Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
marmelada Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Vše smícháme, vložíme do pekáče a pečeme při 200st.C asi půl hodiny. Horké plníme do skleniček, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. 2 lžičky směsi dáme do hrnku a zalijeme vařící vodou. Je to výborný, zahřívající ovocný čaj. Recept z "babince" od kámošky Káji.
Recept je z kategorií: Příprava čaje Vánoční nápoje
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
27.12.15 17:00
Také ho pravidelně peču každý rok víc jak 10 let a pokaždé chutná
všem obdarovaným. Letos před Vánocemi jsem upekla různé chuťové variaty
víc jak z 8 kg ovoce.
Lze použít ovoce i z mrazáku, přidat badyán, kardamom, hrozinky, sušené
brusinky......právě teď popíjím citrusovou verzi se zázvorem.
1.11.14 11:01
Po upečení tohoto čaje musím uznat, že nic lepšího jsem nepila.
Kupovaný se může jít zahrabat Použila jsem mražené ovoce
(jahody,ostružiny,červený rybíz,lesní směs), 2 jablka, 4 blumy a kousek
citronu. Vše jsem doplnila asi 6 hřebíčky a celou skořici. Posypala asi
třičtvrtě kilem cukru a pekla 45 minut. Je to lahoda
Paráda na dlouhé zimní večery
2.6.12 19:50
Je to neskutečná dobrota. Mám malinko jiný recept, ale neliší se moc.
Uvádím: 2 litry na kostičky nakrájeného ovoce, 1 kg cukru, 1 lžička
skořice, 4 hřebíčky, 200 ml rumu. Babička tento recept někde
vyštrachala a na zimu je bezkonkurenční.
Mě osobně chutnají různé kombinace ovoce, např. švestky, pomeranče,
hroznové víno bez pecek, jahody, ostružiny. Chce to zkoušet.
Zavařujeme to do skleniček od přesnídávek. A pak to celou zimu pijeme.
Dodá energii a ohřeje. Vhledem k tomu, že jsem řidič a občas ho piji
v práci, tak tam dávám rumu jen dle receptu, ne víc. (Fotky zkusím dodat,
právě je vše vypité…)
Přidávám fotky. Tentokráte jsem se více držela zde uvedeného receptu. Složení tedy většinou bobulové ovoce: rybíz černý, červený rybíz, maliny, borůvky, pár jahod a třešní
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Pečený čaj
Z mrazáku jsem vyndala červený rybíz, jostu, borůvky, aronii, ostružiny, maliny, jahody a černý rybíz, mimo borůvek, vše z moji zahrádky, je výborný.
7 příspěvků 13.11.12 16:44
Právě se mi dělá čajíček v troubě. Použila jsem 3/4kg rybízu, 3/4kg jablek, 2 citrony, asi 3/4kg cukru a směs koření na svařené víno.. Je to krásně voňavý a výborný čajíček. To koření chce ale drcené, ne nějaké instantní. Mám dobrou zkušenost s kořením od firmy Benkor.
Poprvé jsem zkoušela variantu bez rybízu, jen jsem namíchala ovoce-jabka, jahody, švestky a nebylo to moc dobré. Určitě to chce, aleapoň polovinu celkového množství ovoce, něco kyselého.
Příspěvek upraven 13.11.12 v 17:23
Také peču tento čaj, je to dobré pitíčko, já mám takovýto recept:
1 l červený rybíz
1 l černý rybíz
Možno maliny, jahody-jakékoli jiné ovoce
1/2 lžíčky skořice, 2 hřebíčky, 3 kolečka citronu, 1/2 kg cukru
Na 1/2 hodiny do trouby na 2OO°C, míchat-né vařit!Nakonec 1/8 rumu, dáme do teplých sklenic horké, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
Takřka schodný s originálem, jen mám méně cukru.
Dá se již i koupit, ale dosti drahý…
1 příspěvek 9.12.11 08:51
Peču již několik let. Peču bez alkoholu, ale trochu Griotky přidávám až při podávání. Je to bomba, jen pozor na počet vypitých hrnků
Zkoušela jsem čaj péct i z citrusových
plodů (pomeranče, grapefruity, madarinky, citrony + jablka+cokoli). Mám
citrus moc ráda.
Bylo. Nektere se rozvari vic - treba broskve, ale je dobre, ovoce vybirame lzickou pak z hrnicku. Ty tmave kulicky je aronie. Aronie tomu da barvu, trislovinky a nerozvari se. Dale cerveny jerab, pomeranc, citron/limetka, myslim i jablko a broskev, mozna i trochu rybizu, uz nevim. Davky byly ruzne. Delam co nejpestrejsi, kazdy si tam pak najde sve chute. Ja ho opravdu pecu, myslim, ze ve vysledku bude rozdil mezi pecenim a varenim. Driv jsem delala susene jen ty bobule na akumulackach, to bylo take fajn a bez prace, ale smes ovoce je lepsi.
1227 příspěvků 17.11.11 17:07
Midlo, ale ovoce nebylo rozvařené? Mé hrozny byly. Ale chuť byla výborná a krásná červená barva.
Vidim, ze fotka silne mate - to je pred upecenim, aby bylo videt ruzne ovoce. Po upeceni to ma vsechno v zasade barvu po tom ovoci, ktere nejvic barvi, v mem pripade po aronii.
1227 příspěvků 17.11.11 16:47
Tento recept mám už dlouho vytisknutý a včera jsem pekla, ale jenom z hroznů. Máme na zahradě 2 velmi staré vinné révy, z které se vyrábí tzv. Uhudler víno (je to červené víno se zvláštní chutí. Smí se vyrábět jenom v Rakouském Burgenlandu). Tato réva je velmi odolná proti škodlivcům, hrozny jsou malé, sladké, mají hodně peciček, krásně voní a mně chutnají. Bohužel jenom mně. Letos jich bylo tolik, že jsem nevěděla co s nimi. Je mi líto je vyhodit a bohužel je nikdo nechce ani zadarmo. Tak jsem upekla tento čaj. Asi proto, že jsem pekla jenom hrozny, výsledek nebyl takový jako na obrázku. Měla jsem rozvařené hrozny, které zrovna moc pěkně v čaji nevypadají. Musí se přecedit, ale chuť a barva je nádherná. A celý dům voněl. A nepřidala jsem rum, ten si dám až do čaje
. Příště zkusím upéct a přidám i jiné
ovoce. Někde jsem četla, že se dá udělat šťáva např. z rybízu
v tlakovém hrnci, tak jsem poslední dávku asi 8-10 minut povařila.
Výsledek byl stejně dobrý, jenom rychlejší.
Příspěvek upraven 17.11.11 v 23:30
1642 příspěvků 16.11.11 12:29
Samozřejmě nevadí. Děkuji!!! S těmi fíky je to skvělý nápad, já je miluji!
Přidala jsem fotku z letošní přípravy čaje. Po předešlé dobré zkušenosti s přidáním fíků do čaje, jsem je dala i letos. Z koření tentokrát skořice a hvězdička badyánu. Cukru dávám výrazně méně.
Doufám, že fotka nevadí, mohu případně smáznout.
Dnes jsem jako dárek dostala pár jednoporcových skleniček pečeného čaje … od profi výrobce: http://www.babicka.eu/cs/
Takže pokud chcete mít stejnou sílu svých pečených čajů jako od profi výrobce, přelijte 55 ml svého extraktu 1/4 litrem vroucí vody.
My jsme něco takového udělali z jeřabin červených a černých (nevědouc už pak co s nimi). Moc jsme se stím nepárali. Když se začlo topit tak jsme vytáhli z mrazáku, na plech, trochu pocukrovat, občas zamíchat a usušit jen na akumulačkách (tedy zadarmo). Mám to ve skleničkách. Když dělám čaj, tak přidám hřebíček, ev. vanilku, nebo jiné koření, do hrníčku rumlíčko… Báseň to je večer na zahřátí
4 příspěvky 27.2.10 02:19
Dělali jsme pečený čaj snejvětším podílem jablek, švestky jsme použili kompotované bez cukru a bez nálevu/naštouchané ve sklenicích/ borůvky z mrazáku, citrony bez kůry, náš recept se podobá spíše Vánočnímu čaji, cukru dávám minimum protože všechno to ovoce cukr obsahuje. A rum ten si může každý nalít sám. Výborně prý chutná i s griotkou ale to nemůžu potvrdit jsem diabetik. Jinak je to výborný pitíčko nejen o vánocích.
…letos jsem zpracovala celkem 30 kg ovoce, kombinace všelijaké, ještě mám v mrazáku 1/2 kg ostružin, tak jednu várku znova upeču, přidám jablka a hrušky. Jako koření mám nejraději badyán - hvězdičkové koření, rum nedávám, ten lze přidat do hrnku. Ovoce si dávám do bílé aktivie…je to pochoutka.....marmeládko - dííííky
Nedávno mi přišel poštou Vánoční pečený čaj. Jak přišel, tak se ho sem pokusím dát. Ještě jsem ho nezkoušel, ale snad to do vánoc vyjde.
147 příspěvků 10.8.09 03:26
Díky za odpověď. Právě kvůli tomu, že je v ovoci fruktóza, nechtěla jsem to přehánět ještě přidanou sacharózou. Doufám, že se Ti dobře daří. Vyřiď ode mě hubánka na čumáček veškeré své domácí zvěři. Pa
trocha cukru by tam být určitě měla, když dáš na dvě kila ovoce čtvrt kila cukru tak ho bude v jedné dávce čajíku minimum. Ovoce je taky sladké, to máš skoro jedno - navíc záleží i na použitém ovoci, toho cukru určitě může být méně.
147 příspěvků 9.8.09 16:25
Mám doma diabetika. Myslíte, že by bylo možné připravit tento čaj bez cukru nebo se sladidlem? Nebo je v něm důležitá chuť zkaramelizovaného cukru? Děkuji za odověď.
P.S. Mrkněte se i do komentářů, je tam zajímavá varianta zastudena.
Před chvílí jsem vytáhla třetí várku čaje ze zavařovacího hrnce. Spotřebovala jsem 6 kg ovoce - rybíz, borůvky a višně. Z toho dvě várky bez rumu, třetí s rumem (pro babi a dědu).
Posílám odkaz, kde je bezva shrnutí všech možných variant pečeného čaje na netu: http://zitzdrave.blog.cz .
273 příspěvků 8.8.09 07:06
Prečítala som na nete, že vraj ríbezle sú najlepší základ a potom slivky. Teda 1 diel ríbezlí a 1 diel zmes rôzneho ovocia. Ja už ho mám v špajzi, červené ríbezle, po troške maliny, čierne ríbezle, broskyne a slivky - je naozaj výborný, chutí každému, len ja som nespokojná, lebo je rozvarený. Nedodržala som množstvo a nešlo mi do hlavy prečo na plechu, je to nepraktické atď., tak som to preliala do hrnca a ešte povarila. Kto mi vysvetlí rozdiel medzi presladeným povareným a pečeným? Akurát v jednom recepte som čítala, že pečieme pri 250° C pokiaľ cukor nezačne karamelizovať a potom teplotu znížime, pri druhom pokuse vyskúšam.
…taky se chystám vyzkoušet v kombinaci ostružiny a rybíz, jiné bobuloviny nemám a v mrazáku jen zeleninu, ryby a kuřecí masíčko…jestli jde přidat i jablko a hrušky tak to bych měla a co švestky, nezkazí to? Poradí někdo?
9 příspěvků 6.8.09 21:19
Kamarádka nám ho nasevírovala minulou horkou neděli s ledem, byla to lahůdka. Tak jsem neodolala a dnes ho peču taky, dala jsem nakrájená jablíčka a hrušky a maliny, rybíz a jahody z mrazáku.
148 příspěvků 29.7.09 15:12
Ráda bych připoměla tento recept. Je teď vhodného ovoce. Zjara jsem udělala z poloviční dávky ovoce a celé dávky rumu, když jsem uklízela mrazničku. Dolít vodou a pít jako čaj, no prosím. Ale nalít to neředěné na zmrzlinu - to je BEZKONKURENČNÍ . Doporučuji. Díky marmeládko.
410 příspěvků 25.1.09 03:43
Jo, jo ten čaj znám, mamka ho letos dělala a je výborný.