku“. :jazyk:

Příspěvek upraven 29.06.13 v 03:28

 
tlustá bába
1211 příspěvků 28.06.13 23:29

Ještě mám na repertoáru vepřové masíčko s mladými větvičkami kopru - lístečky do koprovky, co zbude, ty klacíky (ale musejí být měkké, ne dřevnaté), Číňan zužitkuje. Také dobré. Abych to stihla, než přeroste. Že jo?
Dík za poklonu!

 
jolana
5065 příspěvků 28.06.13 22:41

Koprovite raaadi, vyzeraju uzasne :palec:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Snadný chia puding s ovocem

Nejlepší recepty

Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz