Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
blueska Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Na struhadle nahrubo nastrouháme kořen zázvoru - asi na 2-3 čajové lžičky - podle požadované síly chuti. Zázvor přesypeme do litrové konvice či džbánku a zalijeme vařící vodou. Necháme asi 5 minut louhovat a poté přidáme šťávu z poloviny citrónu (když je citrón malý, můžeme i celý). Poté přes sítko scedíme do hrnečků a dle chuti přidáme do mírně vychladlého čaje med. **Na co si dát pozor:** nepředávkujte zázvor, čaj na jazyku chutná jemně, ale v útrobách silně prohřívá. Když kupujete zázvor, podívejte se důkladně na všechny záhyby - jestli někde není plíseň (světlá nebo zelená). Med nepřidávejte do vařícího čaje, protože všechny jeho drahocenné živiny se pak ničí. Nechejte čaj trochu zchládnout. **Pozor!** Nepijte čaj i s kousky zázvoru - jeho šťáva prohřívá, ale kousky se vyznačují takovou silou, že mohou popálit žaludeční stěnu. Čaj prohřeje celý organismus, má jemně povzbuzující účinky, mnoho zdraví prospěšných látek a pročišťuje organismus. Povzbuzuje chuť k jídlu.
Recept je z kategorií: Příprava čaje Vánoční nápoje
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
2.3.15 19:00
Tento recept je dobrý, doporučuji přidat ještě lžíci čersté pomerančové šťávy na jeden hrníček.
Líbí se mi15.2.14 10:57
Dobrý den, tento recept je spíše na chuť, ale kdo ví, tak zázvor léčí i nachlazení a to dokonce rychleji než náš česnek. Např. já jsem jednou za rok nachlazený, týden. A co piji? Šalvějový čaj, do kterého přidám po vychladnutí lžíci medu, 3 lžíce nastrouhaného zázvoru a pár kapek citrónu. To vše si buď udělám do 2 litrové láhve a piji celý den a nebo si dělám po částech. Nekupujte ale zázvor takový zvrásnělý, starý, je v něm strašně málo šťávy. Odpověď na dotaz: Zázvor roste v polích podobných rýži, je to tedy hlízovitá rostlina, tvořící hlízky, určitě oškrábat jako brambor, pupenů se nebát, pokud jsou již zelené, okrát. Vůně je citronová, ale chuť je dosti ostrá, indická.
Líbí se mi27.11.13 19:22
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak se zázvor upravuje? Je třeba oškrábat slupku nebo se nechává? Děkuji, nemám s tím zatím zkušenosti.
Líbí se mi1.2.13 20:52
Zázvorový čaj je fantastický. Chutí veľmi dobre aj bez citrónu, len s medom.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 6 labužníkům9.12.12 18:32
Miluju tenhle čaj… hřejivá chuť zázvoru prolnutá s citronem a medem…
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Zázvorový čaj s citrónem a medem
588 příspěvků 25.2.11 08:51
teraz v zime ho robievam návštevám namiesto letného mojita. A tento čaj z čerstvého zázvoru zalievam spolu so sušenou mätou. Precedím, med nemusím, dávam hnedý cukor a citron.
7 příspěvků 24.2.11 12:58
Super vyprošťovák při chřipce a nachlazení
F A N T A S T I C K Ý !!!!!!!!!
presne podle receptu, na kolecka citron do toho, vyborne piti horke i studene .
Arbisek, ten tvuj caj voni uz od pohledu na pismenka. Varim uz dnes, uzasny recept
2 příspěvky 21.1.11 01:00
Všude šířím tento recept na zázvorový čaj, protože mi moc chutná: 5-6 plátků zázvoru asi na 1 litr vařící vody, přidám půl kávové lžičky mleté skořice, 10-15 zrnek kardamomu a nechám louhovat a zchladit. Pak přidám podle chuti med a citronovou šťávu. Skvělé zimní pití.

2 příspěvky 21.1.11 00:56
Vylepšený zázvorový čaj
1 příspěvek 9.3.09 00:43
Jak dlouho můžu pít zazvorový čaj, aby nebyl zdraví škodlivý?
18 příspěvků 25.1.09 03:43
Chytla jsem strašnou chřipku a tento čaj je jako životabudič, moc, moc dobré a účinné, ještě jednou děkuji.
302 příspěvků 25.1.09 03:43
Bluesko,
včera jsem tento čajík zkusila. Moc mi chutnal, i když maličko pálí. Ale ta vůně a chuť je úžasná. A jedno je jisté, zaručeně povzbuzuje chuť k jídlu.
Čerstvý zázvor je chuťově výrazný, ráda ho používám do asijských jídel a zeleninových směsí, ale občas i do polévky, jeho chuť je báječná. A čaj na tenhle způsob mi poradila jedna „bába kořenářka“ na vyčištění těla - během dne vypít (+ samozřejmě ještě jiné tekutiny) cca 1 litr - mám si ho prý uvařit do termosky, aby byl vždy teplý. Tak Bluesko, díky.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Rony, pro lidi kteří mají problémy se zažívacím traktem asi bude agresívní kde co.
Skoro celá Asie jí zázvor po tunách a bez problémů.
Mimochodem: kandovaný zázvor se doporučuje lidem kteří trpí nevolností při cestování.
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Čerstvý zázvor je opravdu poměrně dost agresivní, hlavně pro ty z Vás, kdo máte problémy se zažívacím traktem. K japonskému suši se nakládaný zázvor sice podává, ale i v te japonske restauraci nas na možné obtíže upozorňovali
63 příspěvků 25.1.09 03:43
Príde mi to ako prehnaná opatrnosť - kúsky zázvoru vraj môžu popáliť žalúdočnú stenu… hm, tak to by sa potom zázvor nekonzumoval priamo v jedle a zdravie by ohrozovalo nielen japonské suši či orientálne dobroty z kandizovaného zázvoru, ale aj kopec čínskych jedál, kam sa hojne pridáva.