Recept Špenátové brambory - příloha

(Hodnoceno 1x) bedla Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Špenátové brambory - příloha

Úvod

Hlavní chod byl pangasius s uzenou šunkou, jemně postrouhaný čedarem, který jsem rovněž přidala do špenátových brambor. Chutná příloha.

Postup

Brambory uvaříme ve slané vodě s přidáním kmínu (dávám do cedníčku na čaj). Po asi 20 min slijeme a uchováme v teple. Mezi tím umytý a očištěný špenát uvaříme ve vodě cca 3 min. Scedíme, orestujeme na malém množství másla, osolíme a přidáme do rozšťouchaných brambor. Kdo má rád může přidat česnek, pepř, krouhaný sýr. Hmotu dáváme do kónické malé nádoby vymazané malým množstvím oleje (vybereme takovou, abychom mohli ohřívat i v mikrovlnce), trochu natlačíme a vyklopíme na talíř. Podáváme k minutkám všeho druhu, pečenému masu atd. Při troše dobré fantazie, lze podávat i jako předkrm, ale to už by chtělo nějaké to masíčko dovnitř a obložit zeleninou. Nechávám na Vás.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 09.09.05 vloženo
  • 11410x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3/4 hod.

Ingredience

  • 900 g brambor
  • 200 g špenát - čerstvý listový
  • sůl
  • kmín.

Doporučená příloha

  • dle podávaného pokrmu - pivo, víno.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 30.4.15 14:43

Měla jsem málo špenátu (první jarní sklizeň), nastavila jsem půl na půl s mladými kopřivami. Na másle jsem do světle zlatava osmažila najemno sekanou cibuli, přidala spařené zelené listy, lisovaný česnek, sůl a pepř. Zarestovala a zalila trochou mléka. Nechala jsem podusit až se mléko téměř všechno zredukovalo.

Vařené scezené brambory jsem rozšťouchala a vmíchala zelenou hmotu. K podávání jsem tvarovala porcovačkou na zmrzlinu :think: . Servírovala jsem jako přílohu ke smaženým sýrům – 3 druhy – 100 g mozzarella, 90 g malý Hermelín a 100 g uzený eidam (množství pro 2 osoby).

Svoji porci jsem již zvlášť nemastila, masožravci jsem polila rozpuštěným máslem; prý aby to šlo lépe do krku :evil: . Přidal si :srdce: , dohromady snědl 10 „kopečků“ :lol: .

Recept nabízí spoustu variací, něco přidat, něco ubrat nebo nechat jen základní minimalistickou podobu. V každém případě je to dobré :palec: .

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Špenátové brambory - příloha

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Špenátové brambory - příloha

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Špenátové brambory - příloha

Jistě jste si všimli, že jsem receptík přejmenovala. Mám dojem, že byl zavádějící, to jsem si uvědomila, až později. Podle mého, je na Vás jak s tímto budete nakládat, dochucovat, mastit atd. Přeji hezký den.

DanaJ
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Špenátové brambory - příloha

K tomu kmínu. Já ho dává do vody celý a taky ho skoro všechnen vyliju. A mě chutná tak mi nevadí, když tam nějaké to zrníčko zůstane.;-)
A ten problém se šťavelany bych řešila klidně i vajíčkem. Hodilo by se třeba volské oko na bifteček a je po problému. A ty brambůrky bych trošku pomastila máslíčkem. A kdyby se jedly brambory samotné jako salát, tak se k tomu může dát pál koleček z vejce natvrdo jako ozdoba a sklenice mléka.

Je to určitě delikates.:-)

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Brambory se špenátem - příloha - Jenofefo

Pokud budeš vařit špenát mladý, dej ho do slané vody a vař třeba 1 min. nepřikrytý, aby si zachoval krásnou zelenou barvu a jak píšeš, aby nezhadrovatěl. Rovnou na tuku jsem nezkoušela, vždy jen povařený. Pokud vím patří do skupiny zeleniny, která obsahuje kyselinu šťavelovou a ta na sebe váže vápník, který se z těla vylučuje, proto se často doplňuje mlékem. Nedoporučuje se lidem s nemocnými ledvinami. Ale já nejsem doktor........ Pokud Ti chutná - dělej dle svých zvyklostí. Pa

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory se špenátem - příloha

Bedlo, myslíš že je nutné ten špenát předvářet? Když dělám čerstvý špenát, dávám ho rovnou na tuk (já většinou používám olivový olej) a za chvilinku zhadrovatí. Zdá se mi škoda toho, co unikne do vody při vaření…

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Brambory se špenátem - příloha

Kamilio, to je věc názoru, ochutit a přidávat si může každý dle svých možností.

kamilio
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Brambory se špenátem - příloha

Pěkné, jednoduché. Zkus dávat do brambor drcený kmín. Ten při slévání vyleješ a ušetříš sítko. A bez pepře a bez česneku není špenát tím správným špenátem.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Jarní pochoutka - chřest

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz